Netflix en bol.com versus Amazon Prime

amazon prime

Ik koop regelmatig tweedehands boeken via de Engelse Amazon site. Die kosten daar vaak maar 0,01 cent en zelfs met verzendkosten zijn ze dus een koopje. Op een dag kwam er een aanbieding voorbij van Amazon Prime en voordat ik het wist had ik erop geklikt. Zo had ik ineens een gratis membership van 30 dagen. Vervolgens vergat ik het weer, totdat mijn oudste dochter vertelde dat je leuke series kunt kijken via Amazon Prime. Net zoals via Netflix. Ik had nog twee weken over van mijn gratis membership, en besloot Amazon Prime eens nader te bekijken.

Amazon Prime: wat heeft het te bieden?

Amazon Prime begon ooit met gratis verzending. Maar inmiddels biedt het nog veel meer voordelen. Dit beloven ze onder andere bij Amazon Prime:

 • Net als bij Netflix kun via Amazon Prime series kijken. Zowel Netflix als Amazon Prime heeft bijvoorbeeld de serie The Affair in het aanbod.
 • Snelle verzending.
 • Gratis bezorging op dezelfde dag.
 • Groot aanbod muziek.
 • Allerlei aanbiedingen en financiële voordeeltjes.
 • Eerder toegang tot bijvoorbeeld nieuwe eBooks.

Voor de hele lijst met voordelen verwijs ik graag naar de site van Amazon.com.

Mijn ervaring met Amazon Prime

Aangezien ik eerst niet eens goed door had dat ik Amazon Prime had, duurde het dus even voordat ik er gebruik van maakte. Toen het kwartje eindelijk bij me was gevallen, heb ik Amazon Prime vooral gebruikt om de serie The Marvelous Mrs. Measle* te kijken. Deze serie is niet beschikbaar op Netflix, en Amazon Prime was de enige manier om hem met ondertitels te kijken. Series kijken via Amazon Prime lijkt erg op kijken via Netflix. Hieronder een screenshot van de homepage van prime video:

Amazon prime nederland

Amazon Prime versus Netflix

Er is één groot verschil tussen Amazon Prime en Netflix. Bij Netflix kun je alles kijken wat je te zien krijgt. Bij Amazon Prime ook, maar voor sommige films en series moet je betalen. Dat maakt het aanbod van Amazon Prime (in Engeland) weliswaar groter dan dat van Netflix, maar het is ook irritant. Want dan zul je net zien dat je telkens iets wilt kijken dat geld blijkt te kosten. Dat had ik tenminste wel.

Wat zeggen anderen over Amazon Prime versus Netflix?

Ik gebruikte het aanbod van Amazon Prime voor Engeland met behulp van VPN. Onderstaande links verwijzen naar artikelen waarin het Nederlandse aanbod van Amazon Prime werd vergeleken met Netflix.

 • Op de site van Radar geven ze Netflix een 9 en Amazon Prime een 7.
 • Op Androidplanet vinden ze Netflix ook beter dan Amazon Prime.
 • Ook op Want.nl wordt Netflix de winnaar, hoewel ze daar aan geven dat de beslissing moeilijk was.
 • Ook op de site van de Consumentenbond wordt Netflix positiever neergezet dan Amazon Prime.

Amazon Prime, Netflix en bol.com: kosten en voordelen op een rijtje

Amazon Prime

Eerst 30 dagen gratis proberen. Daarna betaal je 5,99 per maand. Voordelen: onbeperkte opslag van foto's, gratis bezorging de volgende dag, en toegang tot een groot aanbod van series op prime video.

Netflix

Eerste maand gratis proberen. Daarna betaal je 7,99 per maand.

Bol.com en bol.com select

Voor het gewone bol.com heb je geen abonnement nodig. Bestellingen vanaf 20,- worden sowieso gratis bezorgd. Voor 3,49 extra wordt een product dezelfde dag nog bezorgd! Wil je nog meer service? Dan kun je een abonnement nemen op bol.com select. Dit kost 9,99 per jaar. De voordelen van bol.com select zijn: alles wordt gratis bezorgd, ook bestellingen onder de 20,-. Hieronder een overzicht van de 6 voordelen van bol.com select:

bol.com select

Filmpje waarin Netflix en Amazon Prime worden vergeleken

In onderstaand filmpje vergelijkt een erg snel pratende jongeling Netflix en Amazon Prime. Hij heeft beide inmiddels 8 jaar. Zijn conclusie is dat hij ze allebei fijn vindt, en ze allebei houdt. Hij houdt Amazon Prime omdat het ook andere voordelen biedt zoals gratis verzending, en Netflix omdat zijn vrienden daar veel naar kijken.

Mijn conclusie over Amazon Prime, Netflix en bol.com

Het is een klein beetje lastig om Amazon Prime, Netflix en bol.com te vergelijken. Want ergens vergelijk je appels met peren. Netflix biedt namelijk alleen maar series en films. Amazon Prime biedt series en films én van alles en nog wat. Amazon Prime valt qua overig aanbod dan weer te vergelijken met bol.com. Maar via bol.com kun je geen series en films kijken.

Zo beschouwd heeft Amazon Prima dus duidelijk het breedste aanbod: je kun er voordelig producten bestellen en series en films mee kijken. Amazon Prime combineert het beste van bol.com en Netflix.

Maar maakt dat Amazon Prime het aantrekkelijkst?

Amazon Prime is vast een prima service, maar op dit moment heb ik geen zin om er maandelijks 5,99 voor neer te tellen. Ik koop dan toch liever via bol.com of de Engelse eBay. Vanaf 20,- is verzenden sowieso gratis bij bol.com en voor een tientje per jaar kan ik álles gratis laten opsturen. En als het gaat om series en films kijken, houd ik het op dit moment toch liever bij Netflix. Dat ben ik gewend, en ik ben tevreden over hun aanbod.

Misschien dat het in de toekomst anders wordt, maar op dit moment winnen Netflix en Bol.com het van Amazon Prime.

Samenvattend

Ik houd het bij Netflix en het 'gewone' bol.com. Ik heb op dit moment geen behoefte aan bol.com select.

N.B. Mijn dochter die in Engeland woont geeft wél de voorkeur aan Amazon Prime boven Netflix.

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips!

Zie ook mijn post over Netflix alternatieven voor meer alternatieven voor Netflix en Netflix prijzen 2022.

*Ik kon deze serie overigens alleen maar kijken door gebruik te maken van VPN en in te stellen dat mijn locatie Engeland was.

Vergelijkbare berichten

25 reacties

 1. Ik zou 't (Prime) enkel nemen voor de Amerikaans series denk ik. Merk wel dat de Nederlandse Netflix véééél uitgebreider is dan die van ons, dus 't is moeilijk vergelijken natuurlijk..

 2. Ik heb Prime wel overwogen, maar we hebben al Netflix en Videoland, dus kan ook niet aan de gang blijven. Overigens ga ik wel op Amazon kijken voor die goedkope boeken hihi thanks voor de tip

 3. Ze echt vergelijken vind ik niet echt nodig omdat ze elk wel andere dingen aanbieden. Maar wel een leuke tip om eens te gaan kijken voor een goedkoop boek. Want dat is altijd welkom!

 4. Wat leuk om te lezen! Dan laat ik Amazon prime nog even voor wat het is. Bij bol heb ik vaak al boven de €20 en Netflix betaal ik maandelijks. Goed verdeeld zo :) maar dat gratis verzenden van Amazon is wel aantrekkelijk trouwens...

 5. Eén betalende tv-dienst is meer dan genoeg. Zo dikwijls kijken we ook geen televisie om er profijt uit te halen. Mijn kobo plus-abonnement bij bol.com vind ik dan wel de moeite waard, maar dit zijn boeken.

 6. Ik had ook gratis Amazon Prime omdat daar een kerstfilm op stond die ik wilde zien. Er staan wel leuke series op, maar ik kan me er niet toe zetten om het te gebruiken. Ik vergeet het steeds en het aanbod vind ik ook mwa. Misschien geef ik het nog een kans binnenkort.

 7. Ik neem wel eens tijdelijk amazon prima, vanwege de snelle verzending, maar hier in Duitsland heb ik nog nooit naar de series gekeken. Misschien kun je ze ook in het Engels bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.