Moleskine personaliseren: stappenplan en tips!

Hoe personaliseer je een Moleskine

Had ik toch bijna een Hema bloemetjes agenda gekocht in plaats van mijn oude, vertrouwde Moleskine XL!

Waarom is er geen Moleskine XL met Alice in Wonderland?!

Want ook dit jaar is het model XL dat ik nodig heb alleen te koop in een simpele eenkleurige uitvoering. Terwijl de kleinere modellen ook verkrijgbaar zijn met leuke covers met Alice in Wonderland en Le Petit Prince! Ik had vorig jaar zelfs een verzoek gestuurd naar Moleskine of ze niet ook voor de grotere modellen zulke mooie covers konden maken. Maar blijkbaar niet. Het nadeel aan steeds dezelfde Moleskine is dat ik me vaak rot zoek naar de juiste Moleskine van een bepaald jaar. Want ze lijken allemaal op elkaar. Zie ook foto bovenaan deze post!

N.B. Een agenda die je heel makkelijk kunt personaliseren is de Happy Planner!

Had ik toch bijna een Hema bloemetjes agenda gekocht!

Dus toen ik bij de Hema een leuke agenda tegenkwam met bloemetjes voor maar 7,95 kwam ik zwaar in de verleiding. Alleen hadden ze in die agenda weer allemaal tijden gezet. En dat vind ik vervelend, want ik heb die voorgedrukte tijden niet nodig. Kijk dit is ‘m:

Hema bloemetjes agenda 2019

Nadat de ergste koopdrang was weggeëbd realiseerde ik me dat mijn Moleskine, saai als hij is, toch nog steeds de beste indeling heeft voor mij. Een combinatie van de dagen van de week links, en rechts ruimte om te schrijven.

Je Moleskine agenda personaliseren

Toen realiseerde ik me iets. Iets dat zo simpel is, dat ik het dom vind dat ik er niet eerder aan heb gedacht: je kunt een Moleskine natuurlijk best personaliseren. Sterker nog, er zijn zelfs creatievelingen die zogenoemde ‘sleeves’ maken om om je Moleskine te doen. Moleskine heeft zelfs een speciale site waar je van alles kunt downloaden voor jouw exemplaar. Nou zul je altijd zien: die sleeves zijn er alleen voor de kleinere Moleskines.

Maar dat bracht me wel op een idee: ik kan mijn Moleskine bijvoorbeeld best kaften, en op die manier een ander uiterlijk geven. Of hem leuker maken met washi tape!

Gratis Moleskine downloads

 • Sleeves voor om de cover van je Moleskine.
 • Templates voor feestdagen
 • Templates voor agenda’s en planners
 • Layouts

Hieronder een voorbeeld van zo’n gratis download:

Moleskine personaliseren

9 manieren om je Moleskine te personaliseren

 1. Met handlettering.
 2. Met washi tape ook te vinden onder de naam masking tape
 3. Bij Etsy vind je van alles voor je Moleskine. Je kunt er ondere andere kaften kopen voor om je Moleskine. Zelfs voor de maat XL. Zo’n kaft kost maar 12,62. Maar door de verzendkosten kom je helaas op het dubbel uit. Ik had al zo’n kaft in mijn virtuele winkelwagentje gedaan. Maar door de verzendkosten heb ik er toch maar vanaf gezien. Een goedkopere manier is zelf van stof een cover maken voor je Moleskine.
 4. Door er mooie tekeningen in te maken, desnoods met behulp van sjablonen als je niet zo handig bent
 5. Op Canva kun je gratis allerlei leuke templates downloaden, printen en in je Moleskine plakken. Als je ze op 80% print dan komt de grootte ongeveer overeen met de grootte van je Moleskine XL. Ik printte bijvoorbeeld deze template uit die ik op Canva vond:Moleskine personaliseren met Canva
 6. Met stickers voor in agenda. Zoals deze van de Hema voor 1,-Screen Shot 2018 10 19 at 16.14.26
 7. Door je Moleskine te kaften met leuk kaftpapier.
 8. Door op de cover een mooie kaart te plakken.
 9. Door met sticky notes te werken.
 10. Met post-it divider tabs. Daarmee kun je bijvoorbeeld de maanden aangeven, of verschillende rubrieken in je Moleskine.

  Moleskine personaliseren
  5,43 bij bol.com

Wat ik nu ga doen om mijn 6 Moleskines te onderscheiden

Ik ga kijken of ik met behulp van stickers of een labelmaker jaartallen op mijn 6 Moleskines kan plakken. Op die manier kan ik in één oogopslag zien met welk jaar ik te maken heb!

Tot slot

Voor het zesde opeenvolgende jaar koop ik dus toch maar weer een zwarte Moleskine XL. Hij mag dan een beetje saai zijn, hij is ook klassiek en ik durf hem zonder gène uit mijn tas te halen. En nu weet hoeveel manieren er zijn om hem te personaliseren snap ik eigenlijk niet meer waarom ik bijna die agenda van de Hema had gekocht.

Bovendien: wat genoeg is voor Hemingway, is goed genoeg voor mij.

N.B Dit jaar kocht ik mijn Moleskine XL bij bol.com omdat ik daar een cadeaukaart had van had van mijn man : )

Lees ook mijn review van de Happy Planner! en mijn gratis maandplanner!

Welke agenda koop jij voor 2019?

Similar Posts

10 Comments

 1. Koop bijna elk jaar een agenda bij ee action voor weinig. Zoek er dan een uit met de bedoeling hem echt echt echt te gaan gebruiken. Vervolgens beland hij in een la en komt er niet meer uit…:

 2. Ik twijfel nog… ik ben in september overgestapt op een (nep) filofax, waarin ik blanco papier gebruik waarop ik zelf de layout teken. Maar na even experimenteren kwam ik toch weer terecht op mijn vertrouwde moleskine week + notities indeling. Het voordeel van de filofax is wel dat ik er extra pagina’s aan toe kan voegen, maar het blijkt dat ik die in de praktijk amper gebruik. Misschien koop ik dus toch weer gewoon een moleskine, want ik vind het een mooi boekje om te zien. Aan de andere kant werkt dit ook, dus waarom zou ik?
  Het blijft lastig…

  1. Dat je wat kunt toevoegen aan Filofax vind ik ook een groot voordeel inderdaad. Dat is ook meteen het grootste nadeel van Moleskine. Maar Filofax vind ik vrij onhandzaam. En de kleinere hebben zulke smalle blaadjes.

 3. Zet een sleeve op je verlanglijstje! Best kans dat je er 1 krijgt, zelfgemaakt met stofje van de krngloop, of gekocht.

 4. Wat een inspirerend artikel: ik ben meteen gaan zoeken op de moleskine site en wat vond ik?
  Een Frida Kahlo moleskine, een perfect cadeau voor mijn kleindochter Frida.
  Wat handig die links naar oudere artikelen op je site.
  Bedankt voor het goede idee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.