|

Review M3gan

M3gan

Op het moment gaat het veel over AI oftewel kunstmatige intelligentie vanwege het succes van ChatGPT die allerlei teksten zoals werkstukken en blogposts kan uitspugen. In dat kader is de film M3gan erg interessant! De film valt in het genre science fiction horror.

Want M3gan is de naam van een intelligente robot die eruit ziet als een meisje.

M3gan: waar gaat het over?

De briljante speelgoedroboticus Gemma is dol op haar werk. Haar hele leven staat in dienst van robots maken. Maar dan verongelukken haar zus en diens man, en krijgt Gemma ineens de zorg over hun dochtertje Cady.

Dat gaat Gemma niet bepaald natuurlijk af. Haar huis is niet ingesteld op kinderen, en áls Cady dan iets ziet om mee te spelen blijkt het een zogenoemde collectible: daar mag je niet mee spelen.

Dan ziet Cady een oude robot die Gemma ooit maakte, en zegt dat ze die erg leuk vind. Dat motiveert Gemma om haar robot M3gan snel af te maken. Vervolgens 'pairt' ze de robot met Cady.

M3gan biedt Cady de ondersteuning die Gemma niet geeft

Het lijkt ideaal. M3gan neemt bijna alle moederlijke taken over van Gemma en is daarna een fijn speelkameraadje voor Cady. Ze stopt Cady bijvoorbeeld 's avonds in bed, leest haar voor en geeft haar ook nog les!

Ze leert voortdurend bij

Gemma heeft deze robot namelijk zo gemaakt dat ze zich kan ontwikkelen op basis van haar ervaringen. Dit betekent dat de robot steeds menselijker en adequater gaat reageren, en dat haar band met Cady steeds sterker wordt. Hierdoor krijgt M3gan ook een enorme beschermdrang naar Cady toe...

Als kijker zie je het probleem dan ook al van mijlenver aankomen...

'Ik zal je beschermen!'

Zo is er de agressieve hond van de buurvrouw die telkens bij Gemma in de tuin komt. En de bijbehorende vervelende buurvrouw die haar hond niet bij zich houdt. En wat te denken van het klierige jongetje dat Cady pest op school. Al snel valt het op dat er rondom Gemma en Cady nogal wat eh.... doden vallen.

Gemma maakt zich zorgen

Gemma begint zich zorgen te maken over M3gan en besluit haar interne video opnames te bekijken. Maar wat toevallig: ze zijn niet beschikbaar! Als Gemma M3gan er naar vraagt antwoordt die als een politicus: nietszeggend en ontwijkend.

Gemma besluit de robot eens even goed na te kijken op haar werk. Samen met haar collega's besluit ze om haar te deactiveren. Maar ondertussen is de robot zo slim geworden dat ze dit niet laat gebeuren.

Wat volgt is een aantal scènes van het 'slasher genre'.

Wat ik vind van deze film

Ik vond het een leuke film! Het gegeven is intrigerend, maar verwacht geen verrassingen. Het is eigenlijk een heel standaard verhaaltje, en totaal niet vernieuwend. Ik zou bijna zeggen: een AI had deze film kunnen schrijven! Sterker nog, het zou me niet verbazen als dat zo was ; )

Maar ook al ontbreekt elke originaliteit, toch is de film leuk om te kijken. Al is het maar vanwege de wetenschap dat M3gan gespeeld wordt door een echt meisje. En het dansje dat M3gan doet voordat ze aan het moorden slaat is inmiddels al helemaal viraal gegaan.

Op IMDb krijgt de film een 6,5. Qua inhoud is hij misschien ook niet meer waard, maar qua amusementswaarde geef ik hem toch een 7,3!

Is M3gan eng? spoiler alert!

Ik vind de film niet echt heel eng, maar er zitten wel een paar enge scènes in. Zoals wanneer ze twee mensen met een groot zwaard te lijf gaat. Ook rukt ze het oor af van het klierige jongetje.

Zou M3gan echt kunnen gebeuren?

Ook al is het geen opzienbare film, M3gan is wel degelijk significant in termen van onze toekomst. Het gaat over de zorg dat robots steeds menselijker worden, en de onheilspellende gedachte dat ze een bedreiging kunnen worden voor de hele mensheid. Denk ook aan de Terminator films!

De film confronteert ons met onze neiging om te vertrouwen op technologie en kunstmatige intelligentie. Denk maar aan het verschijnsel van een 'smart home' en hoeveel mensen dingen vragen aan Siri of Alexa! Ons gedrag op social media wordt bijvoorbeeld ook al deels bepaald door algoritmes. Of het dragen van een activity tracker die je waarschuwt als je te lang hebt gezeten!

In een artikel op CNN Entertainment lees ik dat de technologie om een robot als M3gan te maken er nog niet is. Maar het AI systeem waarop deze menselijke robot 'draait' is er al wel.

Trailer van M3gan

Waar M3gan kijken?

De film draait nu in de bioscoop. Op dit moment kun je hem nog nergens online kijken.

Kijk- en leestips

Wat vind jij van deze science fiction film? En wat vind je van de opkomst van AI?

Similar Posts

9 Comments

  1. De film staat hier in de lijst en ga 'm zeker zien als deze op een streamdienst komt. AI is voor de een een vloek en voor de ander een zegen.

  2. Haha, ik was als kind serieus bang voor robots... misschien niet de juiste film voor mij :P Maar ik hou wel van horror, dus waarschijnlijk word ik toch veel te nieuwsgierig als hij op Netflix zou komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.