10 typisch Nederlandse kledingstukken

nederlandse mode

Als het om mode gaat ben ik denk ik nogal een nitwit.

Al 15 jaar dezelfde kledingstijl

Mijn kledingstijl is de laatste vijftien jaar niet noemenswaardig meer veranderd. Standaard draag ik een jersey rok met elastische tailleband, een shirt met korte mouwen en een vestje. Afhankelijk van het seizoen draag ik Uggs of Birkenstocks

Vooral dat laatste maakt mij nou niet bepaald ‘fashionable’.

Met mode heeft mijn kledingstijl vrees ik weinig te maken. Met comfort wel.

Nederlandse mode in 100 kledingstukken

Maar toen ik in de bieb het boek De Nederlandse mode in 100 kledingstukken tegenkwam was ik toch nieuwsgierig.

‘Want,’ zo vroeg ik me af, ‘wat zijn typisch Nederlandse kledingstukken? En welke zijn dat dan?’

Omdat ik dus inderdaad geen mode kenner ben, herkende ik veel kleding stukken helemaal niet… Maar sommige wel! En de 10 kledingstukken die mij het meest troffen in dit boek deel ik graag met jullie.

Mijn top 10 van Nederlandse mode in kledingstukken

1. De witte herenslip van de Hema

Deze vond ik zelfs zo intrigerend dat ik een aparte post wijdde getiteld de witte herenslip van de Hema.

witte herenslip hema

2. De cross dress van King Louie

Het merk King Louie ken ik wel, en spreekt me erg aan. De jurken zijn vaak gebloemd en van jersey. Alles wat ik fijn en leuk vind dus. Toch heb ik geen enkel jurkje van King Louie vanwege de prijs en omdat ik ze vaak te strak vind op de buik.

King Louie startte midden jaren tachtig met tricot coltruien. Rond 2000 kwamen ze met de eerste jurken. Tricot wikkeljurken waren toen erg populair maar zagen er op een hanger niet mooi uit. Zo kwam ze op de halve ceintuurloze wikkeljurk: de Cross dress.

De Cross dress is King Louie’s best verkochte jurk. Hier onder een voorbeeld:

king louie cross dress
Te koop bij Topvintage voor 59,95

Het voordeel van een wikkeljurk waarbij alleen het bovenpand ‘overslaat’ is dat hij niet open waait op de fiets.

3. Hema naadloze damesboxer

Van deze onderbroek van de Hema was ik me niet bewust. Maar toen ik er over las, dacht ik wel: ‘Oh ja, die ken ik wel.’

Volgens Milou en Daan hoort de naadloze damesboxer tot de succesvolste producten van de Hema. Hema was het eerste Nederlandse merk dat kwam met naadloos ondergoed! Toen de Hema de boxer in 1997 uitbracht sloeg de onderbroek niet aan. In 1998 lukte het ook niet. Pas in 1999 begon de derde versie van de naadloze damesboxer te verkopen.

En dat is: een strakke, minimalistische damesboxershort.

naadloze damesboxer hema
7,- bij de Hema

4. La Dress

Weer een merk dat ik niet kende, terwijl ik toch een fan ben van jurkjes. Deze jurk werd bedacht door Simone van Trojen in 2006. Simone was een werkende moeder, en kon nergens een jurkje vinden waarin ze zowel kon werken als moederen. Dus maakte ze er zelf maar eentje: de Diane.

Het grootste succes van LaDress is de Carla: een jurk met driekwart mouwen, een losse bovenkant, een strakke rok tot boven de knie en een strikceintuur.

Carla dress
Normaliter koost deze jurk zo’n 150 euro. Nu voor 49,95 bij de Bijenkorf

Zelf vind ik dit model dan weer niet zo handig, vanwege de strakke rok. Dan zou ik eerder een King Louie jurkje kopen.

5. Cora Kemperman

Ik heb ooit 1 rok gekocht bij Cora Kemperman. Een donkerblauwe in een strak model, waar ik toch heel veel beenruimte in had. Ik heb hem verkocht via marktplaats omdat ik me er niet prettig in voelde. Maar ik herinner me de Cora Kemperman stijl heel goed.

In het boek staat dat de Cora Kemperman-vrouw een archetype werd: ‘een vrouw van middelbare leeftijd in vormeloze lappen’ volgens Elma Drayer in 2014 in Trouw. Dat klinkt niet bepaald leuk.

Cora Kamperman werd in 2016 failliet verklaard.

6. Mac & Maggie

Mac & Maggie herinner ik me uit mijn tienertijd! Dat was toen echt een hele hippe winkel. Ik kocht er ooit een hele wijde knalgroene rok met zwarte tailleband. Kenmerkend voor de stijl was Indiase en Tiroler folklore en uitgesproken kleuren in combinatie met zwart.

Toen de winkels in 1996 vonden veel mensen dat heel erg en emotioneel bovendien.

7. De Hema hoofddoek

Alle grote kranten en tv-journaals maakten er melding van in september 2012: de Hema hoofddoek. Deze hoofddoek was simpel, makkelijk te dragen en te wassen en van elastische viscose. Ze werden in rekken gehangen alsof het t-shirts of panty’s waren. Maar ze verkochten niet zo goed. Een tweede collectie is er nooit gemaakt, en er zouden er nog een stuk of 1000 in magazijnen liggen.

8. De megamok van Mag

Aan deze lelijke schoen heb ik me nooit schuldig gemaakt, maar ik herinner me hem zeker wel. Het is een heel karakteristieke schoen. Hij werd omschreven als oerlelijk, maar in 1997 en 1998 was het de populairste schoen in Nederland. In 2009 zijn ze gestopt met de Mag schrijven Milou en Daan, maar ik kon ze online nog gewoon vinden!

mag megamok
Bij mag.nl te koop voor 139,90

9. De gebloemde tas van Oilily

Tussen 2006 en 2010 was de gebloemde Oilily tas een populair onderwerp op forums. De tas was populair onder jongemeisjes en vrouwen vanaf een jaar of veertig. Omdat er bloemetjes op staan vind ik hem uiteraard ook mooi…

In 2009 probeerden ze de tassen moderner te maken, en haalden ze de kenmerkende bloemetjes en dergelijke weg. Je kon de tassen niet meteen meer herkennen als Oilily. Maar in 2016 keerde het bloemen- en paisleydessin terug. Niettemin moest ik naar eBay om zo’n kenmerkend bloemetjes exemplaar te vinden:

oilily tas

10. De Colorado van Zenggi

Ook hiervan had ik nog nooit gehoord. Deze jurk viel me op omdat ik hem zo mooi vind. Maar in het voorjaar van 2016 is deze jurk uit de collectie gehaald omdat hij ‘te stijf’ was. Hij kostte maar liefst 299,- dus dat zal misschien ook een rol hebben gespeeld.

colorado jurk

Conclusie over 100 Nederlandse kledingstukken

In deze post liet ik 10 van mijn favorieten zien uit het boek De Nederlandse mode in 100 kledingstukken. De Nederlandse mode is best heel gevarieerd als je naar dit boek kijkt!

Het leukst vond ik natuurlijk de jurkjes. Verder vond ik het opvallend dat de Hema er meerdere keren in voorkwam.

Praktische informatie over De Nederlandse mode in 100 kledingstukken

De Nederlandse mode in 100 kledingstukken is voor 19,95 te koop bij bol.com.

nederlandse mode

Leestip: mijn post over Pieke Stuvel!

Herken jij de kledingstukken in deze post? Wat is jouw favoriet?

Similar Posts

38 Comments

 1. De oililytas en de schoenen komen mij bekend voor. De blauwe jurk is wel er mooi, had nooit van dit merk gehoord. Leuk dat er een boek van is verschenen.

 2. De schoenen van MAG waren in mijn pubertijd helemaal hot. Ik had ze dan natuurlijk ook. De lage versie en de laarsjes versie…. als ik ze nu zo zie, haha…. Och ja ;)

 3. Leuk om terug te zien. De naadloze onderbroek van de HEMA was het enigste wat mijn lichaam tijdens mijn laatste zwangerschap verdroeg. Daarvoor er nooit over gehoord. De Oilily tassen tja die kan ik niet vergeten. Ik heb jaren voor Oilily gewerkt. Nog populairder waren de typische Oilily sjaaltjes. Ondanks dat die dingen nog €50,- waren verkochten die als gekken. Waren niet aan te slepen. Mannen en vrouwen.

   1. Dat waren langwerpige sjaaltjes met bloemen of Paisley motief met beide uiteinden in een kleur. Deze waren voor vrouwen en werden soms ook door mannen gekocht. Ik bedoel 50 gulden. Later €30,-

 4. De jurkjes vind ik het leukst. Maar ik zie ze liever een stuk langer want de lengte van die jurkjes staat me gewoon niet. Lange rokken passen veel beter bij mijn figuur.

 5. Ik heb 2 kleedjes van king louie. 1tje die in mega solden stond en 1 2de hands maar dat zie je niet. Echt fan want na wassen moet je die jurk gewoon NIET strijken zoooo handig!!! En ideaal als je borstvoeding geefr en daarna staat hij nog goed ????

 6. Die Mag schoenen…zooo lelijk! 2 jaar geleden zijn ze opnieuw gestart en mensen zijn laaiend enthousiast. Ik begrijp er niets van ;) Dat jurkje van La Dress is voor mij een dingetje wat ik al een paar jaar wil hebben….fijn dat ik nu zie dat ie in de sale is!

 7. Leuk om te lezen! Ik ken ze niet allemaal, maar die blauwe jurk wil ik eigenlijk nu gewoon gaan kopen… :P De naadloze boxers zijn erg fijn bij het sporten vind ik.

 8. Die groene rok van Mac & Maggie had ik ook. Was ook fan van die stijl. Zo jammer dat die winkels toen sloten.

  Die “lelijke” Mag schoenen had mijn dochter toen ze tiener was. Iedereen had ze toen.

 9. Wat een leuke lijst!! De schoenen vind ik echt lelijk, ik heb ze ook niet gehad. King Louie jurkjes zijn geen gewone jurkjes: ze zijn de investering meer dan waard!! Hier spreekt een fan… De jurken van LaDress zijn prachtig voor een feest. En tijdloos, maar toch wel erg duur. Ze zijn er overigens in verschillende modellen en de lengtes zijn fijn… En bij de Hema ben ik vaste klant voor ondergoed, maar deze naadloze boxer heb ik niet. Haha die mannenonderbroek vind ik zo grappig ouderwets. Al met al: wat een leuke lijst!!!!!

 10. Ik heb nooit met de mode mee kunnen doen door mijn lengte, nog steeds niet, want ik ben nog verder gekrompen ;)
  Jurkjes zijn altijd te lang en er waren een tijd midi-jurken in de mode, die bij mij maxi-jurken waren tot bijna op de enkels, ik glimlach altijd als ik die foto’s terug zie.
  Schoenen hetzelfde verhaal met maat 36, waarvan altijd maar een paar modellen staan en dan moeten ze ook nog eens passen, want de industrie gaat uit van kleine voet=smalle voet, maar ik heb een brede voet.

  Een tuniek is voor mij een jurkje ;)

  Groetjes Lily

  1. Op zich niet verkeerd eigenlijk Lily. Want er zijn best veel tuniekjes te koop. Ik baal dan juist altijd want ik wil graag een jurkje. Maar met de juiste lengte kun je ze zo natuurlijk wel gebruiken.

 11. Grappig dat je de King Louie jurkjes zo strak vindt om de buik. Ik vond juist door de stevige stof plus de ‘kreukels’ door die overslag dat een buikje juist wordt afgekleed. Ik vindt ze ook om die reden geweldig haha. Ik heb er twee, en nog een ander model, de Bella. Dat is wat ik draag bij mooi weer. Zo droog en niks te strijken. Ideaal!

  Die Mag schoenen vond ik vroeger al lelijk en nu nog steeds. Vriendinnen vonden ze heerlijk lopen, zij hadden ze wel.

 12. Oh wat is blauwe jurk een hoop afgeprijsd. Vind dat echt een hele mooie jurk. Mooi model en mooie kleur. Ik zou hem bijna gaan kopen ;)

 13. Mag’s liepen heerlijk! met mijn paar heb ik wel 8 jaar gedaan denk ik! Eerst een jaar of 2 dagelijks en later nog regelmatig. King Louie vind ik hele leuke jurkjes hebben. De rest vind ik persoonlijk minder interessant.

 14. Leuk overzicht! De jurken van Vanilia horen er eigenlijk ook wel bij. Dat is een Nederlands merk met eigen ontwerp en ze worden ook in eigen beheer gemaakt.

 15. Oh, die schoenen. In combinatie met een broek met ritsen aan de achterkant van de kuit. Neej! En ik heb hetzelfde met die King Louie jurken. Ik heb echt geen enorme pens ofzo maar die jurkjes doen echt moeite om je buik hoe klein ook op te blazen tot vier maanden zwanger formaat.
  Maar misschien ligt het toch ook aan mij. Anyway, wat een leuke post.

  1. Nee, ik heb precies hetzelfde met de King Louie jurkjes Gerlinde. Ik zie er ook altijd meteen heel zwanger uit. Dat is niet erg als ik het ook ben, maar anders liever niet ; )

 16. Ik durf het bijna niet te zeggen, want de meesten zijn er ze enthousiast over, maar ik vind King Louie jurkjes helemaal niets. Zo stereotiep: pantie en laarzen erbij, dun vestje erover en dan fietsen op een bakfiets met een kind voorin. De jurk van de grachtengordelmoeder in Amsterdam. En last ik daar nou niet bij horen!

  Nou is dit een stom vooroordeel van me, dat weet ik best. Net zoals dat ik nooit een donkerblauw mantelpak aan doe, dat hoort weer bij een andere groep.

  Maar King Louie is wel goede kwaliteit. Veel beter dan de goedkopere namaak. Die verkleuren zelfs in de schaduw.

  Net als jij houd ik niet van jurkjes met taille. Die staan mij ook niet van geen kant.de lastste jurk vind ik erg mooi, maar zal me ook niet staan, snik.

  De boxer van de Hema zit heerlijk!

  1. Ik weet wel wat je bedoelt Mathilde. Net als Cora Kemperman heeft ook King Louie een ‘type’. Er verscheen ooit zelfs een artikel over getiteld de King Louie vrouw.

   Zelf word ik ook liever niet gevangen in een cliché type.

 17. Wat een leuk artikel…. feest van herkenning, lijkt me een leuk boek om eens te lezen.

  King Louie, mooi, draagbaar, comfortabel, doch wanneer ik het past zijn de jukjes en rokjes het net niet…. persoonlijk kies ik voor Tante Betsie, draag de rokjes met vestjes en een shirt van de hema en klomplaarzen in mijn werk.
  De jurkjes draag ik er niet van.
  Olilly, de tas, reeds vele jaren in mijn bezit, gebruik deze altijd in de zomer en 3 jaar geleden kocht ik er nog een klein make up tasje van, niet voor make up maar voor bag in bag.
  Een olilly sjaal, droeg die tot ongeveer 7 jr geleden die dragen nu de kleine meisjes van mijn zus, mooie kleuren!
  De witte herenslip van de Hema, vele mensen verpleegd die hem hadden.
  De damesboxer voor onder mijn jurken met gladde rok.
  Zenggi is prachtig, mooie stoffen en modellen, doch daar hangt een stevig prijskaartje aan. Markplaats is daarvoor om te scoren.
  Ik draag voornl jurken van een merk, wat sterk lijkt op La Dress, daar ik vind dat de kwaliteit van de stof van La Dress te wensen overlaat.
  De jurken zijn vergelijkbaar, effen, gladde rok, tot of op de knie en… ik kan er mee fietsen, doch vooral heel comfortabel in het dragen.
  Met deze jurken doe ik door, zijn tijdloosheid, jaren en jaren.
  Zelfs heb ik vorig jaar hetzelfde model en kleur jurk weer gekocht, na 7 jaar omdat de 1e minder werd.

  Stond Fred de la Bretoniere benoemd in het boek, zou ik er ook vinden passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.