Waarom Hein zo dol is op kunstgras en kunstplanten

kunstgras

Hoewel wij op het platteland wonen, en dus een vrij grote tuin hebben, wil de liefde voor tuinieren bij mij niet opbloeien.

Ik moet schoorvoetend bekennen dat ik liever een boek lees in de tuin, dan dat ik erin werk…

Hein houdt ook niet van tuinieren denk ik.

Hij schreef voor Huisvlijt onderstaande post over een tuin met zo min mogelijk onderhoud.

Hein is vooral gek van kunstgras en nepplanten ; )

Hieronder lees je zijn artikel, met daarna nog wat van míjn gedachten erover.

​​​​Tuin met zo min mogelijk onderhoud? Tips op een rij

Geen fan van tuinieren, maar toch op zoek naar een natuurlijke look in jouw tuin? Snappen wij helemaal. In een tuin kan veel tijd gaan zitten, waardoor het onderhoud soms je neus uit komt. Toch wil je ook geen grijze massa aan stenen in je tuin. Is een beetje groen welkom, maar ben je hier het liefst zo min mogelijk mee bezig? Wij zetten de tips voor je op een rij. En geloof ons: daar word je blij van!

Weg met de grasmaaier: hallo kunstgras

Het onderhouden van gras kost veel tijd. Niet alleen moet je dit om de zoveel tijd bemesten: je ziet jezelf alweer achter de grasmaaier verdwijnen, omdat het gras te lang is. Zeker voor iemand zonder groene vingers kan dit werkje op den duur behoorlijk vervelend worden. Maar waarom tobben als het ook anders kan? Je kunt namelijk gewoon kunstgras kopen en dit in je tuin neerleggen. Tegenwoordig is kunstgras namelijk nauwelijks van echt gras te onderscheiden en creeër jij dus alsnog een groene oase in je tuin, zonder dat hier teveel tijd in gaat zitten.

Voordelen van kunstgras

Kunstgras brengt vele voordelen voor jouw tuin met zich mee. Net als andere kunstplanten is kunstgras onderhoudsarm. Je hoeft het dus nooit te snoeien of water te geven. In tegenstelling tot normaal gras staat kunstgras er het hele jaar fris en groen bij. Het verdort niet in de winter, waardoor je tuin ieder seizoen tot in de puntjes verzorgd is. Daarnaast is kunstgras zacht en is het dus perfect voor de jongste kinderen die op het gras willen spelen.

Kunstplanten in de tuin

Met kunstgras was je misschien al meer bekend, maar wist je dat je ook kunstplanten in je tuin kunt plaatsen? De planten laten een natuurlijke indruk achter, waardoor ook de buiten kunstplanten nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een neppe haag tegen de schutting of de terrasoverkapping plaatsen, maar zijn er ook diverse nep boompjes te krijgen. Hierdoor creëer je snel privacy en stijl in jouw tuin, maar voorkom je dat je veel tijd kwijt bent aan het onderhouden van al het groen. Twee vliegen in één klap dus.

Kunsttuin aanleggen

Heb jij geen groene vingers, maar ook twee linkerhanden? Dan heb je geluk met kunstgras en kunstplanten. Kunstgras is namelijk heel eenvoudig te plaatsen en ook kunstplanten hoef je enkel in een decoratieve pot te plaatsen. Je hoeft dus niet lang te klungelen, maar doet dit in één handomdraai. Ook voor de minder handige Harry’s onder ons hoeft een mooie, groene tijd dus niet moeilijk te zijn.

Nepplanten kopen

Ben jij vaak veel tijd kwijt aan het onderhouden van je tuin, maar wil je wel de natuurlijke look behouden? Neem dan eens een kijkje tussen de Easyplants kunstplanten. De buitenplanten zijn bestendig tegen diverse weersomstandigheden en geven een frisse natuurlijke uitstraling in jouw tuin. Het aanbod aan kunstplanten is groot en divers. Daarom is er altijd wel een plant die past bij jouw stijl en wensen.

Nawoord

Dankjewel Hein. Ik moet glimlachen om je enthousiasme voor kunstgras en nepplanten. Binnenshuis heb ik eerlijk gezegd ook best veel nepplanten. Ik vind het zo relaxed dat ze altijd mooi blijven, en dat ik ze geen water hoef te geven. Maar buiten is bij ons alles ‘echt’.

Heeft nepgroen hetzelfde effect als echte natuur?

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich beter voelen van groen in de vorm van planten en begroeiing om zich heen. Ik vroeg me naar aanleiding van Heins post af:

‘Zijn nepplanten en kunstgras dan ook goed voor je?’

Ik ging op zoek naar het antwoord.

Nepplanten zijn ook goed voor je!

En ja, nepplanten hebben net als echte planten een positief effect op hoe we ons voelen. Mits ze er wel een beetje levensecht uitzien. Dat dan weer wel. Uit onderzoek blijken de volgende positieve effecten van nepplanten.

 • Minder stress
 • Rustiger gevoel
 • Beter humeur
 • Meer creativiteit
 • Grotere productiviteit

Ik zal het zelf maar vast zeggen: nepplanten en kunstbloemen kunnen natuurlijk niet de lucht in je huis zuiveren zoals echte planten dat doet. Maar het psychologisch effect is bijna even groot.

En dat vind ik toch mooi meegenomen voor de luie tuinierder ; )

En voor mensen met een allergie.

Tegelijkertijd zijn er denk ik veel mensen die griezelen van het idee van ‘kunst’ en nepgroen.

Wat vind jij van het idee van namaakgroen in de tuin?

Similar Posts

27 Comments

 1. Als tijdsbesparig is het logisch. Maar er is geen opname van CO2 en bij regen zakt er niets weg in de grond. Ik heb liever een wat verwaarloosde tuin door tijdgebrek dan een nepperd

 2. ik woon op een appartement, ik heb daar wat echte planten en kruiden in bakken staan enz
  erachter ligt gras, dat is voor de tuinman
  maar ik opteer wel echte planten en gras
  Een @->- voor jou.

 3. Ik snap dat je niet altijd tijd hebt om te tuinieren, maar weet dat de tuin dat ook niet vraagt. Dat is voornamelijk jezelf die vind dat er wat gedaan moet worden. Er zijn ook onderhoudsarme tuinen met natuurlijk spul. Daar is de natuur ook bij gebaat. Plus.. het is koeler in je tuin.

  Love as Always
  Dimario

 4. Bij mij in huis zijn alle planten nep en daar ben ik heel blij mee. Alle levende planten gingen namelijk alleen maar dood, hoe ik ook mijn best deed om ze te verzorgen. Buiten heb ik wel echte planten en die houden het nu al ruim een jaar uit. Vind ik best knap van mezelf. Maar nep zou ik voor buiten ook zeker een optie vinden. Dan moet het wel gewoon ‘goed nep’ zijn, dus er echt uitzien. Vind ik belangrijk.

 5. Ooit had ik een loggia op het westen vol nepplanten, tegen de inkijk en omdat de kraan niet dichtbij is. Maar helaas: de planten verkleurden van groen naar blauw en overal lagen eraf gewaaide plastic blaadjes. Nu staan er al jaren twee olijfbomen en die doen het prima. Maar afgevallen blaadjes zijn er nog steeds.

 6. Verschrikkelijk, het spijt me.
  Als je planten kiest die bij de bodem en het klimaat passen, hoef je er niet veel tijd in te steken. En gazons zijn suboptimal vergeleken bij gewone begroeiing en vooral geschikt voor kinderen.
  Gelukkig is de natuur sterk. Een collega moet regelmatig onkruid uit haar kunstgazon trekken, want als er zand in waait, grijpen plantensporen meteen hun kans

 7. Ik vind het een fantastisch idee,mijn dochter heeft ook een grote voor en achtertuin waar het onkruid nu hoog staat, zijzelf heeft geen groene vingers,dus dit is zeker een overweging waard,goede tip.

 8. Ik griezel ervan eerlijk gezegd.
  En al dat plastic dat langzaam in de bodem gaat want dat plastic blijft niet eeuwig mooi. ER was eens een reportage op de televisie waar al die massa afgevoerd kunstgras bijeen lag, klaar voor recyclage, maar dat werd dus absoluut niet gereycleerd en lag daar maar in gigantische bergen.
  Dan liever bv. waterdoorlaatbaar natuurlijk grind / dolomiet met hier en daar een echte plant die tegen alle weersomstandigheden kan. Denk rozemarijn, lavendel, andere mediterrane planten, … En dan is het wel “echt” en milieuvriendelijk.
  Een tuin hoeft trouwens helemaal niet veel onderhoud als je dat niet wil.

 9. Ik heb een balkon met veel bloembakken met eenjarige planten erin. Dat vind ik nog te doen. Maar die link naar die site die kunstplanten is wel heel leuk! Want ik vind kunstplanten in huis ook wel heel fijn!

 10. Ik vind het heerlijk om in de tuin te werken. Sinds ik gepensioneerd ben heb ik er dan ook alle tijd voor. De bestaande tuin heb ik de afgelopen drie jaar omgetoverd tot een zeer bewerkelijke tuin waarin overwegend rozen staan. Allemaal geselecteerd op kleur en vooral geur. Ik kan er echt van genieten met een kop koffie en een goede sigaar.

 11. Ik ben dol op tuinieren zoals je kan lezen in mijn blogs. Mijn vriendin heeft kunstgras daar staat het wel, maar ik mis altijd de merels die wormen komen halen, maar daar heeft zij geen last van.

 12. Haha, ik zit ook veel liever met een boek in mijn tuin dan dat ik tuinier. Ik ben een bijzonder luie tuinierster. Het gras moet nodig weer gemaaid. Binnenkort maar eens doen, het is nu weer wat koeler.

 13. Ik ben niet erg goed in tuinieren maar ik zou niet blij worden van kunstgras en kunstplanten buiten. Ik heb veel sterke, makkelijke planten, struikjes en bodembedekkers in de tuin gezet. Daardoor hoef ik weinig onkruid te wieden. Want de tuin staat al vol 😊. Ik leer van internet (Tuinmanieren op You Tube) over hoe en wat in de tuin. Ik word er helemaal blij van als bijen en vlinders mijn planten bezoeken en vogels bessen komen eten. Aan een tuin vol kunstgras en kunstplanten heeft de natuur niets. Ik geef wel toe dat mijn tuin er wat wild uitziet en dat er wel eens wat veel onkruid tussen de tegels staat, maar dat is goed voor de biodiversiteit denk ik dan maar 😉
  Liefs van Alice K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.