Just another day in school…

onderwijs

Mijn jongste zoon die in 5 Havo zit, hangt van de vrije dagen aan elkaar. Om de haverklap krijg ik mailtjes met in de titel ‘vrije lesdag’. Ik open ze al niet eens meer, en noteer gelaten de datum van de vrije dag in mijn agenda.

Merkwaardig veel vrije tijd in een eindexamen klas

Ook heeft hij merkwaardig veel vrije tijd op school voor iemand in een eindexamenklas. Daardoor krijg ik regelmatig nieuwsupdates van hem gedurende de schooldag over de gang van zaken in het moderne onderwijs.

Deze nieuwsberichten kreeg ik vandaag binnen:

[08:59, 2/20/2020] Piet Wil Een Parkiet: en meneer Jansen js mijn kijkopdracht van PWS* kwijtgeraakt hahahaha
[10:08, 2/20/2020] Piet Wil Een Parkiet: ondertussen zijn de vragen en antwoorden van de Duitse boektoets die ik vandaag heb uitgelekt :)))

Ik word daar niet vrolijk van.

Dus appte ik terug:

onderwijs 2020

Een greep uit de gebeurtenissen in het moderne onderwijssysteem

Uitgelekte proefwerkvragen, voortdurend lesuitval, onverklaarbaar veel vrije dagen, docenten die cijfers verkeerd invullen, kinderen die ongehinderd afkijken bij elkaar omdat de surveillant niet oplet, docenten die belangrijke eindexamenstukken kwijtraken, een groot gebrek aan kennisoverdracht, leerlingen die tijdens proefwerken informatie opzoeken via Google met hun smartphone etc.

Het is slechts een greep uit het dagelijks leven van het moderne onderwijssysteem zoals ik dat via mijn kinderen meekrijg.

Ik wil niet zo iemand zijn die zegt: ‘Vroeger was het beter.’

Maar even onder ons, volgens mij kreeg ik beter onderwijs dan mijn kinderen.

Leestip: Playdate etiquette

*Voor wie het niet weet: het PWS (Profiel werkstuk) is een belangrijk onderdeel van het eindexamen van Havo 5…

Similar Posts

31 Comments

 1. Ja, de communicatie met school is goed geregeld, nu nog dat men de lessen ook zo goed gaan regelen.
  Blij dat mijn jongens zijn afgestudeerd. Hans

 2. Direct na het afschaffen van de Mammoetwet heb ik HAVO gedaan. Het examen werd beperkt tot 6 vakken die toen veel dieper gingen dan de tot dan toe op de HBS gegeven 12 vakken. Dit gebeurde om de totale hoeveelheid leerstof min of meer gelijk te houden. Zeer complexe berekeningen maken zonder rekenmachine of het kunnen dromen van taal- en redekundig ontleden was toen nog de normaalste zaak van de wereld. Helaas, dat is niet meer. De diploma inflatie is al jaren een feit. En dat geldt niet alleen voor het HAVO.

 3. Ik verbaas mij ook over de lestijden van mijn zoon! Hij is meer vrij dan dat ie op school zit sommige weken! Ik grijp “vroeger” er ook vaak bij hoor, toen gingen we volle dagen naar school, niks geen 1e uur vrij, tussenuur kwam sporadisch voor en als je om half 4 vrij was had je mazzel! Ik vrees voor de toekomst….

  1. Oh, precies Bouk! Ik snap je helemaal. Mijn zoon heeft ook meer vrij dan dat hij school heeft. Wat je zegt, ik had ook gewoon normale schooldagen, en huiswerk moest ik daarna thuis doen. Bij mijn zoon wordt dit op school al gedaan, in plaats van dat er les wordt gegeven.

 4. Als ik dit zo lees, snap ik waarom er zoveel Nederlanders van net aan de grens hun kinderen naar Belgische scholen sturen. Bij ons is er nooit zomaar een lesvrije dag. Heel soms mogen de laatstejaars naar huis als ze het laatste lesuur door ziekte of andere afwezigheid van hun leerkracht geen les hebben. Gebeurt dit tijdens de schooldag dan moeten ze dat lesuur naar de studiezaal en verplicht studeren of werken. We hebben 1 facultatieve extra verlofdag per schooljaar die de school zelf mag kiezen maar die staat al van bij het begin van het schooljaar vast en voor de rest moeten leerlingen gewoon van half 9 tot 4 op school zijn. Sommige richtingen zelfs tot half 5. Op woensdagmiddag heeft iedereen vrij. Lijkt me enorm moeilijk om alles geregeld te krijgen als werkende ouders. En van al die andere dingen die je opsomt, merk ik niks bij ons op school. Maar je gaat het vast niet geloven. De leerlingen op onze school hebben nog een uniform! En ze kiezen vaak echt voor onze school omwille van dat uniform. Er was sprake om het af te schaffen en toen is er na een enquête bij ouders en leerlingen beslist om het nog te verstrengen. Ik denk dat de Nederlandse jongeren dit zich niet kunnen voorstellen. :-) Maar of dit nu allemaal beter is, weet ik natuurlijk ook niet.

 5. Hm, ik heb juist de indruk dat ik veel makkelijker vrij kreeg dan de leerlingen van nu. Op de school waar ik zat, betekende een zieke docent in mijn tijd een tussenuur. Tegenwoordig moeten leerlingen dat uur ‘opvullen’ met huiswerk maken, onder leiding van een andere docent. Maar blijkbaar is het zo streng allemaal dus toch niet geworden. Niet overal in ieder geval;).

 6. Oei dat klinkt inderdaad niet goed.

  ik kom zelf uit het onderwijs en dit gebeurde niet op onze school?
  Is België dan ouderwetser?

  Een onverwacht vrije dag kan hier echt niet.
  Het is geen hoogheidswaanzin!, maar wat jij hier opschrijft, gebeurt bij ons niet. Ik kan uiteraard niet over alle scholen spreken, maar toch….

 7. Heel herkenbaar van mijn kinderen en dan ook nog treinen die niet rijden of vertraging hebben. Ik kan mij geen tussenuren of lesuitval herinneren, maar mijn Middelbare schooltijd is ook al wel even geleden. Ik vraag me wel af, waar leraren toen nooit ziek ?

 8. Ik deed MULO. Moest elke dag op school zitten van half negen tot vier uur. Even eten tussen 12 en 1.30. Thuis huiswerk maken, stampen. Geen keuzevakken, geen tussenuren. Gewoon buffelen. En naar mijn mening beslist kwalitatief beter.

 9. Ik kan me herinneren dat ik nog wel redelijk vaak vrij had tussendoor. En dat is toch ook al jaren geleden. Misschien ligt het dus wel aan de school.

  Love As Always
  Di Mario

 10. Mijn dochter zit in 4 havo en heeft ook veel uitval.
  Je zoon zit toch niet toevallig in Ede op school? (dacht nml dat jij ook in de buurt van Ede woont toch?)

 11. Sodeju Nicole,

  hahaha… jouw reactie komt nét bij mij binnen!

  Maar even over jouw blogje: dat klinkt niet best.
  Ik geloof, dat ik heel even fluister: “vroeger was het beter”
  Ik heb zo ontzettend goed les gehad en zoveel geleerd. Zoveel huiswerk gemaakt.
  Ben er nu wel blij om, maar vind het voor mijn kleinkinderen wel erg…
  Probeer er toch maar een prettig weekend van te maken

  Groetjes van
  Marlou

  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.