Hema retourneren: wat zijn je opties? En waar moet je op letten?

Hema retourneren

De Hema heeft geen pashokjes. Als je er kleding of een bh koopt kun je dus niet eerst even passen. Om die reden is iets aan de Hema retourneren in theorie niet moeilijk. De kans dat iets immers niet goed past, is best reëel.

Maar hoe zit dit in de praktijk?

Hema retourneren: mijn ervaring

Ik kocht op een zaterdag bij een ‘grote’ Hema een sportbh voor 25,-. Ik kocht hem voor mijn dagelijkse hardlooprondje. Maar helaas bleek hij bij thuiskomst niet fijn te zetten. Ik vond de schouderbandjes te kort. Zelfs als ik ze op hun allerlangst maakte, waren ze nog te kort. Erg vervelend, want ik houd niet van retourneren. Dat vind ik een gedoe, en doe ik dus liever niet. Niettemin is een bh van 25,- te duur om vervolgens in een kast te laten liggen verstoffen.

Gelukkig had ik de daaropvolgende dinsdag mijn filosofie groepje in een dorpje in de buurt. Daar zit een wat kleinere Hema. Het voordeel van die Hema is dat je er veel eenvoudiger en bovendien gratis kunt parkeren. Voor mij dus een stuk eenvoudiger om daar de sportbh te retourneren aan de Hema.

Kijk dit is de sportbh van Hema die ik kocht:

sportbh hema

Sportbh niet in het assortiment van dat Hema filiaal

Helaas bleek dit een stuk lastiger dan ik dacht. De kassière keek zeer bedenkelijk en sputterde dat ze het model sportbh niet in die winkel hadden. Ze opperde diverse keren dat ik de sportbh zou terugbrengen naar het filiaal ‘in de stad’. Maar het punt is, dat ik daar maar zelden kom. En als ik er naartoe moet, is dat best een gedoe. Het is verder rijden, ik moet betaald parkeren, en vervolgens een eind lopen. Dat was ook precies de reden dat ik de sportbh bij deze Hema wilde retourneren.

Hema retourneren: complicatie nummer 2

Vervolgens was er nog een tweede complicatie: ik had de sportbh van de Hema deels betaald met een Hema cadeaukaart. Om precies te zijn: 17,50.  Om dit bedrag terug te krijgen moest ik voor 1 euro een nieuwe Hema cadeaukaart kopen. Op die nieuwe cadeaukaart werd vervolgens 17,50 gezet.

Maar toen waren we er nog niet!

Er was nog 7,50 over. Dit kon ik niet contant terugkrijgen, maar werd teruggestort op mijn bankpasje. De kassière liet mij een code zien, en vroeg: ‘Klopt de code met het gebruikte bankpasje?’ De code leek er echter niet eens op. Vervolgens was er een heel gedoe dat ze wel zeker moest weten dat ik met dát bankpasje had afgerekend, om het geld terug te kunnen storten. Ik moest echt alles op alles zetten om zelfverzekerd genoeg over te komen dat dit het juiste pasje was.

Inmiddels heb ik gezien dat dit wel goed is gegaan gelukkig.

Wat zegt de Hema er zelf over?

Omdat ik eraan begon te twijfelen of ik nou wel of niet iets van het ene filiaal bij een ander filiaal kan retourneren, vroeg ik het via de contact button op de Hema Facebookpagina. Het antwoord was heel duidelijk: Ja, je mag gewoon een product van filiaal A retourneren bij filiaal B.

Mijn conclusie over Hema retourneren

Ik vond het een vervelend gedoe om de sportbh bij de Hema te retourneren. Hoewel het retourneren uiteindelijk wel kon, ging dit gepaard met een boel onwilligheid. Wat ik hiervan heb geleerd is dat het makkelijker is om een Hema aankoop bij hetzelfde filiaal te retourneren. Doe je dat bij een ander filiaal, omdat dit bijvoorbeeld dichterbij in de buurt is, dan kan dat voor problemen zorgen.

Dus:

 • Het is makkelijkst om iets te retourneren naar hetzelfde Hema filiaal als waar je het kocht.
 • Een winkel is verplicht om je met ‘hetzelfde betaalmiddel’ als waarmee je iets hebt gekocht terug te betalen. In mijn geval was dat dus en Hema cadeaukaart.
 • Vind je het lastig om voor jezelf op te komen? Ben je bezig met een assertiviteitscursus en moet je oefenen? Koop dan iets bij een Hema filiaal, en probeer dit te retourneren bij een ander filiaal.
 • Zorg altijd dat je de kassabon van je aankoop nog hebt! Het feit dat het kaartje nog aan het product zit, en je een bankafschrift hebt van je aankoop, is niet voldoende om iets te retourneren bij de Hema. In ieder geval niet bij het filiaal in Doetinchem. Ik weet dit omdat een paar maanden geleden een mevrouw voor mij bij de kassa iets bij de Hema wilde retourneren. Zij had géén kassabon, en kon dus onverrichter zake afdruipen.
 • Ik vind de Hema nog steeds een hele fijne winkel!

Meer informatie over Hema retourneren vind je op de website van de Hema!

Lees ook mijn post over mijn ervaringen met de dekbedhoezen van de Hema.

Hoe zijn jouw ervaringen met iets terugbrengen bij de Hema?

Similar Posts

22 Comments

 1. Wat zijn ze daar streng! De gewone policy van de hema, zover ik weet, is dat je ook zonder bon kunt ruilen. Ik heb er ooit gewerkt.

  1. Als ik het goed begrijp nu niet meer. De mevrouw voor mij had het product met kaartje er nog aan, maar niet haar kassabon dus mocht het niet. In ieder geval niet bij het filiaal in Doetinchem.

 2. Hoi Nicole,

  wat een gedoe zeg!!
  Ik ben blij, dat je het even aan ons gemeld hebt.
  Je mag van de Hema wel een compliment voor je doorzettingsvermogen krijgen.
  (Of een tompouce :_))

  Ik heb gelukkig nooit moeite met ruilen.
  Ik ga altijd naar dezelfde Hema hierin de stad en bewaar ook altijd mijn bon…

  Nou… dat was het!
  Groetjes van Marlou

  .

 3. Ja ik heb kort geleden ook zoiets bij de Hema meegemaakt. Ik kocht een broek voor mijn man in Baarn en wilde deze terugbrengen in Nieuwegein. Dat bleek niet te kunnen omdat de broek in Baarn Euro 30,00 was en in Nieuwegein Euro 20,00 – 70% korting dus Euro 6,00…..kon wel maar dan zou ik Euro 6,00 terugkrijgen (snap je het nog)….natuurlijk niet gedaan. Blijkt dat Baarn een franchise Hema was en zij mogen zelf hun prijzen en uitverkoop bepalen. Na veel gedoe en gedram met klantenservice en filiaalmanagers toch Euro 30,00 retour gekregen. Helaas was er geen passende broek meer voor Euro 6,00. Echt Hema??? Overigens schandalig dat ze je eerst dwingen een nieuwe pas aan te schaffen voor Euro 1,00 zeer klantonvriendelijk….

 4. Sjongejonge, dat klinkt behoorlijk ingewikkeld. Het feit dat je niet kunt passen, is voor mij een reden om bij de Hema geen kleding te kopen. Alleen ondergoed en dan weet ik wat ik moet hebben (namelijk hetzelfde als er al in de kast ligt;)). Ik geef toe dat ik ook weleens kleding heb gekocht en toen die niet bleek te passen, heb ik het in de kledingcontainer gegooid. Zonde van het geld, maar ik kon de bon niet vinden en ik vond het allemaal zo’n gedoe…En nu had een ander er hopelijk nog iets aan.

 5. Pff, wat een gedoe! En die euro betalen voor een nieuwe cadeaukaart, daar zouden ze bij mij echt niet mee hoeven aankomen. Wellicht dan ook je pasje bewaren, ook al is het leeg, als je weet dat je iets nog moet passen.

 6. Volgende keer kopen en dan mee het toilet innemen om te passen? Als ik zelf niet kan passen neem ik het bij voorbaat niet mee. Weet hoe laks ik ben en dan blijft t liggen en verloopt de ruiltermijn. Eerder kon ik voor een goede stevige bh nog slagen bij de Hema nu helaas niet meer. Koop nu via bonprix en weet daar mijn maat. Mocht ik toch iets ontvangen dat niet past stap ik meteen in de auto voor retourneren bij t postkantoor of in de avonduren leg ik t op de bijrijdersstoel en koet het de volgende dag terug..

 7. Hier in Belgie heb ik een Hema in de buurt die wel een pashokje heeft. Vind ik heel belangrijk, want meestal is de kleding die ik online koop zelden naar mijn zin. Het past niet of het heeft een afwijkende kleur dan op de website. Daarom koop ik bijna nooit meer online kleding.

 8. Ruilen is geen recht, maar een service. En natuurlijk moet je aantonen dat je het betaald hebt en voor welke prijs. Diverse winkels hebben een ander assortiment. (bv de winkel is ook bepalend) Dus het liefst altijd terug naar de winkel waar je het gekocht hebt, dat is voor de winkel zelf ook prettiger.

  Love As Always
  Di mario

 9. De ruilpolicy bij HEMA klopt natuurlijk voor geen meter.
  Alleen retourneren met kassabon.
  IK begrijp heel goed dat de geboden mogelijkheid om te retourneren geen recht maar een gunst van de zijde van de verkoper is.
  Toch is dat standpunt niet meer van deze tijd en levert regelmatig van de zijde van de consument ontevreden reacties op. Ik zal dit verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.
  Onlangs kocht ik onder gebruikmaking van mijn klantenkaart en pinbetaling een artikel bij HEMA.
  Nog op dezelfde ochtend wilde ik het kledingstuk retourneren, omdat ik achteraf spijt had van de aankoop. Helaas was de kassabon in het ongerede geraakt en retourneren bleek niet mogelijk wegens onvoldoende bewijs.

  Ik begrijp best, dat HEMA ter beteugeling van bedrog en fraude richtlijnen heeft opgesteld
  om aangekochte artikelen te kunnen omruilen dan wel retourneren.

  Ook heb ik er begrip voor, dat bij dat soort gevallen tenminste de aankoopbon moet kunnen worden overlegd en dat de prijskaartjes nog aan de kleding vastgehecht moeten zitten. Alhoewel op het afschrijvingsbewijs van de desbetreffende zeer specifieke gegevens vermeld staan, kan ik ook nog wel begrijpen, dat ingeval van pinbetalingen geen koppeling gelegd kan worden met de aankoop waaraan gerefereerd wordt.

  Maar het gaat er bij mij niet in, dat ingeval van gebruikmaking van de klantenpas de bewijsvoering onvoldoende zou zijn, temeer omdat notabene onder vermelding van het gewraakte ordernummer de aankoop volledig gespecificeerd met foto’s en al wordt weergegeven onder het hoofd “afgeronde bestellingen”. Bovenaan onder bestelling onder vermelding van de datum (bij mij 31 juli 2020) staat daarin gewoon het ordernummer vermeld (In mijn geval 14756600076 , in de winkel,
  totaal 2 artikelen. Niet alleen dat. Onderaan is bovendien ook nog aangegeven dat op basis van de betaalmethode € 35,= volledig is voldaan).

  Aangezien de houder van de klantenpas en die van de pinpas een en dezelfde persoon is,
  zou hiermede (zoals ook bij andere retailzaken gebruikelijk) volstaan) moeten kunnen worden voor het omruilen dan wel retourneren.

  Voor een afwijzingsgrond is in dat geval geen enkele grond en het enkel en alleen afwijzen op grond van het ontbreken van een kassabon getuigt van weinig realiteitszin, komt uitermate klantonvriendelijk over en grenst m.i. dan ook aan tegen onzindelijk handelen.
  Zeker indien in geval van pinbetaling ook nog gevraagd wordt of men een kassabon nodig heeft. Daarmede wordt de klant op het verkeerde been gezet omdat de te goeder trouw handelende klant in de verste verte niet kan vermoeden dat die kassabon bij HEMA zo’n belangrijke rol speelt.

  Met het hierboven omschreven gedrag verwordt “Echt HEMA” langzamerhand tot “Slecht HEMA”.

  1. Je hebt een goed punt Willy. Is het een optie om contact op te nemen met de Hema klantenservice hierover via Facebook? Mijn ervaring is dat ze daar meestal vlot reageren, en het lijkt mij dat ze je dan alsnog het product laten retourneren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.