Over Scandinavisch design en Villa Kakelbont

Over Scandinavisch design en Villa Kakelbont

Bij Scandinavië denk ik Astrid Lindgren. En Pippi Langkous. En aan Villa Kakelbont. Maar Scandinavisch design staat voor eenvoudiger leven, minimalisme, ingetogenheid en functionaliteit. Er wordt gewerkt met strakke lijnen, en volgens het principe less is more. Ik heb geprobeerd de afbeelding bovenaan deze post ook volgens het principe van Scandinavisch design te maken : )

Scandinavisch design zorgt voor een rustige sfeer

Het voordeel van Scandinavisch design is dat, als je je huis er mee inricht, je verzekerd bent van een rustige uitstraling. Mijn woonkamer is niet bepaald Scandinavisch design. Hoewel ik wel een bank van Ikea heb : ) Niettemin spreekt de stijl me wel aan. Ik houd wel van de lichte tinten, en de rust die het uitstraalt. Dat brengt me op de vraag:

Hoe kun je Scandinavisch design bij jou thuis toepassen?

Stel nou dat jij denkt: ik zou wel wat meer Scandinavisch design in mijn huis willen. Of stel dat ik, in mijn potpourri van meubels en kleuren, een stuk Scandinavisch design zou willen brengen.

Hoe kunnen we dat dan aanpakken?

 • Gebruik veel wit! Kenmerkend voor Scandinavisch design is de kleur wit. Vaak in combinatie met verschillende grijstinten.
 • Kies voor natuurlijke materialen, en veel licht gekleurd hout.
 • Kies voor houten vloeren en zelfs houten plafonds. In lichte kleuren uiteraard.
 • Zet meubels neer zonder tierlantijntjes, maar met strakke, simpele lijnen. Geen poespas.
 • Vermijd veel accessoires. Houd je vensterbanken en kasten rustig.
 • Ga voor lichtgekleurde vloerkleden, die niet de hele vloer bedekken.

Voorbeelden van Scandinavisch design

Theorie is allemaal leuk en aardig, maar hoe pas je dit nou in de praktijk toe? Hieronder twee voorbeelden van Scandinavisch design. Als eerste een stoel van Hay design:

hay design stoel

Ik zou graag een keer nieuwe keukenstoelen willen. Bovenstaand type stoel vind ik erg leuk. Bovendien lijkt hij me heel makkelijk even af te nemen met een vochtig doekje. En dat vind ik voor keukenstoelen erg belangrijk. Zoals je ziet is deze stoel van Hay design simpel qua vormgeving. Hij is functioneel en er zitten geen overbodige dingen aan. Hetzelfde geldt voor onderstaande kast van Muuto, een Deens designlabel dat is opgericht in 2006 door de vrienden Peter en Kristian. Muuto staat voor ‘fris perspectief’.

Screen Shot 2018 10 09 at 15.47.29

Ik bedoel maar: meer basic dan deze kast kan het volgens mij niet worden! Het zijn gewoon vier planken.

Nog even terug naar Villa Kakelbont

Ik wil toch even terug naar Villa Kakelbont! Ik vind dat altijd zo’n superleuk huis. En met de kennis van Scandinavisch design die we nu met z’n allen hebben, durf ik best te beweren dat Villa Kakelbont zeker Scandinavisch design kenmerken heeft!Kijk maar:

Villa Kakelbont
De keuken van Villa Kakelbont. Zie je de kenmerkende Scandinavische stijl?

Ik zie lichte tinten, veel hout, grote ramen met veel licht en volgens mij zijn alle meubels behoorlijk strak. Ik zou best zo’n keuken als in Villa Kakelbont willen hebben : )

Samenvattend

Als je bij jou thuis een sfeer van Scandinavisch design wilt creëren, kies dan voor lichte muren, lichte meubels en eenvoudige lijnen. Voor mijn woonkamer zou het nog een flinke klus zijn om die een Scandinavische sfeer te geven. De woonkamer is namelijk relatief wat donkerder bij ons. Bovendien heb ik een grote donkerbruine boekenkast die een hele wand bedekt. Verder heb ik van die ouderwetse vloerkleden liggen. Maar in mijn keuken zou het best kunnen! De keuken is al vrij licht namelijk, en ik heb al een pastelkleurig groen keukenkastje staan.

De truc is dus te kijken wat bij jou thuis past.

En daar toe te slaan met je Scandinavisch design : )

Leestip

Houten latjes muur

Wat vind jij van Scandinavisch design?

Similar Posts

28 Comments

 1. Best mooi, Scandinavisch design, Maar wel uitkijken dat kamers niet teveel op een toonzaal van een meubelwinkel gaan lijken. Een vriendin had haar kamer helemaal opnieuw ingericht. Heel smaakvol maar onpersoonlijk. In haar geval meer een mooie foto uit VT wonen.
  Mijn woonkamer is een mix van oud en nieuwer. Organisch ontstaan ;-)!

 2. De Pippie Langkous keuek, zo had ik er nooit naar gekeken,maar inderdaad : heel etg Scandinavisch. Ik vind deze stijl ook wel mooi,maar ik krijg het niet voor mekaar: ik ben een te grote sloddervos

 3. Hihi, ik ben wel van het Scandinavische design. Ons huis brult IKEA, zegt mijn man, hoewel ik dat zelf wel vind meevallen. Nu de kids groter worden, is het investeren in duurdere meubelen dan IKEA ook wel weer de moeite :-)

  Overigens zou ik van zo’n Pippi-Langkous-keuken echt dodelijk ongelukkig worden….

 4. Heel mooi en ik haal er ook wat uit, wat ik toepas in ons interieur. Het totale plaatje vind ik wat steriel (in een huis moet je ook leven vind ik. Niet dat mensen met een perfect Scandinavisch design dat niet doen). Maar ik houd gewoon teveel van de combi van Indonesisch teakhout, antiek, Ikea, vintage en ja, inderdaad een Skandinavische lamp (van een dure woonwinkel) tussen dat alles. Wat we wel al goed hebben gedaan is dat alle muren en plafonds (warm) wit zijn, de vloer in het hele huis een licht houten kleur (laminaat) zonder drempels.

 5. Als student vind ik het heerlijk om mijn kamer in een Scandinavische stijl te hebben ingericht. Lekker rustig en daardoor rustig in mijn hoofd

 6. Ik vind het echt heel mooi, vooral voor een kinderkamer. Zelf hebben wij het niet thuis, we hebben het meer…. ehm gezellig en stoer? Geen idee eigenlijk :P

 7. Het heeft zeker zijn charmes, dat Scandinavisch design. Zelf hebben we een mishmash van allerlei stijlen, maar vooral donker LOL Wij houden van donkere kasten, en wel lichte muren, dat wel. Anders zou ons kleine huis nog kleiner tonen.

 8. Ik houuuuu van Scandinavisch Design en het liefst tover ik heel mijn interieur om naar deze stijl. Helaas moet er dan ook budget zijn om dit te doen, haha!

 9. Ik ben gek op alles Scandinavisch! Helaas lukt het minimalistische qua inrichting hier niet zo en gaan we daarom maar voor kleurrijk en eh… vol. Met speelgoed vooral. Maar goed als het speelgoed ooit niet meer door heel het huis hoeft… wie weet

 10. Ken je de site lantliv.com?
  Ik denk dat je dat ook heel leuk zou vinden :-) Bij ‘lantliga hem’ zie je allemaal Pippi Langkous huizen uit Scandinavie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.