Zo kies je je tuinmeubilair!

tuinmeubilair

Bij één van de kringloopwinkels die Doetinchem rijk is, staat ook in de winter tuinmeubilair te koop buiten.

Afgelopen zaterdag spotte ik bijvoorbeeld een grote, grijze glazen tafel. Alleen daarom vind ik kringloopwinkels al leuk: je kunt prachtig zien welke meubels er een tijdje geleden ‘in’ waren, en welke nu dus ‘uit’ zijn aangezien ze bij de kringloop staan.

tuinmeubilair
Herinner je je deze nog? Massaal te koop bij de kringloop…. Wit, plastic tuinmeubilair.

Hoewel het nog winter is, heb ik de eerste sneeuwklokjes alweer gezien. En ik merk dat het lentegevoel bij mij begint te groeien. En zo ook mijn interesse voor tuininrichting.

Anno 2017: tuinmeubilair lijkt op je meubels binnen

Op dit moment zie je, heb ik tenminste het idee, steeds meer meubilair dat veel lijkt op meubels die je normaliter binnen hebt staan. Zoals grijze hoekbanken en grijze fauteuils. Je hebt zelfs tuinstoelen die op kantoormeubilair lijken. Moet je kijken:

tuinstoel
Tuinstoel van Hartman 249,-.

Alleen het materiaal verraadt nog dat dergelijk tuinmeubilair voor buiten gemaakt is.

Zelf hou ik het meest van rieten stoelen én van buitenmeubilair in leuke kleurtjes. Hoewel ons tuinmeubilair nauwelijks de naam verdient, vind ik het wel degelijk belangrijk.

Tuinmeubilair kan namelijk een bepaalde sfeer scheppen vind ik.

Maar hoe kies je nou het juiste tuinmeubilair voor jou?

Hier onder een handige lijst met aandachtspunten!

Zo kies je het juiste tuinmeubilair!

 1. Bedenk wat voor stijl/sfeer je graag in je tuin wilt. Houd je van modern en strak? Dan kies je een heel ander soort tuinmeubilair dan wanneer je meer houdt van romantische tuinen.
 2. Hoe groot is je tuin? Net als in huis is het belangrijk dat je meubels passen bij de grootte van je tuin. Je moet bij wijze van spreken nog wel goed langs de tuintafel kunnen lopen.
 3. Wat is je budget? Wat wil je uitgeven aan tuinmeubilair? Van te voren een maximale prijs afspreken voorkomt impulsaankopen, en dat je ineens veel te veel geld uitgeeft.
 4. Voor hoeveel personen heb je tuinmeubilair nodig? Vanwege ons zevenkoppige gezin, kocht ik ooit bij de kringloop zo’n biertafel met twee banken. Daar passen we allemaal prima op.
 5. Hoe belangrijk is comfort? Wil je lekker een boek kunnen lezen in je tuinmeubilair? Of mag het best wat minder comfortabel zitten? Onze biertafel met de banken zit bijvoorbeeld niet zo lekker als ik wil relaxen. Maar om aan te lunchen is hij weer prima.
 6. Moet het tuinmeubilair buiten kunnen staan? Dit vind ik zelf een hele belangrijke. Mijn man en ik blijken te beroerd om elke keer dat het regent het tuinmeubilair naar binnen te sjouwen. In zo’n geval is het dus belangrijk dat het tuinmeubilair enigszins weerbestendig is.
 7. Uit punt 6 volgt de volgende vraag: Wil je tuinmeubilair met of zonder tuinkussens? Stoelen met een tuinkussen zitten meestal net wat lekkerder dan zonder kussens. En tuinkussens kunnen een verder saaie stoel enorm opleuken vind ik persoonlijk. Moet je deze bijvoorbeeld eens zien:
  tuinkussen
  Deze kost 24,95. Ik vind ‘m mooi!

  Zelfs die suffe witte plastic stoeltjes worden leuker met een mooi tuinkussen. Maar bij tuinkussens moet je wel weer bereid zijn om de boel bij slecht weer naar binnen te halen!

Samenvatting over tuinmeubilair

Tuinmeubilair straalt, net als gewoon meubilair, een bepaalde sfeer uit. Dat maakt dat tuinmeubilair heel persoonlijk kan zijn. In deze post gaf ik een handig lijstje met aandachtspunten als je op zoek wilt naar nieuw tuinmeubilair : )

Lees ook mijn post ‘Wat zegt jouw tuin inrichting over jou?‘ en Wat zijn goede tuinstoelen?

Wat voor type tuinmeubilair heb jij?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ons tuinmeubilair bestaat volgens mij in zijn geheel uit krijgertjes…

  WIj hebben de groene variant van de witte plastic stoelen. ‘Sfeer’ is bij ons geen maatstaf als het om tuinmeubilair gaat vrees ik. Het moet wel stevig genoeg zijn, lekker zitten en je moet ze buiten kunnen laten staan (de stoelen dan, tuinkussens zijn makkelijk binnen te leggen). Oh ja: betaalbaar is voor ons ook een belangrijke maatstaf…

  En voila! Groene plastic tuinmeubels met een tuinkussen erin :-)

 2. Wij hebben 2 ouderwetse witte lattenbanken. Onder de ene hebben we wielen gemaakt en lange duwlatten (zoals bij ‘n kruiwagen) zodat we de bank makkelijk kunnen verplaatsen. We hebben een picknick-tafel met 8 zitplaatsen, een duo-zitter en 4 rieten stoelen met een tafel. We hebben een grote tuin (2000 m2) met 3 terrassen. Plastic tuinmeubelen vind ik (meestal) erg lelijk!

 3. In dit huis hebben we geen tuin maar ik was ‘vroeger’ voorstander van de gewone goedkope plastic meubelen omdat je die op makkelijke wijze, bijvoorbeeld zoals je zegt met leuke kussen, een geheel nieuwe sfeer kon creëren. En die dingen waren ook echt onverwoestbaar! :)

 4. Wij hebben sinds afgelopen jaar een overkapping aan ons schuurtje gebouwd en voor daaronder een mooie loungeset gekocht met heerlijke dikke kussens! En omdat ze onder de overkapping staan hoeven die kussens in de lente/zomer en begin herfst niet naar binnen gehaald te worden! Verder hebben we ook een tweedehands houten tuinset in de tuin staan, was echt een koopje op marktplaats!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.