Friswijzer: in 1 info over suiker

friswijzer
Bron: Albert Heijn

Ooit stond suiker vooral bekend als iets dat slecht was voor je tanden. Maar anno 2017 is suiker vooral berucht als stiekeme dikmaker. Het past niet bij een gezond leven.

5 suikerklontjes in glas sinas

Zelf drink ik om die reden geen sinas meer, terwijl ik dat toch erg lekker vind. Maar het idee dat ik tegelijkertijd 5 suikerklontjes naar binnenklok vind ik niet opwegen tegen de lekkere sinas. Dan maak ik liever andere keuzes.

frisdrank
Bron: Voedingscentrum

Niet voor niets adviseert het Voedingscentrum om zo min mogelijk frisdrank te drinken.

Friswijzer bij Albert Heijn

Bij Albert Heijn maken ze het makkelijker om te zien hoeveel suiker er in frisdranken zit. Dat doen ze met de zogenoemde Friswijzer.

De friswijzer hangt bij het frisdrankenschap. De friswijzer geeft de volgende informatie:

 1. Hoe is het product gezoet: is dat gedaan met suiker, kunstmatige zoetstoffen of natuurlijke suikers?
 2. Hoeveel suiker bevat een product. Dit wordt aangegeven met kleurtjes: geen suiker (geel), laag in suiker (donkergeel), midden in suiker (licht oranje) of een hoog suikergehalte (donker oranje).

Vervolgens vind je onder elk product een kaartje met daarop een kleur, en informatie over het suikergehalte, het aantal calorieën en de manier waarop het product gezoet is.

Friswijzer bij ‘mijn’ Albert Heijn

Hier onder twee foto’s die ik maandagochtend maakte tijdens de boodschappen bij ‘mijn’ Albert Heijn:

friswijzer

friswijzer

Friswijzer niet online

Na mijn bezoek aan Albert Heijn was ik benieuwd of de handige friswijzer ook online te vinden was. Ik typete Wicky in op de website van Albert Heijn. Dat vind ik namelijk typisch zo’n drankje waar stiekem heel veel suiker in zit. Maar helaas geen handig kleurtje, of vermelding van de soort suiker. Hoewel ik die informatie wel kon vinden door op ‘voedingswaarde’ te klikken.

Wat kun je wel drinken?

Het Voedingscentrum adviseert water, thee en koffie zonder suiker, in plaats van frisdrank.

Ook Diksap en Cevitam die toch vaak gepresenteerd worden als ‘gezond’ wordt door hen afgeraden omdat ze veel suiker bevatten.

Wat drink jij? Water, thee, koffie of ook drankjes met suiker zoals vruchtensap/limonadesiroop met water aangelengd etc.?

Similar Posts

77 Comments

 1. ik drink thee (alleen echte verse thee zoals groene en kamille) en 1 kopjes koffie verkeerd en voor de rest heel veel water en soms pak ik inderdaad een pak waarop staat geen suiker en laag in calorieën maar toch vraag ik me altijd af of dat wel echt allemaal klopt

 2. Een paar jaar geleden stopte ik met het drinken van diksap. Om geen loze (lekkere) calorieën binnen te krijgen. Ik houd het bij water en thee.

 3. Wat goed dat Albert Heijn een friswijzee heeft! Ik dronk altijd vrij veel frisdrank. Groene ijsthee en dergelijke ook, maar ook daar ben ik mee gestopt. Op een feestje drink ik wel eens een glaasje fris, maar verder alleen thee, koffie en water (met bubbels). Toen ik stopte met frisdrank drinken had ik de eerste dagen gewoon hoofdpijn!

 4. Om eerlijk te zijn zegt het me weinig. Als ik dan kijk wat er in die ‘GEEN SUIKER’ wel zit, vraag ik me af ‘wil ik dat dan wél drinken?’

  Het lijstje van AH-website van Karvan Cevitam Go Strawberry:
  Verdikkingsmiddel (glycerine), voedingszuur (citroenzuur), sap uit vruchtensapconcentraat 15% (aardbei), water, appelsapconcentraat, concentraten (wortel, saffloer), natuurlijk aroma, zoetstoffen (sucralose, acesulfaam-K), zuurteregelaar (natriumcitraat), conserveermiddel (kaliumsorbaat).

  Dus slechts 15% aardbei, althans het sap uit vruchtensapconcentraat. Er zit meer voedingszuur en verdikkingsmiddel in dan dat er daadwerkelijk aan sap in zit. Een hoop water erbij, appelsap, ‘natuurlijke aroma’ (wat ook van alles kan zijn), serie zoetstoffen en dan nog wat onuitspreekbare namen…

  Voor mij valt het in het rijtje ‘Kies bewust’ en dat soort kreten ;)…

  Zelf drinken we eigenlijk altijd water. Kids ook. In het weekend frisdrank/sap, max 1 pak of 1 fles. Die lengen we aan met water. Nu we zo weinig fris meer drinken, ben ik het niet meer gewend en leng ik het minimaal voor de helft of 2/3 aan met water. Ik vind het anders veel te zoet. Grappig hoe snel je kunt wennen aan minder suiker… Verder drinken we ‘s avonds een keer koffie of (verse) thee. Zonder suiker trouwens.

  Bij mijn AH heb ik de kaartjes nog niet gezien, maar ik ben half november voor het laatst frisdrank wezen kopen, dus wellicht dat het er nu wel hangt. Ik ga eens kijken :)…

  Misschien dat frisdrank aanlengen nog een idee voor je is als je het lekker vindt?

  Leuke blog!

 5. Vind het een hele goede actie van de Albert Heijn, zo maak je mensen toch meer bewust van wat ze aan suikers binnen krijgen. Het vinkje vond ik super misleidend (kun je kopen, staan ook hele ongezonde opties die dan wat gezonder zouden zijn dan een concurrerend merk zoals patat…) maar dit is heel duidelijk! Zouden ze wel bij meer producten mogen doen zulke duidelijke labels!

 6. Ik drink vooral water en thee. Frisdrank is voor mij echt iets als ik uit eten ga o.i.d., maar niet iets wat ik zelf in huis heb. Het is een dikmaker en superslecht voor je bloedsuikerspiegel. Goed dat ze iets meer inzicht geven hoeveel suiker er in de producten zitten.

 7. Ik vind het bubbelige van frisdrank soms lekker, maar wil inderdaad liever geen suiker. Dus dan ga ik aan het bubbelwater. Verder koffie,thee en water. Soms met een smaakje, heet water met stuk gember bijvoorbeeld.
  En af en toe een wijntje.

 8. Ik drink nooit frisdrank en heel zelden vruchtensap. Laatst had ik biologische vruchtensap en dat lengde ik aan met water. Anders was het me veel te zoet. Ik drink hoofdzakelijk heet water, (kruiden)thee, koffie en zelfgrmaakte chocolademelk. De laatste twee met sojamelk of amandelmelk. Om te zoeten gebruik ik het vaakst oerzoet, maar dat laat ik meestal weg.

 9. Ik sta hier vaak veel te weinig bij stil. In vermoeidheid lijkt het vaak makkelijk dat te pakken en neer te zetten daar waar je zit. Terwijl een pot thee zetten net zo makkelijk gaat en ook nog eens lekker warm in deze maanden! Dank voor je blog, goed om je er bewust van te zijn!

 10. Ik vind frisdrank erg lekker maar drink het eigenlijk nooit. Zo nu en dan sluipt het er in, met name zomers: in de hitte klussen of in de tuin werken…. dan is een koud glaasje cola erg lekker! Momenteel vooral crystal clear. Daar zit in elk geval geen suiker in, maar wel kunstmatige zoetstoffen en een vleugje smaak. Ik lust best graag water maar van alleen water en thee wordt ik toch een beetje simpel op den duur, vandaar de crystal clear. Wel grappig: ik vond de smaak aanvankelijk maar flauw (vergeleken met frisdrank vermoedelijk) maar inmiddels vind ik het vrij zoet en leng ik het geregeld met water aan. Voor de kinderen trouwens de aanlenglimonade van Cool Bear; daar zitten geen kunstmatige zoetstoffen of suiker in, alleen stevia. Kids vinden het prima. Hun vriendjes lang niet altijd, maar dat is dan jammer :)

  1. Stevia is net zo min natuurlijk als alle andere kunstmatige zoetstoffen. Het wordt via een chemisch raffinage proces uit het stevia plantje onttrokken. Veel mensen denken dat het plantje gemalen wordt en zo gebruikt als zoetstof maar niets is minder waar.

 11. Kennen jullie Wicky Water met Fruit al? In de Friswijzer scoren deze drinkpakjes heel goed, ze vallen namelijk binnen ‘Laag Suiker’
  De pakjes bestaan uit water met een vleugje fruitsap en bevatten daarom nauwelijks suiker (alleen een tikje uit het fruitsap)
  Verder 100% natuurlijk, zonder kunstmatige zoetstoffen of andere kunstmatige toevoegingen!

 12. Frisdrank drink ik zo goed als nooit. Soms als ik uit ga. Vroeger dronk ik wel vaak vruchtensap want dat vind ik lekker. Maar vanwege het hoge suikergehalte heb ik dat ook geschrapt. Ik drink de hele dag water.

 13. AH komt altijd met de beste dingen af vind ik!
  Zelf drink ik geen frisdrank, ik leef op water, thee (met honing) en koffie (zwart of een wolkje melk – geen suiker). Frisdranken vind ik eigenlijk niet zo lekker, het smaakt zo chemisch.

 14. Ik heb nooit geen frisdrank gedronken, alleen toen ik puber was cassis.
  Drink groene chinese thee ( losse blaadjes), filterkoffie en (warm)water.
  In de zomer maak ik soms fruitwater en op lange wandeltochten neem ik een flesje water mee waaraan ik wat versgeperst citroensap met een snufje keltisch zeezout toevoeg.

  Vaak is frisdrank drinken puur om je suikerbehoefte te bevredigen, neem dan een klein stukje hele pure chocola, dat kan helpen.

  Informatieve log!

 15. Ik probeer zo veel mogelijk water te drinken, maar dat schiet er soms wel eens bij in. Ik drink zo af en toe een lipton ice of een cola en heel af en toe een red bull (i know, i know, bad girl!!)

 16. Als ik uiteten ga dan neem ik vaak wel een frisdrank. Thuis hebben we dit eigenlijk niet standaard in huis tenzij we visite krijgen (daar kopen we het echt op/voor). Thuis is het thee, water en soms wat limonade.

 17. Ik drink 2 cappuccino per dag met daarin een klontje suiker. Verder veel water, een beker melk en ‘s avonds een wijntje. Valt wel mee met mijn suikerinname denk ik.

 18. Ik drink thee, thee en nog eens thee, zonder suiker.
  Ik vind het jammer dat de AH bij ons de schappen nog niet heeft verandert. Ik hoop dat dit binnenkort wel gebeurd. Ik vind het wel handig maar eigenlijk is het jammer dat het nodig is.

 19. Sinds ik last heb van het Prikkelbaar Darm Syndroom (alweer flink wat jaren) drink ik helemaal geen frisdrank meer. Een enkele tonic of spa rood daargelaten. Ik drink eigenlijk alleen water, gekookt water met verse gember, af en toe thee, latte macchiato of ja. Soms een wijntje, speciaalbiertje, cava of incidenteel champagne.
  Mijn dochtertje krijgt naar school water mee, maar toch met een paar druppeltjes Karvan Cevitam erin. Verder veel thee (zonder theïne) of kamillethee. Bij uitzondering appelsap of een pakje. En zelfs dan kiezen we vaak voor het water met een smaakje. En een glas melk per dag.

 20. Mooi initiatief. Zelf koop ik bijna nooit frisdrank, ik hou niet van bubbels, dus dat scheelt. Wel krijg ik m’n zoontje bijna niet alleen aan het water, maar dan maak ik de siroop zo dun mogelijk.

 21. Zag het inderdaad laatst ook al voorbij komen in een folder..
  Echt bizar dat er in appelsap en sinaasappelsap zoveel suikers zitten! En ik maar denken dat het redelijk healthy was..

  Zag laatst bij onze AH XL ook dat ze de suikers aangeven! Heel handig omdat je dan weet wat je het beste kan kopen.

  Zelf drink ik veel water thee en koffie

 22. Ik drink voornamelijk spa rood naast thee en een dagelijkse cappuccino, en soms Rivella of als ik uiteten ben een cola light. Ook ben ik dol op verse jus! Maar daar zitten behoorlijk wat fruitsuikers in. Dus met mate…

 23. Elke dag 2 kopjes zwarte koffie zonder suiker, veel groene thee, heet water met verse gember, kraanwater en een glas versgeperst sinaasappelsap. Op feestjes, bij etentjes etc. drink ik bronwater zonder bubbels! Wijn, bier en andere alcoholhoudende dranken lust ik niet!

 24. Super handig die friswijzer! Ik drink eigenlijk alleen water en thee (zo nu en dan verse sinaasappelsap, help!). Dus die wijzer was ik nog niet in de winkel tegengekomen.

 25. Wat een goed artikel! Ik drink al een hele poos geen frisdrank meer en het gaat me goed af. Heel af en toe neem ik nog eens iets lekkers te drinken, maar bijna niet meer. Iedereen kan er aan wennen! Gewoon doen.

 26. Eigenlijk alleen water en thee. Ik houd niet van frisdrank en kan sowieso niet tegen prik. Misschien heel af en toe een glaasje dubbelfris of sinaasappelsap, maar dat is geen pak in het jaar denk.

 27. Eerlijk gezegd let ik er niet heel goed op. Ik drink geregeld frisdrank. Afwisselend met water en thee.
  Onze kinderen drinken ook appelsap. Zitten veel suikers in, helaas. Dat is dan maar zo.
  Natuurlijk geen 6 glazen op een dag. Ook zij krijgen water en thee. Maar aanleng limonade of appelsap mag zeker eens!

 28. Ik vind het heel goed dat ze dat doen. Ik begeleid mensen die suikervrij moeten eten en dat is echt heel lastig. Bijna overal zit wel suiker in

 29. Ik drink echt alleen maar koffie, thee en heel veel water. Ook water met citroen. Of soms havermelk. Maar verder niet echt veel andere sapjes of dingen.

 30. Ik drink water koffie en thee. Heel af en toe een glas cola. Maar vaak drink ik dan ook alleen een half glas omdat ik geen trek meer heb. Ik drink liever water of thee als ik dorst heb.

 31. Ooooooh ik sta hier voor mij zelf echt te weinig bij stil terwijl mijn kinderen alleen thee en water te drinken krijgen.. van mij, de opa’s en oma’s proberen we hier zoveel mogelijk bewust van te maken. En de appie, wat zijn die goed bezig!

 32. Wat handig, nooit gezien bij de supermarkt. Wij drinken thuis eigenlijk alleen maar water, ook onze kleine van 1 jaar (naast melk). We vinden het wel prima zo! En als we uit eten gaan af en toe een ijsthee :)

 33. Mijn kinderen zijn echte waterdrinkers, net als wijzelf. Daarnaast drinken we coolbear, smoothies, koffie of thee en heel af en toe een vers sapje. Frisdrank kopen we niet, cola is een no go maar als mijn dochter een keer op een verjaardag een prikdrankje wil is dat prima.

 34. Tegenwoordig drink ik spa-licht-blauw met wat Tesseire, gewoon water of the. Als ik er echt zin in heb, cola zero. Maar verder probeer ik frisdrank zoveel als mogelijk te vermijden. Valt me vaak op dat mensen bijna nooit een light versie in huis hebben als ik ergens op bezoek ben. Om een glas suiker te vermijden vraag ik dan maar om een glas kraan-water.

 35. Ik drink vooral veel water en soms thee en koffie. Een paar keer per week denk ik een glas cola zero of soms vruchtensap. Maar eigenlijk altijd wel bewust, juist vanwege de calorieën.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.