Firefly lane: mierzoet, tenenkrommend en toch afgekeken…

Firefly lane

Firefly Lane op Netflix.

Ik begon eraan omdat mijn jongste zusje het een leuke serie vond. Het was helaas precies wat ik ervan verwachtte:

suikerzoete chicklit volgens vast recept, met ook nog diverse momenten van plaatsvervangende schaamte.

Maar waar ik me pas echt voor schaam is dat ik het hele eerste seizoen heb afgekeken. En baalde toen de laatste aflevering De Laatste bleek te zijn…

Firefly Lane op Netflix

Firefly Lane is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kristin Hannah. En laat ik dat nou ooit gelezen hebben. Het was één van de redenen dat ik de serie links had laten liggen op Netflix. Maar de aanbeveling van mijn jongste zusje woog blijkbaar zo zwaar, dat ik er toch aan begon.

Firefly Lane: het draait allemaal om vrouwen vriendschap.

In Firefly Lane draait het allemaal om de vriendschap tussen twee vrouwen: Tully Hart en Kate Mullarkey. Ze leren elkaar kennen als jonge meisjes, en ze gaan ‘door dik en dun’ zoals dat heet. Ze doorstaan een verkrachting, angst voor zwangerschap, geestdodend werk, miskramen, huwelijken die op de klippen lopen, verraad, ongewenste seksuele intimidatie, echtscheiding en zo verder.

Maar het is Tully die altijd de meest succesvolle is, en degene waar alle mannen voor vallen. Ook Kate’s liefdes.

De hele serie zat ik dan ook te wachten op het moment dat Kate eindelijk Tully zat was, en haar aan de kant zou zetten. Als ik heel eerlijk ben, is dat de belangrijkste reden dat ik bleef kijken. Ik wilde wel eens zien hoe Tully haar bekomst zou krijgen.

Watskeburt tussen Kate en Tully?

Maar kwam ik even bedrogen uit. Weliswaar is er inderdaad een breuk in deze innige vrouwen vriendschap ontstaan, seizoen 1 vertelt niet wat er aan de hand is! Je krijgt alleen maar een paar pesterige scènes waaruit blijkt dat Kate Tully nooit meer wil zien.

Maar waarom?

Geen idee!

Ik vrees dat ik daarvoor het tweede seizoen van Firefly Lane zal moeten kijken.

N.B. Voor iedereen die nu wil gaan zeggen: ‘Ja maar, jij had het boek toch gelezen, dus dan weet je toch wat er gebeurd is?’

Ik ben het vergeten….

De opzet van Firefly Lane

Laat me beginnen met te schrijven dat Firefly Lane prachtig is vormgegeven. Het is éen en al pittoresk Amerika, met ‘white picket fences’. Dat maakt het aangenaam kijkvoer. Verder is de serie zo opgezet dat 3 verschillende tijden door elkaar lopen.

  1. Je hebt Kate en Tully als jonge meisjes in de jaren 70
  2. Kate en Tully in hun eerste baan in de jaren 80
  3. Kate en Tully nu

En eerlijk gezegd, zitten daar ook nog weer flashbacks tussen… En flash betweens en flash forwards.

De manier waarop je als kijker weet in welke tijdzone je zit, is aan de hand van de kapsels en kleding. En dan kom ik bij één van de stomme dingen aan Firefly Lane: vooral Kate ziet er gewoon net zo oud uit als ze echt is, alleen met haar dat er niet bij past. Nog erger is Tully’s moeder die enorm slecht ‘oud’ geschminkt is.

Trailer van Firefly Lane

Mijn conclusie over Firefly Lane

Firefly Lane is een laagdrempelige serie over een innige vrouwen vriendschap met alle mogelijke cliché’s erin verwerkt die je je kunt bedenken. Het is alsof ze een recept hebben gepakt voor Cliché Chicklit, en vervolgens elk genoemd ingrediënt in Firefly Lane hebben gestopt.

Dat maakt de serie regelmatig tenenkrommend. Het is gewoonweg niet meer grappig als klunzige Kate wéér een blunder begaat, zoals een slipje dat op haar rug kleeft als haar potentiële love interest langskomt. Of dat ze naakt de voordeur open doet, en dat haar vriend zijn moeder bij zich heeft, en ga zo maar door.

Je kunt Firefly Lane kijken vanwege de mooie vormgeving, en als je even iets makkelijks wilt waarbij je niet hoeft na te denken. Katherine Heigl bekend van Grey’s Anatomy speelt de rol van Tully Hart. Dat zal voor sommigen ook een reden zijn om te kijken denk ik. ]

Firefly Lane krijgt op IMDb een verrassende 7,5! Zelf geef ik deze serie een 5,1 met dank aan de mooie vormgeving.

Ik werd er chagrijnig van, ondanks het feelgood gehalte.

Praktische informatie

Je kunt Firefly Lane nu kijken op Netflix Nederland. Seizoen 1 bestaat uit 10 afleveringen van ongeveer 50 minuten.

Het boek Firefly Lane

Je kunt het Firefly Lane boek voor 9,95 kopen bij bol.com of het gewoon in de bibliotheek halen. Ze hebben het vast wel, want het boek kwam uit in 2008!!!

Screenshot 2021 04 07 at 17.47.57

Twee andere populaire boekverfilmingen op Netflix zijn: Bridgerton en Virgin River.

P.S. Houd je van mierzoete ziekenhuisseries? Dan is New Amsterdam op Netflix misschien ook iets voor jou.

Similar Posts

10 Comments

  1. Grappig, ik kwam er ook niet echt doorheen, het pakte me niet. Op de achtergrond prima om een beetje mee te kijken, maar als ik echt even aandachtig iets wil kijken, dan kies ik liever iets anders.

  2. Lijkt me dus helemaal niets deze film haha. Niet iets wat ik zelf zou aanklikken.
    Herken het wel dat als iets slecht is ik het toch af wil zien. Met een boek of serie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.