Wat er groeit en bloeit

Vanochtend ben ik mijn woensdagmorgen corvé weer gestart: in de zomermaanden moet ik elke week 1 uur tuinieren van mezelf. Dan zet ik de kookwekker, en bind de strijd aan met aartsvijand no. 1: Zevenblad.

En daarnaast heb je nog een heleboel ander, kleiner gespuis dat ook kan rekenen op een snelle dood. Met mijn getuinhandschoende hand ruk ik alles met wortel en al uit. Aan het eind van een uurtje tuinieren is mijn hand dan net een klauw. Het duurt altijd even voordat mijn hand en vingers zich weer ontspannen, en in hun natuurlijke stand gaan staan.

Eierwekker op 1 uur

De eierwekker maakt het tuinwerk haalbaar voor me. Want hier op het platteland hebben we een flinke tuin. Die krijg je niet in één keer spik en span. Doordat het werk zo omvangrijk is, zou de moed je bij voorbaat in de schoenen zakken. Om dit te voorkomen werk ik dus met het 1-uur per week systeem!

Als ik dat elke week doe, dan krijg ik de tuin uiteindelijk goed onder controle.

En ik heb de voldoening van een taak die er op zit. Een taak die anders eindeloos zou zijn.

wat er groeit en bloeit
Het is een bloem, en fel gekleurd. Prachtig dus!
tuinbloemen
Deze vind ik ook mooi. Het kan me niet bont genoeg zijn.

Tuinieren met bloembollen

Meestal kom ik niet zo heel veel verder dan onkruid verwijderen als om tuinieren gaat. Omdat onze tuin best groot is, ben ik behoorlijk druk met ‘de boel onder controle’ houden.

Maar eigenlijk zou ik graag wat vaker ook het leuke stuk doen van tuinieren. En dat is voor mij kleurtjes in de tuin brengen door bloemen te planten. Ik houd van kakelbonte tuinen, vol met kleurige bloemen.

Als ik binnenkort een keer tijd over heb wil ik beslist bloembollen kopen. Die stop je in de grond, en na een tijdje verschijnen er dan mooie bloemen als het goed is! Het lijkt me zo leuk om die te zien verschijnen. Moet je alleen al kijken naar de fleurige verpakking van deze zomerbollen:

Ik krijg er helemaal een wild gevoel van! Wie wil die nou niet in de tuin hebben. De bovenste zijn trouwens mijn favoriet. Van die bloemen vind ik de vorm ook nog eens heel leuk. Bloembollen zijn een ideale manier om je tuin van kleur te voorzien vind ik.

Zie ook mijn post over de Amaryllus bol van de Kruidvat en Afrikaantjes in de moestuin.

Hoe vaak werk jij in je tuin? En wat doe je daar dan?

Similar Posts

17 Comments

 1. De volkstuin doen mijn man en ik samen. Ik weliswaar het meest. De tuin rond onze woning doet mijn man. Ik doe alleen de moestuinbloembakken verzorgen/watergeven en inzaaien etc. Vegen heb ik een hekel aan dus dat doet mijn man.
  Keurig verdeeld dus. ;-)

 2. Iedere dag een half uurtje. Onkruid weg halen, randjes bijsnijden. Soms planten op een andere plek zetten of kleiner maken. Als je iedere dag een half uurtje doet is het best te doen en blijft het leuk en je ziet meteen zevenblad opkomen en ook meteen in de kiem smoren. Ik verdeel de tuin in 4 stukjes.

  1. Dat vind ik een goed idee: de tuin in stukken verdelen. Een beetje heb ik dat nu ook al wel, omdat onze tuin uit verschillende perken bestaat.

   Elke dag een half uurtje klinkt me nu wel erg veel in de oren. Ik hoop dat ik het met dat ene uur per week kan redden.

 3. In de tuin zitten vind ik heerlijk, maar in de tuin werken vreselijk. Ik weet niet waar ik moet beginnen, en na uren werk ziet het er nog niet uit! Toen ik bij mijn man introk van mijn rijtjeshuis ( met voor en achtertuin)naar zijn huis in de stad, was ik blij dat hij alleen maar een dakterras had!! Nadat onze zoon werd geboren, zijn we toch weer naar een huis met tuin gegaan. Met de belofte dat hij de tuin doet!! En dat doet hij nog steeds:-) Groetjes,

  1. Dat heb je goed geregeld Barbara! Mijn man is helaas een Zondagstuinierder: hij doet alleen de leuke dingen, zoals bloemen planten. Het onkruid laat hij links liggen, en moet ik dus doen…

 4. Elke dag minstens een half uur, meest in de moestuin en in het weekend vaak wel een paar uur. Partner en ik doen het meeste tuinwerk samen. Het werken in de (moes)-tuin vind ik lekker rustgevend na mijn dagelijks werk!

 5. Dat wisselt heel erg. Ik probeer het onkruid er uit te houden en ik haal de uitgebloeide bloemen weg. We hebben maar een klein tuintje dus dat is heel erg overzichtelijk…
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. Ik vind het op zich heerlijk om te doen, deze week ben ik vooral in de moestuin bezig, maar als ik de grote voortuin straks weer inga, moet ik ook eerst wel even slikken als ik al het onkruid zie. Maar als ik eenmaal bezig ben, kan ik bijna niet meer stoppen!

  1. Dat heb ik ook wel Carolien! Als je eenmaal bezig bent, is het inderdaad lastig op te houden. Zelfs ik krijg op een gegeven moment de smaak te pakken.

 7. Aiai, wij zitten hier op zware klei dus dat werkt niet makkelijk. Grappig genoeg heb ik deze week hetzelfde besluit als jij genomen: iedere dag een tijdje (ik zet dan geen wekker), halfuur tot uur. Dan zie je toch best resultaat en het is echt te zwaar om een hele dag in de tuin te zwoegen. En zo kan ik er ook van genieten.

 8. (Waar is mijn reactie gebleven?)
  Bij mij is het een uurtje per dag dan (lees het nog s over en zie nu dat jij een halfuurtje per week doet…. ) haha, nee dat zou hier toch vrijwel geen zoden aan de dijk leggen.

 9. O jee,zevenblad,wat een ellende he?

  Wij hebben ook een grote tuin,elke dag ga ik 1 kwartier “plukken”,net opkomend onkruid haal ik meteen weg,dat heeft na 2 jaar strijd tegen zevenblad dit plantje de kop gekost.

  Maar als tuinieren niet je hobby is kan ik me vooerstellen dat 1 uur per week al veel is hoor.

  1. Ja, dat Zevenblad herken ik nu in ieder geval meteen. Het is één van de weinige onkruiden die ik nu goed ken. Paardebloemen natuurlijk ook wel, maar die vind ik stiekem best mooi.

 10. Wat een goede aanpak, een vast uur in de week! Ik lees dat sommigen een half uur per dag doen… dan schaam ik me een beetje maar heb ook niet zo een grote tuin… Ik vind onkruid wieden juist leuk, en vegen ook! Ik heb altijd grote moeite om te beginnen maar ga dan wel zeker een uur door. Op het moment ben ik zaadjes aan het kweken maar ik vind het moeilijk daar genoeg aandacht aan te besteden. En als ik ze in de tuin zaai verdwijnen ze meestal.

  1. Een half uur per dag zou ik eigenlijk ook moeten doen denk ik. Maar dat lukt me gewoon niet.

   Ik herken wat je zegt dat beginnen het lastigst is. Als je maar eenmaal bezig bent raak je vaak wel in een soort van flow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.