Huishoudelijke klussen en de zin van het leven

door Anoeska van Essen

Misschien hebben veel mensen wel een hekel aan het huishouden omdat sommige klusjes zo ontzettend stom zijn. Dit bedacht ik terwijl ik bezig was met een cocktailprikker aangekoekte pluizen uit het rooster van de wasdroger te halen. Niet dat een cocktailprikker daar zo supergoed voor werkt, maar beter dan een oude tandenborstel en zeker beter dan het borsteltje van de stofzuiger is mijn ervaring (ik hou me aanbevolen voor tips voor het gouden instrument voor deze klus).

Terwijl je dan zo bezig bent met een tijdrovend karwei waarvoor niemand je gaat bedanken – “Wauw, mama, wat is de binnenkant van de wasdroger mooi schoon!” , hoor je ‘m al? – maar dat toch moet gebeuren (rampscenario: de droger vliegt in brand en het huis brand af, gezin komt jammerlijk om in de vlammen en hoofdschuddend stelt men vast dat dit toch niet had hoeven gebeuren als moeder maar de wasdroger had onderhouden zoals in de gebruiksaanwijzing staat) dwalen je gedachten vanzelf af. En nog verder af. Voordat je het weet duikt daar de zin van het bestaan in het algemeen en je eigen bestaan in het bijzonder op, en daar word ik meestal niet vrolijker van.

Nu weet ik wel dat ik niet de meest luchtige persoon op aarde ben, maar toch denk ik dat als ik daar last van heb, er waarschijnlijk meer mensen last van hebben. Van dat je gaat nadenken tijdens domme klusjes bedoel ik, en dat je daar dan wat somber van kan worden. Daarom heb ik nu even pauze genomen om het van me af te schrijven. Dat helpt altijd goed, helemaal als je bedenkt dat anderen zich misschien in jouw ellende zullen herkennen. Gedeelde smart is halve smart, toch?

Straks ga ik weer verder maar dan ga ik niet meer nadenken. Dan ga ik lekker zingen. Schijnt ook heel goed te zijn voor de doorbloeding van allerlei innerlijk organen trouwens, zingen. Je kunt er in ieder geval niet bij nadenken en je wordt er vrolijk van. En als ik klaar ben roep ik man en kinderen om te komen juichen voor mijn werk. Zo, ik ga weer aan de slag. Bedankt voor het luisteren.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.