Is stilte een luxeproduct?

Stilte

In het boek We blijven thuis, kwam ik onderstaande tekst tegen:

'Wandelen doet een mens goed, maar een andere weldoener is stilte. Net als tijd is stilte een luxeproduct geworden, dat duur wordt betaald. Aan beide lijken we in onze maatschappij namelijk een chronisch gebrek te hebben. Stilte is tegenwoordig te downloaden als meditatie-app of te koop als workshop Silent Sitting bij zo'n beetje alle yogastudio's.

Maar je kunt ook gewoon gaan zitten op een rustige plek en een tijdje je mond houden.'

Vooral die laatste zin vind ik kostelijk.

Je hebt geen coach of goeroe nodig

Want tegenwoordig wordt zo'n beetje alles 'ten gelde' gemaakt. En dat doet me dan weer denken aan het boek Het goede leven en de vrije markt. Maar je hebt niet overal een coach of goeroe voor nodig. Soms is het inderdaad genoeg om gewoon even te gaan zitten en je mond te houden.

En dat ga ik nu meteen doen!

Meditatie apps kunnen helpen om tot rust te komen. Zie ook mijn post over mentale hygiëne.

Heb jij voldoende stilte in je leven?

P.S. Lees ook mijn post over Eenvoudiger leven!

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik probeer minimaal 1x per jaar een paar dagen naar een klooster (van de Clarissen in Megen) te gaan. Je mag er niet praten en eet ook in stilte. Door de corona is dat in 2020 niet gelukt.
  Ik mis het wel

  1. Grappig, ik heb in het verleden eens gewerkt in zo'n klooster waar de nonnen niet mochten praten. Een ervan kreeg ontheffing om eventuele vragen van mij te beantwoorden. Ik had echter geen vragen en wist wat ik doen moest. Toch kletste ze in een paar uur tijd de oren van mijn kop. Ik vond dat overigens niet erg.

 2. Het is heerlijk om de rust in je eigen woning of omgeving terug te vinden.
  Mijn log rondje in de avond is er een van stilte in huis en rustig lezen wat men zoal schrijft. Hans

 3. Ja, meerdere keren op een dag ben ik stil in mijn hoofd. Maar ook stilte met niet praten. Helemaal als mijn man aan het slapen is. 🙄 Soms ook met snurkgeluiden op de achtergrond.

 4. Minstens een keer per jaar neem ik deel aan een stilteweek of stiltevijfdaagse. Er wordt niets gezegd, er is begeleiding door een boeddhistische monnik, wandel- en zitmeditatie, ook eten gebeurt in stilte, dan kan je pas echt genieten en met aandacht eten. Als je vragen hebt tijdens de retraite kan je die op een briefje schrijven en ze worden elke avond beantwoord door de leraar. Een bevrijding om bv. aan tafel niet dat oeverloze geklets te hebben en al die vragen zoals "welk werk doe je" en "heb je kinderen", doen er gewoon niet meer toe. Elke dag is er ook een uurtje werkmeditatie (groenten schoonmaken, wieden, ... alles in stilte en met aandacht)

 5. Ben ook al enkele keren naar Plum Village geweest. Daar zwijg je van na het avondeten / na de laatste meditatie van de dag tot de ochtend erna nà het ontbijt. Dit doe ik ook regelmatig thuis (en dan gedurende die tijd geen schermen gebruiken) samen met een online sangha waar ik lid van ben, ieder op zichzelf in zijn eigen huis. En dan in de week erna delen we onze ervaringen

 6. Ja, gelukkig wel. Ben daar erg blij mee.
  We hebben geen tv meer en ik ben van fb af. Dat geeft ook zoveel rust en stilte in mijn hoofd.

 7. Ik vind stilte heerlijk. En daar ontbrak het nogal aan de laatste maanden met thuis onderwijs, thuis werken et cetera. Dus al wandelend geniet ik ervan. Terwijl ik ook dan kan genieten van spotify. Dus geen stilte, maar wel gewoon het even alleen zijn. Zeg maar.

 8. Ik vind het heerlijk die stilte in huis. Als ik wil praten doe ik dat met mijn honden en dat maakt ze blij.

 9. Als alleenwonende in een goed geïsoleerd huis heb ik stilte in overvloed. In het park om de hoek weet ik ook wat plekken die erg stil zijn en anders diep in de Schoorlse Duinen. Op al die plekken gaat het echter 'mis' als er een dozijn landende vliegtuigen op 600 meter overvliegen richting Schilphol. Vaak is dat maar een uurtje en dan weer een paar dagen niet 1.

 10. Ik hou heel erg van stilte en rust en voor mij staat een goed leven gelijk aan een rustig leven. Veel mensen vinden dat misschien saai, maar voor mij is er niets ergers dan de hele tijd van hot naar her te rennen en de agenda helemaal volplannen.

 11. Helaas woon ik in een gehorige flat en heb veel last van de geluiden van mijn buren. Overdag is het gelukkig vaak stiller, al is er buiten ook wel veel te doen (grasmaaiers, auto's etc). Daarnaast zoek ik de stilte of rust ook tijdens mijn wandelingen en mediteer ik dagelijks.

 12. De buren waren 6 weken met vakantie... Genietbaar stil was het hier...
  En in de vroege ochtend hoor je de stilte op m'n terrasje...
  Lie(f)s.

 13. Met twee kinderen (waarvan eentje altijd thuis) is het hier zelden stil. Alleen 's morgens vroeg (als ik er eens eerder uit ben dan de rest) of 's avonds als de boel op bed ligt. Zo heerlijk om mezelf te horen denken!

 14. Geloof me, na 15 jaar single te zijn geweest met daarvan 10 jaar uit huis wonende kinderen en verder weinig bezoek of iets, dan wil je wat herrie om je heen... 4 muren, geven genoeg stilte.

  En nog steeds... als ik overdag alleen ben, is het vaak stil, net als nu.

  X

 15. Stilte is zeker weten een luxeproduct geworden, maar gelukkig wel een luxeproduct dat je gratis nog kunt krijgen. Als je er maar een beetje je best voor doet.

 16. Oh, geweldig! Stilte downloaden! Het moet niet gekker worden, zeg. Ik houd erg van muziek maar het is ook vaak genoeg stil om mij heen. De lekkerste stilte is als ik ‘s avonds de tv (door mij lawaaibak genoemd) uitzet. Heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.