Hoeveel tijd besteed jij per dag aan koken?
Last updated on February 22nd, 2024 at 04:23 pm
Het is eigenlijk een beetje raar: het wemelt op tv van de kookprogramma’s. Maar gemiddeld besteden we zélf maar twintig minuten per dag aan ‘koken’. En dan bestaat dat koken vaak ook nog uit het opwarmen van een magnetronmaaltijd. Steeds meer mensen vinden koken moeilijk, en meer iets voor experts en echte koks.
En eerlijk is eerlijk: ik zou ook niet weten hoe ik een pompoen moet klaarmaken. Of een pastinaak. Hoewel ik het natuurlijk wel kan opzoeken!
Plichtmatige kok
Maar daar staat tegenover dat ik wel degelijk elke dag kook. Met groente, vlees en aardappels of pasta. Ik ben alleen een weinig creatieve of avontuurlijke kok. Hoewel ik het zo nu en dan wel leuk vindt om een kookboek door te bladeren en te bekijken, maak ik er maar zelden iets uit klaar. Meestal heb ik de ingrediënten er niet voor in huis. En het interesseert me niet genoeg om echt werk te maken van een recept. Koken is voor mij een verplicht nummer, niet iets waar ik veel plezier aan beleef.
Koken omdat het leuk is
Mijn man daarentegen vindt koken, tot mijn verbazing, oprecht leuk. Hij geniet er echt van om te koken in het weekend. Helaas maakt er hij wel altijd een enorme bende van vind ik. Hij heeft een heel andere manier van koken dan ik. Bij mij is het aanrecht opgeruimd en schoon als we gaan eten. Maar bij mijn man staan alle pannen en troep nog pontificaal op het aanrecht.
‘Ontkoking’
Ooit besteedden we gemiddeld 2 uur aan koken per dag! In 50 jaar tijd is dit teruggelopen naar maar 20 minuten. Een interessant bijverschijnsel is dat we ook steeds minder verse groentes zijn gaan eten. Volgens de Wageningse universiteit kochten Nederlandse huishoudens gemiddeld nog maar 200 gram verse groentes per dag. En dat is nota bene wat één persoon aan groente moet eten!
Interessant feitje: Mensen die weinig zelf koken, en gebruik maken van fast food of magnetron maaltijden zijn vaak dikker.
Koken: een vergeten vaardigheid?
Het mag duidelijk zijn: het is belangrijk dat we allemaal zelf blijven koken. En dat we onze kinderen ook leren om te koken. Ik wil liever niet dat mijn kinderen later denken dat koken alleen is weggelegd voor tv-koks als Jamie Oliver en Nigella.
Zie ook Rijst koken en Pasta koken.
Hoe veel tijd besteed jij per dag aan koken?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
In de Volkskrant las ik een interessant artikel over dit fenomeen. Er wordt steeds minder gekookt en navenant neemt het lichaamsgewicht toe. Tegelijk wemelt het van de tv-koks en kookprogramma’s. Het schijnt dat we daar naar kijken als vermaak, niet om iets te leren en na te doen. Zoiets als kijken naar een voetbalwedstrijd, zonder dat je zelf de aandrang hebt om op voetbal te gaan :-)
Zelf besteed ik vrij veel tijd aan koken en bakken. Steeds meer zelfs. Zeker een uur per dag, maar als ik meereken wat ik ‘s avonds en ‘s weekends er aan extra tijd aan besteed dan is dat meer dan een uur per dag.
Sinds ik steeds meer zelf maak, ‘from scratch’, leer ik beter koken. Ik kan nu makkelijk een lekker maal samenstellen met ingredienten die ik in huis heb. Vroeger was ik ‘lost’ als ik een recept wilde maken en er ontbrak een ingredient. Dan had ik geen idee waar ik het mee kon vervangen.
Het is dus duidelijk ook een kwestie van doen en jezelf ontwikkelen als kok als ik dat zo lees.
Ik kook wel beter en meer met verse en biologische groenten sinds ik niet meer fulltime werk. Als je tijd hebt is het ook leuker om dingen uit te proberen. Even snel een pasta of aardappels groente en vlees lukt ook nog wel, als het avondspits is. Dus de ww heeft zo zijn voordelen.
Pompoen heb ik van het najaar voor het eerst lekker gegeten in een stoofpot met rundvlees. Heerlijk!
Dat is een mooi punt dat je daar maakt Marijke: je moet de tijd en de rust hebben om dingen uit te proberen. Als je weinig tijd hebt gaat dit denk ik ten koste van de creativiteit. Dan ga je denk ik voor snel en zeker.
Ik denk gemiddeld zo’n drie kwartier. Ik vind koken erg leuk. Koken is wel wat lastig met een peuter die aan het eind van de dag op is en huilt. In die situaties ben ik de televisie toch wel erg dankbaar.
Bij mij mochten de kinderen ook altijd tv gaan kijken als ik ging koken. Dat was altijd om half vijf.
Mijn lieve man kookt meestal. Dat is zo ontstaan toen we gingen samen wonen. Ik was gewend om tegen 19u pas te gaan koken, dat vond hij te laat.
Samen zoeken we een weekmenu bij elkaar, ik doe de boodschappen en meestal ook de voorbereiding (ontdooien, snijden etc) waarna manlief kookt.
Ik denk zo’n 45-60minuten, tenzij het kliekjes- of pizza dag is.
Wij eten iedere dag verse groenten, zit het niet in het gerecht, dan maken we er een salade bij.
Om zeven uur pas koken? Ik snap dat je man dit laat vond! Mijn jongste zusje eet ook altijd zo laat. Wij eten hier altijd om 17 uur. Dat vindt mijn zusje dan weer raar vroeg : )
Ik ging (voor ons samenwonen) na mijn werk meteen sporten, zo ontstond dat “ritme”. Toen hij ging koken, kon ik om bij thuiskomst om 19u meteen aanschuiven.
Inmiddels getrouwd en 2 kleine kinderen, dus eten we rond 18u.
17u zou mij echt te vroeg zijn!
Al eten de boeren hier nog veel warm tussen de middag en dan rond 17u een brood maaltijd.
Grappig, al die verschillen!
Oh koken is mijn hobby :-), en doe ik dus vaak en met liefde. ( helaas ben ik wel t dikste hier in huis) Maar ik kook graag met de groentes van het seizoen en het liefst dagelijks vers. 1x perweek eten we kaboutervoer, vaak is dat iets wat begint met een P ( patat/pannenkoeken/pizza/pitabroodjes/poffertjes/etc, ) dan wil ik dus de rest van de week geen gezeur aan tafel over de prima gezonde maaltijden die ik gekookt heb.
Ik besteed er vrij veel tijd aan en snij dus liefst ook alles zelf .
Slim om de kinderen één keer per week te geven wat zij willen onder voorwaarde dat ze de rest van de week zonder zeuren jouw gerechten eten! Kaboutervoer vind ik een grappige term trouwens.
Makkelijk een uur per dag. De vriezers zijn altijd goed gevu,d met groenten en soep uit de tuin, en daar kruipt ook wel heel veel werk en tijd in, maar maakt het wel makkelijker achteraf. Vorig weekend nog 16 porties spinazie en 20 potten bloemkoolsoep klaargemaakt. Die tijd tel ik dus niet mee. Maar ‘s middags eet ik verse groenten uit de wok, ik eet geen brood en moet veel warme groenten eten. Voor het ontbijt maak ik haverkoek, daar ben je wel een half uurtje mee bezig, plus 40 min baktijd, maar daar eet je dan weer een aantal keer van. Manlief gaat al jaren naar de avondles, hij mag zich nu kok noemen. Als hij kookt, is het wel restaurantniveau. Lees : lekker, speciaal en in het begin veel te weinig;)
Hoe kwam het dat in het begin te weinig was Pascale? Zijn restaurant porties standaard erg klein?
Hoe duurder het restaurant, hoe minder op je bord. Zo gaat dat in belgie; )
Ik denk dat ik per dag zo`n 30-60 minuten besteed aan het avondeten.
Per week maak ik een plan en daar richt ik dan ook de boodschappen op. Soms wijk ik af en soms halen we iets, maar over het algemeen komt het aardig uit. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik meestal nog 1 x verse groenten en fruit extra haal in de week.
Door de kookprogramma`s word ik ook wel geïnspireerd. Dus op dit moment weer een positieve kookflow :)
Er zijn echt heel veel kookprogramma’s Barbara. Als die je inspireren zit je helemaal goed : )
Ik kook zelden. Vind het niet heel leuk, maar als ik kook, kook ik wel gewoon een goede maaltijd. Mijn vriend vindt koken leuk en is dus ook degene die bij ons thuis kookt.
Dat lijkt me dan een prima taakverdeling Marjon. Zo heeft ieder zijn talenten.
Ik ben zelf echt een enorme kneus in de keuken. Gelukkig kan manlief goed en lekker koken en vind hij het ook nog heel erg leuk! Daardoor krijgen we wel veel gezond eten binnen.