|

Kunstgras: voor een onderhoudsvriendelijke tuin

kunstgrasToen we nog in Arnhem woonden hadden we in plaats van een tuin een dakterras. Om toch een beetje een groen gevoel te krijgen, kochten we bij de Leenbakker een paar meter van zo'n groene rol. Van dat speciale spul voor buiten. Het leek heel fleurig, én het was onderhoudsarm.

Nu we op het platteland wonen hebben we echt gras. Zelf gemaakt met graszaad van de Action! Zeker in de zomer zijn we best even bezig als het gras gemaaid moet worden. Gelukkig gaat er niks boven de geur van versgemaaid gras. Bovendien is het een mooi klusje voor mijn man en kinderen. Want ik heb al de taak van het onkruid wieden.

Maar wil je wel het gras, zónder het werk, dan schijnt kunstgras tegenwoordig levensecht te zijn.

Daarom een artikel dat Tobi schreef voor Huisvlijt. Over kunstgras!

Onderhoudsvriendelijke tuin met natuurlijk ogend kunstgras

Door Tobi

'Hoe kun je het werk in de tuin verminderen, en het aantal uren op je relaxstoel vergroten? Het antwoord is heel simpel: laat kunstgras leggen.

Gras onderhouden is namelijk best veel werk. Zeker als je een perfectionist bent, en stiekem wilt dat je grasmat net zo glad is als een biljartlaken. Daar komt nogal wat bij kijken, zoals:

Je ziet: gras onderhouden is een tijdrovende bezigheid. Als tuinieren een hobby voor je is, is er niks aan de hand. Dan ben je waarschijnlijk helemaal in je element. Maar wat als je geen groene vingers hebt? En wel wilt genieten van een mooie tuin? Dan is kunstgras een optie. Het levert je een hoop tijdwinst op die je kunt besteden aan:

 • Spelen met de kinderen
 • Uren in de relaxstoel onderuit liggen
 • Een mooi boek lezen
 • Een goed gesprek met je partner

Kunstgras is de laatste jaren sterk verbeterd

Een paar jaar geleden was kunstgras nog niet zover ontwikkeld. En dat kon je zien. Je zag vaak dat het gras niet echt was. Dat is de laatste jaren flink veranderd. Er zijn tegenwoordig namelijk veel verschillende type kunstgras. Hier onder een overzicht van de opties.

Verschillende type kunstgras

Het karakter van het kunstgras wordt voor een groot gedeelte bepaald door het type vezel. Je hebt de volgende soorten:

W-shape: deze vezel heeft de vorm van een W en wordt vooral ingezet bij intensief gebruik van het kunstgras
C-shape: deze vezel heeft de vorm van een C en wordt vooral aangeraden bij matig tot intensief gebruik van het kunstgras
E-shape: deze vezel heeft de vorm van een E en wordt vooral aangeraden als je zacht kunstgras wilt.
Flat-shape: de vorm van deze vezel is recht. Deze vezel zorgt voor een zachte en mooie beleving. Mocht je hem echter intensief gebruiken dan moet je hem wat vaker opborstelen.

Een kleine tip: ga voor kwaliteit. Kies alleen kunstgras dat voldoet aan de ISO 9001 certificering.

Zo vermijd je kunstgras uit bijvoorbeeld China die kunstgras op de markt brengen met daarin schadelijke stoffen als lood en cadmium. Gezondheid boven alles!

Kunstgrasafwerking

Wil je het echt goed doen? Vergeet dan niet een mooie kantopsluiting. Dat zorgt niet alleen voor een mooi uitzicht, maar je kunstgrasmat blijft ook langer mooi.'

Je kunt kunstgras ook gebruiken om een balkon gezellig te maken. Het Action kunstgras is ook nog eens heel budgetvriendelijk.

Lees ook mijn post over tuinieren voor meer dieren in de tuin!

Zou jij een kunstgrasmat overwegen?

Similar Posts

20 Comments

 1. hm ik zou nooit kunstgras overwegen, sorry dan liever geen gras :-)
  Als ik buiten zit wil ik oer-achtig kunnen aarden en niet nog meer van dat kunststof om me heen hebben, zoiets....

 2. Nooit van ze leven! En wat klaver kan echt geen kwaad. Onze tuin hoeft dan ook niet op de voorpagina van 1 of ander magazine. Dat de kinderen kunnen genieten is meer dan genoeg voor ons.

 3. Nee, ik denk het niet. Wij hebben trouwens ook geen echt gras, maar een nadeel van kunstgras is (voor zover ik weeet) dat als kinderen erop vallen dat gemene schaafwonden kan opleveren. Dus nee, liever niet :)

  1. Dat is wel sneu voor een kind inderdaad. Denk je lekker zacht te vallen in het malse gras, krijg je schaafwonden. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.

 4. Doe er dan ook maar een plastic merel, worm en namaakvlinder bij. Nee als je blieft niet die kant op. Een tuin moet vooral een tuin zijn. Kijk eens bij vroege vogels, tuinreservaten voor leuke ideeen voor een natuurvriendelijke tuin die ook nog eens weinig kost, weinig werk is en heel veel plezier oplevert, en bessen, en vlierbloesem en daslook, en noten , kruiden etc.
  Denk ook nog eens aan de waterproblemen die een wijk krijgt als er nergens meer echte aarde is.

 5. Ik ben een twijfelaar, eigenlijk is onze tuin te groot en heb ik te weinig tijd om het te onder houden. Man lief weet het verschil niet tussen plantjes en onkruid, dus daar heb ik niets aan. Ik zit nu te denken aan een strook kunst gras een lange rechte vijver (zonder vis) en dan weer een stuk kunst gras , verder wat potten met vrolijke plantjes en klaar.Terwijl ik het zo typ denk ik al bij mezelf erg gemakkelijk maar oei wat saai , en waar gaan de vogels dan hun wormen vinden.
  Kort om ik twijfel enorm.

  1. Het is denk ik een kwestie van evenwicht vinden tussen een mooie tuin en de tijd die je er aan kunt besteden. Zeker als je het in je eentje moet doen, kan ik me voorstellen dat gemak wel belangrijk is Adrienne.

 6. HIer ook een twijfelaar. Liefst echt gras, maar inderdaad... dat onderhoud.. Maar met twee kids is het wel heerlijk spelen. Benieuwd waar je mooi kunstgras voor een redelijke prijs kunt kopen!

 7. Wij hebben kunstgras in onze postzegeltuin. Wij hebben hiervoor gekozen omdat de kinderen bij gewoon gras niet aan spelen toe kwamen, het was zo vochtig. Na twee jaar aanmodderen met allerlei gedoe, hebben we besloten voor het gemak te gaan. Om toch het hele jaar door speelplezier te hebben vonden wij dit een betere oplossing dan stenen. Wij hebben overigens vrij grote borders gemaakt om de beestjes en de plantjes wel hun ruimte te geven. We hebben relatief duur kunstgras (wat natuurlijker lijkt en fijner aanvoelde) en de kinderen hebben nog geen schaafwonden opgelopen. Ik vond dat er wel een groot kwaliteitsverschil was tussen de verschillende 'grassen'.

  1. Leuk om een positieve ervaring te lezen Creabijtje! Ik kan me jullie redenering helemaal voorstellen. En ik zou ook liever kunstgras hebben dan stenen. Super voor jullie kinderen dat ze nu lekker buiten kunnen spelen.

 8. Afschuwelijk, kunstgras in de tuin. Op 'n balkon of dakterras kan ik me er iets bij voorstellen maar in je tuin...............

  1. Ik denk dat het afhangt van je tuin. Als je bijvoorbeeld een klein plaatsje hebt achter het huis met tegels, dan lijkt kunstgras me wel een fleurig en natuurlijker ogend alternatief.

 9. Heel even dacht ik, dat is handig en onderhoudsarm. Nee grapje. Vreselijk, neem dan geen tuin of leg tegels. Het kunstgras is vast iok niet goed als watervasthouder, waardoor er alleen maar meer plassen ontstaan bij hevige regenval. Nee niets voor mij zo'n kunststof mat. Natuur moet echt zijn!

  1. Dat is een goede vraag vind ik. Hoe reageert kunstgras op water. Ik neem aan dat als de kwaliteit goed is, de regen er mooi doorheen sijpelt. Anders zouden voetbalvelden met kunstgras toch ook regelmatig niet bruikbaar zijn. En ik hoor van mijn buurvrouw die voetballende zoontjes heeft dat kunstgras juist altijd prima is. Terwijl op natuurgras wedstrijden regelmatig worden afgelast omdat het gras er anders aan gaat.

 10. Een kennis van mij heeft het ook zij is er helemaal enthousiast over. Tot voor kort had ik alleen een betonnen dakterras. Inmiddels heb ik een tuin. Nu ik deze heb, vind ik het niet erg dat het onderhoud kost. Ik wilde juist een tuin dus dan moet ik nu ook niet zeuren. Ik ben van de plantjesafdeling en mijn man mag grasmaaien. Een eerlijke verdeling lijkt me zo.

  1. Leuk om te horen dat je kennis ook enthousiast is. Het heeft denk ik ook echt wel voordelen. Jullie taakverdeling klinkt goed. Wij hebben hier thuis dezelfde.

 11. Ik wil heel graag kunstgras bij de trampoline en schommels, want het is zo lastig maaien en onder de schommel is het altijd een modderpaadje. Bij een vriendin hebben ze het ook, en het is ideaal en staat heel fris.
  Kunstgras is open( zitten gaatjes in) en er moet een laag wit zand onder. Die afwatering zit echt wel goed ( als je het tenminste goed aanlegt.) Naar men zegt veel beter dan al die betegelde tuinen. Maar we moeten even sparen, want het is niet echt goedkoop!
  ( en natuurlijk vind ik echt gras mooier, al moet dat dan ook wel goed onderhouden zijn)!

  1. Dat is inderdaad erg lastig maaien Truus. Wij hadden hetzelfde probleem rondom de trampoline. Kunstgras is dan een goed alternatief.

   Goed om te horen dat de afwatering beter is dan bij tegels.

 12. Ik moet zeggen dat ik zelf een nogal achterhaald idee van kunstgras heb, maar zo te lezen moet ik toch mijn mening daarover maar eens bijstellen. Net als jij hiervoor woon ik nog gewoon in de stad, en heb ik in mijn tuintje vooral vloertegels gelegd. Dit is lekker onderhoudsvrij, maar in de toekomst wil ik zeker wel gras! Misschien toch maar eens kunstgras proberen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.