Hema versus Blokker: wat is jouw favoriet? + update 2022

Hema versus Blokker

De Hema en de Blokker vissen in dezelfde vijver als het om klanten gaat las ik in 2017 het RD.

Ik schreef daar toen onderstaande blogpost over.

Hema versus Blokker

Ze mikken allebei op de doelgroep vrouwen van 25-49, en staan beiden bekend om hun huishoudelijke artikelen. En beide winkelketens hebben last van het feit dat steeds meer mensen hun spullen online kopen.

Klanten lokken met ‘beleving’

Maar nu komen beide ketens ook nog eens met precies dezelfde oplossing om klanten de winkels in te lokken: belevingswerelden.

Want hoe lok je mensen naar je winkel, als ze een product net zo makkelijk online kunnen bestellen en vaak zelfs gratis thuis laten bezorgen?

Beleving is het antwoord dat veel ketens geven op die vraag. Winkels willen iets extra’s bieden zodat consumenten toch een reden hebben om te komen winkelen in plaats van online te shoppen.

Hema versus Blokker: de aanpak

De Hema gaat in de loop van het jaar alle winkels anders indelen volgens het nieuwe concept van beleven. Bij de Blokker pakken ze het anders aan: elke werkdag een nieuwe Blokker! Dat is wel even een ander tempo moet ik zeggen.

Hema en Blokker: mijn ervaringen

Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zegt in het artikel in het RD dat hij denkt dat er in de toekomst nog maar plaats zal zijn voor 1 Hema en 1 Blokker in kleine dorpen.

In het dorp Varsseveld 6 kilometer verderop is de Blokker inderdaad ter ziele gegaan, maar de Hema is er nog wel. Evenals een Action. Maar in het dorpje Zelhem, 7 kilometer verderop, hebben we nog allebei: een hele fijne Blokker en een Hema. Maar daar is dan weer geen Action.

Ik ben wel benieuwd naar de nieuwe indelingen. De huidige Blokker vind ik eigenlijk ook helemaal prima moet ik zeggen, evenals de Hema.

Mijn favoriet is…

De Hema! Als ik zou móéten kiezen tussen de Blokker en de Hema zou ik denk ik kiezen voor de Hema. En wel om de volgende redenen:

 1. Ik vind Hema’s vaak toch wat gezelliger.
 2. Ze verkopen er ook kleding die ik leuk vind.
 3. Ik koop er graag mijn ondergoed.
 4. Je kunt bij de Hema vaak ook koffie drinken.
 5. De Hema heeft ook broodjes en dergelijke en soms dat me dat goed uit.
 6. De Hema klantenpas kán leuke korting opleveren.

Als ik zo naar mijn lijstje kijkt dan wint de Hema het bij mij vanwege de sfeer en het assortiment.

Maar als ik een goed koffiezetapparaat nodig heb of een stofzuiger, zou ik juist naar de Blokker gaan!

Dus het liefst houd ik ze allebei.

Update 2022 Hoe is het nu met de Hema en de Blokker?

Het is inmiddels 5 jaar geleden dat ik bovenstaande post schreef. Hoe is het nu met de Hema en de Blokker?

Het goede nieuws is dat ze er allebei nog zijn!

Blokker, wat doe je nu?

In 2018 kwam Blokker met een extreem stomme reclame, met in de hoofdrol Sarah Jessica Parker uit Sex and the City. De Telegraaf schreef:

‘Door een reclame met in de hoofdrol Sarah Jessica Parker, is Blokker veel klanten kwijtgeraakt.’

Het sloeg ook echt als een tang op een varken.

De problemen weerhielden Blokker er niet van om in 2020 te proberen de Hema over te nemen. Dat is natuurlijk ook een manier om van je concurrent af te komen ; )

Maar uiteindelijk hebben ze daar toch van afgezien.

In juli 2021 schreef het AD dat Blokker eindelijk uit de rode cijfers was.

Hoe is het nu met de Hema

De Hema heeft ook roerige jaren achter de rug. De keten werd overgenomen door Jumbo, en ze stopten met proberen de hele wereld te veroveren.

De nieuwe baas van de Hema is een vrouw. Haar doel is ‘de Hema weer sterk maken in eigen land.’ Ook willen ze duurzamer worden.

En ik?

Anders dan de Hema en Blokker ben ik niet zoveel veranderd. Nog steeds vind ik de Hema een leuke winkel, en de Blokker ‘ook wel’.

Dingen die ik heb van de Hema

 1. Ondergoed Ik koop daar graag zo’n ‘multipack’ met slipjes.
 2. Sportbh. Ik heb twee sportbh’s van de Hema die ik geloof ik al een jaar of 7 draag… Kuch, misschien toch eens een nieuwe kopen.
 3. Hema thermosbeker. Die neem ik altijd mee naar mijn filosofie leesgroepje, want de koffie uit de automaat in de bibliotheek vind ik vies. Hij houdt de koffie matig warm en geeft een klein bijsmaakje. Maar nou ja. Hij is beter dan de automatenkoffie.
 4. Haarklemmen
 5. Donkerblauwe jersey rokjes in A-lijn. Ik heb er geloof ik wel een stuk of 5. Ik vind dit model rokje echt geweldig voor de zomer. Ik heb er ook eentje in legergroen en een geel rokje met bloemetjes.

Wat ik niet meer koop bij de Hema

 1. Na een slechte ervaring koop ik geen Hema dekbedovertrekken meer
 2. Kleding koop ik er ook amper meer, omdat ik de mode niet mooi vind.

Eigenlijk kom ik niet zo heel vaak meer bij de Hema. En meestal loop ik er vooral even door. Ik koop er de laatste tijd niet zoveel.

De laatste keer dat ik bij de Blokker was, was om mijn dekbed te laten wassen. Ik kan me niet herinneren wanneer ik er voor het laatst iets kocht.

Leestip

Hema ontbijt

Als jij zou moeten kiezen tussen de Blokker en de Hema: welke zou je dan kiezen?

71 Comments

 1. Anke
  • Suzie
 2. Greet
 3. simonne
 4. Noelle
 5. Lily
 6. Elly
 7. Vita mientjej
 8. Janneke
 9. Frederique
 10. Dimario
 11. Lieke
 12. Noor
 13. Linda schrijft 't op

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh