Boektips

Oud worden: hoe word je 100 of ouder?

oud worden

Oud worden gaat vanzelf.

Maar hoe komt het dat sommige mensen de 100 halen en andere niet?

In het boek 99+ Een geheim of een geluk? gaan twee artsen in gesprek met ‘tien eeuwelingen,’ mensen die rond de 100 jaar oud zijn. Oud worden is bij hen dus heel goed gegaan!

Oud worden: 99+ Een geheim… of geluk?

‘Negentigers en honderdplussers zijn de snelst groeiende leeftijdsgroep in Nederland,’ begint het boek 99+ Een geheim… of geluk? Op het moment dat het boek werd uitgegeven in 2016, waren er ongeveer 3500 mensen in Nederland van 99 of ouder. Artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefster gingen op zoek naar het antwoord op de vraag:

Waarom worden sommige mensen zo oud? Is het een kwestie van geluk of dragen deze mensen een geheim met zich mee?

Om het antwoord te vinden spraken ze met 10 eeuwelingen, en vroegen hen: ‘Waarom bent u zo oud geworden?’

Dat leverde mooie en sfeervolle geschreven portretten op, in combinatie met prachtige foto’s. Er zijn 5 mannen en 5 vrouwen geïnterviewd.

Oud worden: is er een geheim?

Aan het eind van het boek blikken Hans van Hateren en Nanno Kleefstra terug op hun gesprekken. Is er een geheim voor succesvol oud worden? Ze concluderen dat dit niet het geval is.

‘Er spelen teveel factoren een rol bij gezond oud worden.’

Wel valt het hen op dat de 10 oude mensen die ze spraken allemaal tevreden waren, ook al kenden ze zeker ook moeilijke periodes in hun leven.

‘De dood boezemt ze geen angst meer in, zelfs niet als deze morgen zou komen. Toch waren deze mensen niet uitgeblust.’

Een prettige verrassing vinden ze de vitaliteit van de eeuwelingen. Oud worden hoeft dus niet per definitie te betekenen dat je weinig meer kunt.

Mijn conclusie over dit boek over oud worden

99+ Een geheim… of geluk? is een mooi en sfeervol boek. Ik vind het echt een aanrader. De portretten zijn fijn om te lezen en de foto’s van de oude mensen prachtig om te bewonderen.

Wie geïnteresseerd is in mensen, en hoe ze hun leven leiden, zal dit denk ik een mooi boek vinden. Het lijkt me ook leuk als cadeau.

Praktische informatie over 99+ Een geheim… of een geluk?

99+ Een geheim… of een geluk? is voor 25,95 te koop bij bol.com. De opbrengsten van dit boek gaan naar onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek naar suikerziekte.

oud worden

Hoe oud zou jij willen worden denk je?

Similar Posts

26 Comments

 1. morgen word ik 60, dan zit ik in mijn derde jeugd ;-)
  Ik werk bij bejaarden, bij mij ligt het er gewoon aan hoe ik me voel, ik weet nu nog niet hoe oud ik wil worden
  Een @->- voor jou.

 2. Ik weet niet of ik oud wil worden, het ligt er maar aan hoe gezond ik blijf. Ik doe koffieochtenden met ouderen uit de straat en velen mankeren iets en geven vaak aan dat het leven niet meer zo leuk is omdat ze zoveel niet meer zelf kunnen. De auto opgeven, met een rollator lopen, huishoudelijke hulp voor de zware klussen, of zelfs hulp bij aankleden, allemaal dingen die ze steeds afhankelijker van anderen maken en dat vinden ze moeilijk en niet leuk. Steeds nieuwe mensen, en in de enge tijden met corona ook nog vaak(bijna altijd) zonder mondmaskers….nee, dan vergaat mij ook de in om oud te worden. Wel een extra motivatie om gezond te eten en te bewegen om zolang mogelijk gezond te blijven.

 3. Tja, ik ben ook tevreden al ken ik ook periodes die minder waren en/of zijn. Ik ben erg gelukkig, ik sport, ik eet gezond. Drink en rook niet.. Wie weet heb ik ook geluk.

 4. ik ben ook tevreden, maar als ik vanavond ga slapen en morgen weg blijf, is het ook goed… dit klinkt zwaar, maar zo tevreden ben ik gewoon. Ik ben klaar in feite, maar voor elke ochtend dat ik weer wakker mag worden ben ik dankbaar, kijk naar wat er wel is, en ga weer mijn dingen doen, live life to the fullest, dat staat niet voor niets op mijn blog.

  X

 5. Oud worden is denk ik inderdaad een kwestie van een heleboel factoren. Het valt mij wel op dat er steeds meer vitale ouderen komen, maar aan de andere kant zijn er ook heel veel ouderen die geen kant meer op kunnen. Ik zie het bij mijn eigen grootouders. Oud worden als mijn vitale grootouder? Daar teken ik voor. Maar zo krakkemikkig als de andere grootouder? Dat lijkt me behoorlijk heftig.

 6. Ik heb het gevoel dat ongeveer 85 jaar goed is. En ben van plan de nog voor me liggende 11 jaar zo goed mogelijk te leven,ondanks wat beperkingen

 7. Ik heb geen idee. Ik vind het belangrijker dat we waakzaam blijven dat ons leven leefbaar blijft ipv langzaam maar zeker in een social credit system gerommeld te worden a la China. Evt met chips in ons hoofd, met dank aan ene Musk.

 8. Het gaat mij meer om de kwaliteit als om de kwantiteit en dat is bij ouder worden niet anders. Blijf ik gezond en goed bij de tijd dan wil ik best 100 worden. Word ik ernstig ziek, volledig afhankelijk en/of dement dan hoop ik dat er tegen die tijd meer mogelijk is om er zelf uit te stappen.

 9. Mijn moedertje is 88, zij vind het leven nog erg de moeite waard en geniet van elke dag die ze krijgt. Ondanks dat ze chronisch ziek is en al enkele keren kanker kreeg, een keer agressief met amputatie en nu een leukemie en huidkanker is ze positief. Ze loopt elke dag een stuk en doet op haar manier vrijwilligers werk.
  Ik hoop oud te worden zodat ik nog lang mijn kinderen met een beperking kan begeleiden.

 10. Mijn moeder is 92, haar oudste zus werd ook 92 jaar. Mijn moeder heeft weliswaar Alzheimer, maar is nu een blij mens. Als ze maar kan lopen.
  Of ze tevreden is (voordat de dement werd) kan ik niet zeggen. Ze heeft veel meegemaakt.

  Wat mij opgevallen is, is dat de generatie die de tweede wereldoorlog als kind/tiener hebben meegemaakt vaak in de negentig of tegen de honderd aan zitten. Ze hebben honger meegemaakt. Wetenschappers hebben bij muizen ontdekt dat als ze te weinig eten krijgen, ze fit ouder worden. Misschien geldt dat ook bij mensen. Wie zal het zeggen.
  Ik ben benieuwd hoe oud mijn moeder wordt. Ze heeft een sterk lichaam en geest, al is die dwalende.

 11. Nog een aanvulling op mijn opmerking.
  Op yt Cafe Weltschmerz, de aflevering van 2 september jl. De situatie waar we nu in zitten wordt helder uitgelegd. En ook hoe belangrijk het is dat we daar als mensen over gaan praten. Een open debat.

 12. Pfff. 100? Ik moet er niet aan denken! Mijn moeder is 89 en het gaat nog best goed met haar. Maar voor mij zou het niet hoeven. Behalve haar kinderen en kleinkinderen is iedereen (alle broers, zussen en vrienden) om haar heen al dood. Ze heeft zelfs al een kind overleefd. Lijkt me verschrikkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.