Overbodige spullen: maar welke zijn dat?
Last updated on August 14th, 2023 at 11:44 am
- Overbodige spullen: wat zijn dat?
- Overbodige spullen: voorbeelden
- Overbodige spullen: wat moet je er nu mee?
- Conclusie over overbodige spullen
Het klinkt zo logisch: als je een opgeruimd huis wilt, moet je je overbodige spullen weg doen.
Maar welke spullen zijn overbodig?
Mensen die meedoen aan van die opruimprogramma’s weten dat bijvoorbeeld vaak niet. Die vinden eigenlijk helemaal niets overbodig. En dat terwijl hun huis helemaal uitpuilt van alle spullen.
Dus, wat maakt spullen overbodig? En hoe identificeer je ze?
Overbodige spullen: wat zijn dat?
Laten we eens even het woordenboek en Wikipedia nakijken op ‘overbodige spullen’!
Overbodig is: niet nodig, overtollig, niet essentieel.
Tsja, de betekenis van overbodige spullen wist ik al wel, dus dit helpt niet echt. Judith Cullen geeft in haar boek Detox je huis gelukkig een aantal concrete voorbeelden van overbodige spullen!
Overbodige spullen: voorbeelden
- Gadgets die je gratis ergens bij kreeg.
- Spullen waarvan je meerdere exemplaren hebt. Zo heb ik 3 gardes. Eigenlijk is er dus eentje overbodig. Maar twee vind ik toch wel handig….
- Snuisterijen.
- Spullen die hun functie hebben verloren. Denk aan kinderschoentjes die te klein zijn geworden. Of speelgoed waar je kinderen niet langer in geïnteresseerd zijn.
- Gadgets die je kocht omdat je dacht dat ze je leven makkelijker zouden maken. Ik kocht ooit bij de Lidl een soort van blender. Maar omdat ik een hekel heb aan gebruiksaanwijzingen lezen, gebruikte ik hem eigenlijk nooit. Het ding stond in de kast te verstoffen. Die blender was echt een impulsaankoop. Op het moment dat ik hem kocht had ik visioenen van mezelf terwijl ik smoothies stond te maken. Maar ik heb eigenlijk helemaal geen interesse in smoothies….
- Spullen die kapot zijn.
- Boeken die je hebt gekregen maar nooit gelezen. Zie ook boeken verkopen!
- Spullen waarvan je niet wist dat je ze nog had. Deze herken je heel makkelijk: het zijn de dingen waarvan je denkt: ‘Hé, had ik dat ook nog?!
- Snoeren en stekkers waarvan je niet meer weet bij welk apparaat ze horen.
- Huissleutels waarvan je niet weet welke deuren ze openen, maar die je niet durft weg te doen.
- Kleding die niet meer past.
- Huidverzorgingsproducten die je toch niet gebruikt. Zo kocht ik laatst in een aanval van: ‘Ik moet beter voor mezelf zorgen!’ van die doekjes waarmee je je gezicht kunt reinigen. Ze liggen nog steeds in mijn tas.
- Kleding en schoenen die je kocht, maar die je eigenlijk helemaal niet draagt.
- Kindertekeningen van je kind(eren) waar niemand ooit meer naar kijkt, maar waarvan je geen afscheid kunt nemen vanwege sentimentele motieven.
Overbodige spullen: wat moet je er nu mee?
Als je jouw overbodige spullen hebt geïdentificeerd en bij elkaar hebt gelegd op de keukentafel dient zich een nieuw probleem aan:
Wat moet je nu met die overbodige spullen?
Als het nog in goede conditie is kun je proberen het te verkopen. Wat voor jouw overbodig is, kan voor een ander nuttig zijn. Kijk of het eventueel geschikt is als een cadeautje voor iemand anders.
Is het kapot? Gooi het dan gewoon weg.
Conclusie over overbodige spullen
Zou het leven niet heerlijk zijn zonder overbodige spullen? Als alles in je huis een duidelijke en actuele functie had? Ik moet bekennen dat ik dit niet kan beweren over mijn huishouden. Hoewel ik al best veel overbodige spullen naar de kringloop heb gebracht. In deze post las je hoe je overbodige spullen in jouw huis kunt identificeren, en wat je er mee kunt doen. Heb je extra hulp nodig? Lees dan de boeken van De Huishoudcoach.
Lees ook mijn post: 10 dingen waarvan ik er teveel heb.
Heb jij veel overbodige spullen in huis?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Overbodige spullen zijn in hekelpunt in ons huishouden. Vooral dingen van de Action krijgen al snel een tripje naar de kringloop. Daar proberen wij elke maand een hele lading naartoe te brengen. Of ik verkoop op een rommelmarkt. Dan hou ik er nog iets aan over! :)