Nieuwe schooljaar: kosten

kosten schooljaar

Hoewel het voorlopig nog wel even vakantie is, heb ik al flink wat kosten gemaakt voor het nieuwe schooljaar. Sommige posten heb ik al betaald, andere kostenposten zitten er aan te komen.

Kosten schooljaar

 • € 430,95 iPad voor mijn jongste zoon voor de middelbare school. De school gaat namelijk het komende schooljaar met iPads werken. Hoewel schoolboeken gratis zijn, is zo’n iPad dat natuurlijk niet.
 • € 450,00 Nieuwe fiets voor jongste zoon. Hij heeft het altijd met afdankertjes moeten doen, en omdat hij dagelijks toch wel een eindje moet gaan fietsen kochten we een stevige, nieuwe fiets voor hem. We gingen eigenlijk voor een tweedehands fiets, maar die hadden ze op dat moment niet. Dus nou ja. Het is wel echt een prachtige fiets!
 • € 20,00 Aanschaf sportshirt met embleem van school jongste zoon voor gym.
 • € 12,50 huur kluisje op school jongste zoon
 • € 15,00 Bijdrage stromingen. (Dat zijn bepaalde richtingen die ze op school aanbieden.)
 • € 1800,- Derde studiejaar LOI van mijn dochter.
 • € 1.131 Mijn oudste zoon is inmiddels 18 en dus moeten we lesgeld voor hem gaan betalen.
 • € 37,50 Vrijwillige studentenbijdrage 2015/2016 opleiding oudste zoon.
 • € 130,- Vrijwillige ouderbijdrage jongste dochter.
 • € 94,65 Vrijwillige ouderbijdrage jongste zoon.

———————————————————————–

Totaal:€ 4123.41 (Aargh!)

Ik weet uit ervaring dat hier nog wel kosten bij zullen komen in de loop van het schooljaar. Zeker de school van mijn jongste dochter mag graag gedurende het jaar acceptgiro’s opsturen.

Ook ontbreken in bovenstaand rijtje nog schrijfwaren en dergelijke, en een schooltas voor mijn jongste zoon. Maar aangezien hij een iPad krijgt verwacht ik dat ik met een goedkopere rugzak toe kan en kan besparen op een Eastpak rugzak.. Er hoeven immers minder boeken in?!

Bezuinigen op overige schoolspullen

De kosten die je hierboven ziet zijn kosten waar ik niet om heen kan. Hoogstens had de fiets goedkoper gekund. Maar gelukkig kan ik wél bezuinigen op de overige schoolspullen. Zo wil mijn jongste zoon graag een simpele zwarte agenda en die heb je bij de Action al voor 79 cent!

N.B. De middelbare scholen hier werken samen met Van Dijk. En als je daar boeken besteld bieden ze je meteen ook allerlei andere spullen aan. Zoals schrijfwaren. Mijn tip is:

Negeer alle aanbiedingen en klik gewoon snel door tot het eind. Want al die spullen die Van Dijk aanbiedt kun je veel goedkoper zelf halen bij de Action, Wibra of Hema.

Lees ook mijn post: Middelbare school: wat heeft je kind echt nodig?

En lees de ervaringen van mijn dochter met een LOI HBO opleiding!

Met welke kosten heb jij te maken voor het nieuwe schooljaar?

Similar Posts

39 Comments

 1. Wat een kostenposten!
  Wat ik me afvraag, gaan de boeken er dan helemaal uit, of gaan ze zowel boeken als Ipad gebruiken?
  Ik wist overigens niet dat boeken gratis waren, bij ons moesten we ze gewoon betalen, kwam dan rond de €200,- per schooljaar… Dan kun je beter eenmalig een I-Pad aanschaffen (is ook veel leuker :P)

  1. Nee, mijn zoon had toch ook nog wel wat schoolboeken nodig tot mijn verrassing. Ik dacht ook dat alles werd vervangen door de iPad. Maar dit verschilt misschien ook nog wel per school.

   Wat apart dat jij nog 200 euro moest betalen! Of had je soms ook de bosatlas en bijvoorbeeld woordenboeken besteld?

  2. Nee, eigenlijk niet. Bosatlas stond wel op de boekenlijst, maar die hebben we nooit aangeschaft. Hebben we ook nooit nodig gehad ;). En woordenboeken haalde we altijd bij de Hema/Kruitvat.

   Jammer dat hij alsnog wat boeken nodig heeft, ik denk voordat mijn kinderen naar de middelbare school gaan, alles op de Ipad wordt gedaan (hoop ik ;), scheelt boeken en een hoop gesjouw!)

  1. Ik weet zelf nog niet zo goed wat ik van die iPad vind. Maar één voordeel zie ik wel: mijn jongste zoon hoeft met een minder zware tas te sjouwen!

 2. Wow! Dat zijn hoge kosten en ik dacht dat ik al zoveel kwijt was… Die 1800 euro, zijn dat kosten voor de universiteit of zo? Ik ken het onderwijssysteem bij jullie niet zo goed, aangezien ik Belgische ben.
  Bestaat er ook zoiets als een studiebeurs bij jullie voor mensen met een lager inkomen?

 3. Inderdaad de schoolkosten…in Friesland liggen de schoolkosten niet zo hoog…3 pubers op de middelbare school…tot nu toe: voor middelste een grafische rekenmachine a 110, 00 euro en een Grote Lijsters boekenpakket a 17,50. Schriften en wiskundeschriften worden bij de Action gekocht. Agenda bij Action, Hema of Bruna. Kaftpapier bij de Hema. Geodriehoek/passers, snelhechters, pennen, potloden etc. bij de Action. Schoolboeken zijn in bruikleen (gratis). Vrijwillige ouderbijdrage vorig jaar 50,00 euro per kind. Bij drie kinderen krijg je korting, 135,00 euro per 3 kinderen. Middelste gaat dit jaar op werkweek : ik verwacht inclusief zakgeld 500,00 euro. Naast schoolkosten ook weer de ‘sport’ kosten: 2x nieuwe voetbalschoenen, nieuw trainingspak voor middelste + trainingskleding en clubkousen. Jongste nieuwe trainingsbroek. En door het jaar heen de ‘verplichte’ leuke uitjes van de voetbal en school. 2x van school, voetbalkamp en voetbaluitjes met een hoog en/en gehalte…naar de bios en uit eten/karten en uit eten…alvast budgeteren!! En ook aangeven bij de voetbal bijvoorbeeld dat een vader/ zoon voetbaltoernooi in het bos met picknick/barbecue net zoveel plezier oplevert!!

  1. Schoolspullen kun je inderdaad prima, en veel goedkoper, halen bij de Action e.d. Die werkweek vind ik dan wel weer vrij duur: 500,-!

   Bedankt voor het delen van jouw kosgten WMT.

  2. Ik vind dan weer het schoolgerief van de Action op niets trekken. Potloden kleuren niet, stiften zijn na één gebruik leeg, balpennen schrijven de helt van de tijd niet, gommen gommen niet en slijpers breken in 2…zo bleek het voor ons wel dure koop, want binnen de kortste keren ga je dan toch naar de speciaalzaak om fatsoenlijk schoogerief .

 4. Ik heb altijd boekengeld moeten betalen bij Van Dijk, dan is dat ook weer veranderd, en dan hadden ze bij mij toch een probleem gehad met die ipad, hoe lossen ze dat dan op voor die ouders die in de bijstand zitten of in een schuldsanering?

  X

  1. Nou, dat heb ik me ook zitten afvragen Morgaine. Dan zou zo’n iPad bijvoorbeeld een reden kunnen zijn om je kind naar een school te doen waar ze nog met (gratis) schoolboeken werken!

  2. In mijn geval, toen, was er nog de sociale dienst, daar moest ik dan heen, en met heel veel rompslomp en bewijzen kreeg ik dat envetueel, ipad is nooit nodig geweest, maar wel andere zaken voor school… dan kun je eventueel bijzondere bijstand aanvragen, maar dat was voor Rutte zat, geen idee of dat nu nog kan voor hen die het wel nodig hebben en geloof me. Er is heel veel armoede in Almere, als de overheid dit zo graag wil, dat kinderen op ipads gaan werken, moet het gewoon in het schoolpakket zitten… klaar!

   X

 5. zo woh wat een kosten zeg.de kosten die ik alleen maar hoef te maken zijn ongeveer 10 euro voor nieuwe gymschoenen.maar onze jongens zijn 5 dus jah.
  we mogen wel hard gaan sparen!

  groetjes

 6. Wat een kosten :-(
  Hier geen schoolkosten meer. Die dure jaren hebben we gehad en we hadden geluk dat ze nog een basisbeurs kregen.

 7. Die studiekosten kunnen behoorlijk oplopen.
  Op de middelbare school heb ik altijd voor de boeken betaald, alleen het laatste jaar van jongste niet. Toen voerde de overheid gratis schoolboeken in. Maar de schoolreisjes gingen steeds naar verdere bestemmingen.
  Ook nu ze beiden studeren zijn er nog heel wat kosten en moet er steeds van alles worden aangeschaft om bij te blijven.
  Nu hebben wij er ‘maar twee’, ik begrijp dat bij jullie met vijf kinderen de kosten helemaal de pan uit rijzen Nicole.

  1. Schoolreisjes worden inderdaad steeds exotischer en dus duurder. Ik ging in de vijfde klas naar….. Groningen! Mijn dochter gaat naar Rome. Ik bedoel maar.

 8. Ik word bijna chagrijnig van dat opdringen van al die nieuwe gadgets tegenwoordig. Wij hadden vroeger boeken, en een paar computers op school voor een uurtje computerles per week. Prima. Zo kan ook niks kwijtraken, want het moment dat je iets van huiswerk moet maken en je computer of wat dan ook kapt ermee ben je alles kwijt, dit kan niet met pen en papier. Nog slecht voor je ogen ook, maar goed, dat is een ander verhaal. :P Ik ben als ik dit zo lees blij dat ik niet meer naar school ga, het is allemaal zo belachelijk duur. :(

  1. Steeds meer scholen stappen over op iPads. Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen. We hebben niet bewust gekozen voor een school met een iPad. Sterker nog, ik dacht dat ze gewoon boeken gebruikten…

  2. Ja ik ben ook benieuwd, ik vraag me echt af hoe ze het gaan doen als ze kapot zijn, dan heb je in 1 klap niks meer of is het nu opeens wel geoorloofd om je huiswerk ‘niet af’ te hebben? Ik kan het me gewoon zo moeilijk voorstellen dat het goed werkt, zolang ze het doen, ja, maar je weet nooit wanneer ze ermee ophouden. Boeken zijn wat dat betreft ook wel fijner omdat ze echt jaren mee gaan, terwijl een iPad denk ik niet 10+ jaar mee zal gaan. :P Ach we zullen wel zien, het is nu weer zo’n hype lijkt het wel, als er veel mis gaat stappen ze misschien wel weer over op boeken.

 9. Dan valt het in belgië nog best mee. Voor de dochter betalen we een 1000€ voor het 2e jaar universiteit. Daar zijn haar materiaal en boeken nog niet bij (ze studeert architectuur). Voor de andere kinderen weten we het nog niet, ik wil het eigenlijk nog niet weten :D

  1. Dat is inderdaad bijna de helft van het collegegeld wat je in Nederland moet ophoesten! Fijn zeg! België is dus financieel aantrekkelijker om te studeren.

  2. En als je in aanmerking komt voor studietegemoetkoming dan daalt het collegegeld sterk. Vergeet verder niet dat het kindergeld (= kinderbijslag) langer doorloopt dan in NL (tot 25, mits het kind nog niet financieel onafhankelijk is en ingeschreven staat ofwel in een school of bij het arbeidsbureau)

 10. Allemachtig, wat een kosten zeg. Ik schrik er van. Terwijl het toch niet zo lang geleden is dat ik zelf gestudeerd heb, of misschien toch ;)

  Ik ga eens kijken of ik het maandelijkse spaarbedrag voor Sam alvast kan verhogen ????. Tegen de tijd dat hij kan studeren zal het vast nog veel duurder zijn!

  Dragen je kinderen zelf bij? Of vind je dat niet nodig?

  1. Mijn oudste dochter betaald een aantal van de examen die voor haar vertaalopleiding bij de LOI moet doen zelf. Maar ik betaald het collegeld.

   De rest heeft nog zo weinig geld, dat ze niet hoeven bij te dragen.

 11. Wat een kostenpost zeg! Ik studeer zelf nog, maar uitgaven als laptops etc. worden voor mij gesponsord door moeders. Wel betaal ik zelf mijn studiegeld, en dat vind ik al behoorlijk wat. Nouja, gelukkig krijgen wij tenminste wel de mogelijkheid om te studeren.

 12. Dit onderwerp is gerelateerd aan dat van de particuliere scholen, waar we het over hadden n.a.v. je blogpost van 27 juli j.l.
  Als je het kunt betalen en je kiest voor een particuliere school, dan weet je dat daar hoge kosten aan verbonden zijn. Maar, ik vind dat de kosten die een gezin kwijt is aan regulier onderwijs veel beter zouden moeten worden opgevangen door de NL overheid.
  Ik ben in België opgegroeid en – voor zover ik weet – is onderwijs (althans tijdens de leerplichtige leeftijd) er écht gratis. Zo vind ik die ‘vrijwillige bijdrage’ in NL een beetje hypocriet. Die ‘bijdrage’ is helemaal niet ‘vrijwillig’. En vaak gaat het niet bepaald om een klein bedragje.
  Ik weet niet beter dan dat wij ieder jaar onze schoolboeken te leen kregen van de school. Waarom moet daar in NL weer een ‘distributeur’ zoals Van Dijk tussen zitten?
  In NL is er heel vaak een ‘tussenpartij’ die ergens centjes aan moet verdienen.

  1. Op zich zijn de boeken via Van Dijk ook echt wel gratis. Voor mijn jongste zoon en jongste dochter ben ik geen geld kwijt aan schoolboeken.

   Wel probeert Van Dijk je allerlei andere dingen te laten kopen. Maar daar ben je zelf bij.

   De ‘vrijwillige bijdrage’ is inderdaad helemaal niet zo vrijwilliger. Ik vind ook dat ze dat beter anders kunnen noemen.

  2. Gratis is het onderwijs in België zeker niet! In de kleuter- en lagere school is er inderdaad een maximumfactuur en dan vallen de kosten heel erg mee, maar eens je kinderen in het middelbaar zitten betaal toch ook wel een flink bedrag. Ik ben voor mijn zoon in de middelbare school toch zo’n 500 euro per jaar kwijt. Bij sommige richtingen in het technisch- en beroeps onderwijs kunnen de kosten nog veel hoger oplopen.

  3. ook al “krijgen “ze boeken van school ,ook die vragen huurgeld en ook in Belgie gaan scholen over op een tussen- boekhandel . Heb ervaring met meerdere scholen in Belgie.

 13. Ik schrik, als Belgische, toch ook wel van die vrijwillige bijdrage. Waarvoor dient dat dan?
  Ook als ik de andere prijzen bekijk heb ik de indruk dat het in Nederland best duur is. Begrijpelijk dag er in België steeds meer Nederlandse studenten zijn.
  Die iPad daar gaan ze vanaf stappen, studeren op een scherm is niet handig en vermoeiend. Bovendien kan je maximum twee updates overleven met een iPad, vervolgens wordt het toestel veel te traag om de apps te uploaden. Ik vraag me zelfs af wat die scholen gaan doen wanneer alle jongeren zich aansluiten op het netwerk. Nog meer vrijwillige bijdrage?

  1. Van de Vrijwillige Bijdrage worden uitjes en ‘leuke activiteiten’ bekostigd. Hij verschilt erg per school. Helaas stuurt de school van mijn jongste dochter vervolgens nóg steeds allerlei acceptgiro’s voor ‘leuke activiteiten’. Dus dan vraag ik me wel eens af waar die vrijwillige bijdrage dan voor is!

 14. Hoi,

  Sinds het schooljaar 2009-2010 zijn de schoolboeken “gratis” minus het extra verplichte lesmateriaal, en de verplichte rekenmachines. In de bovenbouw is een dure grafische rekenmachine nodig, dit jaar weer een andere dan vorig jaar dus ik kan ze niet eens verkopen op MP.

  Ik dacht toen dat de middelbare school duur was (mijn oudste deed zoals dat heet :”tweetalig onderwijs” met een vrijwilliger ouderbijdrage van 400 euro per jaar, en elk jaar een “exchange” van tussen de 300-700 euro. Je dénkt dat dat duur is dan……
  De school was hier redelijk ver weg, dus er moesten ook “goede” fietsen komen, want zo’n eind trappen vereist een fiets met versnellingen. Mijn dochter deed gymnasium en dan heb je natuurlijk de “klassieke talen”-reis.

  Maar misschien ben ik nogal budget bewust of zo (dat idee krijg ik soms wel meer, haha, weet je nog dat iemand zei dat 50.000 euro belachelijk was voor een studie, en dat het toch wel bleek te kloppen een beetje?) ……… maar dat komt wellicht omdat ik alleen ben en al die tijd rekening heb gehouden met school- en studiekosten.

  Daarnaast heb je (meer algemeen) ook nog sport en muziek, en beide vind ik heel belangrijk, dus dat heb ik altijd allemaal mee-gebudgetteerd.

  Nu denk ik weer: “wat is studeren duur” …..Bij HBO of Universiteit begin je al met collegegeld van oingeveer 2000 euro en boeken 600 euro. Zo ongeveer. Als je kind dan op kamers gaat, krijgt het tegenwoordig geen DUO (studiefinanciering meer). Thuiswonend kreeg je 100 euro maar dat is ook over. Ik heb nu twee kids in het hoger onderwijs, dus in augustus betaal ik al 4000 euro collegegeld en 1200 boekengeld, samen 5200 euro.

  Wat ik me dan afvraag (en dat is geen kritiek): als je 5 kinderen hebt, Lieve Vlijtig Liesje, dan weet je toch ook dat al die kinderen naar school moeten en dat daar kosten aan vast zitten?

  De regel dat een kind een ton (100.000 euro) kost vind ik overdreven, want naarmate je
  meer kinderen hebt, wordt het ook gemakkelijk en per persoon goedkoper (wonen, verwarming, electriciteit) maar je wéét toch dat ze ook allemaal kleren moeten en fietsen en een opleiding?

  Je hebt zelf gestudeerd aan de universiteit…… dan weet je toch wat het een beetje allemaal kost? Als je jouw kosten van 4000 euro deelt door 5, kom je op 800 euro per kind uit, waarvan er een een privé opleiding doet (vertaalster, begrijp ik)….. en misschien nog twee kinderen gaan studeren (die op het vwo zitten?!?) ……
  Met alle liefde en een groot hart die je voor je 5 bloedjes van kinderen hebt, lijkt me dit een vrij normaal kostenplaatje?

  Lekker mooi weer dit weekend, genieten maar!

  1. En voor die Ipad zou een HELE STERKE hoes kopen en een extra stevige rugzak, want volgens mij zijn ze stuk als ze 1 x vallen (of een extra verzekering?)
   Je hebt van die hele sterke “harde” hoesjes…. Ik zal even kijken, die heeft mijn dochter ook. Ipads staan niet bekend om hun sterke schermen vrees ik. Het is een Targus hoes, die helemaal over de hoeken van het scherm heengaat. Je kunt de Ipad alle kanten opdraaien en neerzetten. En ze heeft er een draadloos toetsenbordje van een tientje bij, dat is wel erg handig! (Je hebt ook van die hoesjes met een toetsenbordje ingebouwd).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.