Mag ik u bedanken? Nee liever niet.

BedankjeIk heb al eens eerder een post geschreven over de vraag of het makkelijker is om te geven dan om te ontvangen. Daar moest ik aan denken toen ik Dominique Haijtema’s Nooit meer een zelfhulpboek las. Ze beschrijft daarin dat ze een goede vriendin die altijd voor haar klaar staat, wilde bedanken met een bosje bloemen en een dankbaar kaartje. ‘Maar,’ schrijft Dominique, ze reageerde anders dan ik had verwacht.’  De vriendin zei:

‘Dat hoeft niet. Het geeft me het gevoel dat ik de volgende keer ook iets terug moet doen als je iets voor mij doet.’

Hoop je iets terug te krijgen als je wat aardigs doet?

Hoewel Dominique dit tegen haar vriendin ontkent, concludeert ze later dat ze toch wel iets terug hoopte te krijgen met het cadeau voor haar vriendin. Namelijk dat ze gezien zou worden als iemand die: ‘onze vriendschap en haar hulp niet als vanzelfsprekend ervaart. Maar juist door me te willen bewijzen zorg ik ervoor dat onze vriendschap blijkbaar iets is waar ik mijn best voor moet doen.’  Ze schrijft zelfs dat ze niets voor niets doet en op haar hoede is. In haar achterhoofd is er altijd de vraag: ‘Wanneer wordt de rekening opgemaakt?’ Dominique wil liever niemand iets schuldig zijn.

Tsja

Eerlijk gezegd heb ik gemengde gevoelens over de reactie van de vriendin. Waarom zou je een vriendelijk gebaar afwijzen? Is die vriendin de enige die mag geven in de relatie? Waarom mag Dominique dat niet ook doen? Of moet je er juist tegen kunnen dat je meer krijgt dan je geeft? Dat de denkbeeldige weegschaal niet in evenwicht is?

Maar een eindje verderop bekent Dominique dat ze alles in het leven als een transactie ziet. Ze doet iets, en verwacht er iets voor terug. Ze schrijft dat vriendschap en liefde niet hetzelfde zijn als een taart waarbij er minder overblijft voor de één als de ander een groot stuk krijgt.

Dat is natuurlijk ook wel weer waar.

Niettemin, als iemand mij iets geeft als bedankje dan zal ik dat niet botweg afwijzen.

Hoe ervaar jij geven en nemen? Kun je beide even goed? Of ben je beter in geven? Ik vraag me af of er mensen zijn die zeggen: ‘Oh, ik ben veel beter in nemen!’ 

29 Comments

  1. די מריו
  2. Ilse
  3. Mandy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh