WOZ waarde: wat is het, en moet je er wat mee?

woz waarde

Denk jij bij WOZ waarde ‘Wozdat?’ om vervolgens in slaap te sukkelen?

Zzzz.

Word wakker!

Lees deze post met informatie over de WOZ-waarde van de Vereniging Eigen Huis, De Hypotheker, en…. niemand minder dan onze Rijksoverheid : )

Deze waarde is namelijk van belang als je een eigen huis hebt, maar ook als huurder!

WOZ-waarde: wat is dat?

Letterlijk betekent de WOZ waarde ‘waardering onroerende zaken’. Maar dat roept onmiddellijk een nieuwe vraag op, want wat zijn ‘onroerende zaken’? Onroerende zaken zijn dingen die aard- of nagelvast verbonden zijn met de grond. Een huis bijvoorbeeld. Je meubilair valt onder roerende zaken, want die kun je makkelijk van de plek halen en ergens anders neerzetten.

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente waar je woont.

Uitleg in filmpje

In onderstaand filmpje wordt het allemaal in nog geen 4 minuten uitgelegd.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

Om de WOZ-waarde te bepalen kijkt de gemeente naar de geschatte marktwaarde op de peildatum: 1 januari van het het vorige jaar. Hiervoor gebruikt de gemeente onder andere de volgende criteria:

 • Verkoopcijfers: wat leverden huizen bij jou in de buurt op?
 • De ligging van je huis
 • Inhoudsgegevens
 • Oppervlaktegegevens
 • Onderhoudstoestand
 • Of je zonnepanelen hebt

Waarom moet dit jou interesseren? Omdat het invloed heeft op je belastingen!

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde van je huis om te bepalen hoeveel gemeentelijke belastingen je moet gaan betalen.

Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe hoger je gemeentelijke belastingen. Denk aan onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en de waterschapslasten.

Daarnaast gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigen woningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting en erfbelasting.

N.B. Als je je huis wilt verkopen, heb je juist belang bij een hogere waarde. Slimme geïnteresseerde kopers zullen de WOZ-waarde gebruiken om hun bod op jouw huis te bepalen.

Bezwaar aantekenen

Een te hoge waarde kan je tussen de € 63,- en € 2.538,- per jaar kosten. Dus stel, dat in januari of februari de WOZ-waarde voor 2020 op je mat valt, en je schrikt je een hoedje van het bedrag. Dan heb je 6 weken de tijd om een woz bezwaar te schrijven en in te dienen.

Zo’n bezwaar vraagt wel goede argumenten. Met simpelweg schrijven: ‘Ik ben het niet er mee eens, want ik vind het te hoog,’ komt je er niet. Gelukkig is de gemeente zo vriendelijk om een ‘bijsluiter’ bij hun brief te doen. Daarin staat hoe je bezwaar kunt aantekenen.

Vraag in ieder geval bij de gemeente een taxatieverslag in . Daarin staat namelijk hoe zij op het bedrag van zijn gekomen. Zo kun je kijken waar het ‘mis’ ging volgens jou. Dit verwerk je vervolgens in je bezwaar.

Eerste hulp bij bezwaar aantekenen tegen de WOZ waarde

Vind je dit allemaal maar ingewikkeld en lastig? Dan kun je ervoor kiezen om Bezwaarmaker.nl in te schakelen. Zij nemen de rompslomp en het gedoe van je over, en regelen het bezwaar! Het fijne is dat ze werken op basis van no-cure no pay. Je betaalt ze dus alleen als het bezwaar aantekenen succesvol is.

Screen Shot 2019 10 17 at 13.31.06

Wat is de WOZ waarde van jouw huis?

Je kunt de brief die je afgelopen januari of februari met daarin de WOZ-waarde opzoeken. Maar je kunt het ook heel eenvoudig even online opzoeken via wozwaardeloket.nl. Je vult daar je postcode in, en voila, daar verschijnt de waarde van je huis.

De WOZ-waarde van ons huis steeg 31.000 sinds 2015. Dat komt ongetwijfeld doordat de huizenprijzen sinds 2015 zijn gestegen.

WOZ waarde en huurders

Ook als huurder heb je te maken met de WOZ waarde. Sinds 2016 moeten gemeenten ook aan huurders een WOZ-beschikking sturen. Deze telt namelijk mee bij het vaststellen van de huurprijs. Een te hoge waarde kan leiden tot een te hoge huurprijs. Meer lees je op de site van De Rijksoverheid.

Samenvattend

De WOZ waarde van je huis is belangrijk omdat hij invloed heeft op de hoeveelheid belasting die je betaalt. De brief met het bedrag valt jaarlijks in januari of februari op je deurmat. Als je de vastgestelde waarde te laag of te hoog vindt, heb je 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Maar tegenwoordig kun je het bij veel gemeenten ook eerst telefonisch proberen .

Je kunt zelf een bezwaar indienen, of je kunt er een expert voor inschakelen.

Als je het zelf doet, kun je onder andere op de site van De Consumentenbond een voorbeeld brief downloaden.

Lees ook: Wat is jouw woonquote?

Gebruikte bronnen: Rijksoverheid, Vereniging Eigen Huis, Bezwaarmaker.nl, De Hypotheker, De Consumentenbond, WOZwaardeloket

Deze post werd geschreven in samenwerking met Bezwaarmaker.nl

Similar Posts

33 Comments

 1. Ja, de WOZ-waarde. Wat een gedoe zeg. Vorig jaar liet ik mijn huis taxeren met het oog op eventuele verkoop. Het bedrag was laag. Lager dan mijn aankoopbedrag. Beetje jammer, maar wel volgens verwachting. En toen kwam de WOZ-waarde. Ruim 20000 euro boven de taxatie (en dat is voor een huis van dit bedrag veel). Eh…. Oké dan. Beetje zuur wel, vond ik stiekem.

 2. Ik ben wel benieuwd naar mijn nieuwe WOZ-waarde. Ik heb mijn huis namelijk in 2018 gekocht, voor een hoger bedrag dan de WOZ-waarde. Wat ik trouwens wel echt superraar vond, was om de WOZ-waardes van mijn buren te zien. Ik woon in mijn rijtjeshuis, en mijn buren in de hoekwoning hadden een lagere WOZ-waarde en de buren aan de andere kant (niet op de hoek dus) nog een veel lagere… Dat voelt toch niet zo eerlijk. Als mijn WOZ-waarde straks veel hoger wordt dan de taxatiewaarde voor de verkoop, ga ik zeker bezwaar maken.

 3. De WOZ-waarde ijlt ook een jaar na op de gemiddelde verkoopwaardes van vergelijkbare huizen in je buurt. Bij stijgende huizenprijzen is dat in je voordeel, maar bij dalende niet. En dat was de reden dat mensen een jaar of 8 behoorlijk over de WOZ-waarde zeurden. Ook lijkt er een dempingsfactor op te zitten. Huizen stijgen hier alweer een procent of 10 per jaar, maar de WOZ-waarde stijgt een procent of 6 per jaar. Dat wordt vast wel weer een keer ingehaald. De WOZ-waarde heeft geen effevt op de Riool en Afvalheffing. Dat zijn vaste bedragen die hooguit varieren op het aantal bewoners. Dat is per gemeente anders. Zelf betaal ik geen huurwaarde forfait, omdat ik geen hypotheek heb.

  In het begin heb toen ik in dit huis kwam heb ik succesvol bezwaar aangetekend. Er stonde ‘De Woz-waarde van uw bovenwoning bedraagt.’ En jawel ik heb een benedenwoning en die is een derde kleiner. De voorgaande bewoonster heeft dus jaren voor de verkeerde woning betaald en dat gold ook voor m’n bovenburen.

 4. er is in onze gemeente wel het een en ander te doen geweest over die WOZ waarde, gelukkig voor ons, klopte het hier wel. Want bezwaar schriften schrijven, ik kan het wel, maar het is zoooooo vervelend

 5. Ik doe er niet veel mee. Ooit bezwaar aangetekend maar de gemeente vond het verschil te klein, dus zit altijd aan de bovengrens van de verkoopwaarde uit de omgeving. Hebben ze weer een paar euro verdiend.

 6. Wij hebben dit jaar bezwaar aangetekend, maar helaas is dat afgekeurd, terwijl wij een verhoging van EUR 60.000,= echt niet normaal vinden, maar je trekt toch vaak aan het kortste eind.

 7. Maak me daar helemaal niet druk over, sommige mensen wel voor een paar euro.
  Ik ben blij met mijn leefomgevingen en de belasting die er bij hoort. Hans

 8. We krijgen elk jaar de brief en kijken hier dan naar maar echt er iets mee doen, doen we niet. Ik maak me er ook niet druk om of het zou echt een heel raar getal moeten zijn.

 9. Ben benieuwd naar de WOZ waarde volgend jaar. Zitten weliswaar in huurhuis, maar ook dan krijg je ermee te maken helaas

 10. Het bezwaar maken op een de hoge WOZ-waarde levert op de te betalen belasting maar een hele kleine besparing op.

  Terwijl voor een eventuele verkoop een hoge WOZ-waarde de verkoopprijs kan verhogen.

  Waarbij ik de gehanteerde vergelijkende verkoopprijzen t.b.v. het vaststellen van de WOZ-waarde vaak maar een slag in de rondte vind.

  Vredelievende groet,

 11. Wij huren via de woningbouw.

  Hier nog nooit een beschikking gezien. Wel ooit 1x toen ik een huurwoning had in zeeland. Maar dat huis was geen 1,5 ton waard hoor..

  Wij kijken er eigenlijk niet naar om. Gewoon netjes huur betalen, nergens geen problemen mee :)

 12. Ik huur, betaal de huurverhoging en doe verder niks met de WOZ-bepaling. Maar als ik het zo lees, is de WOZ-procedure ook weer een knap staaltje ambtelijke molens…

 13. Wij hebben het afgelopen jaar een huis gekocht dus hebben voor het eerst ook te maken gehad met de WOZ waarde. Inmiddels weet ik dus wat het is haha.

 14. Ik wist dus niet dat ik daar iets mee te maken had als huurder, heb het volgens mij helemaal niet voorbij zien komen. Is dat raar? Ik ga even doorlezen op de site van de rijksoverheid dan maar.

 15. Helder, informatief artikel! Wij houden de WOZ waarde wel in de gaten, maar deze is aardig accuraat op het moment dus geen reden om bezwaar aan te tekenen. Binnen een aantal jaar willen we waarschijnlijk wel gaan verhuizen, dan wordt het ook weer belangrijker.

 16. Allemaal nieuw voor mij dit maar dankzij jouw blog ben ik er wel van opgestoken! Dankjewel, heel duidelijk uitgelegd

 17. Wij hebben voor 1,5 jaar geleden bezwaar aangetekend tegen de WOZ en kregen gelijk en hoefden dus minder te betalen. Het loont wel om hier even goed naar te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.