Netflix serie tip: Atypical

atypical

Zoals zo vaak was ik niet meteen enthousiast toen ik hoorde over een nieuwe Netflix serie. Mijn man kwam er mee aanzetten: de Netflix original Atypical. Maar na twee afleveringen was ik verkocht. Atypical is een leuke en laagdrempelige serie. Een aflevering duurt 30 minuten, en er zijn er 8.

Atypical: waar gaat het over

Atypical gaat over Sam. Sam heeft een stoornis in het autistisch spectrum (ASS). Eerlijk gezegd was dat de reden dat ik in eerste instantie niet zo'n zin had in deze serie. Ik had geen zin in een serie die helemaal bepaald werd door één persoon. Maar gelukkig is Atypical veel meer dan alleen een serie over iemand met ASS. Het is een serie over een gezin. En hoe ze met elkaar omgaan, en proberen hun leven zo goed mogelijk te leiden. Met alle ups en downs die daar nu eenmaal bijhoren.

Ik voel vooral mee met de moeder

Als moeder voel ik vooral mee met Elsa Gardner, Sams moeder. In de serie wordt Sam zelfstandiger, en moet Elsa hem steeds meer loslaten. Dat valt haar moeilijk en brengt bovendien met zich mee dat ze met zichzelf geconfronteerd wordt. Want als Sam haar minder nodig heeft, wat moet ze dan met haar dagen aan?

Wie is ze, als ze geen moeder is?

Tegelijkertijd is ook de vaderfiguur heel sympathiek. Hij heeft altijd erg geworsteld met het gebrek aan contact met zijn zoon Sam. Maar in de serie zie je hoe hij langzaam maar zeker meer binding krijgt met Sam. Verder is er nog Sams zusje, die enigszins in zijn schaduw leeft maar tegelijkertijd voor hem opkomt.

Atypical lof en kritiek

Hoewel de serie dus veel meer is dan een verhaal over autisme, speelt het wel een belangrijke rol. En wat daarbij opvalt is dat de makers goed lijken te weten wat autisme inhoudt en hoe iemand met een stoornis in het autismespectrum denkt. Dat maakt de serie waardevol en informatief. Maar er is ook kritiek op Atypical. Zo zouden er teveel stereotypes in zitten wat betreft autisme. Enerzijds brengen ze autisme in beeld, anderzijds zouden de makers Sam gebruiken als de clou van grappige momenten. Ouch.

Trailer van Atypical

Hier onder de trailer van Atypical, zodat je zelf een idee kunt krijgen van deze serie.

Mijn conclusie over Atypical

Ik vond Atypical een leuke serie omdat het een beeld geeft van een gezin dat in beweging is. Iedereen is op zoek naar zijn en haar eigen rol in het gezin en het leven. En dat is universeel.

Lees ook mijn review van The Affair.

Ben je geïnteresseerd in autisme? Dan is de documentaire Het beste voor Kees ook leuk voor je!

Wat zijn jouw tips voor leuke series op Netflix?

Similar Posts

46 Comments

  1. Ze steunt Peter nog maar eens, maar loopt dan halverwege de toespraak weg naar haar lief die weg blijkt te zijn en krijgt dan een klap in het gezicht van een collega.

   Da's geen einde, maar een cliffhanger.... Alleen is er dus geen vervolg

 1. Toevallig had ik ook een review klaar staan, ik vind het juist goed dat het autisme niet met zijden handschoenen wordt aangepakt. Dit lijkt meer hoe het bij mij thuis is

 2. Ik keek een paar weken geleden naar The Affaire, ik had hem geleend uit de bieb maar mijn jongste dochter keek hem tegelijkertijd op Netflix, ik ben heel erg nieuwsgierig naar seizoen 2 , wat ik samen met mijn dochter ga kijken als ik eind september in Nederland ben.

 3. Het lijkt me oprecht een interessante serie. Zelf kijk ik op het moment de Netflix serie The Keepers. Erg intrigerend maar je moet wel tegen het drama kunnen.

 4. Het is zeker een leuke en humoristische serie. Helaas is seizoen 1 alweer afgelopen, ik heb 'm al helemaal gezien. Veel herkenbare dingen voor mij als moeder met twee autistische kids. Het is ook soms gewoon humoristisch en je moet het een beetje licht houden vind ik. Het is zeker niet een serie die het belachelijk maakt, eerder bespreekbaar. Mijn dochter van 12 met autisme vond het leuk om af en toe mee te kijken ;-) hoewel het niet helemaal geschikt was voor haar leeftijd vond ik. Ik zou de leeftijdsgrens wat hoger hebben gezet.

 5. Series kijken is echt de hel voor mij.. :o Ik heb daar te weinig geduld voor. Ik zie liever een uurke een film en heb dan het hele verhaal mee :p maar deze serie ziet er wel interessant uit!

  1. Grappig dat je juist een hekel hebt aan series. Ze vragen uiteindelijk inderdaad best veel tijd. Maar ik vind het juist zo fijn dat ik iedereen al ken.

 6. Soms weet je gewoon door het grote aanbod niet meer wat je moet kijken op netflix, maar deze klinkt wel heel erg interessant! Ik ga het eens proberen vanavond!

 7. Heb geen idee
  Kijk nu geen Netflix
  Heb tv Royaal van Ziggo
  Met undeamand en flims en series
  Kom nu al tijd te kort
  Heb Netflix een poosje opgezegd

 8. Ik heb er inderdaad al eerder over gehoord, maar nog niet gezien. Ga ik onthouden (helaas de laatste tijd weinig tijd om te Netflixen)

 9. Leuke tip voor een nieuwe serie. Ik heb deze nog niet eerder voorbij horen/zien komen.

  Ik ben na je verhaal wel geïnteresseerd geworden. Bedankt voor deze tip.

 10. Wat toevallig dat ik deze serie nu tegenkom. Ik zag m gister voor het eerst langskomen en wil hem gaan kijken, als ik mijn huidige serie af heb. Mijn zoontje heeft o.a. een lichte vorm van autisme dus mijn interesse was meteen gewekt =D

 11. Heb deze al zien staan op Netflix, maar het thema zelf spreekt me niet zo aan om 's avonds lekker te kijken, dan kijk ik liever iets luchtiger of spannender...

 12. Dit lijkt mij wel een leuke serie om te zien jammer niet meer afleveringen! Nu kijk ik pretty little liars, was toen ooit echt een hype maar ben er nu maar keer mee begonnen en het is echt super spannend haha

 13. Wel van gehoord, nog geen tijd gehad het te bekijken. Ik vind het goed dat het realistisch wordt uitgebeeld, dat is wat ik van de Autistische mensen te horen krijg.

 14. Ik heb deze serie ook net afgekeken. Vond het verrassend goed, met een leuke dosis humor. Ik heb er van genoten en hoop dat er een vervolg op komt!

 15. Ik heb em gezien en vind het ook een bijzondere serie! Ik heb er ook wel van geleerd! Vooral dat een autist (Sam in deze serie) zich alleen kan focussen op 1 ding tegelijk en veel dingen zwart/wit ziet. Dat heodt namelijk geen typische eigenschap van een autist te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.