WOZ waarde: wat is het, en moet je er wat mee?

Last updated on February 26th, 2024 at 04:46 pm

woz waarde

Denk jij bij WOZ waarde ‘Wozdat?’ om vervolgens in slaap te sukkelen?

Zzzz.

Word wakker!

Lees deze post met informatie over de WOZ-waarde van de Vereniging Eigen Huis, De Hypotheker, en…. niemand minder dan onze Rijksoverheid : )

Deze waarde is namelijk van belang als je een eigen huis hebt, maar ook als huurder!

WOZ-waarde: wat is dat?

Letterlijk betekent de WOZ waarde ‘waardering onroerende zaken’. Maar dat roept onmiddellijk een nieuwe vraag op, want wat zijn ‘onroerende zaken’? Onroerende zaken zijn dingen die aard- of nagelvast verbonden zijn met de grond. Een huis bijvoorbeeld. Je meubilair valt onder roerende zaken, want die kun je makkelijk van de plek halen en ergens anders neerzetten.

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente waar je woont.

Uitleg in filmpje

In onderstaand filmpje wordt het allemaal in nog geen 4 minuten uitgelegd.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

Om de WOZ-waarde te bepalen kijkt de gemeente naar de geschatte marktwaarde op de peildatum: 1 januari van het het vorige jaar. Hiervoor gebruikt de gemeente onder andere de volgende criteria:

  • Verkoopcijfers: wat leverden huizen bij jou in de buurt op?
  • De ligging van je huis
  • Inhoudsgegevens
  • Oppervlaktegegevens
  • Onderhoudstoestand
  • Of je zonnepanelen hebt

Waarom moet dit jou interesseren? Omdat het invloed heeft op je belastingen!

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde van je huis om te bepalen hoeveel gemeentelijke belastingen je moet gaan betalen.

Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe hoger je gemeentelijke belastingen. Denk aan onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en de waterschapslasten.

Daarnaast gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigen woningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting en erfbelasting.

N.B. Als je je huis wilt verkopen, heb je juist belang bij een hogere waarde. Slimme geïnteresseerde kopers zullen de WOZ-waarde gebruiken om hun bod op jouw huis te bepalen.

Bezwaar aantekenen

Een te hoge waarde kan je tussen de € 63,- en € 2.538,- per jaar kosten. Dus stel, dat in januari of februari de WOZ-waarde voor 2020 op je mat valt, en je schrikt je een hoedje van het bedrag. Dan heb je 6 weken de tijd om een woz bezwaar te schrijven en in te dienen.

Zo’n bezwaar vraagt wel goede argumenten. Met simpelweg schrijven: ‘Ik ben het niet er mee eens, want ik vind het te hoog,’ komt je er niet. Gelukkig is de gemeente zo vriendelijk om een ‘bijsluiter’ bij hun brief te doen. Daarin staat hoe je bezwaar kunt aantekenen.

Vraag in ieder geval bij de gemeente een taxatieverslag in . Daarin staat namelijk hoe zij op het bedrag van zijn gekomen. Zo kun je kijken waar het ‘mis’ ging volgens jou. Dit verwerk je vervolgens in je bezwaar.

Eerste hulp bij bezwaar aantekenen tegen de WOZ waarde

Vind je dit allemaal maar ingewikkeld en lastig? Dan kun je ervoor kiezen om Bezwaarmaker.nl in te schakelen. Zij nemen de rompslomp en het gedoe van je over, en regelen het bezwaar! Het fijne is dat ze werken op basis van no-cure no pay. Je betaalt ze dus alleen als het bezwaar aantekenen succesvol is.

Screen Shot 2019 10 17 at 13.31.06

Wat is de WOZ waarde van jouw huis?

Je kunt de brief die je afgelopen januari of februari met daarin de WOZ-waarde opzoeken. Maar je kunt het ook heel eenvoudig even online opzoeken via wozwaardeloket.nl. Je vult daar je postcode in, en voila, daar verschijnt de waarde van je huis.

De WOZ-waarde van ons huis steeg 31.000 sinds 2015. Dat komt ongetwijfeld doordat de huizenprijzen sinds 2015 zijn gestegen.

WOZ waarde en huurders

Ook als huurder heb je te maken met de WOZ waarde. Sinds 2016 moeten gemeenten ook aan huurders een WOZ-beschikking sturen. Deze telt namelijk mee bij het vaststellen van de huurprijs. Een te hoge waarde kan leiden tot een te hoge huurprijs. Meer lees je op de site van De Rijksoverheid.

Samenvattend

De WOZ waarde van je huis is belangrijk omdat hij invloed heeft op de hoeveelheid belasting die je betaalt. De brief met het bedrag valt jaarlijks in januari of februari op je deurmat. Als je de vastgestelde waarde te laag of te hoog vindt, heb je 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Maar tegenwoordig kun je het bij veel gemeenten ook eerst telefonisch proberen .

Je kunt zelf een bezwaar indienen, of je kunt er een expert voor inschakelen.

Als je het zelf doet, kun je onder andere op de site van De Consumentenbond een voorbeeld brief downloaden.

Lees ook: Wat is jouw woonquote?

Gebruikte bronnen: Rijksoverheid, Vereniging Eigen Huis, Bezwaarmaker.nl, De Hypotheker, De Consumentenbond, WOZwaardeloket

Deze post werd geschreven in samenwerking met Bezwaarmaker.nl

Similar Posts

33 Comments

  1. Ik wist dus niet dat ik daar iets mee te maken had als huurder, heb het volgens mij helemaal niet voorbij zien komen. Is dat raar? Ik ga even doorlezen op de site van de rijksoverheid dan maar.

  2. Helder, informatief artikel! Wij houden de WOZ waarde wel in de gaten, maar deze is aardig accuraat op het moment dus geen reden om bezwaar aan te tekenen. Binnen een aantal jaar willen we waarschijnlijk wel gaan verhuizen, dan wordt het ook weer belangrijker.

  3. Allemaal nieuw voor mij dit maar dankzij jouw blog ben ik er wel van opgestoken! Dankjewel, heel duidelijk uitgelegd

  4. Wij hebben voor 1,5 jaar geleden bezwaar aangetekend tegen de WOZ en kregen gelijk en hoefden dus minder te betalen. Het loont wel om hier even goed naar te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.