Hoe maak je je huis groter: van simpel tot wat ingewikkelder

Huis groter makenStel, je bent best tevreden over je huis, maar je zou eigenlijk best wat meer ruimte willen hebben. Niet iedereen vind een klein huis fijn. Bijvoorbeeld omdat het soms best lastig is om alle spullen netjes op te bergen. Hoe kun je dit dan aanpakken? Hieronder 5 manieren om je huis groter te maken/laten lijken. Geordend van makkelijk tot wat meer werk.

Hoe maak je je huis groter?

 1. De simpelste manier om je huis groter te maken, of in ieder geval ruimer te laten voelen, is door het eens flink op te ruimen. Hoe minder spullen er in je huis staan, hoe ruimer het zal voelen. De methode van Marie Kondo is wat dat betreft een heel grondige manier om je huis te ontdoen van alles wat overbodig is.
 2. Go big, or go home. Kijk eens kritisch naar je meubels. Binnenhuisarchitecten zeggen vaak dat je in een kleine ruimte beter af bent met 1 groot meubel, dan met vele kleintjes. Al die kleine meubels kunnen namelijk juist een rommelig en ‘klein’ gevoel geven. Luister maar:
 3. Is je huis opgeruimd en ontdaan van overbodige spullen maar voelt het nog steeds klein? Dan komen we nu bij de wat drastischer maatregelen. Soms kun je meer ruimte creëren door de indeling van je huis te veranderen. Toen mijn middelste zusje graag een ruimere zolderkamer wilde, hebben ze simpelweg de trap anders neergezet. Daardoor ontstond er veel meer ruimte. Ik was helemaal verbaasd over zo’n groot effect door zo’n kleine ingreep. Voor zoiets heb je zelf een goed inzicht nodig, of kun je advies vragen aan een binnenhuisarchitect.
 4. Heb je een ongebruikte zolderkamer? Dan ben je in het voordeel! Want zolderkamers kun je vrij simpel groter maken door ze te voorzien van een dakkapel. Wil je een goedkope dakkapel? Dan kun je volgens de site dakkapel-kosten.nl het beste kiezen voor een zogenoemde prefab dakkapel. Maar dan zit je volgens hen nog steeds met een kostenplaatje van zo’n 3300,-. Voor een kunststof dakkapel noemen ze een bedrag van ongeveer 3800,-. De duurste optie is een polyester dakkapel.
 5. Maak buiten een overkapping. Eén van mijn maandagochtendvriendinnen heeft dit gedaan. Aan de zijkant van haar tuin hebben ze een soort buitenkamer gemaakt. Er staat zelfs een grote tafel, stoelen en een rotan bank. Ook al is dit technisch gezien buiten, het geeft toch een gevoel van ruimte in je huis.

Ons huis: groot genoeg

Wij wonen in een zogenoemde woonboerderij, in het deel waar vroeger mijn oma en opa woonden, en ook nog haar zus. We hebben een keuken, woonkamer, drie slaapkamers op de eerste verdieping en één slaapkamer op zolder. Zeker nu een aantal kinderen het huis uit zijn, is het ons huis ruim genoeg. Soms verbaas ik me wel eens een beetje dat we hier ooit met z’n zevenen woonden! Dat was toch best vol.

Een tijdje vond ik tiny houses erg leuk. Vooral vanwege het idee dat je dan geen hypotheek meer nodig hebt en helemaal zelfvoorzienend kunt zijn. Maar toen zag ik hoeveel mensen in zo’n tiny house de hele dag bezig zijn met het in-en weer uitklappen van al die vernuftige multifunctionele meubels. Sindsdien ben ik helemaal van het tiny house idee af.

En ben ik extra tevreden met ons huis : ) Het is niet te groot, het is niet te klein, het is precies goed. Het past bij een eenvoudiger leven.

Ben jij tevreden over de grootte van je huis?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

42 Comments

 1. Ik ben er heel tevreden mee en is eigenlijk te groot voor twee mensen zeker als er moet ge kuist worden
  wij wonen ook in een oude verbouwde boerderij die heeft een groot en een klein woongedeelte en wij wonen in het groot met woonkamer grote keuken garage wasplaats en boven badkamer en drie slaapkamers en een hobbykamer ,,,dus eer ik rond ben ….

 2. Wij hebben heel slim en ruimtebesparend gebouwd, dus an sich ben ik zeker blij met de ruimte in huis! Alleen gaan we nu nog het een en ander verbouwen om alles af te werken. Wel goeie tips, heb er weer wat van opgestoken!

 3. Wij, partner en ik, wonen ook in een oud boerderijtje. Alles gelijkvloers: zitkamer, woonkeuken, 2 slaapkamers, badkamer, toilet, aparte wasruimte (met behalve ruimte voor wasmachineen droger, ook veel bergruimte en 2 grote spoelbakken) , een atelier van 8 bij 5 meter en een hele grote, begaanbare zolder! En verschillende bijgebouwen.
  Veel te groot voor ons, zeker nu we gestopt zijn met werken en het atelier praktisch niet meer gebruiken. We gaan opruimen, verkopen en verhuizen.

 4. Hele goede blog! Ik ben zeker tevreden over de grootte van ons huis. We hebben een twee onder 1 kap woning en redelijk veel ruimte. Gezellig huisje vindt ik zelf.

 5. Op zich ben ik wel tevreden, al zou het wel iets groter mogen zijn, maar dat komt ook door de hoeveelheid spullen wat we hebben, ben ik bij de buren, die toch echt hetzelfde huis hebben, dan lijkt het al veel ruimer.

 6. Bij teveel spullen kijk ik kritisch welke dingen ik al 5 jaar nier gebruik ht, en als dat nog niet voldoende is, een steeds kortere periode. En als je tevreden bent met je huis, maar net wat ruimte tekort komt, dan kun je ook een opslagbox buren. Spullen die je zelden gebruikt kun je daar dan kwijt, en als je ze een keer per jaar ofzo nodig hebt, rij je even naar die opslag en haal je ze op.

 7. Wij hebben onze zolger vergroot door een dakkapel te plaatsen. Verder is het huis nu goed voor ons 2. Maar als we kinderen zouden krijgen moeten we wel dingen aanpassen.

 8. Mijn huis zou wel ietsje ruimer mogen, maar over het algemeen ben ik meer dan tevreden. Ik heb wel een grote zolder, maar daar loopt nog geen vaste trap naartoe, dus dat zou dan wel nog een ingrijpende verbouwing worden. Het zou bouwtechnisch wel moeten kunnen.

 9. Wij wonen hier op Curaçao in een studio van 20 m2. Dat is eigenlijk best te doen, al zouden we graag een afgescheiden slaapkamer hebben (meer privacy en gemakkelijker om muggen weg te houden). We zijn wel op zoek naar iets anders en dat zal waarschijniljk ook groter zijn, maar de belangrijkste reden daarvoor is dat we iets willen kopen ipv huren. Als dit van ons was, zouden we van alles willen veranderen en dat kan nu niet ;-)

 10. Ik ben bijna tevreden: 4 slaapkamers, linnenkamer, 2 badkamers+ wc beneden, grote bijkeuken , normale keuken…maar vrij kleine woonkamer. Met mijn eettafel en grote hoekbank staat die echt vol. Nu gaat het nog maar als er straks kleinkinderen komen heb ik een grotere tafel nodig en die past er niet in. Ik zou zo graag een wat ruimere woonkamer hebben maar dat kan alleen door een veranda te plaatsen en die zijn best prijzig.

  1. Een veranda klinkt wel superleuk Karin. Balen inderdaad dat die zo duur zijn. En kun je niet iets combineren van de woonkamer en keuken of zo? Hoewel dat natuurlijk ook veel geld kost.

 11. Zeker tevreden over de grootte vanons huis, we wonen behoorlijk ruim. Alleen zouden we inderdaad wat overbodige spullen op moeten ruimen. Hoe groter je huis, hoe meer zet je er toch in, bewaar je meer… voor je het weet staat het toch weer te vol.

  1. Ja, dat is een wonderlijk principe inderdaad…. Zo gaat het ook met tijdbesparende apparatuur. Uiteindelijk heb je nog weer het gevoel dat je tijd tekort hebt.

 12. Hahaha. Een tint hiuse lijkt me ideaal als je weinig spullen hebt of wilt hebben. Dingen in uit klappen wordt op een gegeven moment irritant. Al hangt het er natuurlijk wel vanaf wat je doel is. Weinig geld kwijt zijn aan je huis of juist comfortabel leven in een huis.

 13. Ik heb een huis met 3 volledige verdiepingen, 5 slaapkamers en twee badkamers en toch heb ik ruimte tekort ???? ik heb namelijk geen berging. Wat mij betreft heb ik dus een vierde verdieping nodig!

 14. Nou, qua woonkamer, badkamer en slaapkamer zeker wel, maar dan houdt het ook direct op. We hebben namelijk maar 1 slaapkamer en dat is wel erg weinig, ook als je maar met zijn tweetjes bent.

 15. We waren wel tevreden, maar nu met 3 kinderen die steeds groter worden wordt het toch wat krap :-) Die kinderen willen graag wat grotere kamers vooral. Ik zelf zou wel zo’n serre willen aan de achterkant, vind ik prachtig!

 16. Dit huis zou in mijn eentje veel te groot zijn. Met een gezin helemaal goed, maar zover is het nog lang niet. Daarom de komende jaren maar eens zoeken naar een leuk appartement of studio.

 17. Ik ben een Marie Kondo fan en heb veel gehad aan haar tips. Nu het huis wat meer opgeruimd, merk ik dat ik qua ruimte niet teveel tekort kom. Maar ik zou wel ietsje meer oppervlakte willen hebben om net iets comfortabeler te wonen.

 18. Ansich ben ik best tevreden met de inhoud van ons huis. Maar zou best een grotere tuin willen, maar denk dat onze buren niet staan te springen om stuk van hun tuin af te staan;-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.