Becky Breinstein: humoristisch kinderboek over filosofie

becky breinstein

Omdat ik de filosofie boeken die we lezen in mijn filosofiegroepje vaak ‘best moeilijk’ vind had ik zin in het boek Becky Breinstein, De gifbeker van Socrates!

‘Dit lijkt me veel meer een boek voor mijn niveau,’ zei ik tevreden tegen mijn man.

Becky Breinstein is namelijk een kinderboek. En binnen de kinderboeken wordt het gekwalificeerd als een B boek.

Niet eens een C.

Filosofie met Becky Breinstein: wat is dit voor boek?

Becky Breinstein is een ‘humoristische graphic novel,’ met als doelgroep lezers van 8 tot 12. Becky Breinstein is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met ‘de ontregelende kracht van filosofie’.

Becky Breinstein woont in Domdorp. Bijna iedereen in Domdorp werkt in de tostifabriek onder leiding van Harm-Klaas Tosti.

Ontmoeting met Socrates

In het eerste deel, De gifbeker van Socrates wordt Becky Breinstein in een soort draaikolk gezogen. Ze ziet daar een vis met het hoofd van een oude man met een baard die allemaal vragen stelt. Vervolgens krijgt Becky een enorme schok, en als ze wakker wordt tintelt haar hele lichaam.

Zoveel vragen!

Hierna heeft Becky ineens overal vragen over. Zoals ‘Hoort iedereen precies hetzelfde? En hoe weten we dat eigenlijk?’ en het bekende vraagstuk:

‘Als er een boom omvalt in een bos, en NIEMAND hoort het, maakt dat dan wel geluid?

Ondertussen moet Becky gewoon naar school (Domschool genaamd), waar zich ook allerlei perikelen voordoen. Zo voorziet Harm-Klaas Tosti de hele school van schermpjes waardoor iedereen alleen nog maar op zijn of haar schermpje kijkt, en wordt Becky van school gestuurd omdat ze teveel vragen stelt!

Becky gaat op zoek naar antwoorden.

Zo ontdekt ze Socrates en zijn ideeën.

Becky Breinstein: Het ravijn van Nietzsche

In het tweede boek komt Becky in aanraking met de ideeën van Nietzsche. Ze is bang dat haar vader ziek is, en gaat op zoek naar de Grote Gezondheid. Daarbij komt ze Snorrie tegen die zegt dat hij ‘de herhaling van Nietzsche’ is.

Ik hoopte dat Het ravijn van Nietzsche mij op een makkelijke manier de ideeën van Nietzsche nog eens zou uitleggen. Maar daarvoor vond ik het boek wat te chaotisch. Bovendien kún je Nietzsche misschien ook wel niet ‘makkelijk’ uitleggen. Wat dat betreft begreep ik het eerste boek beter!

Mijn conclusie over Becky Breinstein

Becky Breinstein is te lezen als een leuk kinderboek waarin Becky avonturen beleeft. Tegelijkertijd is het een leuke en laagdrempelige kennismaken met filosofie. De uitleg van Plato’s grot vond ik heel prettig!

Maar nergens voelt het alsof je ‘les krijgt,’ of een lange saaie uitleg krijgt. Dat komt door de leuke combinatie van plaatjes/strips en de vlotte schrijfstijl.

Er zitten veel woordgrapjes in het boek. Zo hebben ze in Domdorp geen Instagram maar Hupsagram. Ik denk dat dit boek zeker leuk is om samen met je kind te lezen en samen te bespreken.

Aan het eind van het boek stelt Becky nog een intrigerende vraag:

‘Drukke kinderen noemen ze ‘ADHD’er’. Moeilijke kinderen noemen ze ‘autist.’ Ik vraag me nog steeds af wat ze met dat soort woorden bedoelen.’

De boektrailer!

Hieronder de boektrailer:

Becky Breinstein kopen

Becky Breinstein de Gifbeker van Socrates en Het ravijn van Nietzsche zijn allebei voor 15,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

Meer weten over Becky?

Becky heeft eigen website beckybreinstein.nl. Ook is er een Instagram account!

Filosofische leestips

Similar Posts

8 Comments

  1. Ik ben zelf niet zo van de graphic novels, maar dit lijkt me een boek dat je heel leuk in een klas zou kunnen leggen. Harm-Klaas Tosti vind ik echt zó leuk gevonden!

  2. Wat leuk. Het lijkt me humoristischer dan het vroegere filosofieboek voor jongeren “de wereld van Sofie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.