Griep weer over? Zo voorkom je een tweede!

griep overRegelmatig lees ik op blogs verhalen van mensen die ziek werden, eventjes opknappen, en vervolgens nog een keer ten prooi vallen aan een vervelend virus!

Dat is natuurlijk erg vervelend. Voel je je net weer wat beter, ga je nog een keer! Hoewel dit een vervelend geval van pech is, kun je gelukkig wel een aantal dingen doen om een tweede ronde te voorkomen.

Griep weer over? Zo voorkom je een tweede ronde!

 1. Pak een microvezel doek, of vaatdoek en wat schoonmaakmiddel. En begin met alle deurknoppen eens even flink schoon te maken. Want deurknoppen zijn een plek waar bacterieën zich graag verzamelen. En deurknoppen worden nu eenmaal vaak aangeraakt. Stel je niest, houd een hand voor je mond en loopt vervolgens de kamer uit. Voor je het weet heb je op de deurklink een groepje hangbacteriëren achter gelaten die wachten op de volgende hand om mee te liften!
 2. Verschoon het beddengoed. Zeker als je flink hebt liggen zweten van de koorts, is dit een aanrader. Trek alle grieperige dekbedhoezen van de dekbedden, inclusief hoeslakens en kussenslopen. En was ze op 60 graden zodat alle ziektekiemen de dood vinden. Doe dit ook met zakdoeken!
 3. Maak je matras schoon. Geen idee hoe? Lees dan Matras schoonmaken voor beginners.
 4. Zet ramen open, en lucht de boel. Bacterieën en ziektekiemen vinden het heerlijk in warme ruimtes. Laat dus letterlijk een frisse wind door je huis waaien om ze te verdrijven.
 5. Geef de wc een grondige beurt. Zeker als de griep gepaard ging met zaken als diarree… Werk van boven naar beneden. Speciale aandachtspunten bij de wc schoonmaken zijn: het lichtknopje, de klink, de kraan van het fonteintje, en de knop om door te trekken! Daarnaast maak je natuurlijk de wc-bril en toiletpot goed schoon.
 6. Gooi tandenborstels die gebruikt zijn tijdens de ziekteverschijnselen weg, en vervang ze door frisse nieuwe.
 7. Kleine kinderen hebben vaak allerlei knuffelbeesten op hun bed. Check het wasvoorschrift en was ze indien mogelijk.
 8. Haal even een doekje over smartphones, en toetsenborden!
 9. Ga met een vuilniszak het huis door en leeg alle prullenbakken. Zeker na een verkoudheidsvirus willen die nog wel eens flink gevuld zijn met zakdoekjes.
 10. Ga met een vochtige doek over het handvat van de koelkastdeur! Hetzelfde geldt voor de knoppen van de keukenkastjes.

Conclusie

Voorkomen is altijd fijner dan genezen. Geef ziektekiemen daarom geen tweede kans om je ziek te maken. In bovenstaande post gaf ik handige tips hoe je jezelf kunt verweren tegen een tweede ziekbed.

Wat zijn jouw ervaringen met de griep? En met preventie?

Similar Posts

22 Comments

 1. Er zitten goede tips bij. Helaas is hier de griep een beroepsziekte. Ik werk in de apotheek en gezonde mensen komen niet in de apotheek. Het eerste jaar dat ik er werkte nam ik echt ieder virusje mee naar huis en waren we in 1 jaar ongeveer 6x ziek en zwaar verkouden. Tegenwoordig gaat het een stuk beter, de weerstand past zich wel aan, maar ik pak er toch minimaal wel 2 of 3 mee op jaarbasis. (griep+verkoudheid dus)

  1. Daar had ik nooit zo bij stilgestaan Bianca! Maar dat is best een vervelende bijkomstigheid van je werk als apotheker inderdaad! Fijn dat je weerstand wel verbeterd is!

 2. Voorkomen is zeker betert dan genezen. Dat vraag ik mijzelf ook wel eens af soms. Hoe kan een mens twee keer achter elkaar griep krijgen. Dit verklaart veel. Goed tips.

 3. Ook belangrijk is om bij echte griep(influenza) niet te snel weer aan het werk te gaan. Er kunnen ernstige complicaties optreden, zoals longontsteking. Zelf kreeg ik ooit pericarditis na een zware griep en wellicht te snel weer van alles willen.

 4. Goede tips om virussen te voorkomen!
  Wel is het zo dat je niet jezelf kunt herbesmetten. Als je beter bent geworden betekent dat dat je immuunsysteem de indringers de baas is geworden en als er dan hetzelfde virus weer binnenkomt word je daar dus niet ziek meer van omdat je afweersysteem het herkent en doodt.
  Maar door een griep gaat je afweer omlaag (want die heeft hard moeten vechten tegen de infectie!) en dus pak je gemakkelijk een tweede mee… (Zoals ik nu! Grom!)
  Had jij het ook zo toen je kinderen naar de basisschool gingen? En zo ja wanneer hield dat op? Ik word er echt gek van, ben nu al 4 winters om de haverklap ziek omdat Sophie van alles mee naar huis neemt!

  1. Ik heb sinds ik hardloop zelden meer griep gelukkig. Het meest had ik er last van in het jaar na de geboorte van mijn eerste dochter. Daarna werd het steeds beter.

 5. Naast de gewone hygiene van handen wassen, was ik ook altijd als ik naar een winkel ben geweest mijn handen. Zo’n boodschappenkarretje zit vol met bacterien.
  Ik ben verder niet zo’n poetser dat ik om die reden tandenborstels weg zou doen. Als er een ander in het gezin griep heeft en over de tandenborstels heen niest, heb je weer het virus.
  Ik zie meer in voorkomen van griep en verkoudheid door in de maanden met de ‘R’ 25 mcg vitamine D te slikken en in de andere maanden 10 mcg. Verder extra vitamine D op doen door de zon.
  Ik heb altijd zinkzuigtabletten in huis en als iemand zich niet helemaal fit voelt dan neemt die zo’n tablet of een oaar dagen achter elkaar. En op tijd op bed. Regelmatig leven en gezond eten zijn altijd goed.
  Mijn man en ik hebben al in geen twintig jaar meer griep gehad. Onze zoons nog wel een paar keer.
  Ik ga nooit bij iemand oo bezoek die griep heeft of zwaar verkouden is en ik wil die mensen ook niet in mijn huis. Ik heb een zware vorm van astma die niet met medicatie te behandelen is. Zo’n vijf jaar geleden heb ik een longontsteking gehad en daar is de astma een stuk erger door geworden.

  Wist je dat je na griep beter eerst voorzichtig kunt zijn met hardlopen? Door griep kan er een ontsteking bij je hart komen. Dat geneest wel weer, maar je hebt dat niet door en het kan gevaarlijk zijn om je hard te zwaar te belasten. Ik heb dit jaren geleden geleerd tijdens mijn opleiding voor medisch secretaresse.

 6. Goede tips, bedankt. Ga er direct mee aan de slag want ik heb net de eerste verkoudheid van deze winter achter de rug en heb geen zin in een tweede.

 7. Geen last van griep tot nu toe.
  Even af kloppend….

  Vitamine D is belangrijk .
  Dus de zon in als die er is .
  Ook als hij er niet is minstens 1 uur per dag ,

  Tandenborstel een N8 in een sopje met soda en heet water regelmatig

  Griepinjectie genomen.

  Goed eten ,fruit 2 stuks per dag ,en verse groenten gekookt en wat rauwkorst van komkommer,wortel,sla.
  Zo bouw je weerstand op.

  Huis stofvrij houden en schoon al genoemd

  Rustig leven ,niet te veel moeten en aan voldoen aan onnodige verwachtingen

 8. Ik zit zelf in het laatste restje van de tweede keer griep. Ben bang dat het gewoon 2 varianten zijn. De eerste keer was dan ook in november en voelde ook anders. Ik denk dat mijn weerstand gewoon laag is de laatste tijd en dan pik je de virussen gauw op uit je omgeving. Maar die deurkrukken moet ik zeker beter poetsen! bedankt voor de tip.

 9. Ik zweer bij vitamine D! Het hele jaar door neem ik dat sowieso, in de winter ook nog eens veel meer. Ik bijna nagenoeg nooit verkouden en als ik iets op voel komen is het alweer weg voor het door zet :-)

 10. OMG dat is met mij gebeurd! Vorige maand was ik al verkouden en nu weer! Gelukkig geen griep, dat dan weer wel. Net iets te laat gepost dit artikel had ik eerder nodig, haha :P Trouwens ik heb havermoutbrood voor je gefotografeerd in mijn laatste post <3

 11. Hier gelukkig nog steeds geen zieken en griep.De meeste tips gebruiken wij hier ook.Ellis heeft dit altijd zo gedaan. Ikzelf heb eigenlijk bijna nooit griep. Vraag me dan wel eens af hoe dat kan terwijl andere het standaard een paar keer per jaar krijgen. Voordat ik bij Ellis kwam was ik niet zo’n fruit eter ,groente eter. Ik heb 22 jaar ploegendienst gewerkt altijd onregelmatig leven, op de meeste vreemde tijden eten, op de meeste vreemde tijden slapen,geen regelmaat.En toch was ik nooit ziek.Ik heb me dat wel eens afgevraagd hoe dat kan. Terwijl mensen om mijn heen juist fruit veel groenten, extra vitamine,op tijd naar bed, super schoon in de huishouding, alles ontsmetten, enz juist 4x per jaar staand ziek waren. Heeft dit met weerstand te maken dan?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.