Hoe vaak moet je naar de tandarts? + mijn jaarlijkse tandartskosten

Hoe vaak naar tandarts?Nu mijn oudste dochter in Engeland woont hoor ik nog eens wat. Zoals dat mensen in Engeland niet standaard twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaan. Volgens mijn oudste dochter gaan ze alleen ‘als er wat is’. Dat is dus een heel verschil met Nederland, waar het voor veel mensen de norm is om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor controle.

Hoe vaak moet je naar de tandarts?

Maar is dat eigenlijk wel nodig? Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen hoeft van haar tandarts bijvoorbeeld nog maar 1 keer per jaar voor controle te komen. Ze heeft een gezond gebit, en 1 jaarlijks bezoekje is genoeg.

Mijn tandarts ziet me helaas wel graag twee keer per jaar verschijnen. Ik ben namelijk best bang voor de tandarts. Ik heb gelukkig nooit gaatjes (even afkloppen) maar ze moeten altijd wel even tandsteen verwijderen. Dat vind ik zelf ook wel goed, want ik wil een goed verzorgd gebit hebben. Zo’n periodieke controle + schoonmaken kost me: 21,- voor de controle en 24,78 voor de ‘gebitsreiniging’.

Per jaar ben ik dus 2 maal 45,78 kwijt aan de tandarts oftewel 91,56.

Waar komt het idee van 2x per jaar naar de tandarts vandaan?

Het idee dat je 2x per jaar voor controle naar de tandarts moet, komt uit de tijd van het ziekenfonds. Toen het ziekenfonds nog bestond was je verplicht om 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan. (sanering). Als je dat niet deed verviel je recht op vergoeding.

Maar anno 2018 wordt de tandarts niet meer vergoed vanuit het basispakket. Als je een vergoeding wilt hebben voor tandartskosten moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Ooit had ik een tandartsverzekering, maar die heb ik wegbezuinigd. Voor mij is de verzekering duurder dan gewoon zelf mijn tandartskosten betalen. Ook de Consumentengids zegt:

‘Heb je een gezond gebit? Dan betaal je met een tandartsverzekering meestal meer premie dan je vergoed krijgt.’

Het is dus een kwestie van de kosten opwegen tegen de baten. Als je bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluit bij de Hema levert dat een jaar lang 10% gelukskorting bij HEMA op. Als je een regelmatige klant bij de Hema kan het zijn dat dit financieel voordelig voor je is.

Orthodontie gedekt tot 1500,-

Bij HEMA valt orthodontie onder de aanvullende dekking 3 ipv onder een tanddekking. Hiermee heb je een gunstige premie van 29 euro per maand en is orthodontie voor max 1500 euro gedekt. Naast de orthodontie heb je dan ook recht op: 18 fysiotherapie behandelingen vergoeding eigen bijdrage geneesmiddelen 250.- vergoeding eigen bijdrage kraamzorg + kraampakket spoedeisende zorg buitenland 100% spoedeisende tandheelkundige zorg in het buitenland 250.- reisvaccinaties 150.- anticonceptie 100% voetzorg 200.-

Hoe bepaal je of een aanvullende verzekering verstandig is?

Op de site van de Consumentengids geven ze een handig stappenplan om te kijken of een aanvullende verzekering voor je tandartskosten verstandig is!

 1. Vraag je tandarts welke kosten je de komende 2 jaar kunt verwachten op tanden gebied.
 2. Vraag je tandarts om daar een offerte van te maken.
 3. Pak de offerte er bij en kijk wat de verschillende zorgverzekeringen kosten.

Samenvattend: hoe vaak moet je naar de tandarts?

Voor veel mensen is 1 keer per jaar voor controle naar de tandarts voldoende. De norm van 2 keer per jaar stamt nog uit de tijd van het Ziekenfonds. Een goede tandarts zal je een eerlijk advies geven op basis van je gebit. Dat kan dus verschillend zijn per persoon. Ik moet 2 keer per jaar, maar voor sommige mensen is 1 keer per jaar genoeg.

Zie ook de post: Beugel vergoed?

Hoe vaak per jaar ga jij naar de tandarts? Wat zijn jouw tandartskosten per jaar?

Similar Posts

9 Comments

 1. Ik ga een keer per jaar. Gelukkig nooit last van tandsteen. Wel van gevoelige tanden en daar krijg ik dan een lakje voor.
  Ik heb sws een aanvullende verzekering voor complementair geneeskunde en daardoor betaal ik dus alleen dat lakje. Euro of 8 geloof ik :)
  Echtgenoot heeft geen aanvullende verzekering en lastigere tanden dus die kost soms een stuk meer! Ook hij gaat eens per jaar.

 2. ik ga eens per jaar. Nadat mijn oude tandarts met pensioen ging ben ik een tijdje bij verschillende tandartspraktijken geweest. Er zijn enorme verschillen tussen de praktijken wat betreft advies en kosten. IK heb nu weer een goede praktijk gevonden en vertrouw op het advies van de tandartsen daar.
  Mij gebit is redelijk goed en heb geen aparte tandartsverzekering

 3. Ik ga 2 keer per jaar. Ik heb een zwak gebit (had al gaatjes in mijn melkgebit terwijl ik heel trouw poetste en geen zoetigheid lustte). Heb een tandarts die alles goed bespreekt, uitlegt wat hij verwacht dat er de komende tijd gebeuren moet, daar netjes een offerte voor mee geeft. Ik betaal voor periodieke controle en gebitsreiniging precies dezelfde bedragen als jij. De 21 euro worden volledig vergoed door mijn zorgverzekeraar, voor de reiniging betaal ik 4,96 eigen risico.

 4. Ik ga 2 keer per jaar naar de mondhygiëniste die tandplak etc. verwijderd. Bij één van deze twee bezoeken komt de tandarts er even bij om controle te doen. Als er wat gedaan moet worden, wordt er een extra afspraak gemaakt. Ik heb geen tandartsverzekering. Mijn kosten zijn tot nu toe steeds lager dan de dekking van een verzekering dus is het niet nodig. Bevalt mij goed zo.

 5. Ik heb aanvullend verzekerd maar heb eigenlijk nooit iets tot nu toe gehad . Wel handig voor als er wel wat is. Soms moeten er wel foto’s gemaakt worden of gebitsreiniging

 6. Ik ga eens per jaar of eens per 2 jaar naar de tandarts.
  Ong 3/4 x p/j ga ik naar de mondhygieniste voor een gebit en pockerreiniging. kosten a 60e
  Ik ben verzekerd voor de tandarts, wat dit kost, heb geen idee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.