Muggen probleem: Het Huisvlijt Antimuggen plan!

 muggen probleemHet is heerlijk weer op het moment. De temperaturen zijn vriendelijk en het zonnetje schijnt regelmatig. Maar de stijgende temperaturen hebben één heel groot nadeel: muggen! Veel mensen hebben last van het muggen probleem.

Muggenprobleem op het platteland groter dan in de stad!

Want die krengen ontwaken bij vriendelijke temperaturen en maken dan de mensheid het leven zuur. Zeker hier op het platteland zijn ze in grote getale aanwezig. Toen ik studeerde in Utrecht had ik volgens mij nooit last van het muggen probleem. En in de vijf jaar dat we in Arnhem woonden ook niet. In Doetinchem stad hadden we zo nu en dan last van muggen, maar nu we in het buitengebied wonen zijn ze vaste huisgenoten geworden.

Onderzoekers: mensen in de stad meer kans op muggenbeet

Het rare is, dat volgens onderzoekers van de Universiteit in Wageningen mensen die in de stad wonen juist meer last hebben van muggen! Ze onderzochten 3500 muggen en concludeerden:

 • In de stad zijn meer molestes muggen, en die houden vooral van zoogdieren zoals mensen. Het muggen probleem is daar dus groter.
 • Op het platteland heb je meer pipiens muggen, en die vinden vogels lekkerder.

Dat staat werkelijk haaks op mijn persoonlijke ervaring met het muggen probleem. Volgens mij hebben onze plattelandmuggen dit memo niet gelezen!

Maar goed, hoe kom je van die vervelende muggen af?!

Het muggen probleem: Eerst voorkomen!

 1. Pak het muggen probleem bij de wortels aan en kies voor een woonplaats waar weinig muggen zijn. Puur op mijn ervaring adviseer ik een grotere stad, zoals Utrecht.
 2. Installeer overal horren, zodat ze niet door ramen naar binnen kunnen.
 3. Houd overdag buitendeuren dicht om het muggen probleem te voorkomen.
 4. Hang vliegengordijnen in het kozijn van je buitendeur, want je zult toch regelmatig in en uit lopen, en zo kun je muggen tegenhouden.
 5. Zet citronella*, lavendel, roosmarijn en/of pepermuntplanten in je slaapkamer en overige kamers. Want muggen houden niet van die geur. En zo zijn er nog wel meer planten waar muggen niet van houden.
 6. Weg met stilstaand water. Heb je een vijver? Daar houden muggen van. Dus als je geen muggen probleem wilt, doe die vijver dan weg.

Aargh! Zijn de muggen toch binnen? Doe dan dit:

Bovenstaande tips zijn vooral gericht op het vermijden van muggen in je huis en het voorkomen van een muggen probleem. Maar wat als ze toch zijn binnengekomen? Volg dan deze stappen!

 1. Maak voor het slapengaan een rondje door je slaapkamer met een vliegenmepper in de hand, en sla alle muggen dood! Zorg dat je een vochtige doek in de andere hand hebt om alle bloedvlekken weg te vegen...Zo maak je korte metten met het muggen probleem

  vliegenmepper
  3 stuks voor 42 cent bij de Action
 2. Smeer jezelf in met een product/geurtje dat muggen vies vinden. Je hebt antimug producten in sprayvorm, roller en een soort melk. In veel van die antimug middeltjes zit Deet, wat niet iedereen op prijs stelt. Maar er zijn ook natuurlijke producten tegen het muggen probleem. Zoals deze:

  muggen probleem
  10,99 bij de Kruidvat
 3. Eet veel knoflook. Zo maak je je zelf onaantrekkelijk voor muggen.

  muggen verjagen
  48 cent bij de Albert Heijn
 4. Schaf een klamboe aan tegen het muggen probleem. Het is een vervelend ding, maar het helpt je nachtrust enorm als je weet dat de muggen niet bij je kunnen komen. Ik kocht de mijne bij de Kruidvat, maar je kunt ze onder andere ook kopen bij de Xenos voor een tientje.

  muggen probleem
  9,99 bij Xenox
 5. Installeer de gratis app Antimuggen op je smartphone. Die zou een irritante hoge toon uitstoten waar muggen niet van houden.antimuggen app
 6. Doe antimuggen armbandjes om. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, dus je kunt ook nog je eigen smaak volgen. Onderstaande zijn van leer en ruiken naar Citronella.Een charmante oplossing voor het muggen probleem!
  muggen probleem
  8,49 bij muggen-weg.nl

  6. Antimug stickers. Jaja, er zijn ook stickers die beloven muggen te verjagen. Bij Bol.com kun je ze kopen in een schattig doosje:

  antimug pleisters
  22,30 bij bol.com

  7. Antimug stekkers tegen het muggen probleem! Er zijn twee varianten: een geluidsstekker die een hoge toon uitstoot, en een stekker die een geur uitstoot. Hier onder een stekker met een geurtje:

  muggen probleem
  9,99 bij de Kruidvat

  Net als de Antimug app belooft een geluidsstekker muggen te verjagen met een vervelend hoog geluid dat alleen muggen horen.

 7. Antimug lamp. Deze lamp belooft muggen te lokken met een speciaal blauw licht, en vervolgens hardhandig te frituren. Ik kocht zo'n lamp maar het hielp voor geen meter. muggenlamp
 8. Brand speciale kaarsen die muggen verdrijven. Denk aan kaarsen die naar Citronella ruiken. Het grote nadeel is dat kaarsen niet gezond zijn.

  muggen probleem
  8,87 bij bol.com

Het muggen probleem samengevat

Zoals bij alles is ook bij het muggen probleem voorkomen beter dan genezen. Ga dus ergens wonen waar weinig muggen zijn als je de kans hebt. Hoewel mijn persoonlijke ervaring is dat op het platteland veel meer muggen zijn, heb je volgens onderzoekers in de stad juist meer kans op muggenbeten. Dus tsja...

Aangezien de meesten van ons niet even zullen verhuizen om geen muggen probleem te krijgen, is de eerstvolgende stap je huis zo inrichten dat muggen niet naar binnen kunnen. Dat doe je bijvoorbeeld met horren. Zijn de muggen toch binnen, dan is de volgende stap het ze zo onbehaaglijk mogelijk te maken met geuren en geluiden waarvan ze niet houden.

En als dat allemaal niet heeft geholpen, zit er nog maar 1 ding op: een klamboe. Dan kunnen ze tenminste niet bij je komen.

Er zijn heel veel middeltjes op de markt die beloven dat ze helpen tegen het muggen probleem. Maar volgens mij zijn ze allemaal maar beperkt effectief helaas.

Het Huisvlijt Antimuggen Plan in een notedop:

 • Emigreer naar Antartica of een ander koud land.
 • Voorkom dat ze binnenkomen.
 • Maak het muggen zo onaantrekkelijk mogen bij jouw thuis met vieze geuren en vervelende geluiden.
 • Sla ze dood.
 • Neem een klamboe.

Heb jij last van het muggen probleem? En wat doe jij er tegen?

*7 op de 10 muggen houden niet van Citronella volgens onderzoek van Roxasect

Similar Posts

46 Comments

 1. Even afkloppen, maar tot nu toe heb ik niet geen last van muggen op de slaapkamer, want daar zijn ze toch het meest irritant.
  Voor vliegen heb ik een goed horgordijn bij de achterdeur, want wat ik nog vervelender vind of liever gezegd, viezer in huis zijn wel vliegen. Buiten zitten ze op stront en weet ik niet wat voor viezigheid, dus die wil ik pertinent niet in huis!
  Die vliegenmeppers van de Action zijn het beste, doeltreffend en niet al die elektrische vliegenmeppers, die ook bestaan.
  Daarnaast heb ik ook zo'n elektrische lamp met blauw licht voor het geval er toch een vlieg aan mijn mepper mocht ontsnappen. Deze werkt vooral 's nachts goed, omdat het dan donker is en insecten op licht afkomen.

  En wat muggen betreft, het lijkt ook aan je bloed te liggen, zo werden mijn dochters en ik in de woning van 15 jaar geleden regelmatig gestoken, maar mijn zoon nooit.
  Mijn dochters en ik waren ook gevoelig voor teken, ooit eens na een boswandeling meer dan 20 teken van ons lijf kunnen plukken en mijn zoon niet 1 teek.

  Groetjes Lily

  1. Yikes, 20 teken! Dat is echt heel veel. Ik geloof ook zeker dat beestjes zo hun voorkeuren hebben. Het zal vast met ons bloed te maken hebben.

 2. Ik ben ook altijd de pineut, en mijn man heeft nergens last van! Ik krijg ook meteen bulten waar je niet omheen kan kijken... ik denk van een of andere allergische reactie ofzo. Tja en waar wonen wij... aan het water :P

 3. Ik woon ook op het platteland en heb er vaak last van! Dat hebben we dan gemeen ;) Wat ik doe tegen muggen is met een anti-muggenspray overal wat rondspuiten... en dat helpt!

 4. Een van onze kinderen reageert behoorlijk heftig op muggenbeten. Grote bulten en veel jeuk tot gevolg. Sinds hij op zijn kamer zo'n stekkerding heeft met een geurtje heeft hij veel minder last van muggenbeten.

  En mocht je toch een Muggenbeet hebben moet je een lepel onder de hete kraan houden en daarna de bolle kant van de lepel op de Muggenbeet drukken. Het werkt het beste op een verse Muggenbeet.
  Dat neutraliseert het gif dat de jeuk veroorzaakt.
  Wij hebben er ook een speciaal apparaatje voor. Hij heet bite away. Handig als je onderweg bent en geprikt wordt. Dat apparaatje wordt erg warm (50 graden) dat doet hij voor kinderen 6 seconden en voor volwassenen 12 seconden.

  1. Bedankt voor de aanvullende tips Grietje. Mijn jongste zoon krijgt ook nog wel eens forse muggenbulten. Ik ga die lepeltip zeker eens op hem uitproberen.

 5. Zoons en ik zijn de pineut, manlief bijna nooit. Hij heeft een lagere lichaamstemperatuur. De muggen kunnen hem denk ik minder makkelijk vinden. Ik smeer niet tegen muggen. Ik vertrouw de ingredienten niet en ik krijg het benauwd van de geurtjes die aan dat soort middelen vastzitten.
  Veel lavendel dichtbij je huis, schijnt te helpen. Wij hebben een vijver met stilstaand water en niet veel muggen. Wel veel kikkers en die eten muggen. Wellicht doen salamanders dar ook, want die zie ik nog meer in de vijver.
  Hier in de Betuwe hebben we lang niet zoveel last van muggen als in de Noordoostpolder. Er is hier een ander soort mug met voor- en nadelen. Voordeel is dat ik niet allergisch ben voor deze muggen. Ik krijg nu maar kleine bultjes en zijn vrij snel weg. De muggen zijn kleiner, wat een nadeel is want je vindt ze moeilijker. Ook steken deze later in de nacht (vanaf een uur of vier ipv ongeveer drie uur) en ze steken ook als je in de nacht een lampje aan doet in de slaapkamer. Die andere muggen staken niet met een lampje aan. Wie weet helpt dat bij jullie ook. En tot nu toe hier nog geen muggen gezien die door je kleding heensteken. Dat zijn de ergsten en die steken overdag.
  Wat ik dit jaar hier opvallend vaak zie, zijn heel grote wespen. Als ze in huis zijn vang ik ze met een schaaltje en ik schuif dan een folder oid onder het schaaltje door en laat de wesp weer vrij. Wespen zijn prima muggenverdelgers, net als spinnen. Al mogen die laatste lekker in mijn huis blijven zitten.

  1. We schijnen dit jaar ook heel wespen te krijgen VeggieMo. Dat slechte nieuws hoorde ik van 1 van mijn maandagochtendvriendinnen. Dat schijnt te komen door de zachte winter.

 6. Gisteravond weer op speurtocht geweest naar dat kleine zoemende beestje. Dus handig je tips! Van enkele had ik nog nooit gehoord. Zoals de armbandjes en de app. Die ga ik uitproberen!

 7. Iemand vertelde mij dat een notenboom muggen weg houdt. Vond het een raar verhaal. Ze bleef er bij. Voordat ik een notenboom ga plaatsen, wil ik toch meer weten. Het idee vind ik goed.

  1. Het is in ieder geval wel een heel natuurlijke methode tegen muggen. Hopelijk groeit zo'n notenboom dan snel zodat hij zijn werk kan doen.

 8. Toen wij op het platteland woonden hadden we beduidend meer last van muggen dan in de twee steden waar we hebben gewoond. Ik kan mij dus absoluut niet vinden in dat onderzoek. Plus dat de muggen op het platteland ook wel slimmer leken:ze waren beter in staat om zich te verstoppen zodat ze lastig te vinden waren in de nacht.
  Toco tholin olie werkt geweldig trouwens tegen muggen. We doen vaak een paar druppeltjes op het raamkozijn van het open raam en hebben nooit een mug binnen dan. Ook op mijn huid werkt het erg goed. Ik ben namelijk normaal erg aantrekkelijk voor muggen en mijn man niet.

 9. Ik heb tot nu toe echt nog helemaal geen één ding gevonden wat helpt :( Ik ben waarschijnlijk gewoon te lekker. Terwijl manlief naast me ligt en nooit wordt geprikt, zit ik er regelmatig helemaal onder

 10. Oh ja zo irritant die muggen. Ik woon zelf ook redelijk buiten de stad maar ook niet achteraf. Hier nog weinig muggen tegengekomen. Vliegen daarentegen ...

 11. Hele goede tips. Weet je wat zo lekker is? In zweden hebben we helemaal geen last van muggen tot nu toe. Super fijn en meestal blijft dat ook zo de hele zomer.

 12. Inderdaad is mijn ervaring ook op het platteland meer muggen dan in de stad, doch het is tijdelijk en wonen op platteland is veel fijner!
  Ik heb er persoonlijk niet zo'n last van, mijn man wel. Die gaat voor gezoem al zijn bed uit!
  Vroeger thuis hadden wij altijd een citroenplant, ik ging hier met mijn armen langs en werd weinig gestoken.
  Horren, deuren dicht houden en een klamboe helpen mij het best.
  Zijn muggen buiten vervelend, dan ga ik naar binnen.

 13. Vliegenmepper en bloedvlekken: nou, daar heb je tegenwoordig van die op een tennisracket lijkend batterij ding voor. Je houdt het blad tegen het insect en drukt op een knopje. Knetterdeknetter, insect erg dood. Geen bloedvlekken! Ik heb er wel vier in huis op verschillende plekken.
  (Wal)Notenboom helpt zeker net als coniferen. Een vijver MET vissen erin helpt ook. Vissen eten namelijk de muggeneitjes alvorens ze uitkomen. Vooral goudvissen en goudwindes kunnen dat heel goed. Een paar citroengeraniums in huis, maar zet er ook wat op terras of op terrastafels. Wij wonen in 'paardenland' dus we hebben veel meer last van vliegen dan van muggen. Tegen vliegen helpt heel goed een paar bakjes met schoonmaakazjn en dan wat kruidnagels erin. Wel steeds verversen.

 14. Ik slik antihistamine tegen de enorme muggenbulten die ik krijg (muggenallergie met bulten van tien cm doorsnee)
  Wat ik mis in je voorbereidingen is de goot leegmaken of schoonmaken. Veel goten zitten vol met drabbig water waar muggenlarven lekker in kunnen groeien.Naast vijver ook regenton en andere waterplekken in de tuin leegmaken.

 15. Mijn kinderen reageren heel heftig op muggensteken en zij slapen dus allebei onder een klamboe. En dat staat ook nog heel gezellig rond die bedden. En als ze dan gestoken zijn, hup allergiemiddel erin.
  De dokter zei eens, je moet het proberen te vermijden. Op deze manier dus, verder kan ik ze moeilijk binnen houden.

 16. Dank voor info
  Valthier wel mee nog
  Najaar meer muggen dan nu
  Mijn laurier heeft witte beestjes
  Weer iemand wat dat is? En hoe weg te krijgen?

 17. Ja pfff wat een rotbeesten. Ik wist helemaal niet dat lavendel ook tegen muggen werkte. Ik heb er in grote steden overigens ook minder last van.

  1. Aha, jij hebt wat dat betreft dus dezelfde ervaring als ik Frederique. Wonderlijk dat de onderzoekers in Wageningen een andere conclusie hebben.

 18. Naar het noorden gaan heeft niet altijd het gewenst effect qua muggen. Alska en het noorden van Noorwegen zijn berucht om hun muggen in de zomer.
  Wij hebben een app gehad op de Ipad tegen muggen, leuk idee. Helaas het hielp niets.

 19. Ik heb gelukkig niet zo'n last van muggen. Ook al lijkt die app me wel iets, voor als het wel weer zover is. Daar ga ik eens naar kijken. :)

 20. ik heb gelukkig nooit veel last van muggen, andere gezinsleden schijnen ze lekkerder te vinden. Ik heb nog wel een tip! Muggen houden niet van alcohol. Ik zeg lekker wijntje nemen savonds :)

 21. Hele handige tips, muggen zijn zo irritant. De bulten kan ik wel hebben, en stiekem vind ik de jeuk niet alleen vervelend maar ook wel 'lekker' haha. Ik vind vooral snachts het zo irritant als ze rond je hoofd aan het zoemen zijn. Ik ga zeker aan de slag met je tips!

  1. ja, dat geluid irriteert mij ook mateloos. Daardoor kan ik dan ook echt niet slapen. Maar als ik in een muggennet lig kan ik het wel hebben, want dan weet ik dat ze toch niet bij me kunnen komen.

 22. De muggen 'lustte' mij gelukkig niet, maar mijn dochter wel. Wij gaan dit jaar de muggenstickers dan ook maar eens proberen

 23. Wij hebben mazzel want wij hebben bijna nooit muggen binnen! Ik check wel altijd even snel de kamers voordar we gaan slapen. Heel soms vind ik er dan eentje. Dat roep ik mijn man en die pakt ze met zo'n elektrisch tennisracket!

 24. Oo verschrikkelijke beesten zeg! BAH!!! Ik heb het geluk dat ik weinig geprikt word.. Ben niet zo lekker haha. Maar dat gezoem om je hoofd als je wil slapen, heel irritant

 25. Ik ben behoorlijk allergisch voor muggen maar ze blijven me maar op eten. Terwijl ik al je tips al heb geprobeerd. Vreselijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.