Snackgroente: wordt dit het nieuwe koekje?

snackgroenteWel eens gehoord van snackgroente?

Het is het nieuwe koekje : )

Koekje er bij? Of liever een snackgroente?

Als mensen koffie of thee drinken, nemen ze daar vaak een koekje bij.

Als ik op maandagochtend koffie drink met mijn twee maandagochtend koffie vriendinnen dan is daar altijd iets lekkers bij. Zelf serveer ik graag dun gesneden Friesche kruidkoek. En mijn vriendinnen presenteren onder andere chocolate chip cookies, mergpijpen, kletskoppen etc.

Maar onderzoeker Victor Immink van onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research pleit er voor dat we het koekje vervangen door snackgroente. Zo pak je ook meteen het probleem aan dat maar 14% van de Nederlanders 250 groentes per dag eet…

Wat zijn de voordelen van snackgroente t.o.v. een koekje?

Laten we eens kijken wat snackgroente voor heeft op een zoete versnapering.

 1. Het is gezond.
 2. Groentes bevatten minder calorieën.
 3. Snack groente helpt om aan je voorgeschreven portie groente van 250 gram per dag te komen.
 4. Na een snack groente hoef je je niet schuldig te voelen. Of vadsig : )

Wat zijn de nadelen van snackgroente t.o.v. een koekje?

Het grootste bezwaar tegen snackgroente in plaats van een koekje of zo, lijkt me dat het niet zo lekker smaakt in combinatie met koffie. Of thee. Een plak komkommer bij de koffie lijkt me gewoon niet zo’n fijne combinatie. Hetzelfde geldt voor een snoeptomaatje. Hoewel ik het nog nooit geprobeerd heb, dus ik kan het zeker fout hebben.

Wat zijn de opties op het gebied van snackgroente?

Hoe zou je snackgroente in plaats van het bekende koekje in de praktijk kunnen brengen? Wat zijn de opties op het gebied van snackgroente?

1. Snackgroentes: groente in mini formaat

Er blijken zelfs speciale snackgroentes gekweekt te worden. En dan heb ik het over groente in miniformaat. Die je daardoor heel makkelijk als snack kunt eten. Het bedrijf royalzon.com heeft een speciale lijn met snackgroente: Beezy. Kijk:

snackgroente
Op de website staat dat dit niet te koop is… Raar.

De bekendste merknaam op het gebied van snackgroente is Tommies. Daarnaast heb je Fred en Ed die bekend werden met hun zoete beleg. Maar nu bieden ze ook groente en fruit snacks aan.

fred en ed groentesnacks
Fred en Ed groente en fruit snacks. Het is niet direct duidelijk waar je het kunt kopen.

Ze hebben er zelfs een filmpje van gemaakt:

En recent kwam het merk minigustos op de markt.

2. Snackgroente: zelf maken

Hoewel kant en klare snackgroente natuurlijk heel handig is, kun je het ook prima zelf maken. Dat is niet meer dan een kwestie van zelf groente in stukjes hakken. Ik doe dat vaak met paprika en wortel. Die snijd ik in reepjes en ongemerkt snacken de kinderen daar dan van. Een komkommer snijd je eenvoudig in plakjes en kerstomaatjes zijn klein van formaat, en kun je dus ook als snackgroentes presenteren.

Waar kun je kant en klare snackgroentes kopen?

Ik moet zeggen dat het nog niet zo eenvoudig was om er achter te komen waar je terecht kunt voor kant en klare snackgroentes, oftewel groente in mini formaat. Maar ik heb ze gevonden!

Bij de Lidl!

De Lidl verkoopt bij ‘kassa 1’ snackgroentes van het merk Frank & Jan. Dat vind ik nou weer een goede actie van de Lidl! In plaats van marsen en andere snoeprepen dit soort dingen neerleggen vind ik heel sympathiek.

snackgroente

Albert Heijn!

Het was even zoeken, en staat niet als een aparte rubriek op de site, maar ze hebben het wel! Ook weer in tomaten, komkommers en paprika’s.

snackgroente
2,99 bij de Albert Heijn
snoepkomkommer
2,99 bij de Albert Heijn
Screen Shot 2017 02 04 at 13.01.56
2,99 bij de Albert Heijn
edamame
Sojaboontjes, 1,99 bij de Albert Heijn

Jumbo

Als je zoekt op Tommies vind je bij de Jumbo ook groentesnacks. Dat was het eerste merk snackgroente in Nederland blijkbaar. Ze worden geproduceerd door Greenco.

snoeptomaten
1,89 bij de Jumbo
snack groente
1,69 bij de Jumbo
snack groente
1,69 bij de Jumbo

Samenvatting over snackgroentes

Nu er steeds meer aandacht komt voor een gezonde levensstijl, passen daar producten bij als snackgroente. Het bekendste merk is denk ik wel Tommies, maar daarnaast heb je ook Fred & Ed en heeft de Lidl een eigen merk. De Albert Heijn verkoopt het ook, maar ik vind hun presentatie best heel saai. Snackgroente bestaat meestal uit mini formaat komkommers, paprika en tomaatjes en wordt verkocht in handige plastic bakjes.

Het is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar, ook al moet je soms wel even zoeken.

Een goedkoop alternatief voor snackgroente is gewoon zelf je groente in stukjes/reepjes etc. snijden.

Verpak ze duurzaam met een bijenwasdoek!

Leestip: komkommer bewaren.

Wat vind jij van het idee van snackgroente als vervanging voor een koekje?

Similar Posts

45 Comments

 1. Ik weet het niet, ik vind groente niet zo lekker bij mijn thee. Wat ik wel lekker vind is een sinaasappel bij de thee en het allerlekkerste vind ik gedroogde appeltjes bij een kopje thee. Ik ben dus een voorstander van snackfruit i.p.v. snackgroente. Vind het kleine formaat van de groente echt onzin en de plastic verpakking is natuurlijk ook overbodig.

  1. Helemaal mee eens. Aan die verpakkingen erger ik me. Je moet betalen voor een plastic tasje dat je kunt hergebruiken en de verpakking van snackgroente verdwijnt gewoon in de prullenbak. Ik snap er niks van.

  2. Ik snij het liever zelf en die hard plastic emmertjes laat ik sowieso staan. Zo slecht voor het milieu.

  3. Ja dat is ook het eerste wat in me opkomt als ik die plastic bakken en zakken zie. Gaan we plastic tasjes proberen uit te bannen, gaan we daar weer extra plastic het milieu ingooien. Niet iets om reclame voor te maken lijkt me. Wellicht dat het de oplossing lijkt voor mensen die weinig groente eten maar het is wel een hele dure oplossing, zowel financieel als voor het milieu. En de echte slechte eters krijg je daar echt niet mee over de streep denk ik, hoe goed het ook bedacht mag zijn. Onder de streep is het toch weer een marketingding waar bedrijven inspringen op nieuwe hypes….

   En groente bij de koffie, ik moet er niet aan denken. ;) Ik zorg gewoon dat ik genoeg groente en fruit door de dag eet dan kan ik ‘s avonds met een gerust hart mijn dagelijkse lekkers bij de koffie nemen. Helemaal zonder de koek vind ik helemaal niks dus kan me echt verheugen op dat moment.

 2. Wel lekker om mee te snacken, maar niet bij de koffie. In mijn gezin hebben we alleen in de avond een koekje. Ik heb ook geen behoefte aan een koekje overdag. Vast een kwestie van wennen want vroeger deed ik het wel.

 3. Ik vind het een beetje flauwekul, je kunt het beter zelf snijden! Maar bij de koffie lijkt t me zowieso niet smaken! Haha, maar bij de lunch vind ik het heerlijk.

 4. Lekker wortel in plakjes en komkommer in reepjes snijden en dan serveren met een schaaltje hummus. Geweldig toch?
  Ik ben vóór ;)
  Bij koffie lijkt het me wat minder maar mijn vriendinnen en ik drinken altijd thee met elkaar. Daar past zoiets prima bij.
  Ik heb persoonlijk echt geen behoefte meer aan koekjes oid bij de thee/koffie. Het is ook echt een kwestie van gewenning.

 5. Lekker wortel in plakjes en komkommer in reepjes snijden en dan serveren met een schaaltje hummus om in te dippen. Geweldig toch?
  Ik ben vóór ;)
  Bij koffie lijkt het me wat minder maar mijn vriendinnen en ik drinken altijd thee met elkaar. Daar past zoiets prima bij.
  Ik heb persoonlijk echt geen behoefte meer aan koekjes oid bij de thee/koffie. Het is ook echt een kwestie van gewenning.

 6. Ik hoef gelukkig niet noodzakelijk iets bij mij koffie. Een bakkie is genoeg! En verder hou ik gewoon niet van komkommer, tomaat of paprika. Enkel uit de over. Voor mij hoeft het dus niet!

 7. Bij de koffie / thee lijkt het me ook niet erg lekker.
  Maar ik maak ook wel eens voor de kinderen en speeldates een bordje met snackgroentjes ipv snoepjes. Ze vinden het erg lekker. En dan vaak wel een biscuitje / soepstengel erbij zodat het voor hun gevoel niet alleen fruit / groente is.

 8. Ik eet eigenlijk bijna nooit een koekje bij koffie of thee. Soms in het weekeinde, of die ene keer dat we eens ergens iets drinken in de stad, dan wel.
  Standaard een koekje bij de thee vind ik eerlijk gezegd een beetje onzin. Nou drink ik ook rustig 8 mokken thee op een dag en twee koppen koffie – dus ik zou tonnetje rond zijn als ik bij alles een koekje nam!

  Groenten of fruit vind ik prima als tussendoortje, maar niet bij de thee en zéker niet bij de koffie.. bah!
  Het lijkt me zinniger om aan te bevelen om plakjes tomaat / komkommer en zo op de boterham te doen of groenten bij de lunch te eten. Dat lijkt me ook smakelijker (met dus meer kans dat mensen dat ook gaan doen) dan een komkommer bij de thee….

  1. Het leuke is dat veel mensen toch wel groente namen bij de thee volgens Victor Immink : ) Zeker als ze hun eigen bekertje met groentes kregen.

   Op een grote schaal gepresenteerd liep de groente minder goed.

 9. Bij de koffie neem Ik nooit wat……. afgeleerd. Suiker en melk ook, alleen scheutje gewone melk.
  Om te snacken……. tussendoor……. den ik helemaal weg van gedroogde groente en fruit! Ik koop het op de markt, maar zo lekker!
  Neem zakjes van 1 ons, voor de hele week. Of ik verdeel het zelf. Daarnaast voor savonds afgelast klein bakje noten. Walnoten en andere goede noten……. ipv chips of blokjes kaas.

  Vroeger maakte ik fruithapje voor na school voor de kinderen. Dat vloog erin. Is ook heerlijk.

  En ik gebruik zo’n appel-chopper ook lekker als snack zo’n appel!

  1. Gedroogd fruit is vaak weer zoet, en kan ik me dus goed voorstellen als een vervanger voor een koekje.

   Zo’n appel chopper heb ik ook. Een handige uitvinding is dat!

 10. Ik geef mijn zoontje vaak snackgroentjes mee naar school ipv een koekje. Meestal snijd ik de groentjes zelf fijn, daar bespaar je toch heel wat mee. Bij de koffie eet ik nooit groentjes, dat vind ik er niet zo goed bij passen, dan liever gewoon niets bij de koffie.

 11. Groente bij de koffie of de thee lijkt me niet lekker. Wat ik wel lekker vind is zijn de combinaties sinaasappel bij de koffie en een appel bij de thee. Ik heb bij de snackgroente het idee dat ze enorm bespoten zijn, maar misschien klopt dit niet. Ze zijn wel verpakt in plastick bekers.
  Ik ben dol op koekjes en probeer er niet teveel van te eten !

 12. Ik was op mijn werk(in de zorg)altijd de enige die geen koekje bij de koffie nam…en smiddags een grote berg fruit en wortels en paprika sneed bij de thee. Eenmaal gesneden nam iedereen wel wat. Overigens was ik ook altijd de enige die de oudjes in het huis op hete dagen een bouillonnetje gaf. Extra drinken én wat zout…
  Tegenwoordig is het dus hippigheid om dat soort dingen te doen…en het snackgroente te noemen…sja…nieuwe laarzen van een oude leest.

 13. Zoals de meesten hier aangeven: zeker gezond, zeker ook lekker als tussendoortje, maar nee zeg, niet bij de koffie. Daar hoort voor mij toch een koekje oid bij! Smakelijk :)

 14. Sommige mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen om zich te onderscheiden van de rest. Bizar gedrag dat extreme vormen aanneemt is daarbij voor hen van ondergeschikt belang. Dat een grote massa kuddedieren zonder enige vorm van smaakgevoel dankbaar gebruik maakt van dit soort “verfrissende” recepturen ligt dan wel weer voor de hand.
  Ik serveer mijn gasten in elk geval geen schorseneren, raapstelen, winterwortels of een spitskool bij de koffie. Een Brusselse wafel, ontbijtkoek met roomboter of gewoon een pak koekjes op tafel ligt hier meer voor de hand. Maar voor velen is dat tegenwoordig schijnbaar “ouderwets.”

 15. Heerlijk! Ik snoep altijd groentes, of het nu een wortel is of allemaal schjfjes komkomer. Ik koop wel de cherry tomaatjes, maar verder koop ik niet speciaal de snack groentes. Die vind ik in verhouding veel te duur. En heb er geen probleem mee om zelf een komkomer in plakjes te snijden…

  Ik snoep altijd groentes tijdens het bloggen. En ja heerlijk in combinatie met een grote potthee.

 16. Aangezien ik nogal een snoepkont ben en ‘s avonds vaak wil gaan snoepen heb ik tegenwoordig standaard wortels in de koelkast liggen. Dat is tegenwoordig ‘s avonds mijn koekje/chips/chocolade ;). Lief.sx

 17. Bij ons in huis wordt genoeg rauwkost gegeten – we hebben wel eens snoeptomaatjes in huis, maar meestal snijden we de tomaten / komkommers / paprika gewoon zelf. Maar bij de koffie? Nee, dat lijkt me niet zo’n lekkere combi :)

 18. Niet als vervanging voor mijn koekjes, wel als extra erbij. mijn dochter zou wel kiezen voor de komkommertjes ipv koekjes. Maar ik kan niet van de oreo koekjes afblijven haha

 19. Als vervanging voor mijn koekjes vind ik het niet zo interessant. Dan vind ik fruit al iets lekkerder bij de thee. Een schaaltje druiven of wat stukjes mango ofzo. Snackgroenten vind ik meer iets wat chips en zoutjes kan vervangen. Dat doen we in onze familie trouwens al jaren, rauwkost en snackgroenten serveren op een feestje.

 20. Voor bij de koffie of thee lijkt het me niet zo lekker… dan liever niets bij de koffie.
  Wij gebruiken groenten en fruit al als vervanging van het tien uurtje zeg maar, bij de meisjes op school hebben ze twee dagen per week dat er sultana/liga meegenomen mag worden naar school. Helaas voor onze meiden… dan krijgen ze niet ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.