Hoeveel tijd besteed jij per dag aan koken?

kokenHet is eigenlijk een beetje raar: het wemelt op tv van de kookprogramma’s. Maar gemiddeld besteden we zélf maar twintig minuten per dag aan ‘koken’. En dan bestaat dat koken vaak ook nog uit het opwarmen van een magnetronmaaltijd. Steeds meer mensen vinden koken moeilijk, en meer iets voor experts en echte koks.

En eerlijk is eerlijk: ik zou ook niet weten hoe ik een pompoen moet klaarmaken. Of een pastinaak. Hoewel ik het natuurlijk wel kan opzoeken!

Plichtmatige kok

Maar daar staat tegenover dat ik wel degelijk elke dag kook. Met groente, vlees en aardappels of pasta. Ik ben alleen een weinig creatieve of avontuurlijke kok. Hoewel ik het zo nu en dan wel leuk vindt om een kookboek door te bladeren en te bekijken, maak ik er maar zelden iets uit klaar. Meestal heb ik de ingrediënten er niet voor in huis. En het interesseert me niet genoeg om echt werk te maken van een recept. Koken is voor mij een verplicht nummer, niet iets waar ik veel plezier aan beleef.

Koken omdat het leuk is

Mijn man daarentegen vindt koken, tot mijn verbazing, oprecht leuk. Hij geniet er echt van om te koken in het weekend. Helaas maakt er hij wel altijd een enorme bende van vind ik. Hij heeft een heel andere manier van koken dan ik. Bij mij is het aanrecht opgeruimd en schoon als we gaan eten. Maar bij mijn man staan alle pannen en troep nog pontificaal op het aanrecht.

‘Ontkoking’

Ooit besteedden we gemiddeld 2 uur aan koken per dag! In 50 jaar tijd is dit teruggelopen naar maar 20 minuten. Een interessant bijverschijnsel is dat we ook steeds minder verse groentes zijn gaan eten. Volgens de Wageningse universiteit kochten Nederlandse huishoudens gemiddeld nog maar 200 gram verse groentes per dag. En dat is nota bene wat één persoon aan groente moet eten!

Interessant feitje: Mensen die weinig zelf koken, en gebruik maken van fast food of magnetron maaltijden zijn vaak dikker.

Koken: een vergeten vaardigheid?

Het mag duidelijk zijn: het is belangrijk dat we allemaal zelf blijven koken. En dat we onze kinderen ook leren om te koken. Ik wil liever niet dat mijn kinderen later denken dat koken alleen is weggelegd voor tv-koks als Jamie Oliver en Nigella.

Zie ook Rijst koken en Pasta koken.

Hoe veel tijd besteed jij per dag aan koken?

40 Comments

 1. VeggieMo
 2. Irene
 3. Mariska
  • Mariska
 4. Anoniem
  • Boerderij Zinin
 5. silliesullie
 6. Pascale Van Strydonck
  • Pascale Van Strydonck

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh