Reacties

Hoeveel tijd besteed jij per dag aan koken? — 40 reacties

 1. Gewoonlijk zo'n 30-60 minuten, afhankelijk van wat ik maak en inclusief het schoonmaken van groenten ed.

  Ons hele huishouden kookt en eet graag. Ik kook regelmatig een recept. Het wisselt een beetje hoe vaak, in sommige periodes dagelijks, dan weer weken niet.
  Ik ben dol op thais, indonesisch, italiaans en grieks, maar heb ook vlagen met hartige taarten en zo. We eten bij vlagen meer of minder vegetarisch (nu weer een salade / vegetarische vlaag).

  En soms 'weet' ik zelf een recept, dan krijg ik spontaan trek in een bepaalde combinatie die ik nog nooit heb gegeten.

  Voor mijn achtiende had ik nooit gekookt en de man heeft het pas halverwege zijn 20's geleerd. Zoon staat daarentegen nu al bijna dagelijks mee te helpen en die is vier.

  • Wat bijzonder dat je simpelweg trek krijgt in een bepaalde combinatie! Dan heb je toch wel echt gevoel voor ingrediënten en koken denk ik. Je bent van alle keukens thuis als ik dat zo lees : )

 2. Ik denk dat ik zeker anderhalf uur per dag kwijt ben aan koken. Wij eten meer groentes dan gemiddeld. Ik maak veel zelf, bv dingen als rijstmelk. In de ochtend eten we een uitgebreide fruitsalade of maak ik pap met fruit. In de middag heb ik vaak iets warms bij de lunch of zelfgemaakt broodbeleg oid. En dan dus nog in de avond koken.
  Ik vind koken leuk en dat is wel handig in ons glutenvrije (en nog zo wat intoleranties) gezin. Wij eten regelmatig vegetarisch of vegan en dan gebruik ik geen burgers uit de supermarkt. We eten alleen zelfgemaakte burgers.
  Toevallig heb ik het vandaag wat makkelijker. Gisteren heb ik een enorme pan miehoen met groentes gemaakt. Daar hebben we gisteren al een keer van gegeten. Vanavond hoef ik daar alleen nog een salade en een dressing bij te maken.
  Ik ben voltijds huisvrouw. Als je daar nog een baan bij hebt wordt het een stuk lastiger om zoveel tijd aan koken te besteden.
  Manlief hier kookt nooit. Hij heeft er ook geen tijd voor.

 3. Voor dat we onze dochter kregen kookte we (of beter gezegd meestal ik) wat uitgebreider en creatiever. Nu heb ik daar vaak geen zin in en heb ik verschillende gerechten die met regelmaat terug komen. Gewoon omdat het makkelijk is. Gemiddeld sta ik tussen de 20 en 30 minuten in de keuken.

 4. Ik heb het nooit zo bijgehouden, maar ik gok ongeveer een half uur per dag. Ligt er natuurlijk ook heel erg aan wat we die dag eten! Soms is het meer, soms is het minder. Lasagne kost bijvoorbeeld 2 uur, maar dan sta ik ook niet de hele tijd in de keuken, het is ook 40 minuten wachten tot de saus klaar is en vervolgens 40 minuten in de oven....

  • Wat voor saus is dat Daantje, die 40 minuten kost om te maken? Ik kan eigenlijk alleen maar lasagne maken uit een pakje. Die saus is denk ik in zo'n 10 minuten klaar.

 5. Vaak ben ik zo'n uurtje bezig met koken, ligt natuurlijk ook aan wat we eten.
  Gisteren b.v. maakte ik eerst in 15 minuten 2 liter smoothie (incl. snijden en schillen). En 's avonds maakte ik vegan nasi daar ben ik iets meer dan 3 kwartier mee bezig.
  Manlief eet gewone porties groente, ik heb in totaal ongeveer 400 gram groenten omdat er in de smoothies dus ook bladgroente zit. Manlief gebruikt zelden smoothie.

 6. Ik denk dat ik zo'n 45-60 minuten elke dag bezig ben met koken, en dat is dan alleen nog maar de avondmaaltijd. Ik vind koken erg leuk en probeer vaak nieuwe recepten uit. Het is zonde dat mensen nog maar zo weinig in de keuken staan, ik verbaas me er elke keer weer over. Ik vind het nog jammer dat ik niet meer tijd heb om ook bijvoorbeeld zelf brood te bakken of dingen in te maken, maar met een kleintje gaat dat helaas niet zo makkelijk. Hopelijk zit dat er de komende jaren weer meer in want het liefst zou ik zoveel mogelijk zelf maken.

 7. Ik denk toch zeker 30-45 minuten per dag gemiddeld. En dan kook ik ook nog eens vaak voor 2 dagen (wat de kooktijd minimaliseert op de dag dat je iets voor de 2e keer eet - dan is het een kwestie van bv pastasaus verwarmen en pasta koken). Maar een goede pastasaus maken kost zo een uur (inclusief snijwerk). Gisteren asperges met aardappels gegeten; dan ben ik toch ook wel 45 kwartier kwijt met alles schillen en koken. Daarnaast hebben we ook nog wat recepten in het repertoire die snel klaar zijn (bijv pasta met courgette en zalm - max 20 minuutjes, of een snel roerbakgerecht met mie). Daarnaast maak ik vaak een salade voor 's middags (vandaag met volkoren mie, paksoi, paprika en komkommer en een dressing van limoensap, sojasaus en sambal). En ik kook vaak de havermout al 's avonds. Dit komt nog eens bij de 'keukentijd' - zo ben ik gisteravond na het eten nog ruim 30 minuten bezig geweest ben met maken van salade (waar ik wel 2x lunch uit haal) en havermout (ook voor 2x).

  • Ik kom de middag niet door hoor, op alleen een boterham met kaas ;). Moet toch iets stevigers in. En met salade tussen de middag kom ik ook meteen aan meer groenten per dag. Ik eet denk ik rond de 400 gram groenten per dag als ik salade eet als lunch. Nu bestaan mijn salades niet alleen uit wat blaadjes sla en stukjes komkommer en tomaat, maar doe ik er vaak eiwitten bij (gekookt ei, linzen/kikkererwten, feta oid) of vetten (gerookte zalm - nu niet want ben zwanger, avocado etc) waardoor ik er weer flink op kan teren de rest de van de middag. Of ik doe er koolhydraten bij zoals volkoren noodles, quinoa, volkoren bulgur etc. Enige brood waar ik lang op kan teren is dat zurige zuurdesembrood uit Duitsland. Maarja, ik woon in Den Haag..

 8. Ik reken altijd een 45-60 minuten voor de avondmaaltijd, afhankelijk van het aantal groentes en de bewerkelijkheid van schoonmaken. Als ik een drukke dag heb, zorg ik er voor dat er iets makkelijkers op het menu staat. Ik maak veel, maar niet alles zelf. Mijn kinderen openen het liefst een potje groente.

  • Slim om het menu aan te passen aan je werkdag inderdaad! Zo voorkom je bovendien dat je te weinig tijd hebt of in de verleiding komt om iets bij de snackbar te halen.

 9. Hmm.. inclusief voorbereidingen gemiddeld max 45 - 60 minuten. Voor verjaardagen sta ik vaak een hele middag & avond in de keuken, maar dat heb je met taarten en soepen en avondmaaltijden voor meer dan 4 personen.
  Ik heb ook gerechten die binnen 15 minuten op tafel staan (en ja, met voldoende verse groente). Ik vind koken leuk en als mijn hoofd er naar staat wil ik er nog wel eens een kookboek bij pakken om wat uit te proberen.
  Manlief kookt wel eens in het weekend - en dan is idd de keuken een beetje ontploft. Geen idee waarom dat nodig is.
  Ik heb mezelf leren koken - ik kon letterlijk nog geen eitje bakken toen ik op kamers ging - en vind het belangrijk dat de kinderen dat wel meekrijgen in hun opvoeding.
  Beiden vinden het ook leuk; de oudste komt op de leeftijd dat ze een en ander zelfstandig mag gaan doen. Jongste is wat vlotter, die wil dat nu al ;-), maar brandde zich bij de laatste poging tot zelfdoenzonderdatmamahetmerkt en luistert nu gelukkig wat beter.
  Ze mogen helpen als daar de tijd voor is - dinsdag en vrijdag zijn hier drukke dagen, dan lukt dat niet - en als mama haar hoofd dat ziet zitten. Soms ben ik gewoon te druk in mijn hoofd, dan wil ik het even snel snel zelf doen. Valt niet altijd in goede aarde.
  Hoe dan ook: ze kunnen beiden eitjes bakken, eitjes koken, aardappelen schillen én koken, sperzieboontjes schoonmaken etc etc etc. Ze zijn nu 7 en 10.
  Meehelpen met taarten en cake bakken gaat ook al prima.

 10. In de Volkskrant las ik een interessant artikel over dit fenomeen. Er wordt steeds minder gekookt en navenant neemt het lichaamsgewicht toe. Tegelijk wemelt het van de tv-koks en kookprogramma's. Het schijnt dat we daar naar kijken als vermaak, niet om iets te leren en na te doen. Zoiets als kijken naar een voetbalwedstrijd, zonder dat je zelf de aandrang hebt om op voetbal te gaan :-)
  Zelf besteed ik vrij veel tijd aan koken en bakken. Steeds meer zelfs. Zeker een uur per dag, maar als ik meereken wat ik 's avonds en 's weekends er aan extra tijd aan besteed dan is dat meer dan een uur per dag.
  Sinds ik steeds meer zelf maak, 'from scratch', leer ik beter koken. Ik kan nu makkelijk een lekker maal samenstellen met ingredienten die ik in huis heb. Vroeger was ik 'lost' als ik een recept wilde maken en er ontbrak een ingredient. Dan had ik geen idee waar ik het mee kon vervangen.

 11. Ik kook wel beter en meer met verse en biologische groenten sinds ik niet meer fulltime werk. Als je tijd hebt is het ook leuker om dingen uit te proberen. Even snel een pasta of aardappels groente en vlees lukt ook nog wel, als het avondspits is. Dus de ww heeft zo zijn voordelen.
  Pompoen heb ik van het najaar voor het eerst lekker gegeten in een stoofpot met rundvlees. Heerlijk!

  • Dat is een mooi punt dat je daar maakt Marijke: je moet de tijd en de rust hebben om dingen uit te proberen. Als je weinig tijd hebt gaat dit denk ik ten koste van de creativiteit. Dan ga je denk ik voor snel en zeker.

 12. Ik denk gemiddeld zo'n drie kwartier. Ik vind koken erg leuk. Koken is wel wat lastig met een peuter die aan het eind van de dag op is en huilt. In die situaties ben ik de televisie toch wel erg dankbaar.

 13. Mijn lieve man kookt meestal. Dat is zo ontstaan toen we gingen samen wonen. Ik was gewend om tegen 19u pas te gaan koken, dat vond hij te laat.
  Samen zoeken we een weekmenu bij elkaar, ik doe de boodschappen en meestal ook de voorbereiding (ontdooien, snijden etc) waarna manlief kookt.
  Ik denk zo'n 45-60minuten, tenzij het kliekjes- of pizza dag is.
  Wij eten iedere dag verse groenten, zit het niet in het gerecht, dan maken we er een salade bij.

  • Om zeven uur pas koken? Ik snap dat je man dit laat vond! Mijn jongste zusje eet ook altijd zo laat. Wij eten hier altijd om 17 uur. Dat vindt mijn zusje dan weer raar vroeg : )

  • Ik ging (voor ons samenwonen) na mijn werk meteen sporten, zo ontstond dat "ritme". Toen hij ging koken, kon ik om bij thuiskomst om 19u meteen aanschuiven.
   Inmiddels getrouwd en 2 kleine kinderen, dus eten we rond 18u.
   17u zou mij echt te vroeg zijn!
   Al eten de boeren hier nog veel warm tussen de middag en dan rond 17u een brood maaltijd.
   Grappig, al die verschillen!

 14. Oh koken is mijn hobby :-), en doe ik dus vaak en met liefde. ( helaas ben ik wel t dikste hier in huis) Maar ik kook graag met de groentes van het seizoen en het liefst dagelijks vers. 1x perweek eten we kaboutervoer, vaak is dat iets wat begint met een P ( patat/pannenkoeken/pizza/pitabroodjes/poffertjes/etc, ) dan wil ik dus de rest van de week geen gezeur aan tafel over de prima gezonde maaltijden die ik gekookt heb.
  Ik besteed er vrij veel tijd aan en snij dus liefst ook alles zelf .

  • Slim om de kinderen één keer per week te geven wat zij willen onder voorwaarde dat ze de rest van de week zonder zeuren jouw gerechten eten! Kaboutervoer vind ik een grappige term trouwens.

 15. Makkelijk een uur per dag. De vriezers zijn altijd goed gevu,d met groenten en soep uit de tuin, en daar kruipt ook wel heel veel werk en tijd in, maar maakt het wel makkelijker achteraf. Vorig weekend nog 16 porties spinazie en 20 potten bloemkoolsoep klaargemaakt. Die tijd tel ik dus niet mee. Maar 's middags eet ik verse groenten uit de wok, ik eet geen brood en moet veel warme groenten eten. Voor het ontbijt maak ik haverkoek, daar ben je wel een half uurtje mee bezig, plus 40 min baktijd, maar daar eet je dan weer een aantal keer van. Manlief gaat al jaren naar de avondles, hij mag zich nu kok noemen. Als hij kookt, is het wel restaurantniveau. Lees : lekker, speciaal en in het begin veel te weinig;)

 16. Ik denk dat ik per dag zo`n 30-60 minuten besteed aan het avondeten.
  Per week maak ik een plan en daar richt ik dan ook de boodschappen op. Soms wijk ik af en soms halen we iets, maar over het algemeen komt het aardig uit. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik meestal nog 1 x verse groenten en fruit extra haal in de week.

  Door de kookprogramma`s word ik ook wel geïnspireerd. Dus op dit moment weer een positieve kookflow :)

 17. Ik kook zelden. Vind het niet heel leuk, maar als ik kook, kook ik wel gewoon een goede maaltijd. Mijn vriend vindt koken leuk en is dus ook degene die bij ons thuis kookt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder