Charlotte Dematons alfabet + het verhaal achter haar sinterklaasboek

Charlotte Dematons

Eén van de dingen die zo leuk en fijn zijn aan Blogland, is dat het je op ideeën en gedachten brengt, die je anders wellicht niet zou hebben gehad. Zoals nieuwsgierig worden naar het boek alfabet van Charlotte Dematons,

Charlotte Dematons alfabet

Bettie van het blog Bertiebo schreef een enthousiaste blogpost over Charlotte Dematons‘ boek alfabet. Zo enthousiast, dat ik onmiddellijk naar de website van de bibliotheek ging, en het boek daar reserveerde.

Zonder die blogpost zou ik dat niet gedaan hebben, want zo op het eerste gezicht oogt Alfabet als een kinderboek. En mijn jongste kind is inmiddels 17, waardoor mijn interesse in kinderboeken op dit moment niet groot is.

Het is een boek zonder tekst, dus hoe bijzonder is het dat Bettie schrijft:

‘Wat een boek. Ik kom hier woorden tekort hoor.’

Over het boek alfabet

Het boek alfabet van Charlotte Dematons bestaat uit 54 pagina’s. Tweeënvijftig pagina’s met prachtige tekeningen waar je werkelijk urenlang naar kunt kijken, en dan nóg nieuwe dingen ontdekken.

Op elke 2 pagina’s wordt 1 letter van het alfabet verbeeld. Alle tekeningen die je op de eerste twee bladzijden ziet, beginnen bijvoorbeeld met de letter A. Pagina 3 en 4 bevatten taferelen met de letter B enz.

De tekenstijl is gevarieerd, en er zijn per letter verschillende stijlen te zien. Hoewel er geen tekst in het boek staat, vertellen sommige tekeningen toch een verhaal. Dat maakt ook dat je zo lang naar een afbeelding kunt kijken denk ik. In de pagina’s voor de letter K zitten maar liefst 362 woorden verwerkt!

Hoe Charlotte Dematons op het idee kwam

In een artikel in Trouw las ik dat Charlotte Dematons een boek wilde maken over het abc voor kinderen die nog niet kunnen lezen.

Maar hoe brengt je het alfabet in beeld?

Zo dus!

Charlotte Dematons

Mijn ervaring met Charlotte Dematons alfabet

Een beetje onwennig sloeg ik het boek Alfabet open. Wat moet ik nou met een kinderboek?’ vroeg ik me toch enigszins af. Maar al snel raakte ik onder de indruk van de prachtige tekeningen, en was ik druk bezig met zoeken naar ‘de dief’ en de verborgen letter in elke afbeelding. In elke afbeelding zit namelijk ook nog een ‘dief’ die de letter steelt.

Zitten er fouten in?

En eerlijk gezegd zat ik ook te kijken of het allemaal wel klopte en of ik Charlotte Dematons op een foutje kon betrappen. Blijkbaar heb ik een ietwat lelijk karakter!

Maar Charlotte Dematons is de lezer behulpzaam! Op de website alfabetboek.nl kun je op een letter klikken, en vervolgens over de illustraties heen gaan met je muis, en dan verschijnt er een vinger in beeld die het object op de tekening aanwijst. Kijk maar:

Charlotte Dematons

Dit is mijn favoriete plaat trouwens! Het is er Kerstmis en erg gezellig!

Overigens zitten er allerlei leuke verwijzingen naar kunst en cultuur in alfabet van Charlotte Dematons. Zoe zag ik Asterix en Obelix voorbij komen, Mary Poppins schijnen, de Venus van Botticelli en Jip en Janneke schijnen ook ergens rond te lopen. Die moet ik nog gaan opzoeken.

Sinterklaasboek Charlotte Dematons racistisch?

Toen ik research deed naar Charlotte Dematons kwam ik ook haar boek Sinterklaas tegen. Daarin staan onder andere allerlei zwarte pieten. Dit Sinterklaasboek van Charlotte Dematons kostte ooit zo’n 20,- maar wordt nu op marktplaats verkocht voor rond de 100,-! En op bol.com kun je een exemplaar kopen voor maar liefst 117,50.

Sinterklaas Charlotte Dematons

De reden dat er een levendige handel rondom dit oude kinderboek is ontstaan, is dat dit boek uit de handel is genomen. Charlotte Dematons kreeg namelijk zulke nare reacties op de tekeningen van zwarte Piet in haar Sinterklaasboek, dat ze het in 2017 uit de verkoop liet halen. Charlotte reageerde destijds:

‘Ik heb nooit iets naars bedoeld. Voor mij is Sinterklaas een feest voor alle kinderen, dus als een deel van hen last heeft van Zwarte Piet, dan houdt het op.’

Hieronder een screenshot van een afbeelding uit het boek Sinterklaas:

Sinterklaas

Sinterklaasboek Charlotte Dematons oplossingen

Inmiddels is Charlotte Dematons bezig met een nieuwe versie van haar Sinterklaasboek. Haar oplossing voor het probleem is om alle zwarten pieten te veranderen in gewone pieten. Ze hoopt hiermee rond 2024 klaar te zijn.

Dieuwertje Blok over het boek Sinterklaas

Hieronder Dieuwertje Blok over het boek Sinterklaas bij De Wereld Draait Door. Ze merkt terecht op dat je het boek moet zien in de tijd, en dat het nog steeds een prachtig boek is.

Mijn conclusie over alfabet

Alfabet is een prachtig kijkboek, waar je werkelijk urenlang mee zoet kunt zijn. Het is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

  • Je kunt gewoon de tekeningen bewonderen.
  • Je kunt op elke pagina zoeken naar de dief.
  • Je kunt zoeken naar de letter.
  • Je kunt kijken wat zich allemaal afspeelt en de verschillende verhaaltjes ‘lezen’ in de tekeningen.
  • Je kunt zoeken naar de culturele verwijzingen, zoals Jip en Janneke.

Praktische informatie over Alfabet

Alfabet van Charlotte Dematons is voor 24,50 te koop bij bol.com.

Charlotte Dematons Alfabet

Leestips

17 Comments

  1. N8W8

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh