Muggen probleem: Het Huisvlijt Antimuggen plan!

 muggen probleemHet is heerlijk weer op het moment. De temperaturen zijn vriendelijk en het zonnetje schijnt regelmatig. Maar de stijgende temperaturen hebben één heel groot nadeel: muggen! Veel mensen hebben last van het muggen probleem.

Muggenprobleem op het platteland groter dan in de stad!

Want die krengen ontwaken bij vriendelijke temperaturen en maken dan de mensheid het leven zuur. Zeker hier op het platteland zijn ze in grote getale aanwezig. Toen ik studeerde in Utrecht had ik volgens mij nooit last van het muggen probleem. En in de vijf jaar dat we in Arnhem woonden ook niet. In Doetinchem stad hadden we zo nu en dan last van muggen, maar nu we in het buitengebied wonen zijn ze vaste huisgenoten geworden.

Onderzoekers: mensen in de stad meer kans op muggenbeet

Het rare is, dat volgens onderzoekers van de Universiteit in Wageningen mensen die in de stad wonen juist meer last hebben van muggen! Ze onderzochten 3500 muggen en concludeerden:

 • In de stad zijn meer molestes muggen, en die houden vooral van zoogdieren zoals mensen. Het muggen probleem is daar dus groter.
 • Op het platteland heb je meer pipiens muggen, en die vinden vogels lekkerder.

Dat staat werkelijk haaks op mijn persoonlijke ervaring met het muggen probleem. Volgens mij hebben onze plattelandmuggen dit memo niet gelezen!

Maar goed, hoe kom je van die vervelende muggen af?!

Het muggen probleem: Eerst voorkomen!

 1. Pak het muggen probleem bij de wortels aan en kies voor een woonplaats waar weinig muggen zijn. Puur op mijn ervaring adviseer ik een grotere stad, zoals Utrecht.
 2. Installeer overal horren, zodat ze niet door ramen naar binnen kunnen.
 3. Houd overdag buitendeuren dicht om het muggen probleem te voorkomen.
 4. Hang vliegengordijnen in het kozijn van je buitendeur, want je zult toch regelmatig in en uit lopen, en zo kun je muggen tegenhouden.
 5. Zet citronella*, lavendel, roosmarijn en/of pepermuntplanten in je slaapkamer en overige kamers. Want muggen houden niet van die geur. En zo zijn er nog wel meer planten waar muggen niet van houden.
 6. Weg met stilstaand water. Heb je een vijver? Daar houden muggen van. Dus als je geen muggen probleem wilt, doe die vijver dan weg.

Aargh! Zijn de muggen toch binnen? Doe dan dit:

Bovenstaande tips zijn vooral gericht op het vermijden van muggen in je huis en het voorkomen van een muggen probleem. Maar wat als ze toch zijn binnengekomen? Volg dan deze stappen!

 1. Maak voor het slapengaan een rondje door je slaapkamer met een vliegenmepper in de hand, en sla alle muggen dood! Zorg dat je een vochtige doek in de andere hand hebt om alle bloedvlekken weg te vegen…Zo maak je korte metten met het muggen probleem

  vliegenmepper

  3 stuks voor 42 cent bij de Action

 2. Smeer jezelf in met een product/geurtje dat muggen vies vinden. Je hebt antimug producten in sprayvorm, roller en een soort melk. In veel van die antimug middeltjes zit Deet, wat niet iedereen op prijs stelt. Maar er zijn ook natuurlijke producten tegen het muggen probleem. Zoals deze:

  muggen probleem

  10,99 bij de Kruidvat

 3. Eet veel knoflook. Zo maak je je zelf onaantrekkelijk voor muggen.

  muggen verjagen

  48 cent bij de Albert Heijn

 4. Schaf een klamboe aan tegen het muggen probleem. Het is een vervelend ding, maar het helpt je nachtrust enorm als je weet dat de muggen niet bij je kunnen komen. Ik kocht de mijne bij de Kruidvat, maar je kunt ze onder andere ook kopen bij de Xenos voor een tientje.

  muggen probleem

  9,99 bij Xenox

 5. Installeer de gratis app Antimuggen op je smartphone. Die zou een irritante hoge toon uitstoten waar muggen niet van houden.antimuggen app
 6. Doe antimuggen armbandjes om. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, dus je kunt ook nog je eigen smaak volgen. Onderstaande zijn van leer en ruiken naar Citronella.Een charmante oplossing voor het muggen probleem!
  muggen probleem

  8,49 bij muggen-weg.nl

  6. Antimug stickers. Jaja, er zijn ook stickers die beloven muggen te verjagen. Bij Bol.com kun je ze kopen in een schattig doosje:

  antimug pleisters

  22,30 bij bol.com

  7. Antimug stekkers tegen het muggen probleem! Er zijn twee varianten: een geluidsstekker die een hoge toon uitstoot, en een stekker die een geur uitstoot. Hier onder een stekker met een geurtje:

  muggen probleem

  9,99 bij de Kruidvat

  Net als de Antimug app belooft een geluidsstekker muggen te verjagen met een vervelend hoog geluid dat alleen muggen horen.

 7. Antimug lamp. Deze lamp belooft muggen te lokken met een speciaal blauw licht, en vervolgens hardhandig te frituren. Ik kocht zo’n lamp maar het hielp voor geen meter. muggenlamp
 8. Brand speciale kaarsen die muggen verdrijven. Denk aan kaarsen die naar Citronella ruiken. Het grote nadeel is dat kaarsen niet gezond zijn.

  muggen probleem

  8,87 bij bol.com

Het muggen probleem samengevat

Zoals bij alles is ook bij het muggen probleem voorkomen beter dan genezen. Ga dus ergens wonen waar weinig muggen zijn als je de kans hebt. Hoewel mijn persoonlijke ervaring is dat op het platteland veel meer muggen zijn, heb je volgens onderzoekers in de stad juist meer kans op muggenbeten. Dus tsja…

Aangezien de meesten van ons niet even zullen verhuizen om geen muggen probleem te krijgen, is de eerstvolgende stap je huis zo inrichten dat muggen niet naar binnen kunnen. Dat doe je bijvoorbeeld met horren. Zijn de muggen toch binnen, dan is de volgende stap het ze zo onbehaaglijk mogelijk te maken met geuren en geluiden waarvan ze niet houden.

En als dat allemaal niet heeft geholpen, zit er nog maar 1 ding op: een klamboe. Dan kunnen ze tenminste niet bij je komen.

Er zijn heel veel middeltjes op de markt die beloven dat ze helpen tegen het muggen probleem. Maar volgens mij zijn ze allemaal maar beperkt effectief helaas.

Het Huisvlijt Antimuggen Plan in een notedop:

 • Emigreer naar Antartica of een ander koud land.
 • Voorkom dat ze binnenkomen.
 • Maak het muggen zo onaantrekkelijk mogen bij jouw thuis met vieze geuren en vervelende geluiden.
 • Sla ze dood.
 • Neem een klamboe.

Heb jij last van het muggen probleem? En wat doe jij er tegen?

*7 op de 10 muggen houden niet van Citronella volgens onderzoek van Roxasect

46 Comments

 1. Lily
 2. Grietje
 3. VeggieMo
 4. Anke
 5. Marrian
 6. Greet
 7. Vitamientje
 8. VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh