Is de luchtkwaliteit in jouw huis wel gezond?

luchtkwaliteitWij wonen in een huis uit 1935 met enkel glas. Het is dus niet optimaal geïsoleerd. En soms kom ik ‘s ochtends beneden, en dan ruikt het een beetje muffig. Alsof het huis vochtig is. Dat is voor mij reden om ramen open te gooien. Want ik ben een groot voorstander van frisse lucht. Zowel buiten, als binnen. Ik vind het belangrijk dat de luchtkwaliteit in ons huis gezond is. Want je brengt immers veel tijd door in je huis en frisse lucht is belangrijk voor een gezond leven.

Woningtoxines

En ongemerkt kunnen er best schadelijke stoffen je huis binnenkomen. Er is zelfs een naam voor: woningtoxines.

 • formaldehydes
 • oplosmiddelen in verven
 • poets- en reinigingsmiddelen
 • pesticiden
 • tabaksrook
 • electromagnetische velden
 • fijnstof van de houtkachel. (Bij een pelletkachel schijn je veel minder fijnstof te hebben.)

Gelukkig komen die stoffen zelden in zo’n grote hoeveelheid voor in je huis, dat ze echt schade veroorzaken. Maar ik vind het wel een aandachtspunt.

Hoe weet je wat de kwaliteit van de luchtkwaliteit bij jouw thuis is?

Soms kun je het dus gewoon ruiken! De goedkoopste methode om de luchtkwaliteit in je huis te controleren is door je bloedeigen neus te gebruiken. Een vochtige ruimte ruikt bijvoorbeeld muf. En als je bezoek hebt gehad dat flink heeft zitten paffen dan ruik je dat ook. Of zwaar geparfumeerd bezoek.

Helaas kan je neus niet alles ruiken.

Nou zijn er speciale apparaatjes op de markt waarmee je de luchtkwaliteit bij jouw thuis kunt checken. Bij bol.com kwam ik er eentje tegen voor 323,95. Goedkoop is dat dus niet. Voor die prijs heb je een apparaat dat CO2 meet, luchtvochtigheid en temperatuur.

Verbeter de luchtkwaliteit van je huis!

 1. Kies natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
 2. Doe je schoenen uit als je je huis binnengaat. Zo snijd je vervelende stoffen de pas af bij je voordeur!
 3. Zorg voor planten in huis: die zuiveren de lucht.
 4. Stofzuig regelmatig.
 5. Stof met een vochtige doek of gebruik zo’n duster die het stof goed vasthoudt.
 6. Ventileer je huis goed. Zet roosters in je woning open.
 7. Lucht kamers regelmatig. Een handige vuistregel is: vijftien minuten per dag luchten.
 8. Laat je apparatuur regelmatig controleren. Denk aan je cv-ketel en eventuele houtkachels
 9. Kies voor duurzame en natuurlijke meubels. Die zijn bijvoorbeeld niet behandeld met allerlei stoffen die schadelijk kunnen zijn.
 10. Kies voor duurzame, natuurlijke vloeren.

Conclusie over luchtkwaliteit in huis

Onze huizen zijn anno 2016 vaak zo goed geïsoleerd dat de lucht niet meer automatisch wordt verfrist en vervangen. Woon jij in zo’n goed geïsoleerd huis, zorg dan dat je regelmatig je huis goed lucht en dat de ventilatie goed werkt.

Zelf gooi ik gewoon lekker ‘s ochtends een raampje open. Zo kan de muffe lucht er uit, en de frisse lucht er weer in.

Hoe is de luchtkwaliteit bij jouw thuis?

Similar Posts

22 Comments

 1. Bij ons is die beter dan in het vorige huis. Ons vorige huis was in de winter vaak wat vochtig door hoge grondwaterstand. Dan gaat het snel muf ruiken. Als ik hier beneden kom ben ik vaak blij verrast door de frisse lucht.
  Ik vind het bij dit huis wel jammer dat er boven geen roosters bij de ramen zitten. Een raampje open in de koude maanden is voor mij te koud.

 2. Goeie tips. Ik ben net verhuisd naar een nieubouwwoning met va die handige roosters. Die kunnen soms de hele dag open staan. Heerlijk! Hiervoor huurden we een huis uit 1900, maar was zo lek als een mandje. Er zat behoorlijk wat schimmel in. Toen we er weg waren en na een week gingen schoonmaken, kom je er pas achter waar je jaren in hebt geleefd. Een stinkend rottend huis. Echt zo’n kelder lucht. Wij deden zeer regelmatig de ramen open. Maar hier viel niet tegenop te ventileren. Niet een hele gezonde situatie en blij dat we daar weg zijn.

 3. De Rijksoverheid geeft aan dat luchten alleen niet genoeg is, omdat frisse lucht na een half uur verdwenen is. Dus moeten ventilatierooster en klepraampjes altijd open staan. Wij hebben roosters, maar volgens mij gaan die in de loop van de tijd dichter zitten. Dat is een interessant blogbericht; hoe maak ik ventilatieroosters schoon. Wij hebben Velux dakramen op de eerste verdieping.
  Ik word wel bewust onbekwamer van dit soort blogberichten, want ik stof en stofzuig niet zo vaak ;-) Wel goed en handig, je tips!

 4. Hier ook maar enkel glas de ramen boven staan altijd op verluchten en de slaapkamerraam staat veel open wel met een vliegenraam en verder gebruik ik weinig schoonmaak middel ,ik stof regelmatig en stofzuig elke dag schoenen laten we bij de deur in de keuken en mijn ramen beneden staan vol met planten .

 5. Kwestie van goed doorluchten. Tenzij je langs een snelweg woont. Met onze oude ramen hadden we ook veel problemen met de luchtvochtigheid. Er stond dan een laag water in het kozijn van de schuiframen. Die hebben we dus heel snel laten vervangen en dat scheelt een hoop. Omdat onze katten (tot vandaag) geen kattenluik baar buiten hadden, hebben we wel twee kattenbakken in de garage staan. Maar ja, dat is niet echt een leefruimte.

  1. Wat fijn voor jullie katten dat ze nu een kattenluikje hebben. Hoe ga je voorkomen dat ze weglopen? Wij hebben ook een kattenluikje en zijn al 4 katten kwijt geraakt : (

   1. Onze katten gingen al naar buiten voor we het luikje hadden, maar dan moest je ze ook weer binnenlaten. Ons kattenmeisje zit gewoon voor de deur te wachten, voor of achter. Onze rooie komt meestal binnen als je hem roept (in combinatie met het woordje ‘eten’ werkt het altijd).
    We wonen ook in een rustige wijk, weinig hardrijdend verkeer, veel groen. En we hebben onze katten ook al een lange tijd, ze komen gewoon naar ons terug.
    Maar mijn tante is ook wel eens katten kwijt geraakt, maar bij haar was de kat bijna voor de deur aangereden. Dat is wel het risico, dat weet ik. Maar onze katten worden ook niet gelukkig van binnen blijven, dus je moet toch wat.
    We kunnen het luikje ook sluiten in de nacht. Dan heb je nog een beetje controle.

    1. Wij deden het luikje ‘s avonds ook dicht nadat we twee katten waren verloren. Maar net als de jouwe werden onze katten ook niet blij van voortdurend huisarrest. Helaas hebben ze het uiteindelijk toch weer met de dood moeten bekopen : (

 6. Ik zet ‘s morgens na het douchen de ramen boven open. Dan ga ik lopen met de hond en als ik thuis kom gaan ze weer dicht. In onze woonkamer zitten helaas geen roosters. Ik moet echt het raam openzetten om frisse lucht binnen te krijgen en dan wordt het snel zo koud. Zou vaker het raam in de woonkamer open moeten doen.

 7. We hebben de contactmagneten op onze ramen zelfs laten verplaatsen naar onderaan de ramen. Zo kan het alarm ook op als de ramen openstaan en kunnen we ze dag en nacht open laten. Zalig!

 8. Hier doorluchten we sommige kamers helaas iets te weinig. Ook wil ik meer groene planten voor onze lucht, alleen lijken die krengen altijd te sterven bijmij :(

 9. Jk zet boven de ramen op een kier en de deuren open .
  Als ik in de tuinzit beneden deur ook open even flink doorluchten.
  Nu ideaal heerlijk de zon in de tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.