Reacties

Hoe groot moet keuken zijn? — 45 reacties

 1. Wij hebben ook een kleine keuken. We hebben gewoon geleerd van elkaar niet voor de voeten te lopen. We maken net als jij ook veel gebruik van onze kelder en de koelkast staat in de stal, dat spaart veel ruimte uit.

 2. Wij hebben een vrij kleine keuken met een 6 pitsgasstel. Ik ben erg blij met dat 6-pitsgasstel, maar ik had er zelf niet voor gekozen. De keuken zat in het huis toen we het kochten. Maar er zit weinig kastruimte in en we hebben geen kelder. Het is dus een beetje schipperen, maar gewoon niet teveel kopen (al die leuke serviezen gewoon in de winkel laten staan). Maar we redden ons er verder prima mee.

  • 6 pitten zelfs! Dat is wel handig als je veel pannen nodig hebt natuurlijk. Wel balen dat je dan weer niet zoveel kastruimte hebt. Hoewel dat natuurlijk wel helpt om te minimaliseren : )

 3. Mijn keuken is ook best klein denk ik maar het maakt me - eerlijk gezegd- niks uit haha. Ik hou zelf niet van koken dus ja er veel tijd doorbrengen doe ik toch niet ;).

 4. In ons nieuwe huis hebben we een flinke keuken en dat vind ik fijn. In ons vorige huis was de keuken klein en het was erg lastig om glutenbesmettingen te voorkomen op het aanrecht. Nu hebben we een 'glutenhoek'. Alleen in die hoek worden boterhammen gesmeerd. Soms is een grote keuken lastig want hij is niet helemaal handig ingedeeld. De spoelbak en de la voor serviesgoed zitten een stuk bij elkaar vandaan en zeker in het begin had ik het gevoel dat ik heel veel meters liep tijdens een afwas.
  We willen deze keuken gaan opknappen maar niet dit jaar. We hebben dit jaar gekozen voor zonnepanelen en extra aflossen. Ik wil graag een nieuw aanrechtblad omdat er beschadigingen op zitten en nieuwe frontjes voor de kastjes. Ik houd van een landelijke stijl. Mijn vaatwasser en oven zijn kapot en die willen we vervangen. Ik heb een losse koelkast en dat vind ik fijner dan een ingebouwde omdat deze van binnen groter is. Ik heb veel kastruimte en ook nog een flinke kelderkast.
  Met mijn zespitter ben ik heel blij. Hij ziet eruit als een professionele kookunit :D. Het is niet zo dat ik vaak alle zes pitten tegelijk gebruik, maar ik heb veel ruimte op het fornuis en ik gebruik vaak heel grote pannen. En die passen goed naast elkaar.
  Onze keuken heeft een U vorm en ook dat vind ik fijn. Ik ben wel blij met mijn keuken :-)
  Al schreef ik gisteren dat een open keuken niet helemaal handig is want het oogt snel rommelig. Dat ik geen oven heb los ik op met de wonderpan. Al heb ik heel veel zin om weer koekjes te gaan bakken in een oven en ovenschotels te maken.
  In principe doet de oven het nog wel, maar de rubberen rand is kapot en het is een hete lucht oven. Ik vertrouw hem niet qua gluten (worden door de oven geblazen) en ik denk dat de warmte alle kanten uit de oven vliegt.
  Een los fornuis zou ik best fijn vinden, maar ik zie erg op tegen een grote verbouwing van de keuken. Dan liever een opknapbeurt.

  • Wat handig dat je een speciale plek nu kunt gebruiken om glutenbesmetting te voorkomen. Dat lijkt me ideaal.

   Wel balen dat je oven en afwasmachine kapot zijn! Die zou ik echt niet kunnen missen.

 5. Onze keuken is vergelijkbaar met die van jou. Wel hebben we een ruime trapkast met veel planken erin waar mijn voorraad staat.
  In de woonkamer staat een grote vitrinekast met al mijn glazen en koffiekopjes enzo erin.
  Ook hebben we nog een jagerskast in de kamer met servies.
  Ik kan mijn spullen dus goed kwijt.
  Het enige wat ik graag iets meer zou willen hebben is afzetruimte in de keuken om te snijden enzo. We hebben een dubbele spoelbak, fijn maar het neemt ook veel aanrechtruimte weg.

  • Een trapkast lijkt me ook erg handig voor voorraad! Met een trapkast of kelder kun je met veel minder keukenkastjes toe.

   Een vitrinekast in de kamer met alle koffiekopjes lijkt me erg leuk staan!

 6. Ik heb een 4 pits inductie kookplaat. Gas komt er in de hele wijk niet voor. Dat vind ik zelf prima. Niet de grootte van mijn keuken, maat mij erg uit,maar wel het aantal kastjes. Onze keuken mist aan een wand kastjes omdat er zo'n groot modern afzuig ding boven zit. Leuk voor de looks, maar in de praktijk onhandig. Ik kan er weinig in kwijt en veel huishoudelijke spullen verdwijnen naar de trapkast.

  • In mijn vorige huis had ik een ondiepe kast boven het fornuis. Daar zette ik kleine potjes in. Nu heb ik een schouw, en heb ik die kastruimte boven het fornuis niet meer, maar ik vind het de gezelligheid van de schouw wel waard.

   Fijn dat je een trapkast hebt ter compensatie!

 7. Wij hebben een redelijk grote keuken. Met dubbele oven en groot fornuis. Die dubbele oven vind ik erg fijn zo heb ik er 1 voor het glutenvrij bakken en 1 voor het bakken met producten met gluten. Toch gebruik ik alleen de onderste planken van m'n kastjes de bovenste kan ik niet bij. En voorheen hadden we een kleine keuken dus ik heb gewoon niet genoeg spullen om er in te zetten. Ook is de indeling van de keuken heel onpraktisch maar goed deze keuken zat al in het huis toen we het kochten en is in goede staat. Ach wat zeur ik eigenlijk ik kan er heerlijke maaltijden in koken!

  • Als een keukenindeling niet praktisch is, zoals ook bij VeggieMo, dan word ik altijd nieuwsgierig wat de reden toch was van de vorige eigenaars! Zouden zij hebben gedacht dat het wel handig was?

  • Ik denk dat het al scheelt dat wij er met een gezin wonen en de vorige eigenaar was Een vrouw alleen. Deze vrouw was ook een stuk langer ( zeker 1,80) dan ik ben dat scheelt dat zij wel bij de bovenste deel van de kastjes kon. Daarbij is de koelkast erg klein voor een gezin maar groot genoeg voor iemand alleen. Veel kasten zijn lang en smal. Daar past geen gewoon bord in. Er is een ruimte vrij gehouden waar je wijn flessen kunt stapelen wij drinken geen wijn en op grijp hoogte voor de kindjes is het niet handig, deze vakken houden wij dus leeg als het anders was in gedeeld had je van deze ruimte met de hoek kast die er naast zit een carrousel kunnen plaatsen voor de pannen, stonden die ook nog eens binnen hand bereik voor het koken en niet aan de andere kant van de keuken. De vriezer is voorzien van vakken zonder lades waardoor je dus het hele vak leeg moet halen om bij de achterste producten te kunnen.
   Zoals ik al zei, de keuken werkt prima maar erg praktisch vind ik het niet, ik zou andere keuzes hebben gemaakt.

  • De lengte van de persoon die de keuken gebruikt vind ik een goede verklaring inderdaad voor de hoge kastjes. De gezinssituatie heeft inderdaad ook invloed. Wij zijn met z'n zevenen en hebben een flinke koelkast. Maar als alleenstaande kun je natuurlijk met een veel kleinere toe.

   Ruimte voor wijnflessen heb ik ook niet! Wat apart om dat in te calculeren in een keuken : )

   Wat vertelt een keuken eigenlijk veel over iemand als je er over na gaat denken!

 8. Wij hebben een kleine keuken die onderdeel is van de woonkamer. In de stad eigenlijk standaard.
  Toch hebben we een vijf pits gasfornuis en een goede oven. Ik zou niet meer zonder kunnen! Door allergieën worden er hier meestal minstens 2 verschillende avondmaaltijden gekookt. En we houden van koken (gelukkig maar ;))
  Verder hebben we niet zoveel apparaten meer. Alleen een broodrooster, ouderwetse weegschaal en slowjuicer staan op het aanrecht. We hebben ook geen kelder ofzo. Gelukkig hebben we wel een draaikast en daar staat veel voorraad in, rauwe noten en granen en melen enzo.

  Van mij hoeft de keuken op zich niet groter hoor. Meer ruimte betekent meestal ook meer spullen die de ruimte vullen ;)
  Hoewel, een grote woonkamer met een aparte keuken met kookeiland... dromen mag, maar de realiteit vind ik prima zoals die is.

  • Ja, echt alles wordt hier puur bereid. Pakjes en zakjes zijn geen optie (zou ik ook niet meer willen hoor intussen)
   Ook voor de lunch wordt er vaak gekookt of gaat er een boekweitchapati de oven in.
   Maar ik ben wel handig hoor. Zo kook ik vaak meerdere porties die dan de koelkast of vriezer in gaan. En ik heb een hooimadam waardoor ik bv bonen even opkook en dan in de hooimadam gooi, heb ik er geen omkijken meer naar!

   Het vervelendste aan het avondeten is dochterlief die niks wil eten en tegen wie ik dus 2000 moet zeggen: hapje nemen. Over groentestrijd nog maar niet te spreken :-S

  • *2000 keer, uiteraard.

   En dat waren blijkbaar niet genoeg tekens om te mogen reageren... hm, dan typ ik er nog wat bij...

 9. Wij hebben ook een kleine keuken. Maar met name de hoeveelheid bergruimte is het probleem. Daardoor staat het weekblad altijd vol en dat is minder fijn. Maar als het goed is is het opgelost. Een andere keuken, 2e hands, heeft een grote buffetkast erbij en die staat nu in mijn woonkamer. Denk dat dat al heel veel scheelt.

 10. Ik heb vaak te weinig ruimte, ik heb dan ook een standaard blad van ouderwetse kleine afmeting met verplicht ernaast het fornuis, wat weg valt en aan de andere kant hoort de koelkast, maar staat nu de vaatwasser, ik zou wel graag die l vorm willen hebben voor meer ruimte om aan te werken.

  X

 11. Wij hebben een grote woonkeuken, compleet met eethoek, zithoek en computerhoek. Maar mijn aanrecht is niet erg groot. Maar ik wel 3 grote kasten in de aangrenzende berging. Van plafond tot op de grond. De ene is werkkast, de middelste voorraadkast en in de derde staat de droger met de ketel erboven. Dus dat heb ik allemaal niet in mijn keuken. Maar ondanks dat mijn werkruimte niet vreselijk groot is zou ik hem voor geen goud anders ingedeeld willen hebben...

  • Zelfs een zithoek! Dat klinkt heerlijk comfortabel. Ik zou best een makkelijke stoel of bank in onze keuken willen, maar dat past helaas echt niet.

   Mocht je ooit een groter aanrechtblad willen, dan is er in ieder geval ruimte genoeg voor denk ik.

 12. Mijn keuken is gemiddeld groot denk ik. Met een grote eettafel, een groot aanrecht , elektrisch fornuis &oven en een grote koelkast. Aan twee kanten een raam en mooi uitzicht. Ik zit er vaak aan tafel met mijn laptop of zomaar van het uitzicht te genieten.

 13. Naast het aanrecht heb ik een heel kastje waar alleen een prullenbak in staat. Dat kastje wil ik in gebruik nemen als ladenkast.
  Qua uitzicht ben ik heel blij want aan de kant van de gootsteen heb ik ramen en kijk ik oo de straat. Geen drukke straat, maar wel mooi met allemaal bomen en een groenstrook.
  Meestal vind ik het niet zo'n punt dat de vaatwasser kapot is, mijn zoons doen vaak de afwas :-)

 14. Ik was altijd een echte keukenprinses en gewend aan een U-vormige keuken, meer dan genoeg plek. Een kant om dingen te bereiden, een kant om te koken en een kant om andere dingen weg te zetten.. Nu heb ik een hoekkeuken nadat we de muur (die eigenlijk niet uitgebroken kon worden doordat er draagbalken onder zaten) eruit gesloopt hebben en nog heb ik niet genoeg plek. De hoek is voor de schone vaat, dan de wasbak, de andere hoek voor koffie/thee zetten, dan een stukje niks, m'n kookplaat en de andere kant waar ik vaak m'n fruitschaal heb staan en de m'n spatels e.d. Veel kastjes, dat wel, maar niet genoeg. Zo heb ik geen plek voor m'n magic bullet, en bepaalde spullen liggen 365 dagen per jaar op het afdruiprek omdat ik ergens anders geen plek heb. Iets klaarmaken is lastig want de kookplaat is niet iets waar je wat op kunt zetten, en de andere 2 stukjes zijn niet echt groot voor iemand die houdt van koken en veel verse ingredienten wilt gebruiken (dus veel bakjes met verschillende dingen op het aanrecht heeft staan), ach ja, voor een ander zal het misschien minder uitmaken, maar wanneer je graag in de keuken staat is niks groot genoeg denk ik. :P Oh en de koelkast staat in de woonkamer (valt niet op aangezien het natuurlijk een open keuken is nu), want m'n zogenaamde Miele combi die geweldig zou moeten zijn kan geen kattenharen aan en zit continu verstopt als ik de droger wil gebruiken dus ik moest een aparte droger kopen die nu samen met de wasmachine in de keuken staat, 2 op elkaar was ook geen optie helaas... ach.. zo heeft iedereen wel iets toch? Behalve als je in een kast van een huis woont en alles precies zo kunt indelen zoals je wilt natuurlijk. ;-)

  • Dat lijkt me best lastig Amber als je echt structureel ruimte te kort komt in de keuken. Kun je misschien nog iets met het plafond? Daar een rek aanhangen of zo?

  • Ik ben wel aan het uitzoeken of ik nog wat rekjes boven de wasmachine kan maken. De plafonds hier zijn niet echt geschikt om in de boren helaas en de muren kunnen ook niet veel gewicht hebben (ze vielen uit elkaar toen we hier kwamen wonen en moeten allemaal opnieuw gestuukt worden), ook heeft mijn vader een soort van houten dienblad gemaakt wat ik over de kookplaat kan zetten om dingen tijdelijk op te zetten en ik wil er nog een maar dan wat hoger, maar ja, ideaal is het niet natuurlijk want die moet je ook weer ergens laten als je gaat koken. Soms denk ik dat ik gewoon teveel spullen heb, maar ik gebruik alles ook echt, dus ik denk dat het wel mee valt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder