Reacties

Vieze lucht in huis + visgeur verwijderen — 61 reacties

 1. Goed artikel, bij m'n oma ruik ik elke keer op een bepaalde plek een soort van ammoniak-lucht. Ga de woningstichting even vragen om luchtmonsters te nemen want we komen er maar niet achter wat 't is! Maar wist dus níet dat luchtmonsters bestonden, haha...

 2. Geen last van, maar hier staan altijd alle luchtroosters open en het hele jaar door gaan alle ramen elke dag minstens een kwartier open. Nou ja, als het 18 graden vriest niet, maar dat is maar heel weinig :-) Beter voor het verwarmen van je huis (zegt onze cv-installateur). Verder heb ik veel glazen bakjes met baking soda en goede citroenolie staan in de meeste ruimtes. Toen we de keukenapparatuur lieten vernieuwen vorig jaar hebben we gekozen voor een grote sterke afzuigkap. Dat scheelt echt heel veel luchtjes. Maar tijdens het koken heb ik de keukendeur ook altijd open staan.

  • Ik vind je methode van baking soda met citroenolie mooi! Dat is een verantwoorde manier om vieze geurtjes weg te krijgen, zonder dat je andere vieze stoffen in huis haalt.

 3. Wat grappig om dit zo te lezen. Ik wist wel dat luchtmonsters bestonden, maar ik hoor er zelden of niet over. Vaak willen de meeste partijen ook geen luchtmonster nemen erg jammer. Je kunt hier dus het beste zelf een partij voor inschakelen. Goed artikel, hier leren we weer wat van.

 4. Onze hond heeft een sterke lucht. Er staat altijd iets open. En als ze nat binnenkomt, gaat de lampe Berger aan. Maar gelukkig ruik ik het als enige.

  • Wij moeten de kattenbak ook regelmatig schoonmaken inderdaad. Hoewel het het handigst is als de katten gewoon buiten in de tuin gaan. Die is bij ons zo groot, dat we daar niets van merken.

 5. Ik heb 1 kat en ik heb niet het idee dat het naar huisdieren ruikt (althans ik ruik het niet), ik zorg er zowiezo altijd voor dat het lekker ruikt in huis, door geurwaxjes te laten smelten, geurkaarsen aan te steken en heb hier en daar prijzige geurstokjes in huis.

 6. Zo had ik dit eens in mijn auto, een werkelijk vieze lucht, alles afgezocht, niets gevonden. Een week later hing die geur er nog, alles uit de auto en wat kwam te voorschijn. Er bleek kipfilet uit mijn boodschappentas te zijn gevallen en die was gaan 'geuren'....walgelijk.

 7. In ons vorige huis rook het snel muf. Daar hadden we last van hoog grondwater en het grootste deel van het jaar hadden we water onder de vloer. Dat is in dit huis niet zo en dat verschil is goed te merken.
  Het huis is heel goed geisoleerd, maar boven helaas geen ventilatieroosters. Daar moet je het raam open zetten. Voor mij is dat al snel te koud, dus vooral overdag ventileren. Ik ben heel blij met het weer van vandaag. Ik heb een rek met was buiten gezet. De was droogt de laatste weken heel slecht en ik heb geen droger. Met dat vochtige weer kun je ventileren wat je wilt, maar helaas schiet het qua vocht dan niet op. Om die reden heb ik in de avond al een paar keer de verwarming aan gezet.
  Ik vind huisdieren niet fijn ruiken, ook mag er niet gerookt worden in huis, geen geurkaarsjes oid. Ik heb een open keuken en gelukkig een sterke afzuigkap. Ik braad geen vlees (vlees wordt hier sowieso weinig gegeten), ook dat kan last aan de longen geven.
  Mijn huis ruikt denk ik vooral naar eten. Ik maak zoveel zelf dat dat denk ik niet anders kan. Ik heb geen frituurpan, al ben ik gek op frietjes. Frituurwalm blijft zo snel hangen. Ik maak zelf frietjes en bak ze zonder olie in de oven.
  Ik kan trouwens genieten van de geur van net opgehangen was of als er is schoongemaakt.

 8. Kijk ook alweer zo'n intressant onderwerp.
  Wij hebben huisdieren (2 katten) en roken ook 's avonds.
  Ik lees de laatse tijd ook regelmatig over luchtzuiverings apparaten, ook zeer aanbevolen bij astma achtige klachten. Ik zou het leuk vinden als je daar ook een keer een blogpost over wilt schrijven.

 9. Wij hebben een luchtreiniger in huis. Erg fijn is dat :)
  De buren roken in de tuin en dat waait dan vaak bij ons naar binnen. Zo vies!
  Hier ruikt het denk ik een beetje naar wierook en soms naar brood oid. Wierook af en toe vind ik heerlijk, en dat blijf je dan een beetje ruiken.
  Het is hier helaas (we hebben de oorzaak nog altijd niet gevonden) een beetje vochtig. Na een vakantie vind ik het dan ook muffig ruiken. Er wordt dan ook veel gelucht :)

  • Ik houd wel van de geur van wierook. Dat doet me denken aan de abdij hier in de buurt.

   Wat vervelend dat de rook van de buren jullie huis in komt. Is dat iets wat je met ze kunt overleggen?

 10. Interessant artikel! Wij hebben een nieuwbouwhuis (2001 gebouwd) en toen waren de warmteterugwinning-installaties erg in trek. Wat dus inhoudt dat je eigenlijk ramen en deuren niet open hoeft en mag doen. Gelukkig doen wij dit standaard wèl want een jaartje of 5 geleden bleek dat het apparaat het nooit goed heeft gedaan. Het klimaat in huis was - naar mijn mening - destijds niet gezond. Ook met het nieuwe apparaat maak ik er een gewoonte van om iedere ochtend ruim een half uur alle deuren en ramen boven en op zolder tegen elkaar open te zetten. Alleen beneden lukt het niet zo goed. Ik werk aan de eettafel dus ik wil niet in de tocht zitten. Maar boven gaan werken terwijl beneden deuren en ramen openstaan is ook een no-go.

  • Maar goed dat je je gevoel had gevolgd dan Rory. Je zal al die tijd de boel maar hermetisch dicht gehouden hebben en dan horen dat het apparaat het niet goed deed....

 11. We hebben een hele tijd een rioollucht gehad op de begaande grond gehad. Onder de keuken bleek een ventilatie gat te zitten. Het kapje was er, waarschijnlijk door ongedierte, vanaf geraakt. Voor we hier achter waren, was het 5 weken verder. Daarna gelukkig nooit meer last gehad.

 12. Heel herkenbaar. Bij mensen met een kat of hond ruik je inderdaad vaak het huisdier in huis. Ik heb er thuis persoonlijk geen last van. Maar ik lucht heel vaak, was de plaids en kussens regelmatig en heb een goede afzuiging.

 13. Bij mijn buurvrouw ruikt het totaal niet, zo doods en ook de inrichting is zo kil. Wordt tig keer per dag schoongemaakt en er hangt dagelijks was aan de lijn.
  Na de vakantie hangt de eerste was al na uurtje. Vraag me wel eens af of ze wel een wasmand heeft.

  Ze zal het wel vinden stinken bij ons, ik ben niet zo huishoudelijk en leef op het moment nog op de vloerbedekking vd vorige bewoner, bovendien is het snel een vochtig huis.

  • Doods en kil klinkt niet zo prettig. Ik houd wel van behaaglijk en gezellig.

   Vloerbedekking van vorige bewoners vind ik soms ook wel een beetje twijfelachtig moet ik bekennen.

 14. Wij hebben een tijdje een gekke geur in huis gehad, bleken de katten 4 muizen te hebben gevangen die waren doodgegaan achter een kast. We kwamen erachter omdat de katten bleven mauwen. Het was zo enorm goor.

  Of de keer dat zoonlief ketjap manis over zichzelf goot en na 5 keer dweilen de geur nog niet uit de keuken was...

  • Wat vies van die muizen zeg.... Wel goed dat je er dankzij de katten achter kwam wat er aan de hand was.

   Waarom goot je zoon ketjap manis over zichzelf heen? Was dat per ongeluk?

 15. Ik weet nog dat ik net op mezelf woonde. In een kleine mini huisje bij een boer op het erf. 50 jaar oud, weinig onderhoud....lekker studentikoos, zeg maar. En steeds als we de kachel aandeden roken we zo'n vies muffig luchtje. Na 3 maanden kwamen we achter de oorzaak: de huurbaas legde gifkorrels tegen de muizen. Eentje had er van gegeten en was onder die kachel op akelige wijze gestoven en gemummificeerd. Echt, nooit meer, haha!

 16. O ja, daar baal ik ook altijd van, als er iets stinkt. Wij hebben af en toe last van een rioolluchtje (platteland inderdaad). Dan zet ik meteen alles open, maak het putje nog eens extra schoon en hoop, dat het dan maar weer snel verdwijnt!

 17. Rotte eieren..helaas deze geur ken ik maar al te goed! Ik werk bij een een rioleringsbedrijf en daar kom je heel wat vieze luchtjes tegen. Heerlijk is het dan om na mijn werk te douchen! Je kunt inderdaad beter de oorzaak achterhalen dan met wierook of iets dergelijks aan de slag te gaan. Echte stank komt toch wel weer naar boven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder