10 typisch Nederlandse kledingstukken

nederlandse mode

Als het om mode gaat ben ik denk ik nogal een nitwit.

Al 15 jaar dezelfde kledingstijl

Mijn kledingstijl is de laatste vijftien jaar niet noemenswaardig meer veranderd. Standaard draag ik een jersey rok met elastische tailleband, een shirt met korte mouwen en een vestje. Afhankelijk van het seizoen draag ik Uggs of Birkenstocks

Vooral dat laatste maakt mij nou niet bepaald ‘fashionable’.

Met mode heeft mijn kledingstijl vrees ik weinig te maken. Met comfort wel.

Nederlandse mode in 100 kledingstukken

Maar toen ik in de bieb het boek De Nederlandse mode in 100 kledingstukken tegenkwam was ik toch nieuwsgierig.

‘Want,’ zo vroeg ik me af, ‘wat zijn typisch Nederlandse kledingstukken? En welke zijn dat dan?’

Omdat ik dus inderdaad geen mode kenner ben, herkende ik veel kleding stukken helemaal niet… Maar sommige wel! En de 10 kledingstukken die mij het meest troffen in dit boek deel ik graag met jullie.

Mijn top 10 van Nederlandse mode in kledingstukken

1. De witte herenslip van de Hema

Deze vond ik zelfs zo intrigerend dat ik een aparte post wijdde getiteld de witte herenslip van de Hema.

witte herenslip hema

2. De cross dress van King Louie

Het merk King Louie ken ik wel, en spreekt me erg aan. De jurken zijn vaak gebloemd en van jersey. Alles wat ik fijn en leuk vind dus. Toch heb ik geen enkel jurkje van King Louie vanwege de prijs en omdat ik ze vaak te strak vind op de buik.

King Louie startte midden jaren tachtig met tricot coltruien. Rond 2000 kwamen ze met de eerste jurken. Tricot wikkeljurken waren toen erg populair maar zagen er op een hanger niet mooi uit. Zo kwam ze op de halve ceintuurloze wikkeljurk: de Cross dress.

De Cross dress is King Louie’s best verkochte jurk. Hier onder een voorbeeld:

king louie cross dress

Te koop bij Topvintage voor 59,95

Het voordeel van een wikkeljurk waarbij alleen het bovenpand ‘overslaat’ is dat hij niet open waait op de fiets.

3. Hema naadloze damesboxer

Van deze onderbroek van de Hema was ik me niet bewust. Maar toen ik er over las, dacht ik wel: ‘Oh ja, die ken ik wel.’

Volgens Milou en Daan hoort de naadloze damesboxer tot de succesvolste producten van de Hema. Hema was het eerste Nederlandse merk dat kwam met naadloos ondergoed! Toen de Hema de boxer in 1997 uitbracht sloeg de onderbroek niet aan. In 1998 lukte het ook niet. Pas in 1999 begon de derde versie van de naadloze damesboxer te verkopen.

En dat is: een strakke, minimalistische damesboxershort.

naadloze damesboxer hema

7,- bij de Hema

4. La Dress

Weer een merk dat ik niet kende, terwijl ik toch een fan ben van jurkjes. Deze jurk werd bedacht door Simone van Trojen in 2006. Simone was een werkende moeder, en kon nergens een jurkje vinden waarin ze zowel kon werken als moederen. Dus maakte ze er zelf maar eentje: de Diane.

Het grootste succes van LaDress is de Carla: een jurk met driekwart mouwen, een losse bovenkant, een strakke rok tot boven de knie en een strikceintuur.

Carla dress

Normaliter koost deze jurk zo’n 150 euro. Nu voor 49,95 bij de Bijenkorf

Zelf vind ik dit model dan weer niet zo handig, vanwege de strakke rok. Dan zou ik eerder een King Louie jurkje kopen.

5. Cora Kemperman

Ik heb ooit 1 rok gekocht bij Cora Kemperman. Een donkerblauwe in een strak model, waar ik toch heel veel beenruimte in had. Ik heb hem verkocht via marktplaats omdat ik me er niet prettig in voelde. Maar ik herinner me de Cora Kemperman stijl heel goed.

In het boek staat dat de Cora Kemperman-vrouw een archetype werd: ‘een vrouw van middelbare leeftijd in vormeloze lappen’ volgens Elma Drayer in 2014 in Trouw. Dat klinkt niet bepaald leuk.

Cora Kamperman werd in 2016 failliet verklaard.

6. Mac & Maggie

Mac & Maggie herinner ik me uit mijn tienertijd! Dat was toen echt een hele hippe winkel. Ik kocht er ooit een hele wijde knalgroene rok met zwarte tailleband. Kenmerkend voor de stijl was Indiase en Tiroler folklore en uitgesproken kleuren in combinatie met zwart.

Toen de winkels in 1996 vonden veel mensen dat heel erg en emotioneel bovendien.

7. De Hema hoofddoek

Alle grote kranten en tv-journaals maakten er melding van in september 2012: de Hema hoofddoek. Deze hoofddoek was simpel, makkelijk te dragen en te wassen en van elastische viscose. Ze werden in rekken gehangen alsof het t-shirts of panty’s waren. Maar ze verkochten niet zo goed. Een tweede collectie is er nooit gemaakt, en er zouden er nog een stuk of 1000 in magazijnen liggen.

8. De megamok van Mag

Aan deze lelijke schoen heb ik me nooit schuldig gemaakt, maar ik herinner me hem zeker wel. Het is een heel karakteristieke schoen. Hij werd omschreven als oerlelijk, maar in 1997 en 1998 was het de populairste schoen in Nederland. In 2009 zijn ze gestopt met de Mag schrijven Milou en Daan, maar ik kon ze online nog gewoon vinden!

mag megamok

Bij mag.nl te koop voor 139,90

9. De gebloemde tas van Oilily

Tussen 2006 en 2010 was de gebloemde Oilily tas een populair onderwerp op forums. De tas was populair onder jongemeisjes en vrouwen vanaf een jaar of veertig. Omdat er bloemetjes op staan vind ik hem uiteraard ook mooi…

In 2009 probeerden ze de tassen moderner te maken, en haalden ze de kenmerkende bloemetjes en dergelijke weg. Je kon de tassen niet meteen meer herkennen als Oilily. Maar in 2016 keerde het bloemen- en paisleydessin terug. Niettemin moest ik naar eBay om zo’n kenmerkend bloemetjes exemplaar te vinden:

oilily tas

10. De Colorado van Zenggi

Ook hiervan had ik nog nooit gehoord. Deze jurk viel me op omdat ik hem zo mooi vind. Maar in het voorjaar van 2016 is deze jurk uit de collectie gehaald omdat hij ‘te stijf’ was. Hij kostte maar liefst 299,- dus dat zal misschien ook een rol hebben gespeeld.

colorado jurk

Conclusie over 100 Nederlandse kledingstukken

In deze post liet ik 10 van mijn favorieten zien uit het boek De Nederlandse mode in 100 kledingstukken. De Nederlandse mode is best heel gevarieerd als je naar dit boek kijkt!

Het leukst vond ik natuurlijk de jurkjes. Verder vond ik het opvallend dat de Hema er meerdere keren in voorkwam.

Praktische informatie over De Nederlandse mode in 100 kledingstukken

De Nederlandse mode in 100 kledingstukken is voor 19,95 te koop bij bol.com.

nederlandse mode

Leestip: mijn post over Pieke Stuvel!

Herken jij de kledingstukken in deze post? Wat is jouw favoriet?

38 Comments

  1. VeggieMo
  2. Marian
  3. Lily
  4. PK
  5. marrian

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh