Reacties

WOZ waarde: wat is het, en moet je er wat mee? — 33 reacties

  1. Ja, de WOZ-waarde. Wat een gedoe zeg. Vorig jaar liet ik mijn huis taxeren met het oog op eventuele verkoop. Het bedrag was laag. Lager dan mijn aankoopbedrag. Beetje jammer, maar wel volgens verwachting. En toen kwam de WOZ-waarde. Ruim 20000 euro boven de taxatie (en dat is voor een huis van dit bedrag veel). Eh.... Oké dan. Beetje zuur wel, vond ik stiekem.

  2. Ik ben wel benieuwd naar mijn nieuwe WOZ-waarde. Ik heb mijn huis namelijk in 2018 gekocht, voor een hoger bedrag dan de WOZ-waarde. Wat ik trouwens wel echt superraar vond, was om de WOZ-waardes van mijn buren te zien. Ik woon in mijn rijtjeshuis, en mijn buren in de hoekwoning hadden een lagere WOZ-waarde en de buren aan de andere kant (niet op de hoek dus) nog een veel lagere... Dat voelt toch niet zo eerlijk. Als mijn WOZ-waarde straks veel hoger wordt dan de taxatiewaarde voor de verkoop, ga ik zeker bezwaar maken.

  3. De WOZ-waarde ijlt ook een jaar na op de gemiddelde verkoopwaardes van vergelijkbare huizen in je buurt. Bij stijgende huizenprijzen is dat in je voordeel, maar bij dalende niet. En dat was de reden dat mensen een jaar of 8 behoorlijk over de WOZ-waarde zeurden. Ook lijkt er een dempingsfactor op te zitten. Huizen stijgen hier alweer een procent of 10 per jaar, maar de WOZ-waarde stijgt een procent of 6 per jaar. Dat wordt vast wel weer een keer ingehaald. De WOZ-waarde heeft geen effevt op de Riool en Afvalheffing. Dat zijn vaste bedragen die hooguit varieren op het aantal bewoners. Dat is per gemeente anders. Zelf betaal ik geen huurwaarde forfait, omdat ik geen hypotheek heb.

    In het begin heb toen ik in dit huis kwam heb ik succesvol bezwaar aangetekend. Er stonde 'De Woz-waarde van uw bovenwoning bedraagt.' En jawel ik heb een benedenwoning en die is een derde kleiner. De voorgaande bewoonster heeft dus jaren voor de verkeerde woning betaald en dat gold ook voor m'n bovenburen.

  4. Ik doe er niet veel mee. Ooit bezwaar aangetekend maar de gemeente vond het verschil te klein, dus zit altijd aan de bovengrens van de verkoopwaarde uit de omgeving. Hebben ze weer een paar euro verdiend.

  5. Wij hebben dit jaar bezwaar aangetekend, maar helaas is dat afgekeurd, terwijl wij een verhoging van EUR 60.000,= echt niet normaal vinden, maar je trekt toch vaak aan het kortste eind.

  6. We krijgen elk jaar de brief en kijken hier dan naar maar echt er iets mee doen, doen we niet. Ik maak me er ook niet druk om of het zou echt een heel raar getal moeten zijn.

  7. Het bezwaar maken op een de hoge WOZ-waarde levert op de te betalen belasting maar een hele kleine besparing op.

    Terwijl voor een eventuele verkoop een hoge WOZ-waarde de verkoopprijs kan verhogen.

    Waarbij ik de gehanteerde vergelijkende verkoopprijzen t.b.v. het vaststellen van de WOZ-waarde vaak maar een slag in de rondte vind.

    Vredelievende groet,

  8. Wij huren via de woningbouw.

    Hier nog nooit een beschikking gezien. Wel ooit 1x toen ik een huurwoning had in zeeland. Maar dat huis was geen 1,5 ton waard hoor..

    Wij kijken er eigenlijk niet naar om. Gewoon netjes huur betalen, nergens geen problemen mee :)

  9. Ik huur, betaal de huurverhoging en doe verder niks met de WOZ-bepaling. Maar als ik het zo lees, is de WOZ-procedure ook weer een knap staaltje ambtelijke molens...

  10. Ik wist dus niet dat ik daar iets mee te maken had als huurder, heb het volgens mij helemaal niet voorbij zien komen. Is dat raar? Ik ga even doorlezen op de site van de rijksoverheid dan maar.

  11. Helder, informatief artikel! Wij houden de WOZ waarde wel in de gaten, maar deze is aardig accuraat op het moment dus geen reden om bezwaar aan te tekenen. Binnen een aantal jaar willen we waarschijnlijk wel gaan verhuizen, dan wordt het ook weer belangrijker.

  12. Wij hebben voor 1,5 jaar geleden bezwaar aangetekend tegen de WOZ en kregen gelijk en hoefden dus minder te betalen. Het loont wel om hier even goed naar te kijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder