Huishoudelijke klussen en de zin van het leven

huishoudelijke klussen

Het huishouden is berucht om het feit dat het eindeloos doorgaat. Zelfs als het je lukt om ‘klaar’ te zijn, dan duurt dat nooit lang. Want zelfs al ga je roerloos op een stoel zitten, dan nog zal er stof neerdwarrelen.

Omdat in een huis wordt geleefd, is er automatisch huishoudelijk werk.

Hoe ik anders ben gaan denken over het huishouden

Ik ben opgegroeid het idee dat huishoudelijk stom is, en een noodzakelijk kwaad dat je indien mogelijk moet uitbesteden. Maar inmiddels ben ik toch wat positiever gaan denken over het huishouden. Dat komt onder andere door het boek Huishouden, de zorg voor het leven van Monique Wortelboer. En ook Flylady heeft mijn idee over het huishouden verandert.

En last but not least, ben ik het huishouden positiever gaan zien door mijn eigen ervaringen. Zo heb ik ontdekt dat de boel eens flink opruimen kan opluchten en een sombere stemming verdrijven. En tijdens het afstoffen van de meubels maak je even contact met je bezittingen en je (t)huis.

Elf jaar geleden schreef Anoeska van Essen onderstaande post voor Huisvlijt. Ze beschrijft hoe ze terwijl ze het huishouden soms bevangen wordt door een gevoel van somberheid.

Huishoudelijke klussen en de zin van het leven

door Anoeska van Essen

Misschien hebben veel mensen wel een hekel aan het huishouden omdat sommige klusjes zo ontzettend stom zijn.’ Dit bedacht ik terwijl ik bezig was met een cocktailprikker aangekoekte pluizen uit het rooster van de wasdroger te halen. Niet dat een cocktailprikker daar zo supergoed voor werkt, maar beter dan een oude tandenborstel. En zeker beter dan het borsteltje van de stofzuiger is mijn ervaring (ik hou me aanbevolen voor tips voor het gouden instrument voor deze klus).

Mijn gedachten dwalen af

Terwijl je dan zo bezig bent met een tijdrovend karwei waarvoor niemand je gaat bedanken – ‘Wauw, mama, wat is de binnenkant van de wasdroger mooi schoon!’ , hoor je ‘m al? – maar dat toch moet gebeuren (rampscenario: de droger vliegt in brand* en het huis brand af, gezin komt jammerlijk om in de vlammen en hoofdschuddend stelt men vast dat dit toch niet had hoeven gebeuren als moeder maar de wasdroger had onderhouden zoals in de gebruiksaanwijzing staat) dwalen je gedachten vanzelf af.

En nog verder af.

Voordat je het weet duikt daar de zin van het bestaan in het algemeen en je eigen bestaan in het bijzonder op, en daar word ik meestal niet vrolijker van.

Somber

Nu weet ik wel dat ik niet de meest luchtige persoon op aarde ben, maar toch denk ik dat als ik daar last van heb, er waarschijnlijk meer mensen last van hebben. Van dat je gaat nadenken tijdens domme klusjes bedoel ik, en dat je daar dan wat somber van kan worden. Daarom heb ik nu even pauze genomen om het van me af te schrijven. Dat helpt altijd goed, helemaal als je bedenkt dat anderen zich misschien in jouw ellende zullen herkennen. Gedeelde smart is halve smart, toch?

Zingen helpt

Straks ga ik weer verder, maar dan ga ik niet meer nadenken. Dan ga ik lekker zingen. Schijnt ook heel goed te zijn voor de doorbloeding van allerlei innerlijk organen trouwens, zingen. Je kunt er in ieder geval niet bij nadenken en je wordt er vrolijk van. En als ik klaar ben roep ik man en kinderen om te komen juichen voor mijn werk. Zo, ik ga weer aan de slag.

Bedankt voor het luisteren.’

Hoe ervaar jij het huishouden?

*Droogtrommel pluis waarom het zo gevaarlijk is.

Similar Posts

37 Comments

  1. Ik kan er enorm veel voldoening uit halen maar mij tegelijkertijd ook enorm opjagen erin. Probeer dagelijks alles wel wat bij te houden maar het blijft een nooit eindigende klus natuurlijk 😂

 1. ik ben gek op het huishouden en het maakt mij gewoon happy. ik zie het soms als therapie haha, als ik chagerijnig ben ga ik lekker weer poetsen ondanks ik het smorgens al gedaan heb

 2. Ik heb een handicap aan mijn voet, dus het huishouden is een hele klus waardoor ik wel degelijk een huishoudhulp heb moeten inschakelen. Ik ben vooral opgevoed met het idee dat een poetsvrouw het toppunt van luiheid en weggesmeten geld is, dus daar heb ik het soms wel moeilijk mee….

 3. Het huishouden, ja een noodzakelijk iets wil je niet in de troep leven.
  Ik probeer het zoveel mogelijk ‘bij te houden’ zodat het het een klein klusje blijft wat snel klaar is.

 4. Ik geef toe … af en toe is het echt water naar de zee dragen. Wij hebben een hond die aardig wat verhaart, dus dan weet je het wel. Voelt af en toe als een ware work out ;-)

 5. het is fijn wanneer je huis opgeruimd en schoon is. Ik heb in het geheel geen hekel aan huishoudelijk werk. Het is lekker concreet en de beloning is instantelijk. Maar als ik er niet bakken vol denkwerk naast zou hebben, werd ik waarschijnlijk gillend gek van het huishouden doen

 6. Eigenlijk is ons hele leven een cirkel, opstaan en alles wat er tussen zit tot slapen gaan.
  Het belangrijkste is dat je naar het resultaat kijkt.
  En dan begin je weer opnieuw. Hans

 7. Ik vind het op zich niet zo heel erg om te doen, maar moet er wel echt ‘zin’ in hebben ;) Dan ga ik in 1 dag het hele huis door en is alles weer spik en span voor 5 minuten (want ja, 5 katten..).

 8. Ik heb een hekel aan schoonmaken. Alles wordt altijd zo gauw weer vies. En dan kun je weer overnieuw beginnen. We hebben een kat en een hond die samen zorgen voor meer rommel. Ik ben zelf wel een beetje fan van minimalisme, want hoe minder je hebt, hoe minder je hoeft schoon te maken. Mijn man is echter een verzamelaar…
  Ik vind het fijn om over huishoudelijke zaken te lezen, laat me graag inspireren. Zoals door jouw blog, waardoor ik dat boek van Monique Wortelboer heb leren kennen en Flylady. Daardoor ben ik wel wat positiever over schoonmaken gaan denken. Ik kijk ook graag Zuidkoreaanse vlogs. Lieve hemel, die vrouwen koken drie keer per dag en maken hun huis brandschoon… Zelf heb ik x in de 14 dagen hulp in de huishouding en daar ben ik heel blij mee.

  1. Ik herken wat je zegt: hoe minder spullen, hoe minder schoon te maken. Ik preek dit ook altijd tegen mijn kinderen.

   Wat leuk dat je het boek van Monique Wortelboer via Huisvlijt hebt leren kennen. Mooi is dat hè?

 9. Leuk geschreven en zo herkenbaar! Ik hou er ook niet zo van, al zit ik nu weer midden in de nesteldrang. Een verademing voor het huis, gooi van alles weg en ben lekker aan het poetsen. Hoop dat ik dit vast kan houden, maar vrees van niet haha. Misschien moet ik dat boek maar aanschaffen wat je noemt, hopelijk helpt me dat!

 10. Het Fly lady systeem is voor mij een enorme hulp. Ik houd me er nog niet helemaal aan. Maar het geeft me meer structuur en ook rust. Elke plek in huis komt aan de beurt. Dus niet meer het onrustige gevoel dat ik ‘nog iets moet doen’.

 11. Nooit een hekel gehad aan het huishouden want dat is gewoon iets wat er bij hoort als je het huisje rein wilt houden. Zet altijd erbij een gezellig muziekje en zing soms ook wel mee. Ik ben altijd vroeg op dus ook snel gereed om dan gezellig andere dingen te doen.

 12. Ik heb er geen hekel aan, maar het is ook weer niet het allerleukste wat ik doe. Ik hou wel van een schoon en opgeruimd huis, dus ik zal wel moet.

 13. Ik vind het wel fijn als alles weer schoon en opgeruimd is, het blijft natuurlijk niet het leukste dat er is.

 14. Ik woon dan nog bij mijn ouders maar sommige klusjes zoals vegen etc vind ik niet zo erg, afwassen vind ik echt vreselijk

 15. Ik woon nog thuis dus doe lang niet alles maar sommige klusjes vind ik echt kut.. maar vegen en dweilen etc vind ik dan wel weer leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.