Halvarine, margarine en boter: hoe zit dat nou eigenlijk?

halverine, margerina boeterSinds ik ooit ergens las dat margarine slecht zou zijn smeer ik altijd halvarine op mijn boterham. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen halvarine, margarine en boter? En wat is het best voor een gezond leven?

Wat is het verschil tussen halvarine en margarine?

Laten we eerst eens beginnen met de twee botervervangers: halvarine en margarine. Hoe verschillen die twee van elkaar? Ik ging op zoek naar het antwoord en wat blijkt?

Halvarine is een andere versie van margarine. Het is de ‘magere’ versie van margarine.

Heb ik al die tijd alsnog margarine zitten eten… In margarine zit zo’n 80% vet, en in Halvarine zo’n 40%. Eigenlijk had ik het ook kunnen weten: de naam hálvarine zegt het eigenlijk al! In halvarine zit meer water dan in margarine.

Halvarine en margarine versus boter

Hoe zit het dan met halvarine en margarine versus boter? Volgens het Voedingscentrum kun je beter halvarine of margarine gebruiken omdat daar minder verzadigde vetten in zitten dan in roomboter. Voedingscentrum:

‘Als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo’n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo’n 3,5 gram.’

Aangezien ik een erfelijk hoog cholesterol heb is dat voor mij beslist een reden om weg te blijven bij de roomboter. Een ander nadeel van roomboter, volgens het Voedingscentrum, is dat er minder vitamine D in zit dan in halvarine en margarine. Zie ook vitamine D tekort.

Bakken en braden: wat is het beste?

Met halvarine kun je niet bakken en braden omdat er zoveel water in zit. Margarine en roomboter zijn allebei geschikt om mee te bakken en te braden.

Voorbeelden van halvarine, margarine en boter

margarine

Margarine 93 cent bij AH

halvarine

Halvarine 99 cent bij AH

halvarine jumbo

98 cent bij Jumbo

jumbo margarine

92 cent bij Jumbo

roomboter

1,69 bij Jumbo

Sta je in de supermarkt en staat er niet op verpakking of het om margarine of halvarine gaat? Check dan het vetpercentage. Ligt dat rond de 80%? Dan heb je margarine in je handen. Ligt het rond de 40 of 50% Dan heb je halvarine te pakken.

Mijn conclusie over halvarine, margarine en roomboter

Op basis van wat ik heb ontdekt blijf ik halvarine op mijn boterham smeren. Dat smaakt me prima, en scheelt bovendien onnodige calorieën.

Het Voedingscentrum adviseert vanaf 4 jaar halvarine op de boterham te smeren.

Wat gebruik jij: halvarine, margarine, roomboter of nog weer iets anders?

47 Comments

 1. Marielouise
 2. Luz
 3. VeggieMo
 4. M.
 5. Linda
 6. Diena
 7. Gerd
  • Gerd
 8. Marie
 9. Linda
 10. Liesbeth
 11. Marrian
  • Liesbeth
 12. Anoniem

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh