Overbodige spullen: maar welke zijn dat?

overbodige spullenHet klinkt zo logisch: als je een opgeruimd huis wilt, moet je je overbodige spullen weg doen.

Maar welke spullen zijn overbodig?

Mensen die meedoen aan van die opruimprogramma's weten dat bijvoorbeeld vaak niet. Die vinden eigenlijk helemaal niets overbodig. En dat terwijl hun huis helemaal uitpuilt van alle spullen.

Dus, wat maakt spullen overbodig? En hoe identificeer je ze?

Overbodige spullen: wat zijn dat?

Laten we eens even het woordenboek en Wikipedia nakijken op 'overbodige spullen'!

Overbodig is: niet nodig, overtollig, niet essentieel.

Tsja, de betekenis van overbodige spullen wist ik al wel, dus dit helpt niet echt. Judith Cullen geeft in haar boek Detox je huis gelukkig een aantal concrete voorbeelden van overbodige spullen!

Overbodige spullen: voorbeelden

 1. Gadgets die je gratis ergens bij kreeg.
 2. Spullen waarvan je meerdere exemplaren hebt. Zo heb ik 3 gardes. Eigenlijk is er dus eentje overbodig. Maar twee vind ik toch wel handig....
 3. Snuisterijen.
 4. Spullen die hun functie hebben verloren. Denk aan kinderschoentjes die te klein zijn geworden. Of speelgoed waar je kinderen niet langer in geïnteresseerd zijn.
 5. Gadgets die je kocht omdat je dacht dat ze je leven makkelijker zouden maken. Ik kocht ooit bij de Lidl een soort van blender. Maar omdat ik een hekel heb aan gebruiksaanwijzingen lezen, gebruikte ik hem eigenlijk nooit. Het ding stond in de kast te verstoffen. Die blender was echt een impulsaankoop. Op het moment dat ik hem kocht had ik visioenen van mezelf terwijl ik smoothies stond te maken. Maar ik heb eigenlijk helemaal geen interesse in smoothies....
 6. Spullen die kapot zijn.
 7. Boeken die je hebt gekregen maar nooit gelezen. Zie ook boeken verkopen!
 8. Spullen waarvan je niet wist dat je ze nog had. Deze herken je heel makkelijk: het zijn de dingen waarvan je denkt: 'Hé, had ik dat ook nog?!
 9. Snoeren en stekkers waarvan je niet meer weet bij welk apparaat ze horen.
 10. Huissleutels waarvan je niet weet welke deuren ze openen, maar die je niet durft weg te doen.
 11. Kleding die niet meer past.
 12. Huidverzorgingsproducten die je toch niet gebruikt. Zo kocht ik laatst in een aanval van: 'Ik moet beter voor mezelf zorgen!' van die doekjes waarmee je je gezicht kunt reinigen. Ze liggen nog steeds in mijn tas.
 13. Kleding en schoenen die je kocht, maar die je eigenlijk helemaal niet draagt.
 14. Kindertekeningen van je kind(eren) waar niemand ooit meer naar kijkt, maar waarvan je geen afscheid kunt nemen vanwege sentimentele motieven.

Overbodige spullen: wat moet je er nu mee?

Als je jouw overbodige spullen hebt geïdentificeerd en bij elkaar hebt gelegd op de keukentafel dient zich een nieuw probleem aan:

Wat moet je nu met die overbodige spullen?

Als het nog in goede conditie is kun je proberen het te verkopen. Wat voor jouw overbodig is, kan voor een ander nuttig zijn. Kijk of het eventueel geschikt is als een cadeautje voor iemand anders.

Is het kapot? Gooi het dan gewoon weg.

Conclusie over overbodige spullen

Zou het leven niet heerlijk zijn zonder overbodige spullen? Als alles in je huis een duidelijke en actuele functie had? Ik moet bekennen dat ik dit niet kan beweren over mijn huishouden. Hoewel ik al best veel overbodige spullen naar de kringloop heb gebracht. In deze post las je hoe je overbodige spullen in jouw huis kunt identificeren, en wat je er mee kunt doen. Heb je extra hulp nodig? Lees dan de boeken van De Huishoudcoach.

Lees ook mijn post: 10 dingen waarvan ik er teveel heb.

Heb jij veel overbodige spullen in huis?

Vergelijkbare berichten

48 reacties

 1. Soms is het lastig... Ik stond gisteren met een nieuwe plumeau in mijn handen te kijken naar mijn twee (!) oude. De één heeft een afgebroken handvat en is smerig, die mocht weg (dat was ook de reden waarom ik een nieuwe kocht). De ander is langer dan de nieuwe en zou gewassen en opgeknapt kunnen worden, dus een twijfelgeval. Maar toen besefte ik dat ik dat ding al niet meer gebruik sinds ik de vorige (ook kortere) gekocht heb. Bovendien heb ik een ragebol op een nog langere stok voor de echt hoge plekjes. Overbodig dus. Allebei weggegooid. Maar ik moest toch heel even nadenken ;-)

 2. Toen we wilden verhuizen heb ik heel veel spullen weggedaan en van een deel spijt gekregen. Ik ben nu echt voorzichtiger geworden met weg doen.
  Maar ik ben ook beter in staat om te zien of ik iets wil houden. Liefst breng ik het dan naar de kringloop. Helaas is de kringloopwinkel hier maar weinig open en best een stukje fietsen. Waar ik eerst woonde was hij vlakbij en oo alle gewone winkeltijden open. Dus ook in het weekend en in de vakanties.

 3. Ik heb heeeel veel overbodige spullen en moet daar dan ook echt eens heel hard iets aan gaan doen. Het staat veel te vol hier in m'n kleine huis. Niet alleen in de woonkamer maar ook in mijn slaapkamer en die van de kinderen.

 4. Ik heb altijd zoiets van: jaar niet gebruikt? Weg ermee. Geldt voor alles in huis, zowel kleding als make up als schoenen, gadgets... lekker opgeruimd houden die boel! Leuk artikel.

 5. Oooh als je blij wordt van dingen weggooien en een lekker opgeruimd huis, dan moet je het boek "opgeruimd" van Marie Kondo ook eens lezen! Maar het zal me niks verbazen als je dat al een keer gedaan hebt :)

 6. Oh wij hadden ook echt onnodige dingen in huis. Toen we een container gingen huren om een zooi overal op t ruimen van boven naar beneden hadden we die spullen natuurlijk ook gelijk gedaan

  1. Je antwoord blijft me bezig houden MC Kleuver : ) Voor mij is de bieb juist een manier om in mijn leesbehoefte te voorzien zonder failliet te gaan. Hoeveel kost de bieb bij jou dan?

 7. Oh ja, wij hebben nog veuls te veul overbodige troep :-p Vooral de sleutels en de defecte spullen blijven hier tegen de drempel ophopen. We houden er allebei wel van om dingen op te knappen, namelijk, alleen vind ik er nooit de tijd voor. Dat zijn moeilijk weg te gooien objecten :-( En die sleutels, we hebben er talloze, wie weet waar we allemaal ongenodigd binnen kunnen komen!
  Een poppenhuis werkt best inspirerend: dan vraag je je ook af wat je er eigenlijk allemaal in moet zetten. Of als je een kind hebt wat op zichzelf gaat wonen. Ik redeneer liever vanuit deze hoek: wat heb je nodig om een beetje comfortabel te kunnen leven?
  Een huis zonder overbodige zooi lijkt me zalig! Dus ik modder dapper door ;-)

 8. Wat een herkenbare blog.. je koopt wat en eerst gebruik je het een aantal keer en dan verdwijnt het stiekem achterin de kast. Ook speelgoed van de kids komt steeds meer bij, maar dat zoeken we ieder jaar een maand voor sinterklaas uit en wat goed is maar niet meer meegespeeld wordt gaat in een zak naar de voedselbank, wat stuk is gaat in de kliko!

 9. Ik moet echt dringend eens gaan opruimen, maar steeds ontbreekt mij de zin er in. Ik zeg het steeds. Morgen ben ik thuis en ga ik opruimen.. maar dan komt het er toch niet van. Niet goed bezig dus, haha

 10. Ik ben echt zoooo slecht in het wegdoen van overbodige spullen! Ben nog net geen verzamelaar/hoarder maar toch.. Zou best wel eens wat dubbele dingen moeten wegdoen naar de kringloopwinkel!

 11. Soms ben ik net een klein kind: alles gaat in fases haha. Ik heb van die fases (nu bijvoorbeeld ook) dat ik al de kleding (van iedereen thuis) heb uitgezocht en in dozen zit. Maar dan ben ik dus ook uren bezig met het maken van de foto's voor op Marktplaats enz. En dat vind ik dan weer een beetje jammer van de tijd. Maar het moet, want ik kan echt erger me er anders echt kapot aan.

  1. Hoi Heleen,
   Zoveel tijd wil ik ook niet meer besteden aan de uitvoer van goederen ;-) Op Marktplaats zet ik alleen nog wat die tijdsinvestering ook waard is; kost het me alles bij elkaar meer dan een tientje per uur (foto's maken, plaatsen, verkoop-communicatie, inpakken en opsturen) en weegt dat niet tegen de verkoopprijs op? Dan zoek ik een snellere bestemming: de kringloop dus, of een bekende, maar wel als ik er ook binnen een kwartier iemand voor weet.
   Spullen kopen vind ik al jammer van mijn tijd, spullen weer kwijtraken wil ik dus ook graag snel doen ;-) Desondanks doe ik het ook in fases, hoor. De herfst en de lente zijn bij uitstek seizoenen om kleding op te ruimen, vind je niet?

 12. Heel herkenbaar. Op de een of andere manier slibt je huis ongemerkt vol met allerlei spullen. Zo hebben mijn kinderen een speelkamer vol speelgoed waar ze eigenlijk nauwelijks mee spelen.
  Ik moet echt eens spullen weg gaan doen, maar het komt er nooit van

  1. Zo rond Sinterklaas zijn er nog wel eens inzamelingen van speelgoed voor kinderen die anders niets krijgen. Misschien een mooie aanleiding om wat speelgoed weg te doen. En zo komt het nog op een goede plek ook.

 13. Och ons huis ligt vol met overbodige spullen. Ik heb me nu voorgenomen om het la voor la aan te pakken. Als het een volle kast is zie ik er als een ebrg tegenop, maar hak het nu in stukjes en dat werkt :-D

 14. Overbodige spullen zijn in hekelpunt in ons huishouden. Vooral dingen van de Action krijgen al snel een tripje naar de kringloop. Daar proberen wij elke maand een hele lading naartoe te brengen. Of ik verkoop op een rommelmarkt. Dan hou ik er nog iets aan over! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.