Reacties

Hema retourneren: wat zijn je opties? En waar moet je op letten? — 22 reacties

  • Als ik het goed begrijp nu niet meer. De mevrouw voor mij had het product met kaartje er nog aan, maar niet haar kassabon dus mocht het niet. In ieder geval niet bij het filiaal in Doetinchem.

 1. Hoi Nicole,

  wat een gedoe zeg!!
  Ik ben blij, dat je het even aan ons gemeld hebt.
  Je mag van de Hema wel een compliment voor je doorzettingsvermogen krijgen.
  (Of een tompouce :_))

  Ik heb gelukkig nooit moeite met ruilen.
  Ik ga altijd naar dezelfde Hema hierin de stad en bewaar ook altijd mijn bon...

  Nou... dat was het!
  Groetjes van Marlou

  .

 2. Ja ik heb kort geleden ook zoiets bij de Hema meegemaakt. Ik kocht een broek voor mijn man in Baarn en wilde deze terugbrengen in Nieuwegein. Dat bleek niet te kunnen omdat de broek in Baarn Euro 30,00 was en in Nieuwegein Euro 20,00 - 70% korting dus Euro 6,00.....kon wel maar dan zou ik Euro 6,00 terugkrijgen (snap je het nog)....natuurlijk niet gedaan. Blijkt dat Baarn een franchise Hema was en zij mogen zelf hun prijzen en uitverkoop bepalen. Na veel gedoe en gedram met klantenservice en filiaalmanagers toch Euro 30,00 retour gekregen. Helaas was er geen passende broek meer voor Euro 6,00. Echt Hema??? Overigens schandalig dat ze je eerst dwingen een nieuwe pas aan te schaffen voor Euro 1,00 zeer klantonvriendelijk....

 3. Sjongejonge, dat klinkt behoorlijk ingewikkeld. Het feit dat je niet kunt passen, is voor mij een reden om bij de Hema geen kleding te kopen. Alleen ondergoed en dan weet ik wat ik moet hebben (namelijk hetzelfde als er al in de kast ligt;)). Ik geef toe dat ik ook weleens kleding heb gekocht en toen die niet bleek te passen, heb ik het in de kledingcontainer gegooid. Zonde van het geld, maar ik kon de bon niet vinden en ik vond het allemaal zo'n gedoe...En nu had een ander er hopelijk nog iets aan.

 4. Pff, wat een gedoe! En die euro betalen voor een nieuwe cadeaukaart, daar zouden ze bij mij echt niet mee hoeven aankomen. Wellicht dan ook je pasje bewaren, ook al is het leeg, als je weet dat je iets nog moet passen.

 5. Volgende keer kopen en dan mee het toilet innemen om te passen? Als ik zelf niet kan passen neem ik het bij voorbaat niet mee. Weet hoe laks ik ben en dan blijft t liggen en verloopt de ruiltermijn. Eerder kon ik voor een goede stevige bh nog slagen bij de Hema nu helaas niet meer. Koop nu via bonprix en weet daar mijn maat. Mocht ik toch iets ontvangen dat niet past stap ik meteen in de auto voor retourneren bij t postkantoor of in de avonduren leg ik t op de bijrijdersstoel en koet het de volgende dag terug..

  • Ik had de bh gekocht in het vertrouwen dat ik hem terug kon brengen als hij niet paste... Maar in de wc gaan passen zou inderdaad een oplossing kunnen zijn.

 6. Hier in Belgie heb ik een Hema in de buurt die wel een pashokje heeft. Vind ik heel belangrijk, want meestal is de kleding die ik online koop zelden naar mijn zin. Het past niet of het heeft een afwijkende kleur dan op de website. Daarom koop ik bijna nooit meer online kleding.

 7. Ruilen is geen recht, maar een service. En natuurlijk moet je aantonen dat je het betaald hebt en voor welke prijs. Diverse winkels hebben een ander assortiment. (bv de winkel is ook bepalend) Dus het liefst altijd terug naar de winkel waar je het gekocht hebt, dat is voor de winkel zelf ook prettiger.

  Love As Always
  Di mario

 8. De ruilpolicy bij HEMA klopt natuurlijk voor geen meter.
  Alleen retourneren met kassabon.
  IK begrijp heel goed dat de geboden mogelijkheid om te retourneren geen recht maar een gunst van de zijde van de verkoper is.
  Toch is dat standpunt niet meer van deze tijd en levert regelmatig van de zijde van de consument ontevreden reacties op. Ik zal dit verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.
  Onlangs kocht ik onder gebruikmaking van mijn klantenkaart en pinbetaling een artikel bij HEMA.
  Nog op dezelfde ochtend wilde ik het kledingstuk retourneren, omdat ik achteraf spijt had van de aankoop. Helaas was de kassabon in het ongerede geraakt en retourneren bleek niet mogelijk wegens onvoldoende bewijs.

  Ik begrijp best, dat HEMA ter beteugeling van bedrog en fraude richtlijnen heeft opgesteld
  om aangekochte artikelen te kunnen omruilen dan wel retourneren.

  Ook heb ik er begrip voor, dat bij dat soort gevallen tenminste de aankoopbon moet kunnen worden overlegd en dat de prijskaartjes nog aan de kleding vastgehecht moeten zitten. Alhoewel op het afschrijvingsbewijs van de desbetreffende zeer specifieke gegevens vermeld staan, kan ik ook nog wel begrijpen, dat ingeval van pinbetalingen geen koppeling gelegd kan worden met de aankoop waaraan gerefereerd wordt.

  Maar het gaat er bij mij niet in, dat ingeval van gebruikmaking van de klantenpas de bewijsvoering onvoldoende zou zijn, temeer omdat notabene onder vermelding van het gewraakte ordernummer de aankoop volledig gespecificeerd met foto’s en al wordt weergegeven onder het hoofd “afgeronde bestellingen”. Bovenaan onder bestelling onder vermelding van de datum (bij mij 31 juli 2020) staat daarin gewoon het ordernummer vermeld (In mijn geval 14756600076 , in de winkel,
  totaal 2 artikelen. Niet alleen dat. Onderaan is bovendien ook nog aangegeven dat op basis van de betaalmethode € 35,= volledig is voldaan).

  Aangezien de houder van de klantenpas en die van de pinpas een en dezelfde persoon is,
  zou hiermede (zoals ook bij andere retailzaken gebruikelijk) volstaan) moeten kunnen worden voor het omruilen dan wel retourneren.

  Voor een afwijzingsgrond is in dat geval geen enkele grond en het enkel en alleen afwijzen op grond van het ontbreken van een kassabon getuigt van weinig realiteitszin, komt uitermate klantonvriendelijk over en grenst m.i. dan ook aan tegen onzindelijk handelen.
  Zeker indien in geval van pinbetaling ook nog gevraagd wordt of men een kassabon nodig heeft. Daarmede wordt de klant op het verkeerde been gezet omdat de te goeder trouw handelende klant in de verste verte niet kan vermoeden dat die kassabon bij HEMA zo'n belangrijke rol speelt.

  Met het hierboven omschreven gedrag verwordt "Echt HEMA" langzamerhand tot "Slecht HEMA".

  • Je hebt een goed punt Willy. Is het een optie om contact op te nemen met de Hema klantenservice hierover via Facebook? Mijn ervaring is dat ze daar meestal vlot reageren, en het lijkt mij dat ze je dan alsnog het product laten retourneren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>