|

Devs: hebben we een vrije wil? 8 afleveringen

devs

Er zijn zo van die series die me het ongemakkelijke gevoel geven dat ze te hoog gegrepen zijn voor mij… De miniserie Devs is er zo eentje.

Devs is een science fiction serie. De serie kwam uit in 2020 bij Hulu en gaat over filosofische thema’s als vrije wil, techniek,

Het verhaal

Computerprogrammeur Sergei doet het zo goed bij het bedrijf Amaya waar hij werkt dat hij een promotie krijgt. Hij mag gaan werken aan het geheimzinnige project Devs, een quantum mechanica project. Zijn vriendin Lily werkt bij hetzelfde bedrijf, en ze zijn allebei helemaal blij. Maar na zijn eerste werkdag komt Sergei niet thuis… Gelukkig toont het bedrijf zich heel behulpzaam. Dan blijkt dat Sergei zich na zijn eerste werkdag overgoten heeft met benzine en zichzelf in brand heeft gestoken!

Maar Lily snapt er niets van, want Sergei was beslist niet suïcidaal.

Ze gaat op zoek naar antwoorden.

Het project Devs: quantum mechanica

Het project Devs is bedacht door eigenaar Forest. Forest is zijn vrouw en dochtertje verloren door een auto ongeluk. Het bedrijf heet niet voor niets Amaya: dat is namelijk de naam van zijn dochtertje. Met de quantum machine kan Forest in het verleden kijken. Zo hebben ze op een gegeven moment Jezus aan het kruis op Golgoltha in beeld. Forest kijkt regelmatig naar beelden van zijn overleden dochtertje.

Geen vrije wil

Forest is ervan overtuigd dat we geen vrije wil hebben. De toekomst staat al vast. Wat we doen staat dus ook al vast. Hij vergelijkt het met tramlijnen. Je kunt daar niet van afwijken. Dat zou ook betekenen dat je niet verantwoordelijk bent voor je daden is het verhaal. De reden dat dit zo belangrijk is voor Forest is omdat het dan niet zijn schuld is dat zijn vrouw en dochtertje overleden zijn. Hij was namelijk met zijn vrouw aan het bellen terwijl ze autoreed.

Trailer Devs

Mijn conclusie

In eerste instantie lijkt deze serie een soort thriller: een werknemer wordt vermoord door het bedrijf waar hij werkt. Maar deze serie is veel filosofischer en ingewikkelder dan dat. Devs gaat over de vraag of we een vrije wil hebben en of er 1 of meer universums zijn. Ik vond het een bijzondere serie, maar had soms moeite om alle gebruikte begrippen en theorieën bij te benen.

Op IMDb krijgt de serie een 7,7. Ik denk dat ik me daar maar bij aansluit. Maar ik vond het vooral een moeilijke serie!

Devs kijken

Je kunt Devs kijken bij Disney+. Een aflevering duurt 50 minuten en er zijn er 8.

Kijktips

Wat zijn jouw gedachten over de vraag of we als mens een vrije wil hebben?

Similar Posts

5 Comments

  1. Lijkt me een interessante serie, maar ik heb in de praktijk altijd te weinig tijd om series te kijken.

    Vrije wil was mijn favoriete onderwerp tijdens mijn studie filosofie (nou, eigenlijk het bewustzijn). Ik denk dat vrije wil uiteindelijk niet bestaat, omdat je bent zoals je bent en dus handelt zoals je handelt. Maar dat betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid hebt voor je daden.

    1. Ik was al wat ouder toen ik ermee begon. Ik weet zeker dat het niets voor mij was geweest op mijn 18e, maar op m’n 35e paste het mij als een handschoen! De studie brengt je een manier van denken bij, die heel goed bij mij bleek te passen. Ik heb er nog elke dag plezier van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.