Keukenapparatuur

keukenapparatuurMijn aanrecht is niet zo heel groot. En ik heb het graag zoveel mogelijk leeg en opgeruimd.

Er staat dan ook zo min mogelijk keukenapparatuur op. Namelijk een snelkoker, mijn mooie roze koffiezetapparaat en een lelijk broodrooster/tosti ijzer dat het slecht doet, maar dat de kinderen toch vaak gebruiken. Verder staat er niets op mijn aanrecht! En dat vind ik fijn.

Eigenlijk heb ik maar weinig keukenapparatuur. In een la ligt nog een handmixer, maar dat is het dan ook wel. En ergens in een keukenkast staat een keukenmachine van de Lidl te verstoffen. Ik denk dat ik die maar eens ga weg doen. Oh ja, en op de koelkast staat een magnetron. Die gebruiken de kinderen als ze laat thuis zijn uit school om hun eten op te warmen.

De grote 5 van de keukenapparatuur

Hier boven heb ik het over losse apparaten als ik het heb over keukenapparatuur. Maar onder keukenapparatuur vallen ook:

 1. kookplaat
 2. afzuigkap. Lees ook Filter afzuigkap schoonmaken. Dit wordt namelijk vaak vergeten.
 3. koelkast
 4. vaatwasser (Zie ook mijn post over de vaatwasser schoonmaken!)
 5. oven

Bovenstaande keukenapparatuur wordt ook wel de Grote 5 genoemd!

Ik heb de Grote 5 compleet

Ik heb ze ook inderdaad alle 5! Ik zou niet weten welke ik kan missen. Als ik het écht zonder 1 van de Grote 5 zou moeten doen, dan zou ik de vaatwasser weg moeten doen. En ik weet dat er mensen zijn die in de winter zonder koelkast doen. Maar hoewel ik een kelder heb, hecht ik toch erg aan mijn koelkast!

Wat Nederlanders zoal in huis hebben aan keukenapparatuur!

Hier onder vind je een leuk overzichtje van Tulp Keukens over de inbouwapparaten die de meeste Nederlanders in huis hebben.

inbouwapparatuur

Ik heb niet: de koffieautomaat, de Quooker, grillplaat, stoomoven, warmhoudlade en wijbewaarkast. Maar een frituurpan heb ik wel.

Nieuwe soorten keukenapparatuur

Naast de Grote 5 heb je tegenwoordig ook:

 • Quooker: dat is een kraan waar kokend heet water uit komt. Zo heb je in een mum van tijd thee. Van een Quooker zie ik totaal het nut niet in. Maar dat komt misschien ook wel omdat ik er geen heb. Het lijkt me een beetje een griezelig apparaat met dat kokend hete water dat er zo maar uitkomt.
 • Ingebouwde espressomachine of ander luxueus koffiezetapparaat
 • Extra kookplaat

Losse keukenapparaten

En dan is er nog een hele wereld aan losse keukenapparaten. Tosti-ijzers, broodroosters, keukenmachines, staafmixers, Senseo's, wafelijzers, muffinmakers etc. Muffinmakers kom ik overigens vaak tegen bij de kringloop ; )

Lees ook: Vaatwasser schoonmaken.

Welke inbouwapparatuur heb jij in jouw keuken? En welke losse keukenapparaten heb je?

Similar Posts

49 Comments

 1. Wij hebben ook heel weinig oppervlak. Zo weinig dat alleen het cappucino-apparaat ee op mag blijven staan. Verder voer ik strijd met mijn man om zo min mogelijk spullen aan te schaffen. Gewoonweg te weinig kastruimte. We hebben wel pas een wafelijzer aangeschaft
  Echt geweldig! Alles kan er in. Ook tostis. Dus t tosti-ijzer gaat binnenkort bij t vuil :)

 2. Qua inbouw hebben wij ook de grote 5, ik zou daar ook niks van willen missen! Voor de rest staat in de keuken een waterkoker, koffieapparaat en de airfryer. In de kasten nog iets meer, tostimaker, keukenmachine, staafmixer, handmixer en broodrooster.... Oeps, best veel, toch wordt alles gebruikt zij sommige wel met mate.

  1. Wij gebruiken de airfryer regelmatig. Voornamelijk wel voor friet en snacks, maar eigenlijk kan alles er in wat je normaal in de oven zou doen. Zo hebben wij hem ook gebruikt voor afbakbroodjes, drumsticks, rösti en een schotel. Het is nog even verder uitvogelen, maar hij gaat niet meer weg. ;)

 3. Leuk om te lezen! Ik heb ook zo'n kleine keuken, met weinig keukenblad. Ben wel gezegend met de Big 5????. En heb net toch weer een nieuwe keukenmachine gekocht! Was toch onmisbaar! Happy Cooking zullen we maar zeggen...

 4. Wij hebben een losse koelkast en geen vaatwasser. Verder twee broodroosters (eentje extra vanwege glutenvrije boterhammen), een koffiezetapparraat, uitgebreide keukenmachine (die zeer regelmatig gebruikt wordt), staafmixer met hakmolen, handmixer.
  Ik heb nog een ingebouwde keukenboiler maar daarvan heb ik de stekker eruit gehaald. Het energieverbruik was giga. Verder zit er in de onderkant van de keuken nog een ingebouwde elektrische verwarming. Die gebruik ik ook niet en ik heb de stekker eruit gehaald.

  1. Electrische verwarming is ook relatief duur heb ik altijd begrepen. Wat apart dat die in de keuken zit. Zit er verder geen verwarming in de keuken dan?

   Een losse koelkast heb ik ook net als jij.

 5. Ik heb geen vaatwasser, de rest wel en daarbij een koffiemachine fruitpers ,wafelijzer,ijsmachine,vriezer broodrooster is voor mij onmisbaar en een tostidinges waar je ook mee kan grillen.

 6. De grote vijf hebben wij ook. Koelkast, kookplaat, oven, afzuigkap en vastwasser. Waarbij de vaatwasser inderdaad niet zou hoeven. Verder hebben wij nog ingebouwd een magnetron appart van de oven.
  Op het aanrecht staat een keukenmachine, zo een die alles kan hakken snijden kloppen.
  Verder is er: een staafmixer, electrisch mes, handmixer, frituurpan, contactgrill, vacuumsealapparaat ( een gadget van mijn man die ik dus nooit gebruik!) , een eierkoker, broodrooster, weegschaal, messenslijper en popcornmachine,. Misschien ben ik nog iets vergeten maar denk dat het aardig compleet is.
  Veel van deze lastste apparaten gebruik ik nooit, behalve de handmixer. Die gebruik ik vaak ipv de klopstand van de grote keukenmachine.

  1. Het elektrische mes, de eierkoker, popcornmachine en vacuumsealapparaat vind ik echt wat bijzonderder! Leuk om te horen wat je zoal in huis hebt Hanneke.

 7. Aan keukenapparatuur heb ik (denk ik) het meest noodzakelijke: vaatwasser, combi magnetron, oven(s), koelkast + vriezer (apart).
  Aan losse apparaten heb ik: broodbakmachine (staat inmiddels ook al weer een tijdje werkloos te zijn), tostiapparaat, compact grill (die dan weer als tosti-ijzer wordt gebruikt), keukenmachine (gebruik ik dan wel weer), zo'n smootie maker (hoe heet zoiets) en een gewone elektrische citruspers. Ik denk dat ik dan alles heb gehad.O ja, ik heb ook nog een wafelijzer.
  Wat was je vraag ook alweer? :)

 8. Behalve de Grote 5, staan er op het grote aanrecht nog een broodbakmachine die elke dag wordt gebruikt (door man) en een tostiapparaat. Verder heb nog een mixer. Geen koffieapparaat of frituurpan.
  Mijn man heeft de neiging om apparaten te kopen die nadat het nieuwtje eraf is , jarenlang ergens ruimte staan in te nemen. Zo staan er in de bergruimte onder de trap een yoghurtmachine, een sapcentrifuge, een kapotte blender en een ijsmachine !
  Ik vergeet nog de elektrische citruspers(op aanrecht) en de staafmixer die ik allebei vaak gebruik.

 9. Wij zijn compleet met de grote vijf (wat klinkt dat leuk :-))

  Verder hebben we: mixer, staafmixer, keukenmachine (met blender, mixkom enz), apparaat om groenten te raspen en te schaven, koffiebonenmaler (hoe heet zoiets?), slowcooker, ijsmachine en een broodbakmachine.

  LOL en ik zit nu te verzinnen of ik niks vergeten ben.
  Veel apparaten en de meeste gebruiken we nog regelmatig ook (behalve de ijsmachine - maar da's een aankoop van de man).

 10. Wij hebben de grote 5 maar nummer twee doet het niet ;)

  Verder probeer ik niet teveel te hebben maar onmisbaar vind ik echt de staafmixer! Zonder die geen smoothies, gladde soepen enzo.
  Verder hebben we een broodrooster en slowjuicer. Geen koffiezetapparaat. Wel op zolder een simpele keukenmachine die 2 keer per jaar gebruikt wordt.

  Het blijste ben ik momenteel met mijn net nieuwe koelkast!! Hij is zo fijn! En zoveel mooier! In het algemeen zou ik de kookplaat en oven het meeste missen. Wegens allergieën wordt hier alles zelf gemaakt.

  We hebben ook al wel dingen weggedaan. Elektrische citruspers, broodbakmachine (met de hand toch lekkerder!)
  Friteuse hebben we nooit gehad. Als we al patat eten snij ik zelf aardappelen en bak ze in een pan met kokosolie. Maar liever eten we toch heerlijke gepofte aardappels uit de oven :)

  1. Gepofte aardappels uit de oven zijn ook wel een stuk gezonder dan gefrituurde patat. Een koffiezetapparaat zou ik niet willen missen.

   Mijn man bakt ook altijd gewoon met de hand brood.

 11. Ughhh ik heb geen vaatwasser en zou heel graag willen dat ik die af en toe wel eens had! Niet mijn favoriete hobby om af te wassen. Ik heb op mijn aanrecht een prachtig keukenmachine staan sinds twee weken. Ben daar zo blij mee. Zou niet weten wat ik zonder een zou moeten doen.

 12. Ingebouwd: koelkast (tafelmodel zonder vriesvak), oven, afzuigkap en kookplaat. Los: extra koel/vriescombinatie, magnetron, koffiezetapparaat en waterkoker. Plus nog een broodrooster en een handmixer. Dat is 't, geloof ik, wel.

 13. Ojee, ik heb dus echt heel veel keukenapparaten... Sowieso de grote 5, maar ook: koffiezetapparaat, Nespresso, waterkoker, blender, staande mixer/keukenmachine, weegschaal, wafelijzer, grill-apparaat/tosti-ijzer, staafmixer, broodbakmachine en nog een losse mixer waar ook een hakmolentje onder kan... Oeh, best veel hè!! Nooit geweten dat ik er zoveel heb.
  Toch wil ik nu liever niks weg doen, want ik gebruik alles. Moet wel zeggen dat ik behoorlijk gek ben op koken en bakken...

  1. Keukenapparatuur die echt regelmatig gebruikt wordt is natuurlijk ook alleen maar nuttig. Niet zoals de bekende 'keukenlijken': keukenapparatuur die werkeloos staat te verstoffen.

 14. De big five. Friteuse. Staafmixer. Handmixer (38 jaar oud en oranje ;-) ). Compacte keukenmachine die ik vaak gebruik, het meeste om zelf snel wortelsalade te maken. Er zit ook een blender op die ik 's zomers vaak gebruik voor gebutste aardbeitjes. Grillplaat. Tosti-ijzer. Op zolder nog een tefal-reverse. Ik gooi hem niet weg omdat de wafelplaten nog goed zijn ,(de tostiplaten zijn helaas versleten en niet meer te krijgen. Ik mis ze nogsteeds. Ons nieuwe tosti-ijzer drukt de hele boterham plat i.p.v. alleen de randjes.)
  Koffiezetapparaat, senseo (als hij versleten is vervang ik hem niet meer), waterkoker, magnetron,......
  Belachelijk veel eigenlijk.
  Het ergste zou ik de oven missen.
  Het aanrecht hou ik ook zo leeg mogelijk. De keukenmachine staat in de kast.

 15. Ja ik kan er ook wat van: maar met mate...
  Leuk om te weten dat je dit roze espressoapparaat hebt gekocht, mede door onze aanmoedigingen!
  Ik voorspelde dat je er elke dag van zou genieten en zie daar!

 16. Wij hebben géén inbouw apparatuur.
  Wij hebben losse apparaten :) Losse oven/kookplaat/losse afzuigkap/losse vaatwasser/losse koelkast.
  En dan nog een keukenmachine, een mini-keukenmachine (voor de kleine hakwerkjes en een ice-crusher), een electrisch mes, een frituurpan, een broodrooster, een waterkoker, een broodbakmachine en een koffieapparaat (maar die staat in de woonkamer). Oh, en een smoothiemaker.
  En toch is ons aanrecht leeg :D
  Soms kun je heel wat in je laatjes en kastjes kwijt, en ook op de koelkast is veel plek.

 17. Serieus een frituurpan ingebouwd!!! Ik heb niet eens een losse frituurpan. Enige inbouw in de keuken zijn de inductiekookplaat, oven en afzuiging. Verder heb ik koffiemachine, magnetron, vaatwasser en waterkoker los. Ik heb een vrij kleine keuken, dus kan ook niet meer kwijt.

 18. ik heb ook de grote 5 ingebouwd. Verder los een een senseo en waterkoker standaard op het "eiland" staan en los in de kast een broodbakmachine, tosti ijzer, magnetron, broodrooster, staafmixer en wafelijzer waarvan de laatste het minst gebruikt wordt, maar de rest regelmatig.Die gaan na gebruik weer fijn terug in de kast.
  Ik heb dus een aanrecht en een bar/eiland om te gebruiken. Maar plaats ook liever niet te veel spullen erop, hoewel het eiland weer aardig gevuld is met fruitschalen en potjes losse thee op een blaadje. ;)

 19. Hier ook de grote 5. Verder staat er nog een koffiemachine en een keukenmachine. Daarnaast hebben we ook een airfryer, maar die staat niet standaard in de keuken. En nog een staafmixer, die ik regelmatig gebruik. Verder hebben we ook nog een broodbakmachine die staat te verstoffen. :)

 20. Ingebouwd hebben weeen kookplaat,oven, koelkast, vriezertje en vaatwasser. En de afzuigkap natuurlijk:) losstaand op het aanrecht staat de senseo en broodbakmachine en op een extra plank de waterkoker en microgolfoven. Los in de kasten een seb, elektrische fruitpers, grill, tostimachine, wafelijzer, mixer, elektrisch mes, koffiezetapparaat, blender, broodsnijmachine, frietketel en ijsmachine. Dat heb je met een kok in huis. Een rookoven heeft ie onlangs gekocht maar dat ding staat op het overdekt terras!

 21. inbouwapparatuur quooker maar niet de echte volgens mij is het van dalen ofzo, magnetron, oven en vaatwasser.

  Losse; Kitchenaid, koffiemolen, snelkookpan, slow cooker, nutribullet, juice maker, rijstkoker. Alleen de Kitchenaid staat buiten in het zicht de anderen niet.

 22. Wij hebben als inbouwapparatuur, een kookplaat, afzuigkap, koel/vriescombinatie, oven en een vaatwasser (die het al dik 8 jaar niet meer doet). Los? De Senseo en melkopschuimer staan op het aanrecht, de waterkoker op een sitetable in de keuken, de handmixer ligt in de kast waar de actifryer ook staat en de magnetron staat in de voorraadkast in de hal.

  Kortom... veel apparatuur! Al is het al minder als het was... alles wat ik onlangs tegenkwam met opruimen en de laatste maanden niet meer in mijn handen heb gehad is weggegaan.

 23. IK heb een hele verzameling losse keukenapparatuur :)
  Gebruik het dan ook veel ... heb een snijmachine, ik bak al ons brood zelf en dat willen we graag in nette plakken en dat gaat zo lekker, maar ook voor eigen gemaakte vleeswaren. Ik heb een mengmachine (ala kitchen aid achtig) kneed mijn brooddegen en klopt de slagroom zo lekker luchtig. Heb een staafmixer met hakmolen. Een keukenmachine met allerlei opzetstukken die ook allemaal veel gebruik... de frituurpan staat in de schuur ;)... maar ja ik ben dan ook een echt kookfanaat en wordt dol gelukkig van zulke apparatuur... Een koffiezet apparaat heb ik dan weer niet, want ik lust geen koffie ;)... De Quooker staat wel op mijn verlanglijstje... erggg handig zeker als je heel de dag theedrinkt of om je pannen mee te vullen voor je gaat koken (scheelt weer kooktijd)...
  ja ik hou er wel van :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.