Voel jij je overweldigd door alle foto’s die je hebt?

foto's op hun mooist

Voel jij je wel eens overweldigd door de enorme hoeveelheid foto’s die rondzwerven op je computer, smartphone of in de kast?

Je bent niet de enige!

Maar geen nood, want er is een oplossing!

Het boek Foto’s op hun mooist van vtwonen gaat helemaal over foto’s. En dan specifiek over hoe je orde kunt scheppen in de foto chaos, hoe je ze het beste inplakt en hoe je ze kunt ophangen aan de muren.

Te veel foto’s? In 3 stappen grip op de foto’s!

Samantha Moss, de auteur van het boek geeft een eenvoudig plan dat bestaat uit 3 stappen:

 1. Bedenk categorieën. Denk aan vakantie, feest, kinderen, werk of kleur etc.
 2. Samenvoegen. Pak alle foto’s en leg ze in de juiste categorie.
 3. Opbergen. Nu ruim je de geordende foto’s op. Samantha noemt als mogelijke opbergplekken: filmblikken, harmonicamappen, albums en archiefdozen.

Voorkom beschadiging van je foto’s: gebruik zuurvrij papier

Ik dacht altijd dat foto albums niets meer waren dan ingebonden boeken met de naam fotoalbum. Maar een goed foto album is van speciaal zuurvrij papier gemaakt! Ook het materiaal waarmee je foto’s inplakt is van belang. Ook bij het plakmateriaal dat je gebruikt is het belangrijk dat het ‘foto vriendelijk’ is.

De rol van passe partouts bij foto’s

Ik heb werkelijk nooit stilgestaan bij passe partouts. Ze zitten vaak standaard in een lijstje, en ik gooi het er dan uit. Maar volgens Samantha bepalen passe partouts heel sterk het effect dat een foto heeft. Met een passe partout kun je bijvoorbeeld een bepaald deel van een foto benadrukken. Ook zorgen ze voor diepte.

De rol van een lijst

Volgens Samantha zorgt een goed gekozen lijst voor een contrast tussen de afbeelding en de ruimte er om heen. Een brocante lijstje geeft een vintage effect. Houten lijsten benadrukken warme tinten in een foto en een zilveren lijst juist koele tinten.

Plekken voor je foto’s

Behalve in een lijstje kun je foto’s op nog veel manieren tentoonstellen vindt Samantha.

 1. Fotoladder: gebruik een tijdschriftenladder om je foto’s uit te stallen.
 2. Hang foto’s met knijpers aan een lang stuk strijkijzersnoer.
 3. Aan een lint: breed keperband. Hang de lijstjes met gordijnhaakjes in het band.
 4. Maak een stalenkaart van je foto’s door er een ring doorheen te slaan.
 5. Geef foto’s een plek in een kistlijstje. Dat is een relatief diepe lijst.
 6. Met behulp van masking tape ophangen.
 7. Hang foto’s met dubbelzijdige fototape op een spiegel.
 8. Hang muskteonhaakjes aan een dunne gordijnroede en bevestig daar foto’s aan.
 9. Zet foto’s in een kaartenrek.
 10. Zet foto’s in een lege jampot.

Samenvatting over Foto’s op hun mooist

Ik wist niet dat je een heel boek kon wijden aan hoe je foto’s het beste kunt ophangen. Maar dat kan dus. En het is nog een leuk en interessant boek ook. Het is zowel een lees- als een gezellig kijkboek. Je komt er beslist van op ideeën vind ik.

Praktische informatie over Foto’s op hun mooist

Foto’s op hun mooist is voor 21,99 te koop bij bol.com.

Heb jij nog ‘ouderwetse’ foto albums? Wat doe jij met je foto’s?

Similar Posts

22 Comments

  1. Goed zeg! Dat is volgens mij ook de beste methode. Een van mijn maandagochtend vriendinnen maakt gewoon elk jaar een foto album van haar zoontjes, en ze heeft al een hele rij. En zo wordt het ook niet zo overweldigend veel.

 1. De enige foto’s die ik heb, zijn foto’s van mijn hobby…foto’s die ik uitprint en inlijst. Ik heb één muur in de logeerkamer vol met die foto’s. Verder heb ik niks met foto’s. Ik ben wél goed in herinneringen, beelden voor me zien. Ik heb dan ook zelden een foto nodig om iets (weer) voor me te zien, dat helpt denk ik wel.

 2. Foto’s……dit is echt zo’n slepend thema voor mij. Ik probeer al jaren fotoboeken voor de kinderen te maken, maar het is nog nooit gelukt. Maar dat is psychisch.
  Ik las eens de tip om per maand niet meer dan 20 digitale foto’s te bewaren. Die tip werkt goed voor mij. Vakanties uitgezonderd.

 3. Ik maak (bijna) jaarlijks voor beide kinderen een fotoalbum. Ik plakte ze altijd nog ouderwets in, maar vorig jaar heb ik voor het eerst een digitale voor de kinderen gemaakt.
  Ik vind het wel veel werk, maar mijn moeder deed het voor ons allemaal tot we het huis uit gingen (5 kinderen) en daar ben ik nu heel blij mee. Dus ik hou vol, ik hoef maar voor 2 kinderen een album te maken.

  1. Wat mooi dat je in de voetsporen van je moeder treedt omdat je het van haar zo gewaardeerd hebt Margreeth! Ik vind dat ook echt een mooi geschenk dat je als moeder aan je kinderen kunt geven.

 4. Er staan veel foto’s op mijn computer en op de externe harde schijf.
  Ik ben een hobby fotograaf. Nooit een cursus gevolgd, ik fotografeer gewoon wat ik zie en beleef. Op ieder feestje/gebeurtenis sleep ik mijn toestel mee. Geen bijzonder toestel, is al heel wat jaartjes oud. Wel redelijk modern, digitaal met een geheugenkaart en 2 accu’s, ik kan er filmpjes mee maken en er zit een inzoomfunctie op en nog wat hebbedingetjes. Ik laat nooit wat afdrukken, het staat gewoon op de computer/externe schijf, verder niets.
  Als ik ooit m’n oogjes sluit dan mag mijn oudste dochter alle foto’s hebben, Wat ze ermee doet mag ze zelf weten. (verdelen?, weggooien? afdrukken?)

   1. Jazeker. Vooral op een regenachtige zondag. Ook kan ik de foto’s via de laptop op de tv laten zien.
    Niet te lang anders moppert de familie.

     1. Ja precies, waarschijnlijk hebben de huisgenoten meer een hekel aan het deuntje dan aan foto’s kijken.

 5. Oei, ja: de eerste 5 jaar van ons gezin heb ik allemaal in mapjes zitten. Daarna kwam de digitale camera. Maar ook in die eerste mapjes zitten al veel overbodige foto’s. Ik ben daar nu héél langzaam-aan de leukste aan het uitsorteren. De digitale deed ik al per categorie in mapjes. En daarna wil mijn man er digitale en ik papieren plakboeken van maken ;-) (Ik stoor me altijd zo aan al die technische don’t- know- how, wat me zomaar een uur kost voor ik het doorheb, dat ik liever gewoon plak…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.