Slechte gewoontes? Zo kom je er vanaf!

slechte gewoontes

Als iets een gewoonte is geworden, dan doe je het bijna zonder er bij na te denken. Het is onderdeel van je ‘systeem’ en je dag geworden.

Gewoontes zijn dus heel krachtig.

En dat kun je in je voordeel gebruiken. Doordat bijvoorbeeld hardlopen een gewoonte van me is geworden, hoef ik het niet van mijn wilskracht te hebben. En aangezien wilskracht beperkt is, vind ik dat heel gunstig!

Maar er zijn helaas ook slechte gewoontes. En die zijn even hardnekkig als goede gewoontes. Het kan daarom erg lastig zijn om van slechte gewoontes af te komen. Maar het kan wel!

Laten we eerst eens kijken welke slechte gewoontes er zoal zijn : )

Slechte gewoontes

 1. Roken.
 2. Minstens 3 keer per week fast food eten.
 3. Alles met de auto doen, ook dingen die op fiets-of loopafstand zijn.
 4. Snoepen.
 5. Impulsief dingen kopen.
 6. Piekeren.
 7. Je zorgen maken.
 8. Dingen uitstellen terwijl je weet dat ze moeten gebeuren.
 9. Geld uitgeven terwijl je op de centen moet letten.
 10. Standaard overal te laat komen.
 11. Schuttingtaal gebruiken.
 12. Agressief zijn in het verkeer.
 13. Voortdurend op je smartphone kijken. Ook als je in gezelschap en in gesprek bent.

Hoe doorbreek je een slechte gewoonte?

Een slechte gewoonte heb je niet zo maar. Die heb je (per ongeluk) opgedaan omdat hij je iets opleverde. Zo kan roken zorgen voor ontspanning. Simpelweg zeggen: ‘Ik stop met… 3 keer per week fast food eten,’ werkt daarom niet.

De truc om van een slechte gewoonte af te komen is er een andere gewoonte voor in de plaats te zetten.

Drie keer per week fast food eten levert je bijvoorbeeld tijdswinst op omdat je dan niet hoeft te koken. Een truc om deze gewoonte te doorbreken, is in het weekend maaltijden voorbereiden. Zo behoud je de tijdswinst die de fast food je opleverde, maar je vervangt het met gezond eten.

Het geeft niet als je ‘de fout in gaat’

Slechte gewoontes zijn er niet voor niets, en ze zijn hardnekkig. Houd er dus rekening mee dat je wel eens een keertje de mist in zult gaan. En verbind daar dan niet meteen de gedachte aan:

‘Oh nee, het is mislukt! Ik ben mislukt. Ik kan het maar beter meteen opgeven nu! Waar zijn de Big Macs?!’

Een keertje in je oude gedrag terugvallen geeft niet. Begin gewoon opnieuw met nieuwe moed!

Mijn slechte gewoontes

slechte en goede gewoontesIk mag hopen dat ik meer góede dan slechte gewoontes heb! Laat ik ze eens op een rijtje zetten!

Mijn goede gewoontes

 • Ik zorg dat ik dagelijks minstens 30 minuten intensief beweeg door hardlopen, fietsen of de crosstrainer.
 • Ik kook elke dag.
 • Ik ruim ‘s avonds het huis op en dek de tafel.
 • Elke vrijdagmiddag ruim ik grondig op, en maak ik schoon.
 • We eten de warme maaltijd netjes met het gezin aan tafel.
 • Ik snoep overdag alleen een koekje bij de koffie.

Mijn slechte gewoontes

 • Ik eet ‘s elke avond een Paashaas/Sinterklaas/Kerstman. En als die op zijn een brosreep.
 • Ik eet erg snel. Vaak heb ik mijn maaltijd in 5 minuten naar binnen gewerkt. Dat is niet gezond, slecht voor de spijsvertering en je geniet zo niet van je eten.
 • Ik gun mezelf vaak geen tijd om naar de wc te gaan.
 • We eten vrijwel altijd aan tafel, maar op donderdag eten we met-het-bord-op-schoot terwijl we het slechte TLC programma Say Yes to The Dress kijken.
 • Ik heb de neiging om ‘s avond nog weer te gaan zitten werken.

Samenvattend

De truc om van een slechte gewoonte af te komen is hem vervangen met een goede gewoonte. Alleen maar stoppen met de slechte gewoonte werkt niet, omdat er een behoefte onder schuil gaat. En die moet je op een andere manier zien te bevredigen.

Reacties Huisvlijt bezoekers over slechte gewoontes

 • Wat een confronterende vraag… :-) Goede gewoonten: we koken altijd zelf en eten samen aan tafel. Iedere dag fiets ik naar mijn werk en ik sport ook nog een uurtje per week. Veel leuke dingen doen met familie en vrienden. Slechte gewoonten: ‘s avonds te lang bezig blijven met laptop of i-pad. Belangrijke klusjes uitstellen. Mijn grootste zonde is dat ik chips soms veel te lekker vindt… (Sanneke)
 • Ik zal maar beginnen met mijn goede gewoonte : Ik probeer mij te verplaatsen in de ander. Mijn slechte gewoonte is: Ik heb last van uitstelgedrag, ben jaloers op mensen , die meteen aanpakken. (Sylvia)
 • Goede gewoontes Bespaarzuinig
  Kook altijd vers en eet gezond.
  – Ik neem ‘s avonds elke dag een half uurtje om moet- dingen te doen die ik niet in aanwezigheid van zoonlief kan / wil doen
  – Na de bedtijd van zoonlief hou ik absolute me-time (op dat halfuurtje na dan)
  – ik ruim dagelijks op en heb een vast poetsuurtje.
  – Zoonlief moet zijn speelgoed opruimen voor de maaltijden en voor het naar bed gaan.
 • Slechte gewoontes Bespaarzuinig
  – Vroeg wakker worden terwijl zoonlief soms nog slaapt…
  – Soms teveel overnemen van mijn huisgenoten.
 • Oh, slik, ik ben een heks ik heb heul veul slechte gewoontes geloof ik…. (Sillie)
 • Goede gewoonten : We eten aan tafel Hier wordt ook elke dag gekookt, sinds een goed jaar grotendeels eigen kweek groenten (kan ook niet anders, ik volg een strikt dieet zonder suikers, vetten of lactose). Elke dag een fikse wandeling met de honden Het huis krijgt elke week een grondige poetsbeurt Was en strijk loopt haast nooit torenhoog op. Slechte gewoonten : Hier wordt veel limonade/cola gedronken (ikzelf niet, mag geen suiker) Snoepen : elke avond, maar wel zelfgemaakte dingen, soms ook chips Eén keer per week frieten (patat) met allerlei ongezonde dingen erbij ;) Ik rook (buiten) en drink veel koffie (wel déca, maar toch). Ik klaag (te) veel over rondslingerende rommel, op kinderen die hun kamers niet netjes houden, over het warme weer,…ik klaag gewoon te veel! Werk aan de winkel dus maar we zijn ermee bezig. Als ik het zo even bekijk, zie ik het zelf staan : ik ben nogal een freak wat betreft het huishouden, blij dat ik er de tijd voor heb! (Inge)

Welke slechte gewoontes zou jij graag willen doorbreken?

Similar Posts

11 Comments

 1. Piekeren en snoepen zijn mijn slechte gewoontes. Ik probeer er al lang van af te raken en soms lukt het voor even, maar meestal verval ik al snel weer in mijn slechte gewoontes.

 2. piekeren ,ik probeer nu met headspace hier iets aan te doen.
  Ik zou meer moeten sporten maar krijg het niet voor elkaar hier echt een gewoonte van te maken.
  Heb jij nog tips?

  1. De truc is om iets te vinden waarom je echt wilt gaan sporten. Bij mij was dat een moment van rust vinden. Daardoor ging ik hardlopen.

   Vervolgens is het de truc om je sportkleding klaar te leggen en meteen aan te doen als je opstaat. Je voelt je toch een beetje belachelijk als je de hele dag in sportkleding loopt terwijl je niet sport.

   Daarnaast is het een kwestie van vooral niet te veel nadenken. Gewoon snel gaan! Ren 15 minuten van huis af, en je hebt het al gered! Want die andere 15 minuten krijg je vanzelf om je naar huis wilt : )

 3. Ik zou wel graag iets zorgelozer willen leven. Met fast food ben ik sinds januari helemaal gestopt en hoewel ik het soms mis, ben ik blij dat we nu veel gezonder eten. Merk het aan alles!

 4. Ik denk dat je er een innerlijke motivatie voor moet hebben om van een slechte gewoonte af te komen, dan lukt het altijd!
  Leuke log!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.