8 Positieve kanten van de hoge prijzen
Last updated on January 8th, 2024 at 11:19 am
Johan Cruijff zei het al: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’.
En hoewel de gevolgen van de hoge prijzen steeds voelbaarder worden, brengen ze toch ook positieve dingen met zich mee.
Bovenstaande schreef ik in 2013!
Tien jaar later is hetzelfde het geval.
De 8 positieve punten die ik in 2013 noemde zijn ook nu van toepassing denk ik.
8 Hoge prijzen voordelen
- Door de de economische crisis krijg je gratis een prioriteitencheck: wat is echt belangrijk, en waar kun je eigenlijk ook wel zonder? En dat laatste blijkt vaak verrassend veel te zijn.
- Je wordt er creatiever van. Doordat je zuiniger moet leven, ga je vanzelf andere manieren zoeken om dingen op te lossen of aan te pakken.
- De economische crisis brengt mensen op een nieuwe manier bij elkaar. Bijvoorbeeld in de vorm van Repair Café’s of door initiatieven als Thuisafgehaald. Of ouders die op elkaars kinderen gaan passen, om zo kinderopvang uit te sparen.
- De economische crisis dwingt je beter op je geldzaken te letten, waardoor je er automatisch beter mee omgaat. Zoals wisselen van energieleverancier of zorgverzekeraar omdat dat voordeliger is.
- Door de crisis kun je jezelf niet meer afleiden met winkelen en kopen. Daardoor moet je wel aan de bak met jezelf!
- Je krijgt er nieuwe hobby’s door! Dat zie ik ook op veel blogs gebeuren: om te bezuinigen beginnen mensen bijvoorbeeld een groentetuin, en worden vervolgens enthousiaste tuinierders. Ik hoop dat dit bij mij ook nog gaat gebeuren. Op zoek naar een leuke hobby? Volg dan het stappenplan in Hobby’s zoeken!
- Mensen gaan meer spullen recyclen in plaats van alles maar nieuw kopen, en dat is beter voor het milieu.
- Je wordt er gezonder van! Om zuiniger te leven laat je bijvoorbeeld je auto staan en gaat meer dingen op de fiets doen. Zo spaar je trouwens ook nog meteen de sportschool uit! Dus win-win!
Update: Nibud zegt dat 2023 beter wordt
Het Nibud maakte bekend dat 2023 voor de meeste mensen financieel weer wat makkelijker wordt. Dat komt door de financiële steun van de overheid. Ik vraag me dan wel even wie díe rekening later moet betalen, maar dit terzijde.
Leestips
Welke positieve punten heeft de economische crisis voor jou opgeleverd? Of geen enkel?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik merk in mijn omgeving weinig verschil. Salarissen gaan gewoon omhoog, vacatures kunnen nog steeds niet vervuld worden omdat er geen mensen te vinden zijn. We gaan allemaal nog elke week een terrasje pakken of uit eten. Enige is dat de huizen wat minder snel verkocht worden.
Goh zeg! Is dat dan soms het Gooi?
De punten wel een beetje doorelkaar gehusseld:
– ik ga (bijna) altijd met de fiets
– ik koop alleen wat nieuws als het artikel ECHT stuk is en niet meer te repareren valt
– ik heb al jaren een groentetuin. Ik maak al jaren in.
– ik maak al jaren zelf rauwkost, gebak en bak speciaal brood
– we lenen niet maar sparen voor dure dingen (vakantie-auto-fiets-navigatie-mobiel)
Ik heb we ff zitten denken, wat is er weggevallen omdat er crisis is…… uitgaan wat minder en uit eten van 4 keer per jaar naar hooguit 2 x. Misschien is het ook wel zuinigheid uit eten kost ca. 5 x 30,00 = 150 euro (dan moet het al niet ‘onwies’) voor 150 euro kan ik een week boodschappen halen en biefstuk bakken kan ik zelf ook wel.
Verder weet ik het ff niet.
Jij leefde dus al op kleine voet eigenlijk. Ik herken wat je zegt over uit eten gaan. Ik weet wel dat het ook gaat om de sfeer en alles, maar soms vind ik het thuis eigenlijk net zo lekker. En stukken voordeliger.
Goh Willemien, ik welke regio woon jij?
Ik merk in mijn omgeving zeker wel verschil. Vooral de stijgende werkloosheid, mensen die in spanning zitten omdat hun contract mogelijk niet verlengd wordt, mensen die steeds langer thuis zitten. En het ontbreken van een vast contract heeft veel gevolgen. Bijvoorbeeld geen huis kunnen kopen en daardoor de kinderwens noodgedwongen uitstellen. En dan hebben we het nog niet eens over die stellen die willen scheiden, maar dat niet kunnen omdat het huis maar niet verkocht wordt. Met alle stress en zorgen voor hen en hun kinderen van dien.
Om maar wat te noemen.
Ik las laatst dat de wachtlijsten van de voedselbanken steeds langer worden, mensen steeds minder in hun pakketje krijgen en dat er steeds vaker incidenten zijn met duw en trekpartijen. Die mensen hebben geen budget om een moestuin te beginnen of een naaimachine te kopen..
Ik heb ook begrepen dat de moestuinen wel weer gewilder zijn en de Letskringen (ruilkringen) weer opleven. Zelf vind ik het aanbod bij de kringloopwinkels achteruit gaan. Misschien omdat ze meer klanten hebben, misschien ook omdat mensen hun spullen minder snel vervangen voor iets nog beters of mooiers.
Dat vind ik dan ook meteen het grootste pluspunt. Dat mensen wat meer stilstaan bij wat ze al hebben en minder snel naar de winkel rennen voor iets nieuws. Voor mij persoonlijk is het fijn dat er steeds meer mensen bewuster leven, zoals wij al deden. Mensen eten (noodgedwongen helaas) steeds minder vlees. We worden minder vaak raar aangekeken, krijgen meer begrip voor onze standpunten (vegetariers, geen nieuwe gadgets etc). Maar verder.. Nee. Toch vooral nadelen ben ik bang.
Alhoewel… Nu ik er zo over nadenk. Omdat het mij twee jaar geleden niet lukte niet aan een baan te komen, ben ik nu weer aan het studeren. Ik hoop dat ik daar in de toekomst wel positief op terug kan kijken, zo van; dankzj de crisis ben ik gaan studeren. En het zou dan wel helpen als ik straks, als ik afgestudeerd ben, wel een baan kan vinden ;)
Dit zijn inderdaad ook de dingen die ik zie. Ook op blogs lees ik steeds vaker de zorgen van mensen over contracten die niet verlengd worden, en soms ook een onverwachts ontslag.
Wat mooi dat je door de crisis weer bent gaan studeren! Maar inderdaad zou het wel fijn zijn als je dan ook een baan vindt als je klaar bent. Wat studeer je? Is dat een beetje een richting met veel banen?
Ik ben bang van niet. Had al Pabo, studeer nu pedagogische wetenschappen..
Het past wel goed bij elkaar, maar qua arbeidsmarkt is het misschien niet ideaal. Anderzijds, als je heel enthousiast bent waarom zou het dan niet lukken!
Zoals ik al op facebook schreef een erg goed stuk van jou.
Dank je!
Ik let gewoon nog net iets meer op aanbiedingen met de boodschappen, doe ook net iets langer met kleding en meubels koop ik alleen wat nodig is en daar geef ik naar verhouding minder geld aan uit als 20 jaar geleden ( geen dure design bank bijv.) maar gewon een praktische, betaalbare “leefbank”.
Geen huis kunnen kopen of een kinderwens uitstellen dat zijn ook wel isseus van deze tijd!
Waarom een duur huis kopen en niet evt. ergens in een andere plaats die niet zo “favoriet” is, in iets kleins en betaalbaar beginnen of huren?
En kinderen krijg je mi nog steeds en neem je niet, en voor een habbekrats haal je de benodigde babyspulletjes bij kringloop of marktplaats vandaan!
Je hebt dan misschien niet een prinsen of prinsessenkamer van de laatste trend, maar of jij en je kind daar nu gelukkiger van word of zal zijn???
Het is met de meeste dingen zo: welke eisen stel je aan materiele zaken?
Schreef het net ook al, ik hoop dat mensen eens stoppen met onnodig hun kinderen met de auto naar school te brengen. Want echt, alle vooroordelen (?) over vrouwen en autorijden zie ik elke dag weer bevestigd in dat straatje waaraan de drie scholen staan. Zo onnodig!
Ik zie hier ook weinig van de crisis. Zelfs mijn zzp-buurman die normaal gesproken geregeld zonder werk zat is altijd onder de pannen.
Wonen die vrouwen ook echt een eindje van school, of is het gemakzucht? Ik herinner me wel bij onze oude buurtschool dat er ook altijd veel auto’s stonden. En dat terwijl het ook echt een búúrt school was!
Wat je schrijft klopt wel als je praat over mensen die nog wat te kiezen hebben, leef je al van het minimum dan valt er weinig te kiezen. Vaak heb je dan al geen auto meer, koop je al geen spullen die je niet nodig hebt en voor nieuwe hobbies moet je toch vaak eerst weer wat geld uitgeven en een moestuin op een balkon is ook geen optie en naar de sportschool ging je dan waarschijnlijk ook niet.
Ja, ik dacht al: moet ik dat erbij zetten? Dat het in zekere zin een luxe is om er zo over te denken.
het geld is veel vlugger op, dus je past vaneiges op
Een @->- voor U.
Ben het wel met je eens dat je door de hoge(re) prijzen beter oplet maar ik zou ook graag zien dat dure apparaten zoals wasmachines, vaatwassers etc. wat langer mee gingen en gemakkelijker en goedkoper te repareren. De wasmachine (5 jaar oud) van mijn moeder was kapot. Het was de pomp volgens de monteur en een nieuwe pomp zou 385,00 Euro kosten en dan kwam het inzetten (ca. 1 uur 15 minuten) + opnieuw voorrijkosten er nog bij. Hoewel slecht voor het milieu toch gekozen voor een nieuwe. Verder vraag ik mij ook af of het nog wel nodig is dat prijzen nog zo exorbitant blijven stijgen. We kunnen toch niet de oorlog in de Oekraïne maar de schuld blijven geven.
Dat ben ik met je eens Ilona. Ook in verband met het milieu zou het goed zijn als we langer deden met apparatuur.
Met de carnaval in het vooruitzicht… :
Wie zal dat betalen
Wie heeft dat besteld
Wie heeft zo veel ping ping ping
Wie heeft zo veel geld
Genoegen nemen met genoeg… en zuinig leven…
Lie(f)s.
Ik vraag het me sterk af, of 2023 echt beter wordt. Volgens mij zijn de prijzen in de supermarkt per 1/1 wéér gestegen en ik verbaas me elke week bij de weekboodschappen over het bedrag dat ik moet afrekenen. Maar we zullen zien.
Overigens ben ik het helemaal met je eens dat dit je wel dwingt om je financiën eens goed in kaart te brengen (hoewel ik die dus al goed in kaart had).
Ja, voor veel mensen kunnen die 8 punten een uitkomst bieden, maar er zijn er ook die al aan het randje zaten en niet nog meer kunnen hebben. Hopelijk keert het tij.
Hoe goed is het voor het milieu en dat maakt mij blij al zie ik om mij heen, stiefkinderen en de neefjes en nichtjes mensen van rond de 30 gaan gewoon door hoor met kopen, kopen, kopen. of reizen. Ik probeer er niet aan te denken en te genieten van wat wij hier verzinnen om beter met alles om te gaan. Hoe gek ook, ik hou bijna iedere week geld over van de boodschappen maar we zijn ook daar geminderd met alles. en zoals ik zeg, ik geniet er van.
Wat goed dat je zelfs geld overhoudt bij de boodschappen Helene! Dat hoor je op het moment niet vaak.
In mijn kenissenkring en familie merk ik er vrijwel niets van. Reden is dat mijn ouders en die van vrienden het rond 1960 veel beroerder hadden en hun kinderen erg zuinig opgevoed hebben.
Het enige dat ik merk is dat ik de prijs van bapaalde producten de snel vind stijgen. Denk aan cemembert die in 1 jaar tijd 50% is gestegen. Dan doe ik toch langer met zoiets. En dat is weer gezond en doet iets tegen het uitmelken van de Bretonse koeien. ;-) Het is overigens nog altijd goedkoper dan nederlandse kaas, waar veel meer koemelk per kg aan wordt verspilt.
Nog een toevoeging.
Het maakt ook dankbaarder. Elke dag, als ik weer de borden volschep en de schooltassen vul… zoveel zorgen op de wereld, maar wat hebben we het goed.
Dat is een prachtige toevoeging Liselot. Dankbaar zijn voor alles wat we hebben.
De afgelopen jaren heeft de regering op zoveel plekken bijgesprongen. Wanneer komt daar de rekening van.
Love As Always
Dimario
Wat een goed stuk heb je geschreven. Ik ben bezig met mijn oude hobby oppakken tekenen.
Ja interessant. Het hangt er ook vanaf in welke omgeving je je bevind. Het lijkt me goed dat we wat bewuster worden van alles wat we gebruiken. Zelf ben ik bijvoorbeeld meer boodschappen bij een lokale boerderijwinkel gaan doen.
Wat leuk Eva!
Ja er zijn zeker ook positieve dingen, maar schrijven onder een kleedje is niet echt mijn ding.
Die foto is zo leuk en passend! Wij zouden graag groter willen gaan wonen maar dat is in deze tijd echt zoeken naar een speld in een hooiberg. Dus ik heb manlief overtuigd dat we eerst lekker gaan reizen en genieten.
Ik word hier ook creatiever. Koop minder boeken, ga vaker naar de bieb. Kleren koop ik bijna niet meer. Heb nog veel kleren hangen in de kast. Ga vaker naar een markt voor fruit en groenten. We moeten hier weer even door…
De bibliotheek vind ik ook echt geweldig voor boeken!
Mooie blog en herkenbare punten en voordelen die benoemd worden. Ben het er ook zeker mee eens, het mag best eens wat minder en wat vaker tweedehands kopen of een keertje minder op vakantie daar krijg je niets van. Geeft juist een goed gevoel vind ik.
Zo is dat, er is altijd een zilverlijntje om de wolk.
Men is toch minder energie gaan gebruiken. Hans
Ze zeggen niet voor niets dat de geschiedenis zich herhaalt. Ben benieuwd of 2023 inderdaad beter gaat worden
Voordeel van de economische crisis van 2008 was het geldgebrek bij ‘sociale’ verhuurders. Ze hadden geen geld meer om goedkope woningen af te breken voor dure nieuwbouw. Mensen konden in hun oude woning blijven.
Inmiddels zijn die verhuurders allang weer zo rijk dat ze die plannen alsnog konden doorvoeren. De armoede zit nu vooral bij de burger die zich scheel betaalt om te eten en te wonen. Die met een huurachterstand al na korte tijd zonder pardon op straat wordt gezet. Daarna mag die verhuurder aan een volgende bewoner extra hoge huur vragen, die met moeite kan worden opgebracht.
Elke ‘economische crisis’ is veroorzaakt door slecht beleid, wordt versterkt door slecht beleid en wordt gevolgd door slecht beleid. Voor de meeste mensen is er alleen maar nadeel.
Voornamelijk prioriteiten stellen en de financiën eens kritisch onder de loep nemen. Ik wou dat ik een tuin had voor een moestuin.
Het enige voordeel is dat mensen nu beter begrijpen waarom ik dingen sowieso niet deed. Maar op deze manier hoef ik geen gelijk te krijgen, ik zou willen dat mensen sowieso wat meer bezig waren met milieuvriendelijk en minder kapitalistisch.
Ik ben nooit een big spender geweest. Dus voor mij maakt het eigenlijk geen verschil. Ik doe niet veel dingen anders, eerlijk gezegd.