Calorieën als geld: wat is jouw budget?

caloriebewustzijn

Als ik overdag ergens op bezoek ga, dan vind ik een koekje bij de koffie best lekker. Maar ik vind het ook fijn als ik het mag laten liggen. Overdag snoep ik namelijk liever niet.

De reden is heel simpel: ik wil ‘s avonds als ik op de bank lig lekker kunnen snoepen zonder dat ik word afgestraft met teveel kilo’s! En ik weet van mezelf dat ik ‘s avonds heel veel zin heb in snoepen en weinig zelfbeheersing heb!

Ik bewaar mijn (snoep) calorieën liever voor later.

Om die reden serveer ik mijn bezoek koffie, en zet ik midden op tafel lekkere koekjes/Celebrations etc. Dan kunnen ze pakken als ze dat willen, maar ik zal het ze zeker niet opdringen. Want ik snap het heel goed als mensen overdag niet willen snoepen!

Calorieën zijn als geld: geef ze zorgvuldig uit : )

In het boek Brandstof voor lopers vergelijkt Klaas Boomsma calorieën met geld!

Stel je gaat shoppen, je wilt graag een blits nieuw outfitje met bijpassende schoenen voor je volgende race, maar je weet van geen enkel item hoeveel het eigenlijk kost.

Dus je gaat alleen af op wat je mooi vindt of lekker vindt zitten. Dan kan het zomaar eens zijn dat je uiteindelijk te veel geld hebt uitgegeven of eigenlijk nog best veel over hebt van je budget.

Trek dit door naar calorieën en je snapt waarom het handig is om te weten hoeveel je binnenkrijgt, wat de ruimte is in je dagelijkse ‘budget.’

Bovenstaand voorbeeld gebruikt Klaas Boomsma om te laten zien dat het handig is als je weet wat je op een dag zoal eet, oftewel hoeveel calorieën je binnenkrijgt.

Caloriebewustzijn : wat is jouw budget?

Klaas Boomsma noemt dit je caloriebewustzijn. Het Voedingscentrum geeft de volgende vuistregels:

 • Vrouwen hebben dagelijks 2.000 calorieën nodig.
 • Mannen hebben dagelijks 2.500 calorieën nodig.

Maar let op: dit zijn vuistregels. Allerlei factoren beïnvloeden hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft. Zoals je lichaamsgewicht, bouw, hoe actief je bent, en wat je wilt bereiken. Als je wilt afvallen zul je minder calorieën willen eten, dan als je juist wilt aankomen.

Mijn calorie budget

Ik kan de Lifesum app erg aanraden om voor jezelf in kaart te brengen hoeveel energie je binnenkrijgt, en hoeveel er weer uitgaat. Soms blijkt aan het eind van de dag dat je nog best wat kunt eten. Andere dagen ben je misschien juist al over je ‘budget’ heen.

Mijn review van het boek van Klaas Boomsma lees je in mijn post Hardlopen en eten: wat iedereen wil weten.

Leestip

Gebakterreur

Wat vind jij van Arie Boomsma’s idee van caloriebewustzijn?

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik snoep zelden. Ik hou er gewoon niet van. En bijhouden hoeveel ik eet doe ik niet met een app. Als ik honger heb eet ik :) Aangezien ik heel erg actief ben verbrand ik ook veel.

 2. Heel herkenbaar! Ik snoep overdag ook niet. ‘s Avonds is het meestal ook niet de bedoeling, maar net als jij vind ik het dan veel moeilijker om me ‘in te houden’. Om die reden heb ik voor bezoek dezelfde tactiek. Iets lekkers op tafel. Pakken als je dat wilt, maar prima als je niet wilt.

 3. Ik ben geen snoeper. Ik eet hooguit ‘s avonds na het eten een stukje chocolade. Maar mocht ik overdag zin hebben in iets van snoep, dan zou ik het gewoon nemen. Ik leef maar één keer.

 4. Ik ga die app eens instaleren, gewoon om eens bewust te zijn wat ik binnenkrijg en eruit beweeg.

  Love as always
  DiMario

 5. Sinds ik met pensioen ben verbruik ik minder energie. Ik eet minder en snoepen is een zeldzaamheid. Als ik dorst heb drink ik een glas water. Een tot twee keer per jaar koop ik een zak chips of pinda’s waar ik een week of twee mee doe. ‘s-Avonds om half elf komen de honden voor me zitten om me eraan te herinneren dat het tijd is voor wat lekkers. Dan snij ik ze een paar plakken leverworst af en soms neem ik zelf een blokje kaas.

  1. Is er dan nog een bepaalde aanleiding voor de chips of pinda’s Joannes? Of heb je er dan gewoon zin in?

   Ik vind het leuk om te lezen hoe de honden je gewoontes kennen, en klaar gaan zitten voor een stukje leverworst.

 6. Ik heb nooit iets met budgets gehad en daarom heb ik nu teveel geld over dat ik aan verkeerd voedsel uit zou kunnen geven. Weet ook waar mijn probleem ligt met eten en dat is koek. Zit vet, suiker en zout in. Koop tegenwoordig koek die ik niet zo lekker vind. Dan kan ik niet klagen dat ik niets in huis heb en eet het ook niet in 1x op. Af en toe gebeurt dat wel. Dan neem ik eens iets anders mee zoals de amandelkoekjes van Xenos. Zijn binnen een uur op.

  Van andere dingen als (suikerhoudende en alcoholische) drank, chips of rookwaar weet ik prima af te blijven. Hoofdmaaltijd roerbak ik op maat zodat ik niet te kort, maar zeker niet teveel heb. Mijn gewicht is uiterst stabiel en zakt ongeveer met 1kg per jaar. Dat zou iets sneller mogen. Aan beloningsvoer doe ik niet, dat is iets voor jojoërs. ;-)

  Ik beweeg voldoende (heb ook nooit een auto of brommer gehad). Maar met bewegen krijg je een teveel aan verkeerd voedsel er echt niet af. Dat lukte me alleen met fietsvakanties als ik meer dan 120km dagelijks fiets.

  1. LOL. Zelfkennis is een groot goed inderdaad : ) Ik moet glimlachen om de amandelkoekjes van Xenos. Als je iets echt heel lekker vindt, is het ook veel lastiger om je te beheersen.

   120 kilometer fietsen op een dag vind ik indrukwekkend!

 7. Ha Nicole,

  jaaaa… ik moet er ook erg op letten!
  Ik snoep liever ‘s avonds niet meer, maar overdag mag er nog wel eens “iets” opgesmikkeld worden.

  Groetjes!

 8. Ik probeer er nu ook om te denken maar nog niet zo’n goed succes haha, ik gebruik de fitbit app om calorieën bij te houden

 9. De hele dag eten en snoepen is tegenwoordig vrij normaal.
  Van jagers zijn we grazers geworden.
  Maar het is zeker verstandig je momenten van zwakte te beperken. Hans

 10. De laatste weken ben ik wat rijker dan daarvoor. Maar dit omdat ik meer heb zitten snoepen maar al 2 maanden niet gerookt heb. De laatste tijd zegt de snoep me terug niet zo veel maar eet ik dagelijks een portie noten en zaden.
  Voor ik stopte met roken snoepte ik niet zo echt veel. Ik was voor mijn nature dat ook een beetje aan de magere kant.
  Mijn vriend daartegen is een allesbrander.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.