Halvarine, margarine en boter: hoe zit dat nou eigenlijk?

halverine, margerina boeterSinds ik ooit ergens las dat margarine slecht zou zijn smeer ik altijd halvarine op mijn boterham. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen halvarine, margarine en boter? En wat is het best voor een gezond leven?

Wat is het verschil tussen halvarine en margarine?

Laten we eerst eens beginnen met de twee botervervangers: halvarine en margarine. Hoe verschillen die twee van elkaar? Ik ging op zoek naar het antwoord en wat blijkt?

Halvarine is een andere versie van margarine. Het is de ‘magere’ versie van margarine.

Heb ik al die tijd alsnog margarine zitten eten… In margarine zit zo’n 80% vet, en in Halvarine zo’n 40%. Eigenlijk had ik het ook kunnen weten: de naam hálvarine zegt het eigenlijk al! In halvarine zit meer water dan in margarine.

Halvarine en margarine versus boter

Hoe zit het dan met halvarine en margarine versus boter? Volgens het Voedingscentrum kun je beter halvarine of margarine gebruiken omdat daar minder verzadigde vetten in zitten dan in roomboter. Voedingscentrum:

‘Als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo’n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo’n 3,5 gram.’

Aangezien ik een erfelijk hoog cholesterol heb is dat voor mij beslist een reden om weg te blijven bij de roomboter. Een ander nadeel van roomboter, volgens het Voedingscentrum, is dat er minder vitamine D in zit dan in halvarine en margarine. Zie ook vitamine D tekort.

Bakken en braden: wat is het beste?

Met halvarine kun je niet bakken en braden omdat er zoveel water in zit. Margarine en roomboter zijn allebei geschikt om mee te bakken en te braden.

Voorbeelden van halvarine, margarine en boter

margarine
Margarine 93 cent bij AH
halvarine
Halvarine 99 cent bij AH
halvarine jumbo
98 cent bij Jumbo
jumbo margarine
92 cent bij Jumbo
roomboter
1,69 bij Jumbo

Sta je in de supermarkt en staat er niet op verpakking of het om margarine of halvarine gaat? Check dan het vetpercentage. Ligt dat rond de 80%? Dan heb je margarine in je handen. Ligt het rond de 40 of 50% Dan heb je halvarine te pakken.

Mijn conclusie over halvarine, margarine en roomboter

Op basis van wat ik heb ontdekt blijf ik halvarine op mijn boterham smeren. Dat smaakt me prima, en scheelt bovendien onnodige calorieën.

Het Voedingscentrum adviseert vanaf 4 jaar halvarine op de boterham te smeren.

Wat gebruik jij: halvarine, margarine, roomboter of nog weer iets anders?

Similar Posts

47 Comments

 1. In halvarine en margarine zitten transvetten, die zijn heel slecht voor een hoog cholesterol en de rest van de gezondheid. Roomboter, een onbewerkt product, is dus veel gezonder.
  Een hoog cholesterol gehalte is niet per definitie gevaarlijk, dat is het probleem niet, het is een symptoom, de veroorzaker van het hoog cholesterol moet bestreden worden, niet de symptomen.

  Lees het boek De Cholesterol Leugen van Walter Hartenbach maar eens, een hart- en vaatchirurg uit München.
  En als je Googelt kom je veel recente artikelen tegen die de huidige stand van zaken op het cholesterol belichten. Lees bijvoorbeeld de artikelen van Juglen Zwaan.

  1. Precies, dat boek is een echte eye-opener! Hier smeren we ook met roomboter. Ik ben er een voorstander van producten te eten die zo min mogelijk bewerkt zijn.

  2. Zoals ik het hier lees, zo heb ik het ook geleerd. Roomboter is niet per sé slechter dan de andere opties. Ik vind het altijd wel erg lastig smeren ^_^

  3. Dat heb ik inderdaad ook gelezen Luz. Maar ik heb begrepen dat Halvarine toch de gezondere keuze is ten opzichte van roomboter. Bovendien zitten er tegenwoordig nauwelijks transvetten meer in Halverina heb ik begrepen.

 2. Zoveel verschillende keuzes :D Ik had eigenlijk nog nooit van Halvarine gehoord en zie het hier ook nooit op de verpakking staan :O Is dat misschien een Nederlandse benaming? Ik moet zeggen dat ik heel weinig boter eet, enkel in gebak neem ik er speciale voor patisserie!

 3. Ik vermoed dat halvarine hetzelfde ongeveer zal zijn als de minarine bij ons – minder vet – dan vind ik halvarine inderdaad wel een betere naam :)

 4. Ik eet altijd roomboter! Smeer het overigens zelden op brood. Ik geef de voorkeur aan zo onbewerkt mogelijk en als ik dan boter gebruik, dan maar gewoon de echte/vette. Net als dat ik ook niet aan cola light doe.

 5. Je hebt onder deze categorieën ook weer super veel keuze, maar wij gebruiken eigenlijk altijd halvarine. Oh ja, en met de Kerst en Pasen kopen wij een klein kuipje roomboter, genieten. ;)

 6. Ik probeer alle soorten zoveel mogelijk te mijden. Ze hebben alledrie zo hun nadelen. Ik heb nogal wat video’s van Dr. Greger, Dr. McDougall, Forks over Knives enzo gezien. Daarin leerde ik dat roomboter ook niet zo gezond is. Geen enkele gemaakte vetsoort, behalve dan met mate avocado, noten, zaden enzo. Ik houd me hier niet helemaal aan, maar wel zoveel mogelijk. Zo gebruik ik ipv een vet, meestal een beetje water om ui/groente in te smoren voor een eenpans gerecht. Ik vind het lekkerder en ik voel me er beter bij. Het is in het begin even oefenen hoe dat het beste gaat en je moet er steeds bij staan. Niet teveel water gebruiken en als het water op is, weer iets water (of bouillon) toevoegen.
  Op brood gebruik ik soms halvarine, anders valt de hagelslag eraf ;-) Maar alles wat smeerbaar is, gaat geen vet onder.
  Ik ben dus flexibel, maar gebruik een stuk minder vet.

 7. Oh ik ben echt fan van roomboter. Eet nooit halvarine of margarine, omdat het zo zout is ofzo? Eet dan ook ongezouten roomboter, haha. Maar ben ook geen broodeter, werk m’n graantjes wel op een andere manier naar binnen. Goed artikel, wist de helft niet!

 8. Roomboter is op alle fronten veel beter voor je. Dat wagensmeer (margarine enz.) is alleen maar goed voor U.nielever. Veel chemische toevoegingen en water! Dat kan toch niet goed zijn. Mensen wordt wakker.

 9. Heel lang margarine gesmeerd. De meningen en dito onderzoeken over hoe schadelijk de één t.o.v. ander is verschillen nogal. Ik ben overtuigd geraakt dat gewoon roomboter beter is dan de zwaar bewerkte margarine en halvarine. Ik ben dus weer terug roomboter gaan gebruiken voor op de boterham. Nu moet ik zeggen dat we sowieso weinig boter smeren. Om te bakken maak ik nog wel consessies door regelmatig voor vloeibare bakboter te gaan.

 10. Lees ook de nieuwsbrieven van Free choice benelux van Dr Gabor Lenkei.
  Er zijn daar video’s te bekijken dat een hoog cholestrol niet schadelijk is en niet de oorzaak is van dichtgeslibten aderen.
  Het is een natuurlijke reparatie van het lichaam,en bij het eten van cholestrol tabletten ga je het natuurlijke proces van het lichaam verstoren,met de nodige gevolgen van dien,en die pillen hebben heel veel bijwerkingen,het programma Kassa van de VARA heeft ook een uitzending gewijd aan cholestrol.
  margarine en halvarines blijken helemaal niet gezond omdat ze bewerkt zijn er word geadviseerd om roomboter te eten,maar wel met mate.

 11. Eerlijk waar, wij gebruiken geen boter om op de boterham te smeren. Alleen voor op peperkoek of eierkoek. Voor de rest eten we onze boterham puur met choco of confituur.

 12. Niets. Geen boter want dat s dierlijk (en we eten geen dieren of producten waar dierenleed aan te pas ik gekomen). Geen margarine of halvarine omdat dat nodeloos bewerkte producten zijn in (meestal) plastic verpakkingen.
  Ik heb gewoon een (glazen) fles olijfolie (lekker pittige) voor het koken.
  En ook nog een andere (neutraal smakende) olie.

  1. Als je je cholesterol wil verlagen kan je overigens best geen (of zo weinig mogelijk) dierlijke producten eten, ook geen schaaldieren.

 13. Nog een aanrader: de voedselzandloper van Kris Verburgh.
  het hoofdstuk olién,boter, margarine en vetrijke sauzen.In dit boek word het gebruik van margarine en boter afgeraden

 14. Ik gebruikte altijd roomboter (en olijfolie), maar sinds kort ben ik overgestapt naar het veganisme (met weinig zout en weinig vet), dus ik gebruik helemaal geen boter meer.
  Vroeger gebruikte ik ook altijd halvarine, maar door wat ik erover las op internet (inderdaad wat ik hierboven ook lees in de reacties: slecht voor de gezondheid), ben ik ermee gestopt.

 15. Ik gebruik sinds een jaar of 2 eigenlijk weer altijd roomboter, samen met mijn vriend. Ik weet namelijk dat in andere soorten boter (hoe goed ze het ook doen klinken) veel slechte stoffen zitten. Geef mij maar die extra calorieen in plaats van plastic achtige stoffen. Die calorieen bezuinig ik ergens anders wel weer. Goed onderwerp voor een blog zeg! Leuk gedaan en ook heel interessant!

 16. Roomboter….
  het gaat niet alleen om rb, margarine halvarine, doch om het gehele plaatje!
  Grotere inname van groenten, doch ook bv om aan vold vit D te komen is suppletie gewenst.
  Ons voedsel is zo verarmd in de loop van de jaren.
  Mensen maken zich zorgen maakt om gezondheid, willen niet ziek worden, terwijl ze alles gebruiken wat bewerkt is, willen er weinig voor doen. Alles moet snel snel.
  Zelf bereiden kost tijd, doch de smaak, het genoegen, daar kan niets tegen op.

  Preventie van ziekten door middel van voeding daar zou meer de aandacht op moeten komen te liggen en let vooral niet wat de voedingsindustrie je doet geloven, ook niet schermen met onderzoeken die gesponserd worden door grootmachten!
  Ik geloof erin dat voeding je medicijn is en medicijn je voeding, maar dat je door gezond te leven je niet langer zal leven, maar dat het wel kwaliteit verhogend kan zijn!
  Ook stressreductie, vreugde en blijdschap in het leven zijn van grote invloed op ziekte en gezondheid.

 17. Ik gebruikte steeds Blue Band voor ons kleine meisje (en dus voor onszelf). Gek genoeg heb ik gewoon hun aanbevelingen opgevolgd. Nu gebruiken we ‘Idee’ en ik heb net echt even zitten zoeken naar wat het is: halvarine dus. Gelukkig :) Voor bakken en braden gebruik ik vaak toch vloeibare Croma (sorry, maar het maakt het vlees – als we vlees eten – echt lekkerder). Meestal gewoon olijfolie. Roomboter nagenoeg niet, ja als ik tomatensoep maak.

 18. Als we smeren, doen we dat met roomboter. Maar dat is vooral bij rammelbeleg handig en dat eten we zeer zelden. Kaas blijft wel liggen en smeerbeleg kun je immers al smeren.
  Bakken doen we in olie (olijf en raap) en voor de lekker kan daar een klein puntje roomboter bij. Alleen in roomboter bakken is geen succes.
  Ik heb ook een tijdje in rundervet gebakken, maar de smaak viel ons allemaal tegen.

  Iemand hierboven noemde het stoven van groenten met water. Dat ken ik, met sol (met keltisch zeezout). Met vlees heb ik het nooit gedaan eerlijk gezegd; roerei kan wel. Wie weet is het met vis of zeefruit ook mogelijk?

 19. Wist je dat Margarine en halverine beschermde titels zijn en dus niet zomaar gebruikt mogen worden. Maar doe mij maar roomboter, hoe minder ingrediënten hoe beter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.