Hema retourneren: wat zijn je opties? En waar moet je op letten?

Hema retourneren

De Hema heeft geen pashokjes. Als je er kleding of een bh koopt kun je dus niet eerst even passen. Om die reden is iets aan de Hema retourneren in theorie niet moeilijk. De kans dat iets immers niet goed past, is best reëel.

Maar hoe zit dit in de praktijk?

Hema retourneren: mijn ervaring

Ik kocht op een zaterdag bij een ‘grote’ Hema een sportbh voor 25,-. Ik kocht hem voor mijn dagelijkse hardlooprondje. Maar helaas bleek hij bij thuiskomst niet fijn te zetten. Ik vond de schouderbandjes te kort. Zelfs als ik ze op hun allerlangst maakte, waren ze nog te kort. Erg vervelend, want ik houd niet van retourneren. Dat vind ik een gedoe, en doe ik dus liever niet. Niettemin is een bh van 25,- te duur om vervolgens in een kast te laten liggen verstoffen.

Gelukkig had ik de daaropvolgende dinsdag mijn filosofie groepje in een dorpje in de buurt. Daar zit een wat kleinere Hema. Het voordeel van die Hema is dat je er veel eenvoudiger en bovendien gratis kunt parkeren. Voor mij dus een stuk eenvoudiger om daar de sportbh te retourneren aan de Hema.

Kijk dit is de sportbh van Hema die ik kocht:

sportbh hema

Sportbh niet in het assortiment van dat Hema filiaal

Helaas bleek dit een stuk lastiger dan ik dacht. De kassière keek zeer bedenkelijk en sputterde dat ze het model sportbh niet in die winkel hadden. Ze opperde diverse keren dat ik de sportbh zou terugbrengen naar het filiaal ‘in de stad’. Maar het punt is, dat ik daar maar zelden kom. En als ik er naartoe moet, is dat best een gedoe. Het is verder rijden, ik moet betaald parkeren, en vervolgens een eind lopen. Dat was ook precies de reden dat ik de sportbh bij deze Hema wilde retourneren.

Hema retourneren: complicatie nummer 2

Vervolgens was er nog een tweede complicatie: ik had de sportbh van de Hema deels betaald met een Hema cadeaukaart. Om precies te zijn: 17,50.  Om dit bedrag terug te krijgen moest ik voor 1 euro een nieuwe Hema cadeaukaart kopen. Op die nieuwe cadeaukaart werd vervolgens 17,50 gezet.

Maar toen waren we er nog niet!

Er was nog 7,50 over. Dit kon ik niet contant terugkrijgen, maar werd teruggestort op mijn bankpasje. De kassière liet mij een code zien, en vroeg: ‘Klopt de code met het gebruikte bankpasje?’ De code leek er echter niet eens op. Vervolgens was er een heel gedoe dat ze wel zeker moest weten dat ik met dát bankpasje had afgerekend, om het geld terug te kunnen storten. Ik moest echt alles op alles zetten om zelfverzekerd genoeg over te komen dat dit het juiste pasje was.

Inmiddels heb ik gezien dat dit wel goed is gegaan gelukkig.

Wat zegt de Hema er zelf over?

Omdat ik eraan begon te twijfelen of ik nou wel of niet iets van het ene filiaal bij een ander filiaal kan retourneren, vroeg ik het via de contact button op de Hema Facebookpagina. Het antwoord was heel duidelijk: Ja, je mag gewoon een product van filiaal A retourneren bij filiaal B.

Mijn conclusie over Hema retourneren

Ik vond het een vervelend gedoe om de sportbh bij de Hema te retourneren. Hoewel het retourneren uiteindelijk wel kon, ging dit gepaard met een boel onwilligheid. Wat ik hiervan heb geleerd is dat het makkelijker is om een Hema aankoop bij hetzelfde filiaal te retourneren. Doe je dat bij een ander filiaal, omdat dit bijvoorbeeld dichterbij in de buurt is, dan kan dat voor problemen zorgen.

Dus:

  • Het is makkelijkst om iets te retourneren naar hetzelfde Hema filiaal als waar je het kocht.
  • Een winkel is verplicht om je met ‘hetzelfde betaalmiddel’ als waarmee je iets hebt gekocht terug te betalen. In mijn geval was dat dus en Hema cadeaukaart.
  • Vind je het lastig om voor jezelf op te komen? Ben je bezig met een assertiviteitscursus en moet je oefenen? Koop dan iets bij een Hema filiaal, en probeer dit te retourneren bij een ander filiaal.
  • Zorg altijd dat je de kassabon van je aankoop nog hebt! Het feit dat het kaartje nog aan het product zit, en je een bankafschrift hebt van je aankoop, is niet voldoende om iets te retourneren bij de Hema. In ieder geval niet bij het filiaal in Doetinchem. Ik weet dit omdat een paar maanden geleden een mevrouw voor mij bij de kassa iets bij de Hema wilde retourneren. Zij had géén kassabon, en kon dus onverrichter zake afdruipen.
  • Ik vind de Hema nog steeds een hele fijne winkel!

Meer informatie over Hema retourneren vind je op de website van de Hema!

Lees ook mijn post over mijn ervaringen met de dekbedhoezen van de Hema en met retourneren bij Decathlon.

Hoe zijn jouw ervaringen met iets terugbrengen bij de Hema?

22 Comments

  1. Anke
  2. Ilona
  3. Bernadette

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh