7 tips om overhemden goed te houden
Mijn man koopt zijn overhemden bij winkels als de Lidl en soms de Kik.
En hij combineert ze met Birkenstocks met sokken.
Zelfs voor de coronacrisis, toen hij nog elke dag voor zijn werk naar Amsterdam reisde, hoefde ik eigenlijk zelden tot nooit zijn overhemden te strijken. Als ik ze na het wassen goed uitsla en meteen ophang, gaat het best.
Mijn man boft wat dat betreft met een werkomgeving waar de dresscode ‘heel tolerant’ is.
Maar voor iedereen die wel graag echt mooie, geklede overhemden draagt is onderstaand artikel interessant. Paul geeft daarin 7 tips over je overhemden goed houden.
7 tips om overhemden goed te houden
Het maakt niet uit of je op kantoor werkt, op het land of bouwplaats staat, bijna iedereen heeft wel een overhemd in de kledingkast hangen.
Dat is niet verrassend, want een overhemd geeft je outfit direct een stijlvolle uitstraling. Ideaal voor een etentje met collega’s of de schoonouders!
Maar hoe zorg je ervoor dat je mooie overhemd ook mooi blijft?
In dit artikel zetten we enkele tips op een rij:
1. Kies altijd voor kwaliteit
De belangrijkste stap begint in de winkel of webshop. Prijs of merk is niet altijd genoeg om de kwaliteit van een overhemd te bepalen. Hoe zachter en soepeler de stof, hoe hoger de kwaliteit. De naden zijn nauwelijks zichtbaar en de stiksels zijn netjes afgewerkt.
De knopen zijn stevig bevestigd en gaan niet los nadat je het hemd hebt dichtgeknoopt. De boord is stevig (dankzij een boordbalein) en blijft overeind staan. Een goed voorbeeld hiervan zijn de strijkvrije OLYMP overhemden.
Een mooi overhemd vult een pak goed aan. Lees ook mijn post Man in pak!
2. Koop een passend overhemd
Uiteraard is het verstandig om te zien of het overhemd de juiste maat heeft. Zo kun je er comfortabel in bewegen terwijl het hemd in de broek blijft zitten.
Twee handige manieren om te controleren of je de goede maat hebt zijn:
- De mouwen gaan niet voorbij de knik van de pols en hand.
- Je kunt zonder moeite twee vingers tussen de adamsappel en de boord steken.
Afhankelijk van de lichaamsbouw kun je kiezen voor een pasvorm dat nauwer aansluit op het lichaam of juist losser zit. Hiermee kun je een outfit de juiste uitstraling geven.
3. Wees terughoudend met wassen
Voordat je het overhemd in de wasmachine gooit, is het verstandig om je af te vragen of dit wel echt nodig is. Hoe vaker je een overhemd wast, hoe sneller het zal slijten. In de meeste gevallen is het buiten laten luchten of een stomerij meestal voldoende.
Gemiddeld genomen kun je een overhemd drie keer dragen voordat het nodig is om het te wassen. Zweet je gemakkelijk? Dan is het verstandig om een onderhemd te laten dragen om zo lichaamslucht op te vangen.
4. Was voorzichtig en volgens het etiket
Lees eerst de wasvoorschriften op de label. Hiermee voorkom je onnodige schade of krimp aan het overhemd. Sowieso is het te adviseren om overhemden op 30 graden te wassen zodat de kwaliteit zo lang mogelijk behouden blijft.
Lichte beschadigingen kun je voorkomen door het hemd binnenstebuiten te keren en deze eventueel in een waszak te doen. Daarnaast is het verstandig om niet te veel wasverzachter te gebruiken en het toerental van de wasmachine niet te hoog te zetten.
5. Stop een overhemd nooit in de droger!
De hoge temperaturen van de droger zijn absoluut niet geschikt voor overhemden. Het zorgt ervoor dat de stevigheid van het katoen wordt aangetast, dat de kleuren vervagen en het hemd kan ook krimpen. Het is beter om het natte overhemd eerst goed uit te schudden om het vervolgens aan een kledinghanger te laten drogen.
6. Strijk of stoom met beleid
Overhemden kreuken snel en dus is het meestal nodig om ze te strijken. Dit kun je het beste doen wanneer het hemd nog een beetje vochtig is.
Heb je geen strijkijzer?
Dan kun je het overhemd in de badkamer hangen tijdens het douchen. De stoom zorgt ervoor dat kreukels verdwijnen. Daarnaast kun je ook een kledingstomer gebruiken voor lichte kreukels. Hiervoor heb je geen strijkplank nodig, je kunt het overhemd gewoon aan de hanger stomen.
7. Berg een overhemd netjes op
Om slijtage zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om het overhemd in de kledingkast te hangen. Mocht je genoodzaakt zijn om ze op te vouwen, probeer dan kleine stapels van de overhemden te maken zodat er niet te veel gewicht op rust.
Wanneer je op reis gaat, kun je overhemden het beste oprollen in Marie Kondo stijl en deze boven op de andere kledingstukken leggen. Dit voorkomt kreukels en bespaart ook ruimte in de koffer of reistas.
Nawoord
Dankjewel Paul voor je inzichten over overhemden mooi houden. Ik ben een groot voorstander van zuinig en duurzaam leven. Dus hoe langer je met een kledingstuk kunt doen, hoe beter wat mij betreft.
Hoe houd jij je kleding en/of overhemden mooi?
mooie tips, maar ik ben meer het shirt type
Een @->- voor jou.
Vroeger droeg mn man overhemden naar kantoor. Die streek ik, nu vind ik glad en schoon al snel prima.
Mijn vader droeg vroeger ook altijd een overhemd en pak naar kantoor. Die waren ook keurig gestreken altijd.
Wow, dat dat lukt zeg, om ze netjes te houden zonder te strijken. Vind ik knap.
Wat ben ik ontzettend blij dat mijn man geen overhemden hoeft te dragen voor zijn werk.
Dus moet ik ze ook niet strijken. Verder hangen wij de kleren altijd netjes op om te drogen en dat spaart ons veel strijkwerk uit. Ook koop ik bewust zaken die niet gestreken hoeven te worden.
Slim! Soms kun je je leven inderdaad makkelijker maken door goed na te denken over wat je precies koopt.
Ook al werkt hij niet meer, mijn man draagt nog altijd graag overhemden. Ik doe het zoals gezegd in de tips. Niet in de droger, op een kapstok laten drogen, strijken met een stoomstrijkijzer en op een kapstok in de kleerkast hangen.
Wat leuk Myriam! Ik vind een overhemd altijd heel gekleed staan.
goede tips
maar ik heb vaak de indruk dat ik niet de goede overhemden koop..
prettige dag
Drie dagen een overhemd dragen voor het in de was gaat…..dat vind ik niet echt een goed advies. Hier gaat alles na een dag dragen de was in. We hebben een wasmachine met anti-kreukfunctie, dat helpt ook, en dan nat ophangen, dan ben je al een heel eind. Maar eerlijk gezegd vind ik een mooi gestreken overhemd toch wel mooier. Maar ik heb zelf niet de tijd/energie om het te doen, eerlijk gezegd en als ze het even aan hebben, zie je er niks meer van.
Mijn man rookt en dus worden de overhemden na 1 dag dragen gewassen. Drogen doen we aan de lijn en alleen voor bijzondere gelegenheden strijk ik ze nog.
Mijn man heeft button down kragen en ik heb eens gelezen dat je slijtage van de kraag kunt verminderen door de knoopjes voor het wassen los te doen. Daar had ik graag wat meer over gelezen van Paul, maar misschien wil hij er als nabrander nog iets over zeggen?
Slijtage van de kraag verminderen door de knoopjes los te doen. Dat is een interessante tip inderdaad! Ik ga kijken of Paul daar nog wat over kan zeggen.
ik draag tegenwoordig alleen nog maar T-shirts. Wel zo handig…
Ik heb een maatje meer, dus ik moet wel naar de betere kledingzaak.
Maar met de wasvoorschriften in het overhemd lukt het altijd.
na het drogen hang het overhemd altijd aan een knaapje op in de kledingkast. Hans
Ik vind ‘knaapje’ altijd zo’n gezellig woord : )
Ik wist helemaal niet dat de Lidl overhemden verkocht! Wij kopen vaak een duurder merk dat niet gestreken hoeft te worden. Want dat is een klusje dat ik echt niet wil doen.
Mijn man draagt tegenwoordig minder overhemden, vaak in de wintermaanden als het wat kouder is. Hij wil graag merkkleding en heeft vaak Slim fit overhemden die zittten altijd perfect
Ik draag overhemden wanneer ik op kantoor werk maar ik haat strijken uit de grond van mijn hart. Meestal koop ik dan ook overhemden in een kreukvrije stof maar dan lukt niet altijd. Zo’n kledingstomer lijkt me wel wat!
Ex droeg vroeger elke dag een schoon overhemd. Hij had een strijkpop. Gure grap wat betreft energie en zo maar heel handig!
Sommige investeringen zijn inderdaad het geld wel waard.
Wat een handige tips. Ik heb recentelijk nog een hele mooie blouse gekocht
Wij hangen onze kleding ook in de douche wanneer het netjes moet zijn (ik heb geen strijkijzer in huis dus dan moet je soms creatief zijn). Goede tip dus! ;-)