Kobo eReader kopen + het probleem met mijn oude eReader

Kobo eReader kopenIn 2012 kocht ik een eReader. Een Kobo eReader om precies te zijn. Ik wilde destijds wel eens weten waar alle commotie rondom Fifty Shades of Grey* over ging. De snelste manier om daarachter te komen was destijds in een eBook versie. Vervolgens gebruikte ik mijn Kobo touch eigenlijk maar weinig. En nog steeds houd ik liever een boek vast.

Maar sinds afgelopen zomer ging ik de Kobo e-reader toch vaker gebruiken. Ik ontdekte namelijk de charme van gratis Romance novels. Ineens begon ik mijn Kobo toch te waarderen. Maar net toen de liefde tussen mij en mijn Kobo haar hoogtepunt bereikte, ging hij kapot. Het scherm bevroor, en er zaten rare strepen op.

En wat ik ook probeerde, ik kreeg hem niet meer aan de praat. Omdat ik ondertussen een eReader onmisbaar was gaan vinden, moest ik dus een nieuwe Kobo eReader kopen. Welke dat werd, en hoe ik tot mijn keuze kwam lees je hieronder.

*Lees ook mijn post Fifty Shades of Grey kijken.

Kobo eReader kapot: probleem met het scherm in beeld

Hieronder zie je het probleem met mijn oude Kobo eReader. Het scherm heeft een soort zwarte en witte vegen, en het lijkt een beetje op een tv die stuk is. Hieronder een close-up van het scherm van de Kobo eReader:Kobo eReader probleem met scherm

Kobo eReader kopen

Ik wilde zo snel mogelijk een nieuwe Kobo eReader kopen, en ging te rade bij mijn oudste dochter die bijna alles via haar eReader leest. Zij raadde me een Kindle eReader aan. Dat advies wilde ik opvolgen, maar er was nergens op korte termijn een Kindle eReader voor een fijne prijs te koop. Daardoor besloot ik om toch weer een Kobo eReader te kopen. Een achterliggende reden was bovendien dat ik een hekel heb aan gebruiksaanwijzingen lezen en nieuwe producten leren kennen. Het voordeel van opnieuw een Kobo eReader vond ik dat ik het systeem al ken.

Wat zegt de Consumentenbond over eReaders?

Bij de Consumentenbond kwam de Kobo Aura Edition als ‘beste uit de test’ en kreeg een 7,7. Overigens net zoals de Kindle eReader. De cijfers voor eReaders die de Consumentenbond uitdeelde liggen tussen de 6,8 voor een Icarus eReader en een 7,7 voor de Kobo Aura Edition 2 en de Kindle. Het mij onbekende merk Tolino kreeg een 7,6. Dus bijna even hoog als de Kobo eReader en de Kindle. Een Kobo eReader kopen is volgens de Consumentenbond dus een goede optie, maar een Kindle en Tolino zijn ook goede eReaders.

Vergelijking van 3 Kobo eReaders

In onderstaand filmpje worden de verschillende tussen 3 Kobo eReaders behandeld om een nieuwe Kobo Reader kopen te optimaliseren.

Kobo eReader kopen: het werd een Kobo Aura Edition 2 refurbished

Via bol.com kocht ik een refurbished Kobo Aura Edition 2 voor 89,99. Deze Kobo eReader kreeg van de Consumentenbond een 7,2. Het grote voordeel daarvan was dat ik de volgende dag weer een eReader had. Toen ik hem eerst uitpakte vond ik hem een beetje tegenvallen: wat een klein ding is de Kobo Aura eReader. Maar bij nadere inspectie blijkt het scherm even groot te zijn als van mijn kapotte Kobo Touch. Inmiddels heb ik er boeken opgezet, en ben ik weer lekker aan het lezen. Ik vind de Kobo Aura best oké, maar niet geweldig. Soms slaat hij in één keer twee bladzijden om, en soms moet ik meerdere keren over het scherm vegen voordat hij reageert.

De eigenschappen van mijn Kobo Aura Edition 2

 • Deze Kobo eReader weegt 179 gram.
 • Scherm is 6 inch oftewel 15,247 centimeter.
 • Er zit 1 blauwe aan/uit knop aan de bovenkant, en verder geen knoppen.
 • Hij heeft een Carta E-Ink aanraakscherm met verlichting.
 • Resolutie van 1024 x 768 pixels.
 • Hij heeft 4GB opslag waarvan er ruim 3GB gebruikt kan worden voor eigen bestanden.
 • Je kunt direct vanaf de Kobo Aura boeken kopen.
 • Vanaf de e-reader kun je direct Nederlandstalige boeken kopen in de Kobo boekwinkel.
 • Om gebruik te maken van de e-reader heb je een Kobo-account nodig (Facebook, Google etc. kan ook).
 • Je kunt er heel makkelijk pdfs en epubs ‘optrekken’.

Praktische informatie over eReaders

Een Tolino en Kobo eReader kun je kopen via bol.com. Voor een Kindle moet je elders kijken, bijvoorbeeld bij Mediamarkt.

Kobo eReader kopen: samenvattend

In 2012 kocht ik een Kobo Touch eReader. Zes jaar later ging het scherm kapot. Daarom kocht ik een nieuwe refurbished Kobo eReader via bol.com. De reden dat ik voor refurbished koos was om goedkoper uit te zijn. Mooie bijkomstigheid is dat dit milieuvriendelijker is. Ik raad de Kobo Aura Edition 2 niet per sé aan. Volgens mij zijn er betere eReaders, maar hij voldoet wel.

Naast Kobo en Kindle zijn er ook alternatieve ereaders!

Vertel hieronder met jouw ervaringen met eReaders en welk merk je het fijnst vindt!

N.B. Lees hoe het verder ging met mijn Kobo Aura Edition 2 en Kobo e-reader kapot.

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik heb de kobo aura One, de duurste maar met een groter scherm. Echt een uitkomst, gebruik hem ook bijna elke dag. Vooral het grotere scherm vind ik ideaal. Hiervoor had ik ook een 6 inch maar ben wel erg blij met mijn grotere scherm.

 2. Helder Stukje,
  Mijn ervaringen, begonnen met e-books te lezen op een Ipad mini. Toen ik in 2015 naar Barcelona fietste vond ik het handiger om een energie zuiniger reader te kopen. Het werd een Kobo van 99 euro.
  Ik vind het lezen prettiger voor mijn ogen maar de prestaties slecht. Traag bladeren en soms 2 tegelijk, geen reactie of plotseling uit. Ik begrijp dat het geen tablet is maar nu is na 30 maanden gebruik het scherm net als bij jou.
  Resetten en overleg met helpdesk Kobo hebben niet geholpen en nu twijfel ik sterk of ik weer een E-reader koop. De nieuwe S3 van Samsung heeft ook een ogen vriendelijker scherm. Nadeel hogere prijs en stroomverbruik, maar staat tegenover dat je thuis minder op het kleine schermpje van je telefoon kijkt want de tablet is zowel reader als smart maar net geen phone.
  Ik ben in ieder geval teleurgesteld door de slechte Kobo kwaliteit en software. Ik lees veel over bevroren schermen.

 3. Mijn Kobo e-reader (aura versie 1) was onlangs ook kapot. Wat blijkt is dat veel van de schermen het begeven na verloop van tijd.
  Ik kan er niet goed tegen dat de e-reader het na drie jaar begeven terwijl het feitelijk niet zo intensief was gebruikt.
  Toen las ik op internet van anderen hoe zij hun e-reader repareren. Een e-Reader is gewoon een apparaat dat uit 4 componenten bestaat:
  Frame met achterkant, elektronica, batterij, scherm. Kortom, het scherm is te vervangen. Hoe? Open maken volgens instructie die ergens op internet wel is te vinden, type scherm achterhalen, bestellen in China via Ali Express of eBay, 2 weken later, na ontvangst was de Kobo in 15 minuten gerepareerd. Met dubbel zijdig plakband het nieuwe scherm in het frame geplakt.
  Kosten: 36 euro. Je moet wat durf hebben maar in mijn geval was het goed te doen.

 4. Ik ben nog steeds fan van de Sony ereader met fysieke knoppen. Helaas is mijn Sony TRS -2 ter ziele gegaan na 6 stoffige zand vakanties. Heb nu ook een kobo Aura. Leest wel prettig door verlichting die je heel zacht kan zetten. De Sony had een hoesje met led lampje dat vrat batterijen (milieu). Heb ook nog een paar maanden onbeperkt lezen gehad, viel toch tegen. Veel plezier met je eareder!

 5. Ik heb precies dezelfde Kobo e-reader en gebruik hem met vlagen. De mijne ging binnen het jaar kapot; ook een bevroren scherm maar niet zoals die van jou, gewoon dat de laatst gelezen pagina bleef staan. Resetten hielp niet en dus het ding teruggestuurd. Bleek niet te repareren te zijn en dus kreeg ik mijn geld terug. Na enig twijfelen over welke e-reader ik nou moest gaan kopen besloot ik dat ik pech heb gehad en heb ik weer dezelfde e-reader gekocht. Deze doet het prima. Ik vind alleen het hoesje dat ik er (ook voor de tweede keer) bij heb gekocht niet zo geweldig. Een hoesje neem je erbij om je e-reader overal mee naartoe te kunnen nemen. Echter breekt het plastic rondom het magneetje waarmee het hoesje dicht moet blijven heel snel af en moet je het met plakband of lijm vastmaken. Ik ben dus nog op zoek naar een beter hoesje. Verder doet de tweede e-reader het nu prima…

  1. Goed om te horen dat dit type eReader dus niet perse slecht hoeft te zijn, en dat je tweede versie het wel goed doet. Balen van het hoesje! Ik hoop dat dat van mij langer goed blijft.

 6. Ik heb vorig jaar mijn 2e e-reader gekocht: de kobo aura one, net zoals Janneke. Het grote scherm (7,8 inch) bevalt me prima en dat het ding waterdicht is, is een bonus.

  Het grote voordeel van de Kobo ten opzichte van de Kindle is dat de Kobo wel bestanden van het .epub format leest. Kindle heeft ooit voor een eigen format gekozen en je hebt dus niets aan je epubs op een kindle. Natuurlijk kan je ze converteren naar een format waar de Kindle wel mee werkt, maar dt is toch weer extra werk.

  Alleen de communicatie tussen kobo en pc of laptop gaat minder goed. Ik moet hem gemiddeld 8x opnieuw aansluiten voor ik bestanden over kan zetten.

 7. ik heb nu al anderhalf jaar een kobo aura en die bevalt me prima. Geen problemen met pagina’s die vastlopen, of bladzijden die niet willen omslaan/ te langzaam omslaan/ te vaak omslaan. Het enige dat ik soms mis is de knoppen die op mijn oude sony zaten, vind ik net iets fijner bij het in bed lezen. Ik lig op mijn zij maar op mijn linkerzij liggen en bleven lezen gaat lastiger, wil dan mijn ereader in mijn linkerhand houden, maar bij de kobo is het dan lastiger “omslaan”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.