|

Hema versus Blokker: wat is jouw favoriet?

hema versus blokker

De Hema en de Blokker vissen in dezelfde vijver als het om klanten gaat las ik in het RD.

Ze mikken allebei op de doelgroep vrouwen van 25-49, en staan beiden bekend om hun huishoudelijke artikelen. En zowel de Hema als de Blokker hebben last van het feit dat steeds meer mensen hun spullen online kopen.

Klanten lokken met ‘beleving’

Maar nu komen zowel de Hema als de Blokker ook nog eens met precies dezelfde oplossing om klanten de winkels in te lokken: belevingswerelden.

Want hoe lok je mensen naar je winkel, als ze een product net zo makkelijk online kunnen bestellen en vaak zelfs gratis thuis laten bezorgen?

Beleving is het antwoord dat veel ketens geven op die vraag. Winkels willen iets extra’s bieden zodat consumenten toch een reden hebben om te komen winkelen in plaats van online te shoppen.

Hema versus Blokker: de aanpak

De Hema gaat in de loop van het jaar alle winkels anders indelen volgens het nieuwe concept van beleven. Bij de Blokker pakken ze het anders aan: elke werkdag een nieuwe Blokker! Dat is wel even een ander tempo moet ik zeggen.

Hema en Blokker: mijn ervaringen

Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zegt in het artikel in het RD dat hij denkt dat er in de toekomst nog maar plaats zal zijn voor 1 Hema en 1 Blokker in kleine dorpen.

In het dorp Varsseveld 6 kilometer verderop is de Blokker inderdaad ter ziele gegaan, maar de Hema is er nog wel. Evenals een Action. Maar in het dorpje Zelhem, 7 kilometer verderop, hebben we nog allebei: een hele fijne Blokker en een Hema. Maar daar is dan weer geen Action.

Ik ben wel benieuwd naar de nieuwe indelingen. De huidige Blokker vind ik eigenlijk ook helemaal prima moet ik zeggen, evenals de Hema.

Mijn favoriet is…

De Hema! Als ik zou móéten kiezen tussen de Blokker en de Hema zou ik denk ik kiezen voor de Hema. En wel om de volgende redenen:

 1. Ik vind Hema’s vaak toch wat gezelliger.
 2. Ze verkopen er ook kleding die ik leuk vind.
 3. Ik koop er graag mijn ondergoed.
 4. Je kunt bij de Hema vaak ook koffie drinken.
 5. De Hema heeft ook broodjes en dergelijke en soms dat me dat goed uit.
 6. De Hema klantenpas kán leuke korting opleveren.

Als ik zo naar mijn lijstje kijkt dan wint de Hema het bij mij vanwege de sfeer en het assortiment.

Maar als ik een goed koffiezetapparaat nodig heb of een stofzuiger, zou ik juist naar de Blokker gaan!

Dus het liefst houd ik ze allebei.

Als jij zou moeten kiezen tussen de Blokker en de Hema: welke zou je dan kiezen?

Similar Posts

37 Comments

 1. Geen competitie wat mij betreft, ábsoluut de HEMA :)
  HEMA is uniek in het assortiment (én goeie onderbroeken én leuke pennen en boekjes én kinderkleding én goeie hemdjes etc etc.)
  Blokker verkoopt dingen die je elders ook kunt kopen en ik vind de winkels gewoon niet gezellig.
  Dat Blokker mikt op die doelgroep verbaast me. Ik zie toch vooral ouderen in de winkels.
  Een poosje was het personeel in de Blokker in Alkmaar echt uítermate onsympathiek. Dat heeft mijn beeld van de Blokker niet geholpen denk ik :)

  1. Ook hier Anke is het personeel onaardig, Ik hoor hier veel mensen over klagen. Nadat ze alles hadden verbouwd vond ik het geen verbetering. De Hema in mijn woonplaats is gewoon goed, maar de Hema in Amsterdam Osdorp is gewoon een drama. Hoe die nog open kan blijven is mij echt een raadsel.

  2. Ik vind Blokker winkels ook minder gezellig dan de Hema. Het is er vaak ook wat donkerder vind ik. Onaardig personeel vind ik echt een doodsklap voor winkels. Daar haak ik ook enorm op af.

   Gelukkig zijn ze in Zelhem bij de Blokker wel heel vriendelijk.

 2. Ik vind het allebei niks. Beide winkels zitten altijd in het (voor mensen met weinig tijd) slecht bereikbare centrum. Die vrouwelijke doelgroep tussen de 25 en 49 heeft volgens mij nou juist weinig tijd om uitgebreid te gaan winkelen…

  Als ik dan toch echt moet kiezen: Hema! Omdat zij spullen verkopen die je vaker nieuw moet kopen. Maar ik kom er dus nooit, omdat ze midden in het centrum zitten.

  Overigens lijkt het dagelijks veranderen van de winkel (zoals Blokker wil doen) me een slecht idee: wie wil er nu elke keer opnieuw moeten zoeken waar iets staat?

  1. De grote Hema zit inderdaad in het centrum waar je betaald moet parkeren. Maar in de naburige dorpjes kan ik er wel heel goed bij komen moet ik zeggen. Alleen heb je dan wel een kleiner assortiment.

   De Blokker verandert niet 1 winkel elke dag, maar elke dag veranderen ze 1 Blokker winkel in de nieuwe stijl.

 3. Jammer dat het een competitie is…ik kom in beide winkels weinig want er zijn teveel prikkels voor mij. Ik zoek online op wat ik nodig heb, en zoek welke winkel dat verkoopt. Bij mijn producten gaat het vooral om kwaliteit. Daar is de HEMA goed in, van tandpasta en cremes, tot rookworst(en heerlijke chips en in een kleinere zak ook nog eens) en prima dekbedovertrekken en gordijnen. Kwaliteit, verder maakt me de gezelligheid niet uit, die is juist voor mij altijd met teveel gedoe en prikkels.

  Groet Greet

 4. Voor mij ook de Hema, de sfeer en het assortiment. Zoals je zelf ook al aangaf. Blokker kom ik bijna nooit. Hoewel, afgelopen jaar ben ik 1 keer binnengeweest. Toen heb ik een tondeuse gekocht voor Liam zijn haar. Ben wel netjes geholpen. Maar ik denk dat ik online net zo goed geholpen was geweest. Meer een ik-heb-het-nu-nodig-dingetje. Wel een interessante vraag.

 5. Ik vind de Hema wel een fijne winkel en je kan er inderdaad koffie drinken en blokker daar ging ik wel eens binnen toen die bij ons nog in de grote winkelstraat was maar nu hij aan de rand van Turnhout is eigenlijk zelden maar in Belgie worden er een aantal gesloten en ook die bij ons dus blijft het de Hema.

 6. De Hema heeft meer van alles wat, maar qua uitstraling vind ik het persoonlijk een wat killere winkel daardoor. De Blokker is regelmatig duur en is heel rap uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Hier zaten er 5, op dit moment nog 3 en na april nog 2. Het zal me, helaas, niks verbazen als Blokker helemaal gaat verdwijnen. :(

 7. Nou dat is voor mij niet zo moeilijk. Hema kom ik graag, gezellig en een beetje een “feel good ” warenhuis. Je vindt er altijd wel wat leuks. Ik kom bijna nooit bij de Blokker, ja voor m’n Brabantia vuilniszakken en Swifferdoekjes..

 8. Ik kom bij allebei maar vind ze eigenlijk niet heel vergelijkbaar. Behalve dat het assortiment heel verschillend is verkoopt blokker voornamelijk merkproducten en Hema juist eigen merk. Om die reden zou ik ook liever de blokker missen want die spullen kan ik ook elders kopen.

 9. HEMA! Het assortiment van de Blokker is ook in andere winkels te krijgen. HEMA heeft van die dingen die je nergens anders kan krijgen. Ik kocht daar bijvoorbeeld altijd de rompertjes voor de meiden. En koop nog steeds theedoeken en handdoeken, badlakens, beddengoed, sokken, make-up enz. En dan hebben we natuurlijk ook nog de rookworst en tompoucen ????

 10. Ik kwam voorheen wel regelmatig bij een Blokker en was het er ook wel druk, maar toen werd de winkelinrichting veranderd, ander personeel ingezet en wat mij opvalt, dat er nauwelijks nog publiek komt in de winkels.
  Het is er stil en doods geworden en vooral duur!

  Bij de Hema kom ik niet veel, ik loop er wel eens binnen, maar ga meestal weer met lege handen naar buiten. Wel heel vriendelijk personeel als ik er wat koop.

  Het is ook maar net, waar ik naar op zoek ben, dat ik bij beide winkels naar binnen loop.
  Toch vind ik, dat ze beiden bestaansrecht hebben naast een Action en Xenos, maar ze spelen, naar mijn mening te weinig in in een veranderd koopgedrag van de consument door de financiële crisis en natuurlijk de webwinkels.

  Groetjes Lily

 11. ik heb geen voorkeur, ligt er helemaal aan wat ik nodig heb, als ik bijv. koffiepads nodig heb
  ga ik naar de Hema en als ik bijv. een broodrooster nodig heb ga ik naar Blokker.

 12. Voor huishoudelijke apparaten zou ik naar de Blokker gaan, maar voor andere spulletjes het liefste naar de Hema. Ze hebben er echt van alles en dat vind ik zo leuk!

 13. Voor mij ook de hema! Blokker heeft wat mij betreft nog steeds een beetje dat oudbollige imago en bij mijn oude woonplaats was het personeel ook zeer onvriendelijk. Als ik nu in NL ben ga ik liever naar de hema????

 14. Als ik zou moeten kiezen dan ga ik voor de Hema, om hun gebak afdeling dan wel. Moet bekennen dat ik verder eigenlijk niet vaak in de Hema te vinden ben. Blokker mag er ook wezen maar ook daar ben ik haast nooit te vinden.

 15. Ja als jouw bloglezers de doelgroep van deze twee ketens moeten zijn, kan Blokker beter een andere doelgroep zoeken die jouw blog niet leest!! Geef ze die tip maar door!. Ook ik ga voor de Hema. vooral hun schrijfwarenafdeling vind ik perfect.

 16. Ik vind dat je ze niet kunt vergelijken met elkaar, want ze hebben elk hun assortiment. Maar een paar dingen die gelijk zijn. Voor de Blokker hoef ik de stad niet in, en voor een grote Hema wel. En met groot bedoel ik uitgebreid assortiment. Bij de Blokker haal ik mijn apparaten of bepaald servies. En bij de Hema haal ik dingen die ze bij de action niet hebben of van slechtere kwaliteit. En als ze ze allebei hebben geeft de prijs in veel gevallen de doorslag. Hoewel de Hema in rommeldingetjes ook niet heel duur is. En dan bedoel ik accessoires voor verjaardagen/feestdagen.

 17. Ook ik kies voor de Hema. Ik kom echt bijna nooit in de Blokker en als ik er kom loop ik vaak met lege handen naar buiten (nu is dat niet meteen slecht :p, maar zegt wel genoeg haha). Liefs.x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.