Vieze lucht in huis + visgeur verwijderen

vieze lucht in huis, visgeur verwijderen

Wil je visgeur verwijderen uit je huis?

Of hangt er gewoon een vieze lucht in huis?

Er was een reden dat ik bij ons huis in de stad standaard alle ramen op een kier had staan. Als ik dat niet deed hing er een muffe geur. En ik houd niet van een vieze lucht in huis. Nou zijn er allerlei producten op de markt om een vieze lucht in huis te verdoezelen, maar dat vind ik dan weer geen fijn idee. Dat is toch een soort van symptoombestrijding. Liever pak ik het probleem van vieze lucht in huis bij de kern aan.

Elk huis heeft zijn eigen lucht

Het is je vast wel eens opgevallen: als je bij iemand thuis komt dan ruikt het op een bepaalde manier. De geur van een huis is een mengeling van de lichaamsgeur van de bewoners, het eten dat er gekookt wordt, gebruikt wasmiddel, eventuele parfums, after shave etc. Deze potpourri van geuren horen bij een huis. Ik weet nog dat, als ik als kind uit logeren moest, ik erg moest wennen aan de geur van het huis.

Niets zegt zo: ‘Je bent niet thuis,’ als de geur van een huis.

Vieze lucht in huis

Met een eigen huisgeur is niets mis. Maar wat als je een vieze lucht in huis hebt? Dat is wel vervelend natuurlijk. Want hoewel geuren onzichtbaar zijn, hebben ze veel invloed op de sfeer, en hoe je een huis ervaart. En niet alleen dat. Een vieze lucht in huis kan je ziek maken. Als de vieze lucht veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld bacterieën, schimmels en gisten kan dat leiden tot branderige ogen, geïrriteerde slijmvliezen, branderige huid et cetera.

Mogelijke oorzaken van een vieze lucht in huis

 • Er wordt gerookt.
 • Huisdieren. Onze jongste kat had bijvoorbeeld op mijn comfortabele rode stoel geplast. Ik rook het die ochtend meteen toen ik beneden kwam. Een penetrante, onaangename stank.
 • Een rioollucht na hevige regen. Hier hebben wij helaas nog wel eens last van op het platteland.
 • Bepaalde koolsoorten kunnen stinken. Dus als iemand die dag stamppot witte kool heeft gekookt kun je dat ruiken.
 • Een rotte eieren lucht. In zo’n geval kan er iets aan de hand zijn met de leidingen in huis.
 • Er ligt ergens een dood dier te rotten. Bijvoorbeeld een muis.
 • De vuilnisemmer moet nodig geleegd worden.
 • Er is iemand met buikgriep in huis….
 • Een muffe geur door vocht in huis.
 • Een viezige visachtige geur kan wijzen op een electrisch apparaat dat is doorgebrand.

Huis, tuin en keuken remedies tegen een vieze lucht in huis

Stap 1 is proberen de oorzaak van de vieze lucht te vinden. Een vuilnisemmer legen is gauw gebeurd! Daarnaast kun je ook de geur zelf aanpakken. Bijvoorbeeld met zuiveringszout ook bekend als baking soda.

Zuiveringszout is een geroemde, natuurlijke methode om vieze geuren in huis te verwijderen. Strooi zuiveringszout op muffe vloerkleden en banken, laat een nachtje liggen en stofzuig het daarna weg. Maar je kunt er ook je eigen luchtverfrisser mee maken. Neem 50 gram zuiveringszout, en druppel daar een stuk of 7 druppels van een etherische olie bij. (Zie ook etherische olie kopen)

Vieze lucht in huis: als je er zelf niet uit komt

Stel dat je een vieze lucht in huis hebt, maar je komt er niet achter wat de oorzaak is. Dan kun je iemand inhuren om een zogenoemd luchtonderzoek bij jou thuis te doen. Een professional neemt dan luchtmonsters en controleert op co2, luchtvochtigheid, temperatuur, bacteriën, schimmels en gisten. Op die manier kom je er achter wat de vieze lucht veroorzaakt.

Visgeur verwijderen

Heb je vis gebakken, en stinkt nou je hele huis naar vis? Alle ramen openzetten kan helpen, maar is in de winter niet zo’n fijne optie. Hoe kun je visgeur verwijderen zonder dat je in de kou moet zitten?

Visgeur verwijderen met baking soda

Uiteraard mag baking soda niet ontbreken als oplossing. Baking soda is immers beroemd om haar geur absorberende eigenschappen. Zet een schotel met baking soda in de ruimte waar het naar vis stinkt en hoop er het beste van.

Kook een pannetje water met azijn

Kook een pannetje water met azijn, citroenschillen of sinaasaappelschillen, koffiebonen of kaneelstokjes om de lucht te verfrissen.

Visgeur voorkomen

Als je visfilet eerst een half uur weekt in melk gaat het daarna minder stinken als je de vis kookt.

Samenvattend

Een vieze lucht in huis is niet prettig! Het kan zelfs voor lichamelijke klachten zorgen. Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen als je last hebt van een vieze lucht in huis. Maar kom je er niet vanaf, dan hun kun je professionele hulp inschakelen voor een luchtonderzoek bij jou thuis.

Lees ook over een ander soort plaag: mieren in huis!

Wat vind je van de geur in jouw huis?

Similar Posts

61 Comments

 1. Goed artikel, bij m’n oma ruik ik elke keer op een bepaalde plek een soort van ammoniak-lucht. Ga de woningstichting even vragen om luchtmonsters te nemen want we komen er maar niet achter wat ‘t is! Maar wist dus níet dat luchtmonsters bestonden, haha…

 2. Geen last van, maar hier staan altijd alle luchtroosters open en het hele jaar door gaan alle ramen elke dag minstens een kwartier open. Nou ja, als het 18 graden vriest niet, maar dat is maar heel weinig :-) Beter voor het verwarmen van je huis (zegt onze cv-installateur). Verder heb ik veel glazen bakjes met baking soda en goede citroenolie staan in de meeste ruimtes. Toen we de keukenapparatuur lieten vernieuwen vorig jaar hebben we gekozen voor een grote sterke afzuigkap. Dat scheelt echt heel veel luchtjes. Maar tijdens het koken heb ik de keukendeur ook altijd open staan.

  1. Ik vind je methode van baking soda met citroenolie mooi! Dat is een verantwoorde manier om vieze geurtjes weg te krijgen, zonder dat je andere vieze stoffen in huis haalt.

 3. Wat grappig om dit zo te lezen. Ik wist wel dat luchtmonsters bestonden, maar ik hoor er zelden of niet over. Vaak willen de meeste partijen ook geen luchtmonster nemen erg jammer. Je kunt hier dus het beste zelf een partij voor inschakelen. Goed artikel, hier leren we weer wat van.

 4. Nee, ik hou ook helemaal niet van kunstige luchtjes. Inderdaad bij de kern aangrijpen. Ik ben nogal gevoelig voor geuren en luchtjes, er wordt hier flink “uitgelucht”.

 5. Onze hond heeft een sterke lucht. Er staat altijd iets open. En als ze nat binnenkomt, gaat de lampe Berger aan. Maar gelukkig ruik ik het als enige.

 6. Wij hebben geen last van de lucht in ons huis. We hebben wel twee katten, maar zelf ruiken we die niet. Wel moeten we zorgen dat we op tijd zijn met de kattenbak. Anders begin je wel iets te ruiken..

  1. Wij moeten de kattenbak ook regelmatig schoonmaken inderdaad. Hoewel het het handigst is als de katten gewoon buiten in de tuin gaan. Die is bij ons zo groot, dat we daar niets van merken.

 7. Het kan zo stinken bij mensen thuis, vooralmet huisdieren. We hebben zelf twee katten en ben daar heel allert op. Lekkere geurtjes, dweilen en stofzuigen met een geurtje er in helpt

 8. Ik heb 1 kat en ik heb niet het idee dat het naar huisdieren ruikt (althans ik ruik het niet), ik zorg er zowiezo altijd voor dat het lekker ruikt in huis, door geurwaxjes te laten smelten, geurkaarsen aan te steken en heb hier en daar prijzige geurstokjes in huis.

 9. Zo had ik dit eens in mijn auto, een werkelijk vieze lucht, alles afgezocht, niets gevonden. Een week later hing die geur er nog, alles uit de auto en wat kwam te voorschijn. Er bleek kipfilet uit mijn boodschappentas te zijn gevallen en die was gaan ‘geuren’….walgelijk.

 10. In ons vorige huis rook het snel muf. Daar hadden we last van hoog grondwater en het grootste deel van het jaar hadden we water onder de vloer. Dat is in dit huis niet zo en dat verschil is goed te merken.
  Het huis is heel goed geisoleerd, maar boven helaas geen ventilatieroosters. Daar moet je het raam open zetten. Voor mij is dat al snel te koud, dus vooral overdag ventileren. Ik ben heel blij met het weer van vandaag. Ik heb een rek met was buiten gezet. De was droogt de laatste weken heel slecht en ik heb geen droger. Met dat vochtige weer kun je ventileren wat je wilt, maar helaas schiet het qua vocht dan niet op. Om die reden heb ik in de avond al een paar keer de verwarming aan gezet.
  Ik vind huisdieren niet fijn ruiken, ook mag er niet gerookt worden in huis, geen geurkaarsjes oid. Ik heb een open keuken en gelukkig een sterke afzuigkap. Ik braad geen vlees (vlees wordt hier sowieso weinig gegeten), ook dat kan last aan de longen geven.
  Mijn huis ruikt denk ik vooral naar eten. Ik maak zoveel zelf dat dat denk ik niet anders kan. Ik heb geen frituurpan, al ben ik gek op frietjes. Frituurwalm blijft zo snel hangen. Ik maak zelf frietjes en bak ze zonder olie in de oven.
  Ik kan trouwens genieten van de geur van net opgehangen was of als er is schoongemaakt.

 11. Kijk ook alweer zo’n intressant onderwerp.
  Wij hebben huisdieren (2 katten) en roken ook ‘s avonds.
  Ik lees de laatse tijd ook regelmatig over luchtzuiverings apparaten, ook zeer aanbevolen bij astma achtige klachten. Ik zou het leuk vinden als je daar ook een keer een blogpost over wilt schrijven.

 12. Wij hebben een luchtreiniger in huis. Erg fijn is dat :)
  De buren roken in de tuin en dat waait dan vaak bij ons naar binnen. Zo vies!
  Hier ruikt het denk ik een beetje naar wierook en soms naar brood oid. Wierook af en toe vind ik heerlijk, en dat blijf je dan een beetje ruiken.
  Het is hier helaas (we hebben de oorzaak nog altijd niet gevonden) een beetje vochtig. Na een vakantie vind ik het dan ook muffig ruiken. Er wordt dan ook veel gelucht :)

  1. Ik houd wel van de geur van wierook. Dat doet me denken aan de abdij hier in de buurt.

   Wat vervelend dat de rook van de buren jullie huis in komt. Is dat iets wat je met ze kunt overleggen?

 13. Interessant artikel! Wij hebben een nieuwbouwhuis (2001 gebouwd) en toen waren de warmteterugwinning-installaties erg in trek. Wat dus inhoudt dat je eigenlijk ramen en deuren niet open hoeft en mag doen. Gelukkig doen wij dit standaard wèl want een jaartje of 5 geleden bleek dat het apparaat het nooit goed heeft gedaan. Het klimaat in huis was – naar mijn mening – destijds niet gezond. Ook met het nieuwe apparaat maak ik er een gewoonte van om iedere ochtend ruim een half uur alle deuren en ramen boven en op zolder tegen elkaar open te zetten. Alleen beneden lukt het niet zo goed. Ik werk aan de eettafel dus ik wil niet in de tocht zitten. Maar boven gaan werken terwijl beneden deuren en ramen openstaan is ook een no-go.

  1. Maar goed dat je je gevoel had gevolgd dan Rory. Je zal al die tijd de boel maar hermetisch dicht gehouden hebben en dan horen dat het apparaat het niet goed deed….

 14. We hebben een hele tijd een rioollucht gehad op de begaande grond gehad. Onder de keuken bleek een ventilatie gat te zitten. Het kapje was er, waarschijnlijk door ongedierte, vanaf geraakt. Voor we hier achter waren, was het 5 weken verder. Daarna gelukkig nooit meer last gehad.

 15. Heel herkenbaar. Bij mensen met een kat of hond ruik je inderdaad vaak het huisdier in huis. Ik heb er thuis persoonlijk geen last van. Maar ik lucht heel vaak, was de plaids en kussens regelmatig en heb een goede afzuiging.

 16. Dat elk huis een eigen geur heeft maakte op mij vroeger ook altijd veel indruk (vooral de stinkende)! En thuis rook het het meest vertrouwd en fijn natuurlijk :)

 17. Bij mijn buurvrouw ruikt het totaal niet, zo doods en ook de inrichting is zo kil. Wordt tig keer per dag schoongemaakt en er hangt dagelijks was aan de lijn.
  Na de vakantie hangt de eerste was al na uurtje. Vraag me wel eens af of ze wel een wasmand heeft.

  Ze zal het wel vinden stinken bij ons, ik ben niet zo huishoudelijk en leef op het moment nog op de vloerbedekking vd vorige bewoner, bovendien is het snel een vochtig huis.

  1. Doods en kil klinkt niet zo prettig. Ik houd wel van behaaglijk en gezellig.

   Vloerbedekking van vorige bewoners vind ik soms ook wel een beetje twijfelachtig moet ik bekennen.

 18. Soms vind ik de geur van honden in een huis niet zo fijn. Maar dat is meestal alleen als je binnenkomt, daarna raak je eraan gewend denk ik ;)

 19. Niks zo vies als een stinkend huis vind ik. Bij ons ruikt de kast onder de trap heel muf helaas. Vochtige plek. Valt weinig aan te doen, dus er staat praktisch niks in.

 20. Wij hebben een tijdje een gekke geur in huis gehad, bleken de katten 4 muizen te hebben gevangen die waren doodgegaan achter een kast. We kwamen erachter omdat de katten bleven mauwen. Het was zo enorm goor.

  Of de keer dat zoonlief ketjap manis over zichzelf goot en na 5 keer dweilen de geur nog niet uit de keuken was…

  1. Wat vies van die muizen zeg…. Wel goed dat je er dankzij de katten achter kwam wat er aan de hand was.

   Waarom goot je zoon ketjap manis over zichzelf heen? Was dat per ongeluk?

 21. Hier had dus met grote letters: ‘advertorial’ boven moet staan…. Dat is voor mijn gevoel de enige reden dat deze blogpost geschreven is.

 22. Ik weet nog dat ik net op mezelf woonde. In een kleine mini huisje bij een boer op het erf. 50 jaar oud, weinig onderhoud….lekker studentikoos, zeg maar. En steeds als we de kachel aandeden roken we zo’n vies muffig luchtje. Na 3 maanden kwamen we achter de oorzaak: de huurbaas legde gifkorrels tegen de muizen. Eentje had er van gegeten en was onder die kachel op akelige wijze gestoven en gemummificeerd. Echt, nooit meer, haha!

 23. O ja, daar baal ik ook altijd van, als er iets stinkt. Wij hebben af en toe last van een rioolluchtje (platteland inderdaad). Dan zet ik meteen alles open, maak het putje nog eens extra schoon en hoop, dat het dan maar weer snel verdwijnt!

 24. Rotte eieren..helaas deze geur ken ik maar al te goed! Ik werk bij een een rioleringsbedrijf en daar kom je heel wat vieze luchtjes tegen. Heerlijk is het dan om na mijn werk te douchen! Je kunt inderdaad beter de oorzaak achterhalen dan met wierook of iets dergelijks aan de slag te gaan. Echte stank komt toch wel weer naar boven!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.