6 Argumenten om altijd hetzelfde te dragen

Hema rokjes

Ik moet regelmatig aan Steve Jobs denken: hij droeg elke dag dezelfde kleren. Hoewel ik niet elke dag exact hetzelfde draag, lijkt het wel allemaal veel op elkaar…

Sterker nog, je kunt mij denk ik aardig ‘uittekenen’ in mijn kleding. Hoewel ik soms best wat nieuws koop, heb ik sterk de neiging om terug te vallen op mijn oude vertrouwde kleding. Van verveling heb ik geen last.

Mijn kleding: 4 dezelfde jersey rokjes

In de zomer draag ik meestal de donkerblauwe A-lijn rokken die ik een paar jaar geleden bij de Hema kocht. Ik heb er geloof ik 4 precies dezelfde. Ik vind ze zo heerlijk zitten dat ik ze ook echt allevier regelmatig draag. Hieronder zie je er drie. De vierde had ik aan : )

Hema rokjes

Behalve die jersey Hema rokjes, die ik ook in andere kleuren heb trouwens, draag ik in de zomer graag mijn rode en groene Zeeman rokjes. Ik draag al mijn rokken met een simpel t-shirt, en als ik heb koud krijg doe ik er een vestje over.

Van knielengte naar kuitlengte

In de herfst en officiële winter verandert eigenlijk vooral de lengte van mijn rokken. De knielange rokjes gaan achterin de kast, en de kuit- en enkellange rokken naar voren. De t-shirtjes die ik in de zomer droeg, draag ik ook in de herfst. T-shirts mogen van mij simpel zijn, zoals deze van Jane Lushka. Het grootste verschil is dat een vestje niet langer optioneel is. Nu trek ik er ‘s ochtends gewoon meteen eentje aan.

Zomerkleding versus herfstkleding

De belangrijkste verschillen tussen mijn zomerkleding en herfstkleding zijn:

 • De lengte van mijn rokken.
 • Wel of geen vestje.
 • Een klein beetje de kleuren. In de herfst vind ik iets donkerder kleuren beter passen bij het seizoen.
 • Birkenstocks en ballerina’s maken plaats voor Uggs en western laarzen die ik zonder sokken aan kan.

Nieuwe kleding kopen voor de herfst?

Soms heb ik best zin om eens nieuwe kleding te kopen! Gewoon voor dat leuke gevoel van een compleet nieuwe herfstoutfit. Bijvoorbeeld deze vrolijke, rode jas die me heerlijk warm lijkt van Geisha:

Screen Shot 2019 10 30 at 12.28.34
Lekker warm op de fiets.

 

Maar de heersende mode werkt al vrij lang niet mee, waardoor ik amper in de verleiding kom.

Lange wijde jersey rokken zie ik amper. Wel veel korte, strakke rokjes, maar die vind ik niet lekker zitten. Bovendien belemmeren die mij in het lopen. Ik wil wel een beetje ruimte voelen en flinke stappen kunnen zetten!

Je kunt mij aardig uittekenen in dezelfde outfit…

Al met al kun je mij behoorlijk uittekenen in steeds dezelfde outfits vrees ik. Maar ik heb goed gezelschap! Ook iemand als Barack Obama draagt graag dezelfde kleding:

‘You’ll see I wear only gray or blue suits. I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.’

Toen Obama een keer een kaki kleur pak droeg, had iedereen het er over op het internet : )

Argumenten om altijd hetzelfde te dragen

 1. Door altijd hetzelfde te dragen hoef je minder beslissingen te nemen. Daardoor houd je energie in je hersenen over voor andere, belangrijke beslissingen. Als je veel beslissingen moet nemen kun je last krijgen van ‘decision fatigue’. Het schijnt dat rechters daarom aan het eind van de dag veel strenger oordelen dan aan het begin van de dag, als ze nog fris en fruitig zijn.
 2. Het scheelt tijd: je hoeft ‘s ochtends niet voor je kast te staan en je af te vragen: ‘Wat zal ik vandaag eens aantrekken?’
 3. Als je prettige kleding draagt, en altijd hetzelfde, voelt je kleding altijd goed : ) Deze kan ik echt bevestigen. Mijn vier donkerblauwe Hema rokjes zitten verrukkelijk. Toen ik eens een spijkerrok probeerde, die minder soepel was, was ik me steeds bewust van die rok. Ik geloof dat ik het anderhalf uur uithield, toen heb ik hem uitgetrokken en weer een jersey Hema rokje aangedaan.
 4. Het is duurzaam: je hoeft zelden nieuwe kleding te kopen.
 5. Je bespaart er geld mee.
 6. Het maakt je herkenbaar.

Natuurlijk zijn er ook tegenargumenten te bedenken tegen altijd hetzelfde dragen. Soms is het gewoon leuk om eens wat anders te proberen. Altijd dezelfde kleding kan ook saai worden. Sommige mensen krijgen ook echt nieuwe energie van andere kleding.

Samenvattend

Er valt veel te zeggen voor elke dag simpelweg dezelfde kleding dragen. Je houdt zo meer tijd en ruimte over voor andere dingen in je leven, en het is nog eens milieu- en budgetvriendelijker ook. Het past bij een eenvoudiger leven. Anderzijds is het soms ook gewoon leuk om eens wat nieuws te kopen ; )

Je zult mij dus toch nog wel eens in verschillende outfits zien, hoewel die altijd gemeenschappelijk zullen hebben dat ze lekker zitten. En nooit in een broek!

Dit ben ik zo’n 15 jaar geleden. De kleding die ik daar aan heb, lijkt op wat ik nu draag.

laura ashley rok

Zou jij elke dag hetzelfde kunnen/willen dragen?

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Jeroen Beekman

Zie ook mijn post Nieuwe kleren eerst wassen!

Similar Posts

72 Comments

 1. Elke dag hetzelfde dragen zou ik geen enkel probleem vinden. Lekker makkelijk met ‘kiezen’ en bovendien zou ik er dan voor zorgen dat ik een outfit had die lekker zat. Ik draag ook wel veel hetzelfde soort outfits. En toch heb ik een favoriet rokje dat ik het liefst elke dag zou dragen. Geen broeken, tenzij het vanwege een activiteit niet anders ‘kan’. Maar het zit zó strak vind ik. Voel de hele tijd van alles zitten dan en dat vind ik niks.

  1. Ik voel altijd veel herkenning bij jou Naomi! Ik snap precies wat je bedoelt met broeken die je steeds voelt. Ik heb dan ook geen broeken. Ik draag alleen rokken en jurken.

 2. Ik draag lekker spijkerbroek. Zomer is dan draag liefs katoenen broek. Elke dag draag je liefs. Je rok is zeker nog goed uit van 15 jaar geleden nog aan hebt. Staat bij jou leuk.

 3. Ja (bijna) altijd een jurk (zwart, donkerblauw,) in de winter met een dikke zwarte panty en een merinowollen vest van Icebreaker of Supernatural. In de zomer idem maar dan blote benen en alleen als het koud is een vest. Is het erg koud in de winter dan ook nog een (merinowollen) hemd.

  1. Het liefst mijn C&A jurk, simpel niet strak niet wijd maar recht, korte mouw, Heb er 2 maar had ik er maar 10 :-) gekocht. Helaas niet meer verkrijgbaar. Ook leuk de modelletjes van de Hema met 3/4 mouw ook recht.

 4. Ook mij kunnen ze uittekenen.
  Ik heb 2 outfits:
  trainingsbroek + effen donker shirt
  spijkerbroek + effen donker shirt.
  Afwisseling zit in lengte van de mouw en een paar knoopjes in de hals.
  Nu het kouder wordt draag ik ook sokken, die heb ik graag in felle kleuren, twee verschillende kan ook.

  De laatste tijd koop ik iets fleurigers of bloesjes.
  Ze hangen in de kast. 🙄

 5. Herkenbaar! Ik draag eigenlijk altijd een spijkerbroek met een shirt erop. In de winter een lekkere dikke trui om in weg te kruipen. Ideaal!

 6. no ik vind wat variëren juist wel leuk, maar ik draag wel veel lange rokken en jurken, wel altijd weer andere kleuren. Ik vind het ook juist wel leuk om me voor bepaalde gelegenheden extra leuk aan te kleden enzo.

 7. ik heb zeg maar perioden…dan ben ik niet uit een spijkerbroek te slaan, dan draag ik alleen maar rokjes..ik draag ook veel dezelfde kleuren. Lekker makkelij. Alleen zwart heb ik afgezworen toen ik ontdekte dat ik voor het gemak altijd zwarte kleren ging dragen

 8. In de zomer draag ik altijd soepele jurkjes, evt met vestje en een korte legging. In de herftswinterlente a-lijn rokjes van desigual of hema met t-shirt en dik lang vest.
  Ik heb alles wel in meerdere kleuren.
  Dit staat me en zit lekker. Hihi.

 9. nee ik zou niet elke dag hetzelfde kunnen dragen, heb wel overal 2 van maar dan verschillende kleuren en ik koop eigenlijk elke week wat nieuws erbij met als gevolg dat ik het over een paar maanden weer tegen kom met het kaartje er nog aan

 10. Ik koop vaak als ik iets heel leuk vind een trui, vest of broek dezelfde in verschillende kleuren. Ik vaak spijkerbroek met een vestje en korte laarzen met kleine hak. Shit doet mij denken dat ik weer vergeten ben mijn schoenen op te halen bij schoenmaker.
  Als ik uitga dan een jurk, vaak vrolijk met bloemetjes.

 11. Huisvlijt, draag jij nooit panty’s, maillots, of kniekousen?
  Ik zou verschrikkelijk koude benen hebben, als ik alleen een wijde rok zou dragen,
  en met blote voeten in schoenen…

  1. Liever niet Este, om dezelfde reden dat ik geen broeken draag. Ik vind het niet fijn om iets om mijn benen te hebben. Daarom vind ik de winter met name ook wel eens lastig. Als het echt niet anders kan dan draag ik een driekwart tight onder mijn rok als ik buiten ben. Maar eenmaal thuis doe ik die dan zo snel mogelijk weer uit.

 12. Ik heb een redelijk beperkte garderobe, dus draag regelmatig hetzelfde. Het scheelt inderdaad nadenken.
  Maar deze levenswijze schijnt niet voor iedereen weggelegd te zijn (zegt een goede vriendin van mij altijd)

 13. Ja ik heb ook mij favorietjes. En laat ik dat dagelijks kiezen nu net haten…..
  Je outfit van 15 jaar geleden draagt nog steeds mijn voorkeur, ook nu, nu ik de jaren van verstand heb bereikt :-)

 14. Ik draag meestal een goede (stretch) jeans met een t-shirt. In de zomer een dunne en in de winter een wat dikkere en soms een vestje, . Lange, wijde linnen jurken draag ik als het erg warm is.
  Al jaren hetzelfde merk en ook mijn laarsjes en sandalen koop ik altijd van een bepaald merk.
  Plus een zwart jurkje (tot onder de knie) en een lange jersey rok met vestje voor speciale gelegenheden.
  Keuzestress heb ik niet.

 15. Ja en nee. Ik draag doordeweeks veel dezelfde stijl, maar voor een feestje, uitgaan of speciale gelegenheid is mijn kledingstijl toch echt heel anders.

 16. Hoi Nicole,

  volgens mij zie jij er altijd leuk uit.
  Houwen zo!
  Ik heb ook meestal hetzelfde aan:
  woensdags ga ik naar koor en dan trek ik iets leuks aan, dat ik een hele week kan dragen. Lekker makkelijk en omdat ik geen vies of zwaar werk doe maakt het niks uit.
  Alleen het ondergoed gaat elke dag in de was, dat natuurlijk wel.

  Groetjes!
  Marlou

 17. Net als jij draag ik alleen maar rokken, liefst kuitlengte (ook in de zomer). Ik heb wel een paar linnen en ribfluwelen rokken, de ribfluwelen zijn speciaal meer voor de winter (ook op de fiets zitten die goed en waaien niet op). Sommige in 1 kleur , anderen wat kleuriger. Tshirt erbij en een vest. Geen panty/ legging, in de winter panty-kniekousjes (afzakken is nog wel eens een probleem). Ik heb nu een jeansrok besteld, ben benieuwd.

 18. Wat een leuk artikel! Ik zou het wel missen, hoor, als ik elke dag hetzelfde aan zou moeten doen. Juist de afwisseling maakt, dat je je de ene dag anders voelt dan de andere dag. Kleding maken de mens, en zijn humeur!

 19. Ik draag al bijna 50 jaar spijkerbroeken en dat bevalt me prima…. Nu met een truitje van C&A waar ik er vijf van heb gekocht omdat ze lekker zaten, alleen vijf verschillende kleuren…

 20. Ik heb ook veel dubbeltjes in mijn kast. Ik probeer ook te gaan voor een capsule wardrobe. Less is more, want ik pak toch vaak terug naar de zelfde stuks 😜

 21. tegenwoordig nu ik ook een dagje ouder bent en soms gewoon thuis blijf overdag draag ik vaak lange jurken,die bestel ik in China,heel veel keus, zit lekker en comfortabel en is zacht geprijst,dus dat bevalt uitstekend.
  als ik naar buiten ga doe ik dat niet alleen in de zomer omdat het geen warme stof is. En die jurken heb ik hier nooit gezien in de winkel.en al helemaal niet voor die prijs.

  1. Ik bestel ze via de site Wish,het kan wel even duren totdat je het ontvangt,maar ze hebben wel veel keuze kwa jurken,alleen de kwaliteit is soms wat minder.

 22. Als ik lekkere kleding heb, draag ik die inderdaad het liefst elke dag tot die versleten is… De volgende outfit kan dan wel heel anders zijn, maar die gaat dan ook weer elke dag aan :-D ! Wel altijd even opletten dat ik niet steeds hetzelfde aan heb bij afspraken, anders voel ik me een beetje betrapt. Maar de goedkope troep zit vaak het lekkerste… Met hier en daar een stuk hightech functionele outdoorkleding, ook zalig!

 23. Oh nee, dat zou ik echt niet kunnen. Eerlijk gezegd heb ik ook best heel veel kleding en ik draag elke dag iets anders (en na dragen gaat het meestal terug in de kast nadat het gelucht heeft, dus ik heb heel weinig was). Als ik iets weg doe, dan gaat het altijd naar de kringloop of in de zak van max.

  1. Ik wil een kledingstuk meestal wel graag wassen na het dragen. Anders voel het niet fris of zo. Ik draag mijn kleding meestal 2 dagen en dan gaat het in de was.

 24. Leuke blog!

  Wat een goede argumenten om elke dag hetzelfde aan te trekken. Het is vooral heel makkelijk en wat je zegt: het maakt je herkenbaar.
  Ik zou niet elke dag hetzelfde aan willen trekken. Ik heb bijna altijd een jurkje aan, maar wel verschillende stijlen. Ik vind het ook altijd leuk om nieuwe kleding te kopen :-).

 25. Nou met die kou zeker wel! Het liefst draag ik elke dag een lekkere warme trui, hoe hij eruit ziet maakt me dan eigenlijk niet zoveel uit. Maar goed ik hou ook niet per se van shoppen. Soms wel hoor, maar lang niet dat ik elk seizoen een complete garderobe aanschaf. Is ook onnodig vind ik, iets meer van hetzelfde is veel beter voor het milieu.

 26. Elke dag hetzelfde dragen zou ik niet kunnen, maar ik heb wel vaak dezelfde kleuren aan. Meestal een spijkerbroek met zoals in de herfst c.q. winter een shirtje met een vestje of jasje. In de zomer draag ik meestal linnen broeken, in rokken zul je mij trouwens nooit zien, daar voel ik me absoluut niet prettig in.

 27. Ik heb een paar shirtjes die ik heel vaak draag, maar zeker niet elke dag. Lijkt me ook niks voor mij. Ik hou juist van verschillende kledingstukken.

 28. Ik heb ook wel veel van hetzelfde…voor de winter n rijtje jurkjes zonder mouwen, meest met een printje, (en net over de knie) en dan n effen lang vest of puntenvestje erbij. Nu met kouder weer n dikke panty, of anders n dunne panty.
  Zomers ook veel jurkjes, evt. een vestje erbij als het te fris is.
  Voordeel is dat ik alles zelf naai..ik kan het maken zoals ik het hebben wil, en modelletjes kiezen die me goed staan en waar ik me goed in voel.
  En nee….ook geen broeken, hooguit een joggingbroek voor op de camping (en dan doe ik m pas aan als het donker is, haha..)

 29. Ik draag ook gewoon wat ik goed vin zitten en mooi vind uiteraard, ik draag ook steeds dezelfde type jurkjes,
  Broeken draag ik nooit.
  Ik draag niet meer hetzelfde als 10 jaar geleden, simpelweg omdat mijn figuur heel erg veranderd is en niet meer hetzelfde als toen gemakkelijk zit of goed staat, maar ik heb nu wel weer mijn eigen stijl gevonden in dit figuur.
  En ja, ik durf ook hetzelfde opnieuw gana kopen als het goed zit, vaak in andere kleurtjes, maar wel hetzelfde! ;)

 30. Ik heb altijd een jeans aan met een sweater, heb ook nooit kleding stress, altijd wel hetzelfde maar wel verschillende stukken

 31. Elke dag hetzelfde dragen, dat niet helemaal. Wel heb ik een jurk die lekker zat in verschillende kleuren gekocht. Zo kan ik toch afwisselen met een jurk die heerlijk zit. Ook zie je mij heel vaak in een broek met t-shirt en vest. Gewoon lekker makkelijker en zit altijd goed.

 32. Leuke blpgpost om te lezen. Ik ben juist wel redelijk afwisselend in stijlen en mijn smaak wisselt nog wel eens, dus ik heb best uiteenlopende kleding. Wel draag ik voornamelijk zwarte of donkere kleding.

 33. Ik zou echt niet elke dag hetzelfde willen dragen. Ik houd ervan om juist te combineren en andere setjes te dragen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.