Nieuwe vintage

nieuwe vintageRetro en vintage zijn hip! Kleding en meubels uit vervlogen tijden zijn populair.

Zo kocht ik ooit op de Engelse eBay een mooi Laura Ashley jurkje in de stijl van de jaren 40 van de vorige eeuw. Het is van jersey, dus het zit nog lekker ook. Tot mijn spijt is er op het moment ook een revival van de mode uit de jaren 80 aan de gang… Ik was een tiener in die tijd, en bekijk de foto’s van mijn kleding in die tijd vol afschuw. Vintage kan dus oud zijn, maar soms worden spullen van zo’n 25 jaar geleden ook al als vintage betiteld.

Wat als alle vintage spullen opraken?

Een kennis van mij had een tijdlang een succesvolle webshop met tweedehands vintage spullen. Maar naarmate de tijd vorderde vond ze het steeds moeilijker om nog nieuwe tweedehands meubels en spullen te vinden. Bovendien kwamen er steeds meer winkels die tweedehands schatten aanboden. De concurrentie was zoals dat heet, moordend. En het punt met tweedehands is, is dat het op een gegeven moment natuurlijk ook gewoon óp is.

Dan maak je ze gewoon na!

Je ziet dan ook dat veel vintage spullen gewoon opnieuw worden gemaakt! Zo verkopen ze bij de H&M bijvoorbeeld weer seventies broeken met van die wijd uitlopende pijpen. Bij Huissteil verkopen ze prachtige retro portemonnee’s, en King Louie verkoopt jurkjes die doen denken aan vroeger tijden.

vintage jurk

Nieuw gemaakt, oude stijl jurk van King Louie

Brocante klassiekers

Het heeft even geduurd voordat ik door had dat brocante hetzelfde is als tweedehands. Sommige mensen hebben echt oog voor brocante en doen de meest fantastische vondsten. Vaak ook nog gewoon op straat! Ik vind dat altijd heel bijzonder. Want ik weet er niet genoeg van af om de echte klassiekers te vinden. En ik kom ze dan ook zelden tot nooit tegen.

Daarom heb ik eens wat research gedaan wat nou klassieke tweedehands spullen zijn die daardoor heel waardevol zijn.

 • Chesterfield banken (Heb ik! Met dank aan marktplaats)
 • Eames stoelen
 • Tulp stoelen
 • Wishbone Chair Stoel, ontworpen door Hans J. Wegner voor Carl Hansen
 • Aeron stoel van Herman Miller
 • Sjaals van Hermes
 • Tassen van designers als Yves Saint Laurent
 • Schildpad poppen
 • Wildebras poppen
 • Cartier horloge
 • Platner koffietafel
antieke pop

antieke pop

Nieuwe vintage spullen

Het klinkt een beetje paradoxaal: nieuwe vintage spullen. Want is vintage niet per definitie niet nieuw? Maar zoals ik al schreef, wordt er veel nagemaakt! Ik noemde al Huissteil en King Louie. En op meubelgebied heb je bijvoorbeeld Furnishspot. Die hebben zich helemaal gespecialiseerd in vintage modellen stoelen. Zo vind je er bijvoorbeeld Eames stoelen voor zo’n 60,-. Zoals deze leuke groene:

eames stoel

Ik vind de vintage trend leuk!

Wat vind jij van vintage spullen en meubels? Wat is jouw favoriete stijl?

43 Comments

 1. VeggieMo
 2. Anoniem
  • VeggieMo
 3. Jet
 4. Pascale Van Strydonck

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh