Netfix tip november 2019: The Kominsky method

the kominsky methodMichael Douglas.

Wie kent hem niet? Behalve mijn kinderen dan, die opmerkten dat ze ‘wel eens van hem gehoord’ hadden.

Hij is nu te zien op Netflix in de serie The Kominsky method!

Michael Douglas in The Kominsky method op Netflix!

Michael Douglas staat bekend als topacteur, en werd beroemd met films als Fatal Attraction, Basic Instinct en Falling Down. Maar de beste man wordt ook een jaartje ouder, en de laatste tijd verdween hij toch wat naar de achtergrond.

Nu kwam ik hem echter tegen op Netflix! Hij speelt de hoofdrol in de serie The Kominsky method. En ik geniet met volle teugen! Niet alleen is het leuk om Michael Douglas aan het werk te zien, er komt een hele stoot bekende acteurs voorbij die beroemd waren in ‘mijn tijd’. Om maar eens wat namen te droppen: Kathleen Turner, Danny de Vito, Paul Dreiser, Jane Seymour en Elliott Gould. Ook Jay Leno, weliswaar geen acteur, komt voorbij in de serie.

Michael Douglas is 75, en Alan Arkin is 85.

Een kijkje in je voorland

Maar wat ik vooral zo mooi vind aan The Kominsky method is dat het mij als het ware een kijkje geeft in mijn voorland. Deze bekende acteurs, waarmee ik opgroeide, zijn allemaal ouder geworden. Hun gevorderde leeftijd speelt een belangrijke rol in deze serie. Ik hoor over mogelijke kwalen, hoe is het om ouder te worden, verder gaan na het verlies van een partner etc. En op een prettige manier.

Het roept bij mij de gedachte op: ‘Aha, zo is dat dus ongeveer. Dat is best oké.’ (Waarbij ik natuurlijk heus wel weet dat het fictie is.)

The Kominsky method: waar gaat het over?

Michael Douglas speelt de acteur Sandy. Sandy heeft redelijk succes gehad als acteur, maar zo succesvol als de acteur die hem vertolkt is hij nooit geworden. Hij run samen met zijn dochter zijn eigen acteerschool, waar hij de nieuwe generatie helpt om goede acteurs te worden. Sandy heeft drie echtscheidingen achter de rug, en was zo’n type dat relaties aanging met vrouwen die zijn dochter hadden kunnen zijn. Maar als wij hem als kijker leren kennen, is hij single. Naast Michael Douglas zien we Alan Arkin als zijn beste vriend en agent. Alan verliest in de eerste aflevering zijn vrouw aan kanker. Samen met haar had hij een dochter die voortdurend aan de drugs was, en als vader is hij al zijn vertrouwen in haar verloren.

The Kominsky method heeft niet 1 specifieke verhaallijn. Het is vooral een kijkje in het dagelijks leven van Sandy en Alan. Overigens is de setting vrij glamoureus. De serie speelt zich af in Los Angeles, en met name Alan is rijk.

Trailer The Kominsky method seizoen 1

Waarom is The Kominsky method the moeite waard?

 1. Er zijn amper mooie series over ouder worden. En deze is ook nog een goed geschreven en niet flauw. De bespiegelingen over sterfelijkheid zijn mooi en hoopgevend.
 2. De filmlocatie is leuk!
 3. Je ziet enerzijds hoe de 75-jarige Sandy gebruik maakt van moderne technologieën als Google maps, anderzijds heeft hij het regelmatig over hoe het was voor de opkomst van al die uitvindingen.
 4. Vanuit het perspectief van Sandy kijk je naar de millennials. Dat is herkenbaar, leuk en interessant. Zo zegt 1 van Sandy’s leerlingen: Relaxing is hard for me. I had an emotionally abusive childhood.’ Waarop Sandy vraagt: ‘How old are you?’ Het antwoord is: 28. Sandy: ‘Childhood is over. Relax.’ Ik vond dat erg verfrissend in deze tijd van navelstaren, en jezelf ontplooien en ontdekken. Screen Shot 2019 11 07 at 13.05.00
 5. Michael Douglas zit erin.
 6. The Kominsky method biedt een mooi kijkje in het proces van ouder worden. Zo leerde ik dat het je in de rug kan schieten als je probeert je billen schoon te vegen na je toiletgang! En dat plassen lastiger wordt voor mannen als ze ouder worden. Zo zegt het karakter van Alan Arkin dat hij plast in ‘morse code’.
 7. Qua acteurs is het een feest van herkenning. Zeker als je net als ik tiener was in de jaren 80.
 8. Een aflevering duurt zo’n 25 minuten, dus je kijkt makkelijk even een aflevering.
 9. Het is gewoon een leuk verhaal.

Mijn conclusie over deze serie

Ik kan deze serie van harte aanraden. Hij is hartverwarmend, sfeervol, humoristisch en bovenal menselijk. Het enige dat ik wel moet opmerken is dat ik de serie After Life net iets beter vind.

Praktische informatie

Er staan twee seizoenen van The Kominsky method op Netflix, in totaal 16 afleveringen. Een derde seizoen is in de maak. De serie kreeg een 8,3 op Imdb en won 2 Golden Globes. Je kunt hem kijken op Netflix. De maker van de serie is Chuck Lorre, het brein achter The Big Bang Theory.

The Kominsky method trailer seizoen 2

Similar Posts

14 Comments

 1. Hier nog één hoor, die niet wist waar je het over had;). Als de sfeer van deze serie hetzelfde is als bij Hendrik Groen, moet het genieten zijn.

 2. Yep! Grote fan. Vooral van de zwarte humor en inderdaad het blik bekende acteurs op leeftijd die gewoon nog steeds goed zijn. Alleen nu op leeftijd.

  Ligt in dezelfde lijn als Grace & Frankie.

 3. Ow, net nu we van Netflix overgestapt zijn naar Ziggo… :-( After life vond ik ook fantastisch. nu maar hopen dat Ziggo ‘m ook koopt!

 4. Hee wat grappig, die had ik net op mijn lijstje aanbevelingen gezet, je bent me voor! En inderdaad, vind ik ook, niet zo goed als After Life, maar zeker beter dan de gemiddelde Amerikaanse serie! ;-)

 5. Zat met smart op seizoen 2 te wachten. Is zo’n echte doorkijkserie, het kijkt relaxed weg dus als we de rem er niet op zetten ben je in 3 avonden door een seizoen heen.

 6. We hebben sinds kort Netflix (met de inlog van vrienden) maar nog maar één film gekeken. Ik probeer deze te onthouden als we weer een gaan netflixen. Ooit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.