Waarom zijn onroerend goed verzekeringen noodzakelijker geworden?
Last updated on June 10th, 2024 at 09:05 am
- Waarom is een onroerend goed verzekering de laatste tijd voor de meeste huishoudens steeds noodzakelijker geworden?
- Sommige verzekeringen zijn verplicht voor huiseigenaren
- Opstalverzekering moet van de bank
- Inboedelverzekering meestal niet verplicht
- Inbraak en vandalisme bedreigen onze spullen
- Nederlanders steeds banger voor inbraak
- Stormen brengen verzekeringsrisico’s met zich mee
- Storm: kans op schade huis
- Tegelterreur
- We houden niet van risico’s en dekken ons in
- Risico’s beperken en vergoed krijgen
- Nawoord van Vlijtig Liesje over onroerend goed verzekering
- Extreme wateroverlast Limburg
- Als je huis ontploft. Letterlijk.
- Een nuancering
Bij de woorden onroerend goed verzekering denk ik onwillekeurig aan een vastgoedmagnaat of zo.
Maar ook als gewone burger heb je met onroerend goed verzekeringen te maken.
Wat mij betreft een typisch gevalletje:
‘Het is hemelschreiend saai, maar je kunt het maar beter goed geregeld hebben. En dan kun je het daarna hopelijk vergeten.’
Diane schreef voor Huisvlijt onderstaand artikel over onroerend goed verzekeren. Volgens haar is dit steeds noodzakelijker geworden.
Dus ik zou zeggen, neem een flinke slok koffie zodat je gedachten niet afdwalen, en lees wat Diane te vertellen heeft.
Waarom is een onroerend goed verzekering de laatste tijd voor de meeste huishoudens steeds noodzakelijker geworden?
In 2022 vinden we zekerheid cruciaal: een vaste baan, een vast huis, zekerheid over wanneer we op vakantie kunnen gaan, zekerheid over onze gezondheid, onze bankrekening en financiële situatie.
Maar ook zekerheid over onze spullen en onze woning vinden we belangrijk.
In dit artikel zoeken we uit waarom een onroerend goed verzekering de laatste tijd voor de meeste huishoudens steeds noodzakelijker geworden is en op welke manier huishoudens hun woningen verzekeren.
Sommige verzekeringen zijn verplicht voor huiseigenaren
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een verzekering belangrijk is. Een van de meest voor de hand liggende redenen is dat huiseigenaren met een hypotheek verschillende verplichtingen opgelegd hebben gekregen van de bank.
Opstalverzekering moet van de bank
Het pand waarvoor ze de lening hebben gekregen van de bank, moet verzekerd zijn tegen allerlei gevaren, vindt diezelfde bank. De hypotheekverstrekker stelt zulke eisen omdat ze meer zekerheid willen hebben over de woning.
De opstalverzekering is bijvoorbeeld verplicht bij de meeste hypotheekverstrekkers, meldt de Consumentenbond.
Deze verzekering noemen we ook wel een woonhuisverzekering. Hij verzekert alle schade aan zaken die aan het huis vast zitten.
Inboedelverzekering meestal niet verplicht
De inboedelverzekering, dus het verzekeren van alle spullen in het huis, is doorgaans niet verplicht door de hypotheekverstrekker. Maar de meeste huiseigenaren sluiten een inboedelverzekering af omdat ze waarde hechten aan de spullen die ze in huis hebben staan.
Deze spullen in het huis, maar ook om het huis heen, kunnen allerlei gevaren lopen. We zullen hieronder verder ingaan op deze verschillende gevaren.
Inbraak en vandalisme bedreigen onze spullen
Een van de vele gevaren waar een huis aan bloot kan staan is vandalisme. Maar wat is vandalisme precies en wat verstaan verzekeraars onder deze term?
In principe is vandalisme in de wereld van verzekeraars schade die door iemand anders aan jouw eigendommen wordt toegebracht.
Vandalisme kan zowel onder een inboedel- als een opstalverzekering gedekt worden. Bij een inboedel ben je bijvoorbeeld verzekerd als een inbreker schade toebrengt aan meubels of zaken steelt. Bij een opstalverzekering moet je denken aan schade in en om het huis door vandalisme.
Vandalisme boezemt ons een bepaalde angst in. Daar zijn we sneller geneigd om ons hiervoor te willen verzekeren. Met andere woorden: huizenbezitters zien een verzekering tegen inbraakschade als een noodzakelijkheid.
Nederlanders steeds banger voor inbraak
In 2014 liet het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoeken dat Nederlanders steeds angstiger worden voor een inbraak terwijl het aantal inbraken juist niet steeg.
Bovendien is het steeds lastiger geworden voor inbrekers om in een huis te geraken door betere sloten, deuren, camera’s en alarmen. Een verzekeraar zal overigens ook altijd adviseren dit soort voorzorgsmaatregelen te nemen, om het risico op vandalisme zo klein mogelijk te houden aan de woning.
Stormen brengen verzekeringsrisico’s met zich mee
Een andere reden dat een verzekering voor onroerend goed steeds belangrijker wordt is de grotere kans op schade aan onze woningen door de stormen die de laatste jaren vaak voorkomen in Nederland.
Storm: kans op schade huis
Door die stormen is de kans op schade aan de woning vrij fors. Verzekeraars raden je bovendien aan om schade te voorkomen van stormen. Ook zijn er natuurlijk andere vervelende weersomstandigheden die bij stormen komen kijken.
Tegelterreur
Denk bijvoorbeeld aan alle regen die valt in een stortbui. Bij waterschade door langdurige regenval kan het bijvoorbeeld helpen de tegels uit de tuin te halen en deze te vervangen voor gras en grond. Op die manier heeft water meer ruimte om de grond in te stromen en kan het moeilijker je woning bereiken.
We houden niet van risico’s en dekken ons in
Een andere noodzaak voor een verzekering voor huishoudens is dat dat we niet van risico’s houden. Zo gebruikt het KNMI verschillende codes voor een weerrisico en hebben we de laatste vijftig jaar het rijden in een auto een stuk veiliger gemaakt.
Risico’s beperken en vergoed krijgen
Risico’s beperken is belangrijk. Maar als een risico zich toch voordoet, willen we zekerheid dat schade wordt gedekt en sluiten we daardoor een verzekering af.
In de hoop natuurlijk dat we het bedrag nooit hoeven te krijgen uitgekeerd van de verzekeraar.
Maar net als een weerswaarschuwing, geeft het ons toch een gevoel van rust om te weten waar we aan toe zijn.
Nawoord van Vlijtig Liesje over onroerend goed verzekering
Dankjewel Nathalie. Als ik het even kort samenvat heb je als huiseigenaar te maken met 2 soorten verzekeringen:
- Een opstalverzekering (het huis)
- Een inboedelverzekering (je spullen)
Bij vandalisme denk ik aan bekladde bushokjes. Maar uit jouw artikel begrijp ik dat dit in de wereld van verzekeraars iets anders betekent!
Extreme wateroverlast Limburg
Tot slot moest ik bij het lezen van je artikel denken aan de extreme wateroverlast in Limburg van afgelopen zomer.
Dat was echt dramatisch vond ik.
Op rijksoverheid.nl lees ik dat dit zelfs onder de term ‘ramp’ valt.
‘Dat betekent dat besloten is de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (Wts) toe te passen, zodat mensen een tegemoetkoming kunnen krijgen voor geleden schade die niet door verzekeraars wordt vergoed.’
Goed om te lezen dat je bij extreme schade aan huis en haard, naast de verzekeraar ook op de overheid kunt terugvallen.
N.B. Voordat iemand anders het zegt: de hulp van de overheid blijkt in de praktijk nogal eens tegen te vallen. Vraag maar aan de Groningers….
Als je huis ontploft. Letterlijk.
En wat te denken van dat huis in Turnhout dat 3 weken geleden ontplofte?! Dan is een onroerend goed verzekering een zegen.
Een nuancering
Wat betreft je stelling dat we ‘zekerheid cruciaal’ vinden. Dat zou ik graag een beetje nuanceren. Want als ik iets geloof, dan is het wel dat het leven niet maakbaar is.
Je kunt wel naar zekerheid verlangen, maar feit is dat je als mens maar heel beperkte controle hebt over wat zich voordoet in je leven.
Nou zou je kunnen zeggen: ‘Precies! En dáárom moet je je dus goed verzekeren.’
Maar ik denk dat je soms ook moet kunnen accepteren dat je niet alles kunt verzekeren.
Leestip: besparen met de ING puntenwinkel.
Welke verzekeringen heb jij als het gaat om je onroerend goed?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
en je kan niet zonder, dus doen we het maar
.Een @->- voor jou.
Zonder opstal of inboedelverzekering kun je niet met een eigen huis… Die hebben we dan ook.
Waar ik vroeger de storm niet zou zien als een schade post is deze nu wel een om rekening mee te houden.
Ja hè? De laatste jaren zijn de stormen echt wel veelvuldiger en heftiger geworden.
Bij de aankoop van een woonst in België ben je verplicht om een schuldsaldoverzekering te nemen.
Hoe ouder je bent hoe duurder. Je kan het bedrag in één keer ophoesten of jaarlijks een bedrag betalen. Je kan het zien als een soort levensverzekering. Verder is ook uiteraard de brandverzekering verplicht.
Enkele jaren terug m’n huis zien afbranden, dus…
Liever heel lang betalen voor de anderen…!
Lie(f)s.
Dat blijft een nare ervaring Lies!
Natuurlijk hebben we ook zo’n verzekering, want je moet er niet aan denken dat je het kwijt raakt, maar helemaal niet dat je dan niets hebt om opnieuw op te bouwen.
Love as Alwys
Dimario
Nee, dan sta je echt met lege handen.
Ik heb geen lening bij een bank, maar zit wel vast aan een opstal/brandverzekering via e VvE (Vereniging van Eigenaars). Zit een belachelijk hoog eigen risico op. Wat at betreft is een VvE onhandig. Verzekeringingen voor een VvE bieden ook zeer dure glasverzekeringen aan, omdat zij van een berijfspand uitgaan. In ons geval is het beter om de glasverzekering aan de inboedelverzekering te koppelen. Die is gewoon per appartementeigenaar.
Van vandalisme ken ik geen voorbeelden uit mijn directe omgeving of van vrienden op kennissen. Zelf woon ik tegen een populaire binnenstad. Door het uitgaansleven is dat risico hier wat hoger, maar nog nooit iets van gemerkt. Het zijn vooral de bushokjes en aan straat geparkeerde auto’s die het moeten ontgelden.
Zelf heb ik weinig spullen (en al helemaal qua waarde). Heb dan ook de laagste inboedelverzekering. Het meeste is 2de hands en dat gaat ook gebeuren als ik iets door een inbraak moet vervangen. Verzekeringen houden daar weinig rekening mee.
Wij hebben net als jij ook veel tweedehands. En inderdaad, als ik nieuw zou moeten kopen zou ik dat ook bij de kringloop doen.
Tja, hoort erbij. Een opstalverzekering heb ik trouwens niet zelf. Die zit ‘gezamenlijk’ in de Vereniging van Eigenaren, dus die betaal ik via mijn VVE-bijdrage.
Is een opstal verzekering ook noodzakelijk als je in een huurhuis woont?
Nee, dat is de taak van de verhuurder, de eigenaar van het pand.
Ik heb net een rekening gekregen van een verzekering, ik dacht W.A., ik moet ze toch weer eens nalopen op wijzigingen in ons bestaan
Ik heb een huurwoning dus geen opstalverzekering. Wel een inboedelverzekering (en een WA-verzekering). Ik ben altijd een beetje verbaasd als je ergens weer een crowdfunding-actie voorbij ziet komen voor mensen die bijvoorbeeld brand hebben gehad en niet verzekerd waren. Het hoort er gewoon bij. Meestal betaal je voor niks en heb je het niet nodig. Maar ik zie dat dan als geluk hebben ;-)
Ik heb hier eigenlijk nog nooit over nagedacht! Wel goed om mij hier meer in te verdiepen!
Informatief stuk, zo leer je nog eens wat. Ik had me er nog niet in verdiept!
wij hebben geen koop dus lijkt mij dan niet relevant ;)