4 signalen dat je té zuinig bezig bent

Je financiën goed op orde brengen, en zorgen voor een goede financiële buffer is alleen maar verstandig. Maar wat als je ‘doorschiet’? Teveel van iets goeds, is slecht.

Daarom 4 signalen die kunnen betekenen dat je te zuinig bezig bent en misschien teveel probeert te besparen.

1. Je doet eigenlijk nooit meer iets leuks

Je bent zo druk bezig met bezuinigen en geld sparen, dat je alle franje die het leven leuk maakt uit je leven geknipt hebt. Natuurlijk kun je prima thuis koffie drinken, maar als je het altijd leuk vond om een kopje koffie bij de Hema te drinken, blijf dat dan gewoon doen als het financieel kan. Een ander voorbeeld is dat je nooit meer naar de bioscoop gaat, omdat het (uiteraard) goedkoper is om thuis een film te kijken op de tv. Maar als je altijd erg genoot van de sfeer en geur van een bioscoop, overweeg dan om ‘deze franje’ in je leven te behouden.

Sommige dingen zijn de ‘krenten in de pap’ zoals dat heet. Ze geven het leven smaak en kleur. Zorg dat je ze niet allemaal wegsaneert in naam der zuinigheid.

2. Je verwaarloost basis dingen

Als je eenmaal begint met bezuinigen, kan de gedachte ontstaan dat je eigenlijk amper nog wat nodig hebt. Waarom zou je een nieuwe trui kopen, als je oude trui met gaten je nog steeds warm houdt bijvoorbeeld. En ach, wat geven die paar vlekken nou? Maar hoewel sommige kapotte kleding een fashion statement kan zijn, zoals spijkerbroeken met gaten, kan ‘gewone’ kapotte kleding een wat armoedige indruk wekken.

Basisdingen zijn ook gezonde voeding, en een jaarlijks bezoek aan de tandarts. Dit zijn geen dingen om teveel op te bezuinigen.

3. Je krijgt vlekken in je nek als je denkt aan geld uitgeven

Zoals ik al zei: goed nadenken over je uitgaven, en niet zo maar dingen kopen is heel goed. Maar als je doorslaat, en vlekken in de nek krijgt bij de gedachte om iets te kopen dan ben je wellicht doorgeschoten. Verstandig met geld omgaan is prima, maar het moet niet een stressfactor worden.

4. Je praat alleen maar over geldzaken

Omdat je zoveel met bezuinigen en sparen bezig bent, kun je nog maar moeilijk ergens anders aan denken. Elk gesprek dat iemand met jou voert gaat binnen de kortste keren over geld. Als je huisgenoten of mensen in je omgeving aangeven dat je gespreksstof wel erg eenzijdig is geworden, beschouw dit dan als een signaal dat je misschien wat teveel met geldzaken bezig bent.

Een ander signaal kan zijn dat mensen niet meer zo graag bij je op bezoek komen. Omdat het bij jou thuis bijvoorbeeld nogal eh, frisjes is omdat je bezuinigt op de verwarming. Hier is zelfs een heus woord voor ecorexia!

Bonustip

Als je alleen nog maar dingen wilt kopen met de Scoupy app omdat je dan cashbacks krijgt, ben je ook ietsiepietsie doorgeslagen. Een klein beetje maar hoor ; )

Samenvattend

Zoals met alles in het leven, geldt ook voor bezuinigen en sparen dat je een goed evenwicht moet vinden. Zorgvuldig met je geld omgaan is heel verstandig, maar als het je leven gaat beheersen en zelfs negatief beïnvloedt is het tijd om even een stapje terug te doen.

Maak bijvoorbeeld een potje voor dingen waar je geld aan mag uitgeven. Of schrijf 3 dingen op waarvoor je jezelf toestemming geeft om er geld aan te besteden. Je hebt er uiteindelijk niks aan als je met een grote spaarrekening doodgaat.

Geld is een middel, niet een doel.

Hoe is jouw verhouding met geld?

25 Comments

  1. Eke
  2. Lily
  3. Amy
  4. Marrian
  5. Ellen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh