Is een tandartsverzekering zinvol? Meestal niet.

tandartsverzekering

Is een tandartsverzekering zinvol? 

Ik had al een aantal jaren geen tandartsverzekering. Dat beviel me prima, want ik was zo financieel voordeliger uit.

Ik betaalde namelijk meer aan een tandartsverzekering dan dat de tandarts mij kostte.

Maar in 2019 was ik wel degelijk goedkoper uit geweest, als ik een aanvullende tandartsverzekering had gehad.

Even een sommetje over de tandartsverzekering

In 2018 betaalde ik 103,95 aan mijn tandarts. De goedkoopste verzekering voor de tandarts bij mijn toenmalige zorgverzekeraar Ditzo kostte 141,- per jaar. Daarmee wordt 75% van de tandartskosten vergoed tot een maximum van 250,-.

Dat zou in dit geval betekenen dat ik 77,92 van mijn tandartskosten vergoed zou krijgen. Maar voor dat privilege betaalde ik toen 141,- Lekker dan. Dus je kunt de volgende vuistregel toepassen:

Als je kosten voor de tandarts lager zijn dan de kosten voor de tandartsverzekering, dan is die verzekering niet voordelig.

In 2019 was ik echter 114,85 goedkoper uit geweest mét een tandartsverzekering. Toen had ik namelijk ‘gedoe’ met mijn tanden.

Ook in 2020 spant het erom.

Tandartskosten 2020: 196,06

 • 58,30 Mondhygiëniste
 • 58,30 Mondhygiëniste
 • 58,30 Mondhygiëniste
 • 22,16 Periodieke controle tandarts

De goedkoopste aanvullende tandartsverzekering bij Ditzo kost nu 143,40 per jaar. Daarmee wordt in theorie 75% van mijn tandartskosten vergoed. Dat betekent dat ik in 2020 iets goedkoper uit zou zijn geweest als ik een aanvullende tandartsverzekering had gehad. Zo’n 4 euro om precies te zijn.

Tandartsverzekering voor 2021?

Tsja, wat is wijsheid. In 2019 was ik goedkoper uit geweest als ik een tandartsverzekering had gehad. Maar ik ging er destijds van uit dat dit een toevalstreffer was. Ik verwachtte  niet meer dan 2 tandartscontroles + het schoonmaken en verwijderen van tandsteen. De ervaring leerde dat een tandartsverzekering in dat geval niet loont.

Dus ik waagde het erop, en nam weer géén aanvullende tandartsverzekering voor 2020.

In de praktijk ging ik in 2020 echter 3 keer naar een mondhygiëniste en had 1 tandartscontrole. Daardoor had ik hogere kosten dan ik verwachtte. Met een aanvullende tandartsverzekering was ik achteraf bezien ietsje goedkoper uit geweest.

Voors en tegens van een tandartsverzekering

Het grootste voordeel van een tandartsverzekering is waarschijnlijk gemoedsrust. Een leven zonder deze verzekering kan voor sommige mensen voelen als balanceren op een koord zónder vangnet:

tandartsverzekering
Geen vangnet? Dat vinden veel mensen een eng idee.

Het kan een veilig idee zijn, dat mocht er iets met je tanden gebeuren, je dit waarschijnlijk vergoed krijgt. Het nadeel is echter dat, als je een gezond gebit hebt, een aanvullende tandartsverzekering een overbodige kostenpost kan zijn.

5 Interessante feitjes over tandartsverzekeringen

 1. Kinderen zijn tot hun 18de via de basisverzekering verzekerd voor de meeste tandartskosten. Maar beugels vallen hier niet onder!
 2. Lees goed de kleine lettertjes van aanvullende tandartsverzekeringen. Soms blijken dingen namelijk niet vergoed te worden, terwijl je daar nou juist die aanvullende tandartsverzekering voor had genomen #mijnman
 3. De meeste kosten voor een kaakchirurg vallen onder de basisverzekering. Dus moet je bijvoorbeeld je verstandskiezen laten trekken, dan kan het financieel gunstiger zijn om dit bij een kaakchirurg te laten doen. Je hebt dan wel een verwijsbrief van je tandarts nodig.
 4. 77% van de Nederlanders neemt een tandartsverzekering.
 5. 57% van de Nederlanders maakt weinig gebruik van hun aanvullende verzekeringen.

Hoe kom je erachter of deze verzekering voor jou wel of niet verstandig is?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je er nou achter of voor jóú een aanvullende tandartsverzekering wel of niet verstandig is?

De simpelste manier om hierachter te komen is om aan je tandarts te vragen hoe hij het ziet. Hij of zij zou moeten kunnen inschatten of er grootscheeps onderhoud nodig zal zijn, of dat je er met een paar controles afkomt.

Zegt de tandarts dat hij verwacht dat je het komend jaar meer behandelingen nodig hebt? Vraag dan een offerte hiervoor aan. Zo krijg je een goed beeld van de te verwachten kostenposten. En op basis daarvan kun je vrij makkelijk berekenen of een tandartsverzekering voor jou verstandig is of overbodig.

Handig filmpje voor zorgverzekering dummies

Vind je zorgverzekeringen maar een saai onderwerp? In onderstaand filmpje word je even helemaal bijgepraat in 2 minuten. Inclusief handige informatie over tandartsverzekeringen.

Het antwoord op de vraag Is een tandartsverzekering zinvol?

Hoewel de aanvullende tandartsverzekering populair is, blijkt hij voor veel mensen uiteindelijk niet nodig. Maar dit hangt erg af van de gezondheid van je gebit. Om zeker te weten of een tandartsverzekering zinvol is of niet, kun je het beste je tandarts om een offerte vragen voor de te verwachten kosten van het komende jaar. Daarnaast is het goed om te kijken naar je tandartsgewoontes.

Als je zoals ik 3 keer per jaar naar de mondhygiëniste gaat + 1 periodieke controle bij de tandarts hebt, dan kan een aanvullende tandartsverzekering voordelig zijn.

Wat zeggen ze bij mijn zorgverzekering Ditzo?

Voor de zekerheid heb ik mijn vraag ook nog voorgelegd aan Ditzo. Dat kan via Whatsapp. Ik ben telkens weer prettig verrast over de snelheid waarmee ik antwoord van hen krijg op vragen. Het is één van de redenen dat ik bij hen blijf ‘hangen’.

Dit zeiden ze:

‘Hoi Nicole, bedankt voor je bericht.

Stel dat je voor de TandBeter verzekering gaat, dan wordt er 100% vergoedt van €196,06 De verzekering kost €16,25 per maand dus €195 jaarlijks. Mocht je volgend jaar iets meer mondzorg kosten hebben dan dit jaar, zou ik zeker aanraden de verzekering te nemen.’

Aangezien ik beslist geen hogere kosten verwacht dan dit jaar, kies ik op dit moment NIET voor een aanvullende tandartsverzekering.

Leestip

Zorgverzekering 2022

Hoe denk jij over de aanvullende tandartsverzekering?

Similar Posts

22 Comments

 1. Dit verhaal gaat ook op voor het bijverzekeren voor een bril.
  Zelf had ik geen aanvullende tandartsverzekering, dit jaar heb ik er toch voor gekozen.
  Maar wel met een heel gunstige premie. Hans

  1. Voor mijn bril heb ik me ook nog nooit bijverzekerd inderdaad. Inmiddels heb ik toch een tandartsverzekering genomen Hans. Na wat rekenwerk, blijkt dit toch voordeliger warempel.

 2. Heel leuk om te lezen, want ik had gisteren net ontdekt dat ik honderden euro’s heb weggegooid aan mijn tandartsverzekering afgelopen jaar! Maar dat kwam ook wel omdat ik vanwege corona minder geweest ben dan normaal. Meestal ben ik wel 400 euro kwijt. Ik was afgelopen jaar voor het eerst bij Univé verzekerd voor zorg en ga overstappen naar VGZ. Allebei coöperaties zonder winstoogmerk, dat vind ik fijn. Maar Univé vond ik heel ontoegankelijk (terwijl ze voor de overige verzekeringen wel goed bereikbaar zijn). Leuk dat het contact bij Ditzo wel makkelijk gaat.
  Groet,
  Clara

 3. Ik heb, en voor de tandarts, en voor een bril in mijn verzekering zitten. Ik ga sws 3 keer per jaar naar de mondhygiëniste, plus de controle. En ja, ik heb slechte ogen dus die bril haal ik er ook altijd uit.

 4. Gezien ik nu heel veel problemen heb gehad met 1 kies die getrokken moest worden, en 100% vergoed is, en ik verwacht nog wel meer, heb ik een verzekering, ze kunnen inderdaad ook oplichten die tandartsen, maar als je ruim boven je verzekering uit gaat komen, dan kun je dat al bedenken dat wat ze willen doen, niet klopt.

  4x per jaar gaan wij naar de mondhygiëniste en de tandarts als het nodig is dus. Kortom ik ben volledig gedekt voor wat ik nodig heb. Ik heb eindelijk een eerlijke praktijk gevonden.

  X

 5. Herkenbare ‘struggle’. Ik kies wel altijd voor de tandartsverzekering. Dat is vooral omdat ik uit eerdere jaren weet dat het ineens héél hoog op kan lopen qua kosten en ik snap dat ik daar nu al jaren voor betaal en ik ‘haal het er niet altijd uit’, maar ik vind dit toch wel een veilig gevoel.

 6. Ik heb door een ongeluk wel wat problemen met mijn gebit, dus wel aanvullend verzekerd. EN voor komend jaar zelfs opgehoogd, omdat ik verwacht dat beide kinderen een beugel nodig gaan hebben. Als ik de kleine lettertjes (nou ja, kleine lettertjes) goed begrijp zit er wel een jaar ‘ wachttijd’ op de hogere vergoeding voor de kinderen qua orthodontie, dus pas in 2022 kunnen zij aanspraak maken op de hogere orthodontievergoeding.

  1. Ik heb geen aanvullende tandartsverzekering, maar ik zet de premie apart in een “potje”. Daarvan kan ik de controles en eventuele behandelingen betalen. Heb ik een jaar bijna geen kosten, dan blijft het staan en kan ik er de kosten in volgende jaren mee opvangen. Verder hebben we een aantal jaren geleden de zorgverzekering via Independer afgesloten bij Bewuzzt. Daar kregen we gratis een tandongevallen verzekering bij, en dat is wel een fijn gevoel om achter de hand te hebben.

 7. Twee keer per jaar ga ik voor controle naar de tandarts en krijg een aantal dagen later de rekening per e-mail. Heel fijn als er niets hoeft te worden gedaan. Niet alleen voor mij, ook voor m’n portemonnee!

 8. Ik heb ook een tandarts verzekering en heb net zoveel kosten als jij. Dus handig dat jij even gerekend hebt! Hoef ik het niet meer te doen :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.