Tips en trends voor het laten plaatsen van een gietvloer

gietvloer

Regelmatig zie ik in restaurants dat ze het plafond niet hebben afgetimmerd. Je ziet dan gewoon allemaal balken, en elektriciteitsdraden lopen. Hetzelfde zie je ook met vloeren en wanden. Waar je vroeger zou hebben gezegd: ‘Ze moeten het nog wel even verven,’ of ‘Alleen de vloerbedekking ontbreekt nog,’ is het nu al klaar.

Het wonderlijke is, dat het nog leuk staat ook.

Deze stijl van niet-inrichten is onderdeel van de zogenoemde industriële look.

Het leuke hiervan vind ik dat hij erg budgetvriendelijk is. Bij mij in de stad Doetinchem is een koffiegelegenheid Met Liefde, en die is ingericht met kringloopmaterialen en de keuken bestaat uit kratjes en dergelijke.

Een ander goed voorbeeld van deze stijl is de gietvloer. Mijn zwager heeft die ook! Dave weet meer over gietvloeren, en schreef voor Huisvlijt onderstaande post.

Tips en trends voor het laten plaatsen van een gietvloer

Vroeger diende de gietvloer alleen maar als ondervloer. Nu wordt hij met trots getoond, omdat hij gebruikt wordt als zichtbare vloer. Vroeger bestond het alleen in grijs, nu ook in kleur. Deze vloer wordt beschouwd als zeer onderhoudsvriendelijk, robuust en duurzaam.

Zichtbare dekvloer en sierbeton

Het verschil tussen dekvloer en sierbeton is minimaal: beton wordt kunstmatig gemaakt van natuurlijke producten zoals zand, grind, steen, klei en kalksteen, in combinatie met water. Beton wordt niet alleen gebruikt als vloerbedekking, maar wordt ook gebruikt als muur, trap of metselwerk tijdens de bouw.

De cementvloer is de klassieke dekvloer en bestaat ook uit zand of grind. Cementdekvloeren worden beschouwd als bijzonder weerbestendig en zijn daarom bijzonder geschikt voor buiten- en voor natte ruimtes.

De mogelijke voordelen van een gietvloer?

Een betonlook vloer en cementvloeren zijn eveneens geschikt als ondervloer. Normaal gesproken worden parket, een vinyl vloer, laminaat, tapijt of tegels op de dekvloer gelegd. Als je echter de vloerbedekking weglaat en de betonlook gietvloer als toplaag gebruikt, volg je de trend van de fabrieksstijl, ook wel bekend als industriële look, en heb je een zichtbare dekvloer als vloerbedekking.

Omdat de vloer zonder voeg is, wordt deze beschouwd als bijzonder gemakkelijk te reinigen en hygiënisch. De slijtvaste, zichtbare dekvloer kan ook gemakkelijk gekleurd worden. Een gietvloer kleuren zorgt voor een individuele vormgeving. De vloer kan ook eenvoudig worden voorzien van een verwarmingssysteem. Dit maakt het steeds populairder, vooral voor nieuwe gebouwen en renovaties.

Een dekvloer moet zes tot acht weken uitharden

De dekvloer moet zes tot acht weken uitharden voordat hij kan worden geschuurd. Als je aan het renoveren bent, kun je je eigen vloerbedekking verwijderen om de gietvloer als vloerbedekking te laten fungeren. Er is eerst nog heel wat afwerking te doen. Je kunt het heel fijn en voorzichtig schuren tot je een heel glad oppervlak hebt.

Zichtbare dekvloer met een lichte uitstraling

Als je een zichtbare dekvloer in een nieuw gebouw legt, wordt deze volgens de instructies gemengd tot een deegachtige consistentie is bereikt. Vervolgens wordt het op een vloeiende manier op de ondergrond aangebracht, een randstrook scheidt de vloer van de wand. Trilmachines zorgen ervoor dat het materiaal gelijkmatig verdeeld wordt en er geen luchtbellen worden gevormd. Er moeten verbindingen worden aangebracht om scheuren in de vloer te voorkomen. Vanaf een oppervlakte van 40 vierkante meter moeten er uitzettingsvoegen voorzien worden.

Een zichtbare dekvloer in het hele huis

Nadat de vloer is uitgehard, wordt deze geschuurd. Er zijn hier verschillende mogelijkheden: Zo zijn er bijvoorbeeld coatings van olie, latex, rubber, was of epoxyhars. Je kunt ze gebruiken om de zichtbare dekvloer ofwel glanzend, transparant, kleurrijk of mat te maken. In principe is het aan te raden om de zichtbare dekvloer door een vakman te laten installeren.

Zichtbare dekvloer met vloerverwarming

Hier worden de leidingen van de vloerverwarming bedekt met een laag dekvloer van ongeveer vijf centimeter. Een gietvloer is niet noodzakelijkerwijs koud, hij neemt binnen zeer korte tijd de kamertemperatuur aan, vergelijkbaar met gips. Door toevoeging van de juiste additieven zal de vloer lange tijd zijn temperatuur behouden en wordt het rendement van het vloerverwarmingssysteem verhoogd.

Een gietvloer kleuren wordt steeds populairder

Kies je voor een gekleurde gietvloer, dan ontstaat er een uniek kunstwerk in je pand. Afhankelijk van de textuur kunnen de tinten op bepaalde plaatsen lichter of donkerder zijn. Je kunt de vloer behandelen met een coating van mat naar hoogglans. Er zijn nu geen grenzen meer aan de creativiteit.

Slechts één ding is belangrijk: de zichtbare dekvloer moet nauwkeurig en professioneel gelegd worden.

Tot slot

Dankjewel Dave! Het meest aansprekende van een gietvloer lijkt mij dat de vloer naadloos is, en makkelijk schoon te maken. Helaas denk ik niet een gietvloer voor onze keuken een optie is. Er ligt nu gammel laminaat, en daaronder gaat een nog veel gammeler houten planken vloer schuil. We zouden kunnen kijken of de gietvloer over het lelijke laminaat kan, maar dan wordt de vloerweer te hoog vermoed ik.

Maar mochten we ooit vloerverwarming willen hebben, dan zal ik een gietvloer zeker overwegen.

Tip: Houd je vloer mooi, en zet vloerglijders onder je meubels.

Zie ook mijn interview met Ellen over haar gietvloer en de gietvloer ervaring van Merel.

Wat zijn jouw ervaringen met gietvloeren?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ik vind het dus mooi, een gietvloer. Maar dat komt ook omdat ik houd van rust en zo’n gietvloer straalt rust uit, vind ik. Is alleen niet iedereen met me eens;).

  1. Wat leuk dat je vindt dat een gietvloer rust uitstraalt Naomi. Houten planken doen dat ook wel vind ik, hoewel die wel onrustiger ogen qua patroon natuurlijk.

 2. Ik vind een gietvloer ook mooi. Je huis krijgt er meteen een moderne uitstraling van. En dat het makkelijk is schoon te maken, is ook zeker een voordeel!

 3. Wij hebben er geen, maar ik zou er geen probleem mee hebben als er wel een lag. Nu denken we eigenlijk aan hout, maar of dat het wordt weet ik niet.

 4. Ik heb er geen ervaringen mee, maar vind het wel mooi. Ik kan me voorstellen dat het in een keuken erg mooi staat en handig is zeker met water spetters en schoonmaken.

 5. Gietvloer mogen bij ons appartement niet. Wij hebben vloerbedekking.Maar gietvloer gebruiken steeds meer. Vooral bedrijven. Eigen koophuis. We mooi. En handig. Om schoon te maken lijkt mij?

 6. Je kunt ook een kunststof gietvloer op een bestaande vloer laten aanbrengen, dat heeft dezelfde voordelen maar is met veel meer kleur toe te passen. en meestal binnen een paar dagen klaar. Maar ook hier heb je een vakman nodig om deze aan te brengen.

 7. Ik heb er geen ervaring mee. Ik ben ooit wel eens bij iemand geweest met zo’n vloer maar toen had ik inderdaad de neiging om te vragen wanneer het tapijt geleverd werd. Dus nee, ik ben geen fan.

 8. ha Nicole,

  gietvloeren zijn best wel mooi vind ik…
  En praktisch.
  En de industriële look vind ik enig.
  Alleen, niet in mijn huis.
  Ik heb weliswaar een 100-jaar oud huis, maar heb het liever gewoon mooi afgewerkt…

  Groetjes van Marlou

  .

 9. Heel eerlijk is het niet echt iets voor mij. Ik houd van warmte, een Indische sfeer en daar past een gietvloer niet echt bij. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat we (nog steeds) laminaat hebben al heeft het wel een warm uiterlijk waar ik heel blij mee ben. Plavuizen zouden overigens ook niets voor mij zijn.
  Wel een duidelijk uitleg overigens!

 10. Ik weet zelf niet zoveel over gietvloeren maar vind het er wel tof uit zien. Strak en inderdaad makkelijk te onderhouden. Maar wel met vloer verwarming natuurlijk!

 11. hoi Ik zou heel graag een beton look hebben maar het verloop van de ene muur naar de andere muur is 11 cm dus ik leef schuin,en dus zal eerst mijn vloer recht gemaakt moeten worden.En dan heb ik ook het probleem van riolering en water buizen onder de vloer.M.a.w.De kost die gemaakt worden om de vloer beton giet rijp te maken zijn zo hoog.Dat ik daar echt heel erg diep over na moet denken.

 12. Ik vind een gietvloer niet in elk huis passen, in sommige huizen die van zichzelf al weinig sfeer hebben geeft een gietvloer helemaal zo’n kil gevoelloos gezicht.Een industriele look in een Vinexhuis is het toch net niet, omdat zo’n huis qua vorm zelf niet industrieel is. In een ouder huis, dat van zichzelf al sfeer heeft, zou zo’n vloer veel beter passen vind ik.

 13. Ja ik vind het ook wel mooi en ik houd van materialen die makkelijk schoon te houden zijn. Wij hebben hier laminaat, ik vind het foeilelijk haha

 14. Ik vind een gietvloer echt prachtig maar helaas mag het bij ons niet ivm de monumentale waarde van onze woning. Anders had ik wel voor een gietvloer gekozen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.