Wat is er nu echt onmisbaar in je keuken?

Keukenspullen

We kennen denk ik allemaal wel de term keukenlijk. Een keukenlijk is een keukenapparaat dat je eigenlijk nooit (meer)gebruikt, en dat staat te verstoffen in je keuken.

Het valt niet altijd mee om een keukenlijk van te voren te herkennen!

Van te voren lijkt de aanschaf van een ijsmaker bijvoorbeeld een heel goed idee! Lekker goedkoop en gezond ijs maken. Of een spiraalsnijder, of een tajine.

Ineke schreef onderstaand artikel over de vraag: Wat is er nu echt onmisbaar in je keuken?

Met een nawoord van mij aan het eind!

Wat is er nu echt onmisbaar in je keuken?

Wie voor een schap met keukenapparatuur belandt, kan het een beetje gaan duizelen.

Zoveel apparaten.

Zijn die echt allemaal nodig? Waar laat je ze dan allemaal? En kan het echt niet een beetje minder? Geen zorgen. Je hebt echt niet alle apparaten nodig die te koop zijn. Wat je wel nodig hebt hangt helemaal af van wat je zoal maakt of doet in de keuken.

Hoeveel ruimte heb je?

Voor je gaat bepalen welke keukenapparatuur je gaat kopen, is het goed om eerst eens kritisch te kijken naar hoeveel ruimte je eigenlijk hebt. Je kunt wel grootse plannen hebben, en het liefst iedere apparaat dat er te koop is in huis halen, maar als je keuken de afmetingen van een postzegel heeft wordt dat een lastig verhaal.

Bedenk je goed dat alle apparatuur die je koopt ruimte in zal nemen in je keuken.

Veel van de machines zal je op je werkblad willen plaatsen, dus dat moet groot genoeg zijn. Groot genoeg om er ook nog je eten op te kunnen bereiden. Natuurlijk kun je de losse machines ook in je keukenkastjes plaatsen, als je daar toevallig nog ruimte in hebt. Maar de ervaring leert dat apparaten die eenmaal in een kastje opgeborgen staan, in de praktijk nog maar weinig gebruikt worden. En dat is natuurlijk zonde!

Wat heb je nodig?

Als je hebt vastgesteld hoeveel ruimte je hebt voor apparatuur, ga je kijken wat je precies nodig hebt. Ben je maar weinig in de keuken te vinden, of ben je vooral van de makkelijke maaltijden? Dan is een heel ingewikkelde en uitgebreide keukenmachine waarschijnlijk niks voor jou, om maar eens wat te noemen.

Wat voor veel mensen wel onmisbaar is, is een waterkoker. Handig om thee te zetten, maar ook voor andere momenten waarop je kokend water nodig hebt. Wat je in veel keukens ook tegenkomt is een broodrooster, lekker om je boterhammetjes in te roosteren bij het ontbijt.

Drink je graag koffie? Dan zal ook een koffiemachine op je verlanglijstje staan. Iets wat ook altijd handig is, en niet al te veel ruimte in beslag neemt, is een blender. Hiermee kun je, zeker als je voor een exemplaar kiest met verschillende opzetstukken, heel wat klusjes in de keuken een stuk makkelijker en sneller uitvoeren. Ben je een echte keukenprins(es), dan kies je waarschijnlijk voor een keukenmachine, waar nog veel meer mee kan.

Naast deze voorbeelden is er natuurlijk nog veel meer mogelijk, Steeds meer mensen kiezen bijvoorbeeld voor een losse grill, waar bijvoorbeeld vlees of vis op kan worden geroosterd, maar die ook kan worden gebruikt om tosti’s te bereiden in plaats van alleen een tosti ijzer.

Kies vooral voor de apparaten die jij goed denkt te kunnen gebruiken, anders staan ze alleen maar ruimte in te nemen.

Nawoord van mij en de Top 10 keukenlijken

structured data nicole

Dankjewel Ineke! Ik ben het met je eens dat een waterkoker*onmisbaar is, en een broodrooster hebben wij ook op het aanrecht staan. Een koffiezetapparaat heb ik ook, en gebruik ik dagelijks. Daarnaast heb ik nog een wafelijzer en een ananassnijder. Zie ook Ananas snijden.

Tegelijkertijd weet ik dat blogger Liesbeth geen waterkoker heeft, maar een pannetje gebruikt om water te koken. En Teunie Luijk van het blog Eenvoudig Leven zet haar koffie zonder koffiezetapparaat.

Wat voor de één een noodzakelijk apparaat is in de keuken, is voor een ander overbodig.

Top 10 keukenlijken van het AD

In het AD kwam ik een leuk artikel tegen met hun Top 10 van keukenlijken:

 1. Pastamachine
 2. Broodbakmachine
 3. Slowjuicer
 4. Tajine
 5. Chocoladefontein
 6. Mosselpan
 7. De cupcake ma­ker
 8. Pizzarette
 9. IJsmachine
 10. Ananassnijder

Ik ben blij te kunnen vaststellen dat ik uit deze top 10 van keukenlijken alleen de ananassnijder heb, en die gebruik ik regelmatig! Die is dus bij mij geen keukenlijk.

Wat zijn jouw keukenlijken? En welke apparaten uit de top 10 heb jij in huis?

Lees ook mijn post Heb jij 18 elektronische apparaten in huis?

*Je waterkoker ontkalken is een behoud voor het apparaat!

Similar Posts

86 Comments

 1. mijn top 10 ziet er heel anders uit, het belangrijkste in een keuken vindt ik een snijplank, een mes, een pan, casserol,weegschaal, tas, bord, oven, bestek, mixer, ….
  maar ik heb van jou lijstje, ook een tajine en een ijsmachine
  -Een @->- voor jou.

 2. Het eerste wat in me op kwam, na het lezen van jouw titel: een scherp mes. Die hebben we op vakantie ook wel eens meegenomen want daar zijn de keukenmessen vaak waardeloos. Met stip houd ik het meest van mijn molenmesje (niet in de vaatwasser doen!) maar we hebben ook een heel fijn gemeen scherp mes met een hoesje er om heen, uit de zegeltjesactie van onze plaatselijke super. Japans staal of zoiets,

 3. ik heb een pasta machine, die ik af en toe gebruik, ik heb een broodbakmachine die ik 3 x in de week gebruik en ik heb een taiijne die we af en toe gebruiken, maar ooooooh wat is eten uit de taijne toch lekker. Ik heb een koffiezetapparaat, maar zou goed zonder kunnen, een espressopotje dat ik p het vuur zet, een onmibaar apparaat in mijn leven. En het aller, aller belangrijkste?? Goede, vlijmscherpe messen!

 4. Ik heb niets uit de top tien in mijn keuken.

  Ik deed nooit iets met de broodrooster, appelsnijder, melkopschuimer, foetsie ermee:)

  Mijn koffiezetapparaat die wordt vaak gebruikt:)

 5. Als ik op vakantie ben gaat mijn slijpsteentje mee…want ja,scherpe messen zijn onmisbaar. Broodbakmachine gebruik ik vaak, tajine ook, ijsmachine(zo één zonder stroom) ook dat wil zeggen regelmatig zomers, en met kerst. De rest uit je toptien heb ik niet of nooit gehad.

 6. Ook ik vind een goed scherp mes onmisbaar, ik heb een waterkoker, een broodrooster en dat ik alles. O ja een staafmixer gebruik ik ook dikwijls, koffie giet ik op de ouderwetse manier door een papieren filter.

 7. Favoriet zijn mijn waterkoker, koffiemachine en keukenmachine, meer staat er ook niet. Nu heb ik wel een cupcake maker, maar die staat in de kast en komt er alleen uit als ik hem nodig heb, maar dat heb ik met meer ( appelsnijder, blender, etc) niet op mijn aanrechtblad, want die wil ik leeg hebben.

 8. Een goed scherp mes met snijplank is wel echt onmisbaar. Koffie giet ik nu met de hand op, wel een waterkoker, maar die valt soms uit en dan is een pannetje op het fornuis ook prima. Af en toe de handmixer, maar die staat in de kast en de broodrooster voor wat luxe in het weekend. De staafmixer is ook onmisbaar bij het maken van soepen.
  IJsmachine gebruik ik in de zomer regelmatig, maar staat in de kelderkast. Alleen eraan denken de binnenbak in de diepvries te zetten lang van te voren, want die moet diepbevroren zijn.

 9. Naar woord eigenlijk keukenlijken.
  Kende het nog niet, en ga het woord ook niet gebruiken.
  Maar heb wel een paar dingen die ik niet (meer) gebruik.

 10. Mijn werkblad is klein en dus heb ik weinig apparaten in de keuken. Een waterkoker en Senseo staan op mijn werkblad. Ergens in een kastje heb ik een broodrooster en een mixer. Die mixer is bij mij echt een keukenlijk, want ik bak nooit. Er ligt trouwens ook een staafmixer in de kast en die gebruik ik wél veel, want ik maak graag soep.

 11. Van deze top 10 hebben wij er 4 in onze keuken:

  Pastamachine (aan manlief gegeven als kerstcadeau)
  Broodbakmachine (aan manlief gegeven voor verjaardag)
  Mosselpan (zelf gekocht)
  De cupcake ma­ker (gekregen voor review)
  IJsmachine (gekregen voor review)

  De broodbakmachine wordt het meest gebruikt, heerlijk de geur van vers gebakken brood in de ochtend!

 12. ha Nicole,

  ja… die top 10 van keukenlijken… die komen er bij mij dus ook niet in.
  Ik ben niet zo’n kok (kan het wel, hoor) dus ik kook zo eenvoudig mogelijk.
  Geen rare apparaten, mij niet gezien.
  Gewoon een top-keukenmesje van Opinel. Zo lekker scherp.
  Ooit gekocht op een marché ergens in la douce France.

  Prettig weekend!
  Marlou

 13. Ik heb een uitgebreide keuken ook omdat koken en bakken een hobby van mij is, maar ook omdat ik een receptensite heb. Ik gebruik dus alles wat ik in mijn keuken heb. Ook apparaten die ik niet dagelijks gebruik. Ik kook ook zo dat iemand die geen uitgebreide keuken heeft mijn recepten kan maken met wat men gewoon in de keuken heb staan.
  Wat ik wel weggedaan heb is de broodbakmachine, brood bakken doe ik nu gewoon in de oven. De kitchenaid heb ik verkocht, want die beviel niet.

  Wat een basiskeuken echt nodig heeft: scherpe keukenmessen, pannen, zeven of vergiet, wok, braadpan, fluitketel of waterkoker, ovenschalen, bestek, borden, kop en schotels, bekers.

 14. Wij hebben geen een van de 10 keukenlijken, maar ik heb ook geen koffieapparaat (niemand drinkt dat smerige spul dus waarom zou ik er een apparaat voor in huis halen) , we hebben geen waterkoker maar een fluitketel, geen airfryer of frituurpan, wel een tostiapparaat met wisselbare platen, geen broodrooster.
  Eigenlijk heb ik gewoon niet zo veel apparatuur.
  Wat ik echt niet kan missen zijn mijn oven en mijn kookplaat. Magnetron is de deur uitgegaan toen het laatste kind van de melkflessen af was en heb ik nog geen dag gemist.

  1. Ik denk dat als mijn kinderen de deur uit zijn ik wellicht de magnetron ook niet meer nodig zal hebben. Zelf gebruik ik hem eigenlijk nooit, maar de kinderen warmen er nog wel eens een maaltijd in op.

 15. Wat ik niet wil missen is mijn kenwood keukenmachine! Hier wordt nogal wat gebakken.
  Verder heb ik niks van het lijstje..of ja toch, een chocoladesmelter, maar die staat “in het hok”.

 16. Ik heb bijna de hele top 10 in de keuken gehad maar reeds weggedaan in een vlaag van opruimwoede. Alleen de poffertjespan doet nog dienst in schoolvakanties

 17. Een aantal Robert Herder messen vind ik evenals enkele goede snijplanken erg belangrijk. Mijn broodoven zet ik niet aan voor een pizza te bakken. Daarvoor heb ik een pizza oventje die binnen 5 minuten op temperatuur is. Wat ik verder regelmatig gebruik zijn een vleesthermometer en een staafmixer. Mijn Indische vijzel (tjobek) kan ik niet missen want ik maak mijn boemboes nog zelf. Heel veel hebbedingetjes zijn er gewoon omdat ik ze mooi vind en mijn keuken verfraaien. Een set profi pannen van Fissler zijn dan ook nog nooit gebruikt, daar gebruik ik de gewone Fissler pannen voor. Dat geldt ook voor een serie zwarte gietijzeren pannen van Staub. Daarvan zijn er slechts twee in gebruik. De mooie rode Kenwood machine vind ik dan ook veel te jammer om te gebruiken. De van Berkel snijmachine heb ik ook nog nooit gebruikt. Maar ik sta graag in de keuken omdat koken mijn hobby is, vandaar dat het oog ook wat wil.

 18. Ik vind het een rotwoord.
  Van je lijstje heb ik alleen een tajine. Ik gebruik hem niet vaak, maar wil hem ook niet missen. Ik heb lopen denken over de aanschaf van een crockpot of instapot. Maar heb het niet gedaan omdat ik de kans te groot achtte dat ie te weinig gebruikt zou worden. Ik gebruik mijn zelfgemaakte hooikist als een soort crockpot. En die gebruikt geen energie.

 19. Die zaken uit de top 10 heb ik ook niet en onlangs de broodrooster ook maar weggedaan. Stond al tijd in kast en gebruikte we niet. Dat gaven ze altijd vroeger bij het trouwen lol) En ook een oud koffiezet apparaat kon ik een ander weer blij mee maken. Tja ik ben wel een kokkerelster dus vast ook wel te veel in de keuken maar gebruik het allemaal wel eens. Wat ik echt nodig heb is aanwezig en wat niet is allang weggedaan hoor. 1x in jaar ga ik alles langs en doe dan weg wat al jaren niet is gebruikt en schaf ik aan wat versleten is en ik nodig heb dan weer. Heel vroeger hadden we ook niet zo een waterkoker maar deed het ook warm maken met een steelpan op de pit. Kreeg deze eens op een verjaardag omdat men mij maar ouderwets vond en inmiddels de 3e al hier want is toch wel handig. Ik denk dat vele wel overbodige spullen zal hebben en bedenk dan voor je het naar een kringloop zal brengen dat je ook een ander er wellicht een plezier ermee kan doen als het nog werkt.

  1. Mijn grill zou ik niet meer kunnen missen. Die gebruik ik zelfs voor croque monsieurs en wraps.

 20. Omdat ik in een Thomashuis woon, begeleid wonen, hebben wij in onze keuken enorm veel spullen. Zowel een magnetron als een oven hebben we, die onder elkaar zitten. Veel wordt er bij ons gebruikt.

 21. Haha, keukenlijk, nog nooit van gehoord. Dacht eerst dat het zoiets was als koninklijk, maar dan in de keuken.

  Ik heb alleen een combi-oven, een staafmixer die je kunt ombouwen tot mini-blender, (zo handig!) en een tosti-apparaat. Water voor koffie en thee kook ik in een fluitketeltje, ik vind dat altijd zo’n gezellig geluid. Daarna schenk ik koffie gewoon op, door een filter in een thermoskan. O, ik zie boven dat iemand ook de knoflookpers en de kaasschaaf meetelt. Bij apparaten dacht ik meer aan elektrische dingen. Daarin beperk ik mezelf zoveel mogelijk. Maar jij had het ook over een tajine, die heb ik ook weg gedaan, ging me veel te langzaam. Je kan het dan net zo goed stoven in een braadpan op het fornuis. Een tajine neemt ook zoveel plek in in je kast.

  1. Goed om te weten dat een goede braadpan een tajine zou kunnen vervangen Firma fluitekruid. Ik heb een staafmixer die ik eigenlijk ook graag wil uitbreiden, maar ik kan nergens de accessoires vinden.

 22. Ik ben dol op mijn blender en staafmixer, de oven gebruik ik vaak en af en toe de keukenmachine. Afgelopen dagen heb ik de kelder onder handen genomen, daar staan een gourmetstel , een koffiezetapparaat ( gebruik altijd mijn opschenkertje) en friteuse te niksen.
  Het droogmachientje, kniepertie-ijzer en de weckketel gebruik ik regelmatig.
  tja best veel apparaten ..

 23. Ik heb gelukkig naast de keuken een grote kelder kast waar ik alles in kwijt kan wat ik niet direct op het aanrecht wil hebben. Is wel minder goed voor mensen die minimalistisch willen leven haha

 24. uit dat lijstje hebben wij enkel een slowjuicer die we eigenlijk nooit gebruiken. was een kado dat mijn vriend gekregen had voor zijn verjaardag

 25. Ik had nog nooit van de term keukenlijk gehoord maar heb wel degelijk een apparaat dat daar onder valt. Ooit namelijk een panini’s rooster gekocht maar na één keer staat ie al jaren ongebruikt onderin een kastje.

 26. Ik woon samen met een amateurkok met een voorliefde voor keukenapparatuur. Ik heb een magimix, een mini-magimix, een sapcentrifuge, een pastamachine, een fonduestel, een blender, een staafmixer, een tosti-ijzer, een mixer enz. Ik heb er (serieus) een apart kastje voor gekocht om het spul op te bergen. Ik vind het prima om te hebben maar dan wel uit het zicht.

 27. Haha ik heb geen van die tien producten in huis. Er staat wel een keukenmachine die nog niet aangeraakt is, omdat ik al niet eens snap hoe hij in elkaar moet haha.

 28. De term keukenlijk was nieuw voor mij. Heb zelf op het aanrecht het Senseo apparaat staan en een waterkoker in de kast (die erbij wordt gepakt indien nodig). Verder heb ik weinig keukenlijken als ik het lijstje zo bekijk.

 29. Haha jeetje wat een onnodig lijstje van het AD! Een broodrooster is een must, koffieapparaat en waterkoker is een must en een magnetron. Vooruit, ook een (kleine) airfryer.

 30. Ik heb weinig apparaten, ik vind veel van weinig nu.
  De belangrijkste is inderdaad mijn koffiezet, al deed ik dat vroeger ook zonder.
  Maar wanneer ik s morgens opsta en nog wakker moet worden, is op het knopje drukken wel gemakkelijk, lol.
  Van de lijken heb ik enkel een tajine, gekregen van Marokkaanse vrienden, maar die gebruik ik wel regelmatig.

 31. hahaha geweldig ook om al deze reactie te lezen. Iedere keuken ziet er weer anders uit.
  Hoe minder rommel hoe beter. Maar in mijn top 10 staat toch zeker ook een snijplank met goed scherp mes!!

 32. van de top 10 heb ik er geen 1. ik heb ook geen grote keuken en kan niet zo veel kwijt, maar we gaan verhuizen en ik hoop dan meer kastruimte te krijgen. Ik kan niet zonder mijn staafmixer

 33. Ik heb geen enkel apparaat uit de top 10 in huis, maar ben wel erg dol op koken en bakken. Maar de spullen die ik heb, gebruik ik gelukkig ook echt! Misschien is het wel eens leuk om er een blogje over te schrijven. Over echt praktische spullen in de keuken! Dankjewel voor de inspiratie!

 34. Wat grappig, het woord keukenlijk kende ik nog niet! Van het lijstje heb ik gelukkig niks, maar ik heb wel een ander keukenlijk, namelijk een frituurpan. Die staat schoon in een keukenkastje, en ik wil hem niet gebruiken omdat het schoonmaken zo’n grote klus is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.